Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticarette Markalaşmak ve Marka Stratejileri

E-Ticarette Markalaşmak Nedir?

İnternet adeta bir okyanus ve bu okyanusta başarılı olmak, her geçen gün zorlaşıyor. Sektör bazlı artan rekabetler ve sektörlerin e-ticaret ile birbirleriyle yarışları, e-ticarette markalaşmak zorunluluğunu gün yüzüne çıkartıyor. Markalaşmak, kulağa çok basit gibi gelse de, sadece bir marka ve çekici bir logodan veya mükemmel bir web tasarım ile donatılmış web sitesinden ibaret değil maalesef. Keşke böyle olsaydı. Fakat markalaşma süreci oldukça zorlu, uzun ve masraflı bir yol. Markalaşma sürecini atlayarak e-ticarette başarılı olmaya çalışan yığınla firma var ve bu firmaların hepsinin sonu teker teker kapanmak oluyor. Kapatılma ile kalmıyor, arkalarında bıraktıkları devasa enkazlar yüzünden hem kullanıcılar hem de çalışanlar büyük zararlar görüyor.

Bu sebeplerden markalaşma, e-ticaret yapacak firmanın temel direği olarak karşımıza çıkıyor. Temelinde markalaşma stratejisi olmayan bir firmanın e-ticarette başarı oranı ne kadar yüksek olabilir ki?

Başarı e-ticaret markalarına baktığımızda, karşımıza ilk çıkan, ışıltılı bir marka değeri değil mi? Bu firmalar, bu süreci işletebilmek için boşuna tonla para harcamıyorlar ve dolayısıyla emek tüketmiyorlar. Bir sebebi var ve sonuç olarak, meyvelerini er ya da geç topluyorlar.

Markalaşmadan e-ticarette başarılı olmaya çalışmayı, merdiven basamaklarını 5’er 5’er çıkmaya çalışan birine benzetebiliriz. Risklidir ve yatırılan sermaye bir gün elinizden uçup gidebilir. Kim bunu ister ki? Fakat doğru bir strateji ile markalaşarak e-ticarette küçükten/büyüğe kendini geliştirmiş, e-ticarette markalaşmak için çaba sarf etmiş ve meyvelerini almış onlarca firma göstermek mümkün. Dünün uçarı fikirleri, bugünün en başarılı e-ticaret projelerine dönüşmüş ve “Süper marka” halini alarak, internette güven kazanarak, büyük başarılara imza atmışlardır.

E-Ticarette Markalaşmak ve Marka Stratejileri

E-Ticarette Markalaşmak, E-Ticaret Siteniz İçin Neden Önemli?

Aynı sermayeye sahip iki e-ticaret sitesinin tüm fiziksel karşılaştırmalarda eşit gelmesi, marka değerlerinin de eşit olduğu anlamına gelmez. Hatta tüm bu fiziksel karşılaştırmalarda ufak çaplı gibi gözüken rakip, marka değeri sayesinde, diğerine göre daha üstün olabilir.

Markalaşmak, dev gibi bir sermaye referansı ile işletilmek değil, müşteri güvenini kazanmak demektir, kısaca.

Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu ise, marka imajıdır. Marka imajınızı en baştan belirlemeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Yazının devamında bunların ne olduğunu maddeler halinde sıralamaya çalışacağız.

E-Ticarette Markalaşmak İçin Bir Strateji Geliştirmeli

Bu stratejilere girmeden önce, stratejilerin öneminden bahsetmeliyiz. Neden e-ticarette stratejiler belirlemelisiniz?

E-ticaret, hangi sektör olursa olsun, üstün rekabetlerin olduğu, çok zorlu bir Pazar. Bu pazarda başarılı olabilmenin ilk şartı markalaşmak dedik. Fakat markalaşmanın da kendine göre stratejileri var ve bunları belirlediğinizde, izleyeceğiniz yolu daha net görebilirsiniz. Hepsi birbirine bağlanmış, zincirin birer halkası gibi olan bu stratejilerin bir tanesi dahi eksik olsa, projeniz için başarı oranı düşebilir ve yatırdığınız tüm sermaye çöpe gidebilir.

Bir e-ticaret projesine başlamak, sadece bir e-ticaret sitesi kurmak ve içerisine binlerce ürün yüklemek ile sınırlı değil. Geçmişte, yani yakın zamanda, e-ticaretin yeni yeni ortaya çıktığı dönemlerde, evet bu kesinlikle böyleydi ve bir e-ticaret sitesi her şey demekti.

Fakat şimdi yeterli değil ve karşınızdaki büyük oyuncularla giriştiğiniz ticari oyunda, başarılı olmanızı sağlayacak çok çeşitli araçlar var. Bu araçların bazısı sermayeler ile ilgili olsa da çoğunluk olarak bu araçlar emek, zaman ve bilgi kaynaklı.

E-Ticarette markalaşmak için ve bunda diğer başarılı e-ticaret portalları gibi başarılı olmanın sırrı ne? Madde madde bunları sizlerle paylaşıyoruz.

1-Markanızı Oluşturun

Tutarlı ve başarılı bir marka oluşturmak, düşünüldüğü kadar kolay değil. Sözünü tutan, verdiği vaadlerin arkasında duran ve müşteri memnuniyetini merkezine almış bir marka başarılı olabilir ve bu hiç zor değil. Marka oluşturmak, imaj oluşturmak, firmanızın bir imaja kavuşturulmasıdır. İmajı ne kadar çekici bir markanız varsa, her gün, marka güvenilirliği ve popülerliği de o hızda artar.

  • Müşterinize ne sunduğunuzu anlatmanız, sonrasında bu sunduğunuz şey her neyse müşterinizi gelecekte nasıl destekleyeceğinizi iyi anlatabilmeniz gerekiyor. Buna bir örnek vermek gerekirse, beyaz eşya sattığınızı düşünün ve müşterinize, sınırsız iade hakkı ve satış sonrası servis sunduğunuzu düşünün. Siz olsanız, sorun yaşasanız bile, bu markayı sırf bu ayrıcalıkları yüzünden insanlara tavsiye etmez misiniz? İşte bunu anlatabilmenin en iyi yolu sahada çalışmak ve reel olarak bunu kullanıcılarınıza yaşatmak, en iyi yoldur.
  • Müşterileriniz size nasıl ulaşacak? Kolay mı, zor mu? En basit şekilde düşündüğümüzde, bir e-ticaret müşterisi, aldığı hizmet için, hizmet aldığı firmaya en hızlı şekilde ulaşmak ister ve bu eğer sekteye uğrarsa, güzel yönlü tavsiyeler, kötü tavsiyelere dönüşebilir.
  • Markanızın kendine özgü bir rengi, tonu, sesi, konuşması ve üslubu olmalı. Bunları hazırladınız mı? Reklam kampanyalarınızda nasıl bir firma ve marka yüzü tasarlıyorsunuz? Güler yüzlü? Komik? Kurumsal? Tüm bunlar, dijital pazarlamanın birer aracı gibi görünse de, e-ticarette markalaşmak bu tip adımlarla daha kolay olabilir.
  • Bir üst konuda belirttiğimiz gibi, marka öncesi hedefler belirlemelisiniz. Nasıl bir yol izleyeceksiniz? Arama motorları ve sosyal medya yol haritanız nasıl? Siz gerçekten dijital pazarlamanın tüm araçlarını markalaşma sürecinde kullanmaya hazır mısınız?

Çok ayrıntılı gibi görünebilir. Fakat bunları başarıp, milyonlara kendi sektörlerinde hizmet veren ve bunu onlarca yıldır yapan birçok e-ticaret tabanlı firma bulunmakta. Neden imkansız olsun ki?

2-Müşterilerinizi Tanıyor musunuz?

E-Ticarette kitle çok önemli. Hangi yaş grubu veya hangi cinsiyete ağırlıklı çalıştığınız ve bunların coğrafi bölgelerinden, eğitim durumlarına göre birçok değer, e-ticarette markalaşmak için bilmeniz gereken hususlar.

Bunlara hakimseniz, yani sektörünüz ve sattığınız ürünlerin kime hitap ettiğini az çok biliyorsanız, işiniz daha kolay demektir.

Bu ne işinize yarayacak?

Sosyal medya platformları en iyi dijital pazarlama araçlarıdır ve kullanmaları da oldukça basittir. Küçük maliyetlerle reklam kampanyaları oluşturabilir ve bu reklam kampanyaları ile belirli hedeflerde kitlelere ulaşabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kitlenizin kim olduğunu bildiğiniz takdirde, sosyal medyadan dijital pazarlama yapmanız daha kolay olacak ve dolayısıyla firmanızın marka değerini artırmanız daha da basit bir hal alacaktır.

E-ticarette markalaşmak sadece sosyal medya üzerinden yapılan reklamlarla tabii ki yeterli olmaz. Bunun için sosyal medya da tanınan belli hesaplar ile ortak çalışmak ve e-ticaret sitenizi onlara da tanıttırmak, marka değerinizi artıracak en önemli hususlardandır. Zira e-ticarette en öneli satış stratejilerinden biri, tavsiye kültürünü harekete geçirmektir. Ülkemizde tavsiye kültürü çok fazladır ve e-ticaret için bu kültür kesinlikle, sosyal medya üzerinden kullanılmalıdır.

3-Varacağınız Hedef İlk Baştan Belli Olmalı

E-ticarette markalaşmak için arama motorları ilk basamağınız olacaktır. Bu basamak o kadar önemli ki, önceden belirlediğiniz hedeflerin arasında ilk sırada olmalıdır. Arama motorlarında başarı için, e-ticaret sitenizde güçlü seo yapısına sahip ürün yapıları ve görseller kullanmalısınız. Ayrıca e-ticaret sitesi içerisinde kullanacağınız seo uyumlu blog sayfası da sizi arama motorlarında başarıya taşıyabilir.

Blog demişken, bu detaya biraz daha girmek istiyoruz. Zira blog sayfalarınız ne kadar canlı ve kullanıcı açısından bilgi dolu olursa, e-ticaret sitenizin seo performansı da o ölçüde yüksek olacaktır. Kaliteli içerikler girilmiş ve daima yeni ürünlerin, markaların tanıtıldığı hatta fiyat performans tartışmalarının yapıldığı bloglar çok okunur ve kullanıcılar bu bloglardan memnun kalırlar. Kim yararlı içeriklere sahip, bilgi dolu blogları okumaz ki? Kullanıcılarınızdan çok, bu blogları, arama motorlarının botları da okuyacak ve web siteniz açısından bu işler altın değerinde olacaktır.

Güçlü ve güzel yazılar ile içerikler ve bilgiler ile donatılmış bir satış sitesi hayal edin. Amacın sadece para kazanmak olmadığını müşterilerinize anlatabildiğiniz mükemmel bir blog sitesi. Çok masrafsız, basit, birkaç işini bile yazar ile olmayacak tutturulmayacak hedefler olmadığını bilmenizi isteriz.

Bir önceki konuda bahsettik artık biliyorsunuz, tavsiye, e-ticarette markalaşmak için çok önemli. İşte blog sayfanız, bahsedilmenizi sağlayacak hatta sosyal medya hesaplarında bile paylaşılabilecek içerikleri barındırırsa, “başarı gelir mi acaba” diye sormanıza pek de gerek kalmayabilir.

Hedeflerden bahsetmişken, markanızın ve markanızın içeriğini oluşturan yani sektörünüzdeki ürünlerle ilgili anahtar kelimelere hakim olmalısınız. Bunlar arama motorlarında ne kadar popüler veya ne kadar popüler olmalarını sağlayabiliriz? Gibi. Popülerleşmeye başlayan bir alan adı yani marka, kısa sürede sizi en hit markalardan biri olma yoluna sokabilir ve bunların hiçbirisi hayal değildir. Siz yeter ki, ilerlemek istediğiniz hedefler konusunda sabırlı olun ve daima çalışın. Unutmayın, arama motorları, tüm web siteleri için en adil algoritmalarla donatılmış, gelişmiş birer makinedir ve başarınıza giden yolda sizin en iyi aracınız olacaklardır.

E-Ticarette Markalaşmak Açısından Rakip Analizi

Rekabetin olmadığı sektör yok diyebileceğimiz internet ortamında, daima rakiplerinizi tanımak zorundasınız. E-ticarete başlayacaksınız ve karşınızda nasıl sermayeler, e-ticaret siteleri ve dolayısıyla zorluklar var, bunları analiz etmelisiniz.

  • Onlarla rekabet edebilmek için ne kadar sermayeye ihtiyacınız var?
  • Nasıl bir e-ticaret yazılımı ile başlarsanız başarılı olabilirsiniz?
  • Rakiplerinizin e-ticaret sitelerinde kaç ürün var?
  • Hangi sosyal medya sitelerini kullanıyorlar?
  • Arama motorlarındaki başarıları ne?
  • Kaç yıldır sektördeler ve sizin o firmalara yetişebilmeniz için ne kadar bir çaba sarf etmeniz gerekiyor?
  • Dijital pazarlama açısından tüm araçları kullanıyorlar mı?
  • Ciroları, tam net bir şekilde bilmeseniz de, tahmin edebiliyor musunuz?
  • Ürün fiyatı ve kalitesi konusunda rekabet etme gücünüz gün/ay/yıl olarak ne kadar?

Bu tip belki yüzlerce soru sorabiliriz. Bu soruların hepsini analiz ederek, üzerinde çalışarak ve hatta daha da fazla soru türeterek işe başlamak, sağlam bir temel için çok gerekli.

Siz nasıl başarılı olabilirsiniz? Onların başarısız karşısında, aynı ürünleri daha yüksek fiyata satmak, size başarı getirecek mi? E-ticarette unutmamanız gereken en önemli konu fiyat performansıdır. Sizden ucuz satan her daim rakipleriniz olacak ve buna karşı anlık önlemler almak zorunda kalacaksınız. Hazırlıklı mısınız?

Hazırlığınız yeterli değilse, e-ticaret pastasındaki çılgın rekabete hazır da değilsiniz demektir. Lütfen bunları göz ardı etmeyin. Yoksa yüksek maliyetli zararlar altında kalabilir, firmanıza büyük zararlar şeklinde dönüşler alabilirsiniz.

E-Ticarette Markalaşmak İçin Özgün Ürünler

Sektörünüzde 60 adet sizin sektörünüzden ürün satan e-ticaret sitesi olduğunu düşünelim. Onlarla aynı ürünleri mi satacaksınız? Ürün markalarınız, içerikleri, özellikleri, menşeileri ve fiyatları aynı ya da benzer mi?

Kusursuz bir e-ticaret başarısı için bunlar hatalı yollar olabilir.

Markanızın kolay duyulabilmesi ve e-ticarette markalaşmak adına yapabileceğiniz en önemli atılım, firmanızın e-ticaretteki markasına özgü ürünler tedarik etmektir. Sadece sizin e-ticaret sitenizde olan ve fiyatını sizin kontrol ettiğiniz ürünler. İmkansız gibi görünmüyor.

Güzel ürün bağlantıları ile kısıtlı çeşide sahip olsanız bile, sizin e-ticaret sitenizi, diğer birbirinin kopyası e-ticaret sitelerinden ayıran bir farkınız olacak. Mükemmel değil mi? Yoksa XML ile ürün tedariği mi düşünüyorsunuz? Size xml ile ürün tedariği konusundan vazgeçmeniz için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. E-ticarette xml ile ürün tedariğinde kazanacağınız tek şey paradır. Yoksa sizin için e-ticarette markalaşmak önemli değil mi?

Netice Olarak

E-Ticarette markalaşmak kolay olmadığı gibi, uzun süreçler isteyen ve mümkünse ekip çalışması ile yürütülmesi gereken zorlu bir süreç. Bu arada bu sürecin uzaması demek, firmanıza mali yük demektir. Ne kadar kısa sürede markalaşırsanız, internette başarı o kadar sürede kapınızı çalacak ve yatırımlarınız size geri dönecektir. Tüm bu ekiplerin, çalışmaların, emeklerin, ilişkilerin ve rekabetlerin bir mali boyutu var ve bu boyutlar hiç de küçük rakamlar değil.

Birçok firma internet üzerinden yapılan operasyonların maliyetinin çok düşük olduğunu zanneder. Büyük bir hatadır. İnternette başarılı olmanın, büyük bedeller sonucu sağlandığı ve bu bedellerin en başında da para geldiğini unutmamak ve iyi bilmek gerekir.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 19 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek