Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Google Grow My Store Nedir? Ne İşe Yarar?

Google Grow My Store Nedir?

Google’ın, perakendeciler için geliştirdiği, e-ticaret sitelerini analiz edip, eksiklerini rapor şeklinde sunan, e-ticaret mağaza sahiplerine büyük tüyolar veren, ücretsiz bir hizmettir. Bu aracı kullanmak oldukça basittir. Tek yapmanız gereken web sitenizin linkini Google Grow My Store sitesindeki ilgili yere girmek ve enter’a basmak. E-ticaret sitenizle ilgili tüm eksikleri veya olması gerekenleri detaylı şekilde anlatan bir araç, gerçekten mükemmel bir hizmet.

Bu hizmet için mükemmel diyoruz çünkü e-ticaret sitelerinin durumu ortada. Birkaç büyük kurumsal firmanın e-ticaret sitesi veya portalı tüm gereksinimleri tamamlasa da, günümüzde birçok küçük ve orta ölçekteki işletmelerin e-ticaret siteleri eksiklerle dolu. İşte tam da bu noktada Google Grow My Store devreye giriyor ve bize çevrimiçi mağazalarımız hakkında geniş bilgiler veriyor.

Arama motorları, kendilerini geliştirdikçe, “başarılı” olarak işaretleyecekleri web site veya e-ticaret sitelerinden de daha detaylı stratejiler uygulamalarını istiyor. Her güncellemelerinde, kaliteyi bir tık daha artırma yoluna giden arama motorları, bunu, işleri zorlaştırmak için değil tam aksine, kullanıcılara daha iyi bir arama deneyimi sunabilmek için yapıyor. Arama çubuğuna yazılan kelime veya kelimelerin, kullanıcının ihtiyacını karşılayacak sonuçlarla çıkabilmesi çok önemli. Özellikle Google buna çok önem veriyor. Öyle ki, Google her güncellemesinde, arama performansını biraz daha artıyor. Algoritmalarını tamamen kusursuz bir arama performansı için geliştiriyor. İşte tam da burada Google Grow My Store müthiş bir yükü, kullanıcı sırtından alıyor.

google-grow-my-store-nedir-ne-ise-yarar-2

Google Grow My Store Bir Puanlama Aracı mı?

Öyle de denebilir. Aslında Google, hangi e-ticaret sitesinde eksik var, yani algoritmasına hangi e-ticaret sitesi uyamıyor, kullanıcıya bunu göstermeye çalışıyor aslında. Yukarıdaki konuda da anlattığımız gibi, kaliteden ödün vermemeye çalıştıkça, kalite kriteri de arttığından, artık e-ticaret sitesi işletenler bu kuralları oldukça fazla kaçırmış ve sonucunda, internet başarısız web siteleri ile dolmuştur.

Şimdi bu tamamen ücretsiz olan Google hizmeti ile e-ticaret sitesi işletenler bir tıkla, e-ticaret sitelerinde, Google’ın aradığı hangi özelliklerden uzaklar, aslında bunu kolayca görmüş olacaklar. Gerek seo performansı, gerek müşteri deneyimi performansı, gerek ise web tasarım konusunda bile bu araç e-ticaret sitelerine fikir olacak derece de detaylı.

Şimdi gelelim bu aracın içindeki bazı detaylara. Google Grow My Store, kullanıcıya ne veriyor?

Google Grow My Store Neleri Test Ediyor?

Bu başlık altında, Grow My Store’un e-ticaret sitenizde neleri test ettiğini anlatmaya çalışacağız. Bu bilgiler ile test öncesi e-ticaret sitelerinizde düzenleme yapma imkanı bulacak ve kötü notlar almamış da olacaksınız.

Google Grow My Store Ana Sayfa Görünümü

Google Grow My Store Açısından Ürünler

E-ticaret siteleri için ürünler aslında birer sayfadır. Ne kadar çok sayfa varsa o kadar başarı mı? Önceden böyle olsa da, artık Google için bu gerçekten böyle değil. Son güncellemeleri ile Google artık çok sayfalı düzensiz e-ticaret siteleri yerine, az sayfalı ama düzenli ve tüm kriterlerine uygun e-ticaret sitelerine daha çok puan veriyor. Zaten Grow My Store’da ilk olarak baktığı ürünler. Peki ne istiyor?

Ürün Görselleri

Görselleriniz kaliteli mi? Alt etiketleri ne durumda? Ürün görselleri, e-ticaret sitelerinin bel kemiğidir. İnsanlar görsellere bakıp bir ürünü alırlar ve kaliteli görseller ile donatılmış e-ticaret sitelerinin satışları her daim, diğerlerine göre daha yüksektir. Kaliteden kastımız, resim boyutları asla değil. Zira büyük resim boyutları, e-ticaret sitenizin yüklenme hızını etkileyeceğinden tavsiye de etmiyoruz. Özellikle seo konusunda, büyük boyutlu resimlerden kaçınmak en iyisi.

Ürünlerinizin fotoğrafları ne kadar detaylı ise alacağınız puan o kadar yüksek olacaktır. Kullanıcılar, satın alacakları ürünler hakkında daha detaylı fotoğraflar isterler ve fotoğraflardan satın alma işlemi karar oranı çok fazladır.

Konu hakkında seo uyumlu görsel nasıl olmalı? İsimli makalemizi okuyabilir, daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Ürünlerin Açıklaması, Kısa Açıklaması ve Detayları

Ürün açıklamaları ve diğer detaylar, e-ticaret sitelerinde kesin satışları oldukça fazla etkileyen unsurlar. Google Grow My Store’un da en dikkatli test ettiği bölümde burası. Çünkü bu konu, e-ticaret sitelerinin başarısını doğrudan etkiliyor.

Açıklamalar, kısa açıklamalar, ürünün boyu, eni, ağırlığı, rengi, tonu ve onlarca diğer detay. Bu detayları test eden Grow My Store, eğer bu detaylardan yoksun bir e-ticaret sitesine sahipseniz, geçersiz not veriyor. Bunları sağlamanız çok önemli. Ayrıca, kısa ve uzun açıklama bölümleri e-ticaret sitenizin seo açısından da önemli. Aslında Google burada bir seo kontrolü de yapmış oluyor. Çünkü bu özelliklerin neredeyse hepsi e-ticaret sitelerinin seo başarısını etkileyen unsurlar.

E-ticaret sitelerinde ürün açıklamaları, detayları ve nasıl eklenecekleri konusunda detaylı bu makalemizi de okuyup fikir edinebilirsiniz.

Google Grow My Store Açısından Detaylı Arama

E-ticaret siteleri yapıları gereği çok sayfalı web siteleridir. Web tasarım aşaması ne kadar düzenli olursa olsun, bir e-ticaret sitesi içerisinde eğer çok fazla kategori varsa, kullanıcılar, istedikleri ürünü bulmada zorlanabilir ve bu kullanıcıların alım yapmadan e-ticaret sitelerini terk etmelerine neden olabilir. İşte bu yüzden, e-ticaret siteleri içerisinde gelişmiş bir arama motoru olmalı ve bu arama kısmı ile müşteri, istediği ürünü çok kısa zamanda bulabilmeli.

Bu konu dahilinde, ücretsiz açık kaynak kodlu e-ticaret yazılımları için geliştirilmiş eklenti ve modüller mevcut. Bu eklenti ve modüller ile web sitenize detaylı bir arama motoru eklemeniz mümkün olabiliyor. Bazı eklenti ve modüller o kadar detaylı ki, arama esnasında kullanıcıya, kategori ve diğer özellikleri de seçtirerek nokta atışı arama yapmalarını sağlayabiliyor.

Google Grow My Store, e-ticaret sitelerinde arama motoru olup olmadığını da bariz bir şekilde test ediyor. Hem de bu arama kısmının detaylı mı değil mi olup olmadığı hakkında da bilgi toplamaya çalışıyor ve buna göre e-ticaret sitenize puan veriyor.

Google Grow My Store Açısından Kullanıcı Değerlendirmeleri

Grow My Store, her ürünü tek tek inceleyip, ürünlerde kullanıcı değerlendirme özelliğinin açık olup olmadığına varana kadar kontrol edebiliyor.

Kullanıcı yorumları, bir e-ticaret sitesi için satış oranlarını çok yüksek oranlarda artıran etkenlerden. E-ticaret alıcıları, bir ürün satın almadan önce, gerek aynı sitede, gerek ise farklı web sitelerinde, kullanıcı değerlendirmelerini okuyor ve buna çok önem veriyor.

E-ticaret sitenizde kullanıcı değerlendirme bölümü etkin değilse, Grow My Store tarafından zayıf not alabilirsiniz. Bunu hemen değerlendirmeli ve bu özelliği web sitenizde aktif etmelisiniz.

Google Grow My Store Açısından İstek Listesi

Google Grow My Store, e-ticaret sitelerindeki kişiselleştirmeye çok önem veriyor. Yani müşterileriniz, e-ticaret sitenize ne kadar bağlı veya bağlayacak unsur var mı?

Eğer kullanıcılarınız, e-ticaret sitenizde bir istek veya dilek listesi var ise ve bunu kullanıyorsa, e-ticaret sitenizin hizmetlerinden memnundur ve gelecekte de alışveriş yapmaya eğilimlidir. İşte Grow My Store buna bakıyor ve e-ticaret sitelerindeki kişiselleştirilmiş sayfaları da var mı, yok mu diye kontrol ediyor.

Bu özellik, ücretsiz e-ticaret yazılımlarında gerek orjinallerinde, gerek ise eklenti veya modüllerle eklenebilen ve de geliştirilebilen bir özelliktir. Yani e-ticaret sitenizde bir istek listesi yoksa, hemen bir eklenti ile sisteme dahil etmenizi tavsiye ederiz.

Google Grow My Store Açısından Firma Bilgileri

Grow My Store, e-ticaret sitenizde, firma bilgileriniz daha doğrusu, e-ticaret sitenizin bağlı olduğu adres ve benzeri bilgileri de kontrol etmektedir.

Fakat bunlara detaylı olarak bakmaktadır. Mesela firmanızın açılış kapanış saatleri Grow My Store’un dikkat ettiği en önemli bilgidir. Bu bilgiyi senkronize olarak, Google İşletme Kaydınız aracılığı ile de alabilir. Google İşletme Kaydı nedir öğrenmek istiyorsanız, ilgili makalemize göz atabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mağazanızın coğrafi konumunun da Google Haritalarda olması ayrıca bunu e-ticaret sitenizde de paylaşmanız, Google Grow My Store için oldukça önemlidir. Kısacası, iletişim sayfanızın, gerçek mağaza bilgilerini yansıtıp yansıtmadığını da Grow My Store algoritması çok dikkatli bir şekilde takip etmektedir.

Google Grow My Store Açısından Sorunsuz Satın Alma Süreçleri

Sepet hareketler, teslimat süreleri, iadeler ve ödeme yöntemlerine kadar e-ticaret siteniz bu araç tarafından test edilecek hazır mısınız?

Evet e-ticaret sitelerinde satışların başlangıcı sepetlerdir. Sepetlerden ne kadar cayma oluyor? Sepetlere eklenen ürünler neden çıkartılıyor? İşte bunların hepsini inceleyen bir araç ile web sitenizi test etmek ister misiniz?

Eğer e-ticaret siteniz bunların hepsinde başarısızsa ki tümünde başarılı olabilen e-ticaret siteleri çok nadir, harika durumdasınız demektir. Bunların tümü, e-ticaret sitenizin tasarımı, ödeme yöntemlerinizin bolluğu ve ürünlerinizin kalitesi (iadeler) ile alakalıdır. Kaliteli ve başarılı ürünler neden iade edilsin ki?

Google Grow My Store Açısından Müşteri Desteği

E-ticaret sitenizde bir canlı destek veya müşterilerin anlık olarak ulaşabilecekleri bir telefon hattı var mı? Hatta destek hattı demeliyiz. E-ticaret alıcıları, her zaman satın alım yapacakları ürün hakkında bilginin en fazlasını istedikleri gibi desteğinde en yüksek şekilde verilenini tercih ederler. Birçoğu bu desteği devamlı kullanmasa da orada kendisi için hazır bekleyen birilerinin olması, adeta güven verir. Kişiler için bu bir satın alma nedenidir ve e-ticaret sitelerinde bu güven duygusu satışın en büyük etkenlerindendir.

E-ticaret sitelerinde canlı destek, canlı telefon hattı ve sosyal medya profillerine kolay ulaşım imkanı varsa, Google Grow My Store testlerinden geçmiş sayılabilirsiniz. Bu arada sistem, iade politika sayfanızı da detaylı inceler. Yani müşterilerinizin, satın almış olduğu ürünleri kolay iade edebilmeleri, Grow My Store için çok önemlidir.

Artık iade süreçleri, kurumsal e-ticaret platformları için normal bir süreç. Sanki satış gibi. Sizin e-ticaret sitenizde neden farklı algılansın? Bir ürünün satılması ne kadar doğalsa, aynı ürünün bir başka müşteriniz tarafından beğenilmeyip iade edilmesi de o kadar normaldir.

İade süreçleri o kadar önemlidir ki, e-ticarette kulaktan kulağa yayılan kötü söylentilere inanın maruz kalmak istemezsiniz. Bu yüzden, “iade almayan” firma kategorisine girmemeli ve şartsız iade taleplerini yerine getirmelisiniz.

Google Grow My Store Açısından Genişletilmiş E-Ticaret

Bazı kurumsal e-ticaret mağazalarında çoktandır uygulanan bir özellik, internetten sipariş geç, gel-al.

Grow My Store bu esnekliklerin e-ticaret sitenizde uygulanıp uygulanmadığına da bakar. Siz illa ki neden kargo ile teslim etmek zorundasınız? Yoksa bir mağazanız yok mu? Tam olarak bu denetlenmese de, buna yakın bir denetleme de diyebiliriz. Google fiziksel mağazanızın olup olmadığına çok takılır ve e-ticaret yapıyorsanız, müşteri güveni için bu oldukça önemlidir.

Bu sayede müşteri ilgili ve fiziksel bir mağaza ile muhattap olurken, sorunsuz ve kolay iade işlemlerini de yapabilir. Hatta ülkemizde bunu yapan kurumsal bir spor malzemeleri satan firma dahi mevcuttur. Online e-ticaret sitelerinden aldığınız bir ürünü mağazadan teslim alabilir ve hatta mağazadan iade edebilirsiniz. Kısacası e-ticaret ne kadar esnek yapılırsa, müşteri o kadar memnun olacaktır ve Grow My Store da tam olarak sizden bunu istiyor olabilir.

Google Grow My Store Açısından E-Ticaret Sitesi Güvenliği

Artık internet korsanlarının e-ticaret sitelerine ne kadar saldırdıkları ve ne kadar çok insanın özel bilgisini çaldıkları gün gibi ortada. Google da buna önem veriyor ve sağladığı ücretsiz bu araç ile e-ticaret sitelerinin güvenlik ölçümünü de yapıyor. Eğer e-ticaret sitenizde bir ssl sertifikası yoksa muhtemelen kötü not alacaksınız çünkü e-ticarette ssl sertifikası olmazsa olmaz.

Ssl sertifikası nedir? Ne işe yarar ve web siteler için neden önemlidir konulu makalemizi okuyup daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

Google Grow My Store Açısından Mobil Deneyim

E-ticaret siteniz mobil cihazlara ne kadar uyumlu? O kadar önemli ki. Grow My Store, e-ticaret sitelerinde ilk olarak hıza ve sonrasında mobil web tasarım konusuna bakıyor. Yani burada da kullanıcı odaklı bir analize gidilmiş ve eğer e-ticaret siteniz bu iki önemli konuda da sınıfta kalıyorsa, notunuz oldukça düşük gelecektir diyebiliriz.

Tabii ki web siteleri tasarım konusunda albenili olmalı ve içeriğindeki ürün ve hizmetleri bu güzel tasarımlarla sattırabilmeli. Fakat web tasarım, e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir kavram. Baştan sağma yapılmış bir web tasarım, e-ticarette başarısızlığa bile neden olabilir. Fazla reklam içeren sayfalar, çok renkli ve ölçüsü abartılmış bannerlar buna en iyi örnektir. Tabi bir de kategorik düzen, sayfa düzenlemesi gibi tasarım unsurları var ki bunlarda satış istatistiklerini oldukça fazla etkiler.

Netice Olarak

Dünyanın en çok kullanılan ve ülkemizde de kullanıcısı sayısı en yüksek olan arama motoru Google’da, e-ticaret sitesi açısından başarılı olmak, sadece ürün ve resim eklemekle mümkün olmuyor maalesef. Makalemizde bu işin aslında ne kadar detaylı olabileceğini anlatmaya ve buna vurgu yapmaya çalıştık. Google, sunduğu tamamen ücretsiz olan bu uygulama ile e-ticaret sitelerine bulunmaz bir şans vermiş ve kendilerini düzeltmeleri için çok gelişmiş bu aracı hizmete sunmuş. Sizin de bir e-ticaret siteniz varsa ve Google açısından ne durumda olduğunu merak ediyorsanız, hiç vakit kaybetmeden, Grow My Store’da sitenizi analiz edin ve sonuca göre geliştirmelere hemen başlayarak gelecekte daha başarılı olmaya çalışın.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 16 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek