Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

OpenCart Seo Url Nasıl Aktif Edilir? Nasıl Düzenlenir?

Açık kaynak kodlu, Php tabanlı ücretsiz e-ticaret yazılımı OpenCart, dünya üzerinde yüz binlerce online mağazanın altyapısını oluşturmakta. Kurulum ve kullanım kolaylığı, geliştirilmesinde kullanılabilecek modül ve temaların bolluğu ve gerek freelance olarak gerek ise ticari şekilde bulabileceğiniz geliştiricileri ile OpenCart kullanmak, firmalara birçok ayrıcalık sunmakta. Her içerik yönetim sistemi gibi OpenCart’da çekirdek yapısı ile ücretsiz olarak dağıtılmakta ve kullanıcılar istekleri doğrultusunda modül ve temalarla web site geliştirmelerini yapmaktadırlar. Fakat sistem tema veya modül kurmaksızın da bir e-ticaret sitesinin en alt özelliklerini tüm kullanıcılara vermektedir. İşte bu yazımızda, OpenCart’ın çekirdek özelliklerinden olan OpenCart seo url’nin nasıl aktif edilebileceğini detaylı olarak anlatacağız.

Seo Url Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Seo url, arama motorlarının seo kriterlerine uygun olan url demektir. Kısaca bahsetmek gerekirse, e-ticaret sitenize ekleyeceğiniz ürün veya kategorilerin, başlıkları ile eşleşen url’ler, arama motorlarınca seo uyumlu url’ler olarak tanımlanmaktadır. Konu ile alakalı detaylı yazımızı buradan; Seo Uyumlu Url Nedir? Okuyabilirsiniz.

OpenCart Seo Url Aktif edilmesi

Seo url’nin aktif olabilmesi için, hem OpenCart yönetici paneli üzerinden, hem de hosting hesabınızda dosyalarınız içinde değişiklik yapmanız gerekecek. Hepsini adım adım görselleri ile birlikte anlatacağız.

Şimdi ilk olarak, OpenCart yönetici paneli sol menüden, “sistem>mağazalar>mevcut mağazayı düzenle>sunucu rotasını izliyoruz. Karşımıza gelen sekmede, aşağıdaki görselde olduğu gibi, “seo url kullan” karşısındaki “evet”i işaretliyoruz. Eveti işaretledikten sonra, okla gösterdiğimiz gibi, “kaydet” tıklayarak işlemi kaydediyoruz.

OpenCart seo url admin panel aktifleştirme

OpenCart yönetici paneli üzerinde seo url için yapacağımız işlemlerin hepsi bu kadar. Şimdi sıra, hosting panelimizden, web sitemizin dosyalarına ulaşıp, “htaccess.txt” dosyasının adını “.htaccess” olarak değiştirmeye gelmiştir. Bu işlemi ister ftp’den, ister hosting paneliz üzerinden de yapabilirsiniz. Konuyla alakalı hiçbir bilgisi olmayan kullanıcıların ise hosting sağlayıcılarına başvurmalarını tavsiye ederiz.

OpenCart hosting üzerinden htaccess dosya ismi değiştirilme

Artık OpenCart yönetici paneliniz üzerinden, ürün ve kategorilerinizin url isimlerini kendiniz atayabilir ve web sitenizin arama motorlarında daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi aşağıda görselde işaretlediğimiz kısımdan yapmanız mümkündür. Ürün ve kategori sayfalarında “seo” isimli sekme üzerinden bu işlemi yapabilirsiniz.

OpenCart seo url’lerin admin panel üzerinden girilmesi

OpenCart Seo Url Oluştururken

Yukarıda da seo url ile ilgili detaylı bir blog yazımızı paylaştık. Fakat ürün veya kategori açarken, uymanız gereken bazı kurallar var. Bu kuralları uygulamadığınız takdirde, seo url kullanmanızın da bir anlamı kalmayacaktır. Öncelikle kategorileri oluştururken, ana kategori ve alt kategorilerde, seo url uyumuna dikkat etmelisiniz. Örneğin;

“Ayakkabı” ana kategorisi altına, “Çocuk Ayakkabısı” kategorisini eklediyseniz, “Çocuk Ayakkabısı” kategorisinin seo url’si şu şekilde olmalıdır;

“ayakkabı/çocuk-ayakkabisi”

Bu silsile usulüne uyulmadığı takdirde, e-ticaret sitesi içerisinde bir url kaosu yaşanabilir. Bu yüzden, seo url kullanmak başlı başına bir iştir. Ürün eklerken de aynı silsileye uymanız gerekmektedir. Örneğin yukarıdaki “Çocuk Ayakkabısı” isimli alt kategoriye bir ürün eklediğiniz zaman, eklediğiniz ürünün seo url’si şu şekilde olmalıdır;

“ayakkabı/çocuk-ayakkabisi/sari-bagcikli-cocuk-spor-ayakkabisi”

OpenCart Seo Modülü

OpenCart’ın diğer içerik yönetim sistemleri gibi seo modülleri bulunmaktadır. Bu yazımızda anlatılan seo ayarları, OpenCart’ın çekirdek özelliğidir. E-Ticaret sitenizin seo yapısını, seo modülleri ile geliştirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede, oluşturduğunuz ürünlerin url’lerinin manuel olarak girilmesine gerek kalmayacaktır. Seo modülü bu işlemi otomatik olarak sizin ayarlardığınız şekilde yapacaktır.

1 cevap
  1. Hakkı yenen
    Hakkı yenen says:

    Opencart seo konusunda çok başarısız bir script. Adamlar seoya yönelik bir sistem yapmamışlar ve hala da gelen opencart güncellemesi içinde bile seo için yenilik yok. Hoş e-ticaret yapan hangi satıcının umrundaki seo. Şu bir işe günlük bakma hatasından kurtulamadık. Bir web sitesinin başarığı grafiğini yükseltmek öyle 1-2 ayda olur sanıp giriyorlar bu işlere ondan sonra malum, iflas. Halbuki düzenli çalışsalar, kaliteli iş çıkarsalar başarıyı yakalayabilir herkes kendi alanında. Özellikle eticaret siteleri görselden başka bir şey yok. Arama motorlarının sevmediği şeyi yapıyorlar farkında değiller.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 14 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek