Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

WooCommerce Nitelik ve Niteliklere Varyasyon Ekleme

WooCommerce Nedir?

WordPress altyapısı ile çalışan bir web siteniz var ve e-ticaret sitesi açmak istiyorsanız, WooCommerce eklentisi tam size göre. WooCommerce kurulumu olabildiğince kolay, kullanım bakımından ise diğer e-ticaret sistemlerine oranla daha basite indirgenmiş bir e-ticaret eklentisidir. WordPress için üretilmiştir ve sadece WordPress altyapısı ile çalışmaktadır. Türkçe olması ve WordPress’in geleneksel yönetim paneliyle bütünleşmesi, bu eklentinin daha basit kullanılmasını sağlayan etkenlerdendir. WooCommerce’da birçok özellik olduğu gibi, her ürüne ayrı nitelik ve bu niteliklere ayrı varyasyonlarda tanımlamak mümkündür. Bu kılavuzumuzda, WooCommerce nitelik ve niteliklere varyasyonlar nasıl eklenir, detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız.

WooCommerce Nitelik ve Niteliklere Varyasyon Ekleme

Başlarken

Bu kılavuz, WooCommerce’ın 4.2.0 sürümü ile hazırlanmıştır. Mevcut WordPress sürümü ise 5.4.1’dir.

WooCommerce Nitelik ve Varyasyon Nedir?

Her e-ticaret sisteminde olan nitelikler, ürünlerin, kendi aralarında ayrıldıkları özellik ve bu özelliklerin varyasyonları ile derinleşen bir yapıdır. Nitelikler, e-ticaret sitesine eklenen ürünlerin tipine göre sınırsız bile olabilir. Bir ürünün onlarca, yüzlerce niteliği olabilir ve bu niteliklerin de kendi aralarında farklı varyasyonlara bölünme ihtimalleri vardır.

Tekstil ürünleri satan bir e-ticaret sitesinde, herhangi bir pantolon ürününden örnek verelim. Pantolonların farklı renkleri olabilecekleri gibi, farklı bedenleri ve farklı kumaş cinsleri de olabilir. Hatta fermuarlı ya da düğmeli veya kemerli ya da askılı şekilde de kendi içinde, nitelikler arasında varyasyonlara bölünebilir. İşte nitelikler bu karışık yapının omurgasıdır. Bu omurga, bazı e-ticaret sitelerinde devasa bir yapıya dönüşebilir. Zira binlerce ürünün olduğu bir e-ticaret sitesinde, binlerce nitelik ve onun altı olan onbinlerce varyasyon olabilir.

Bu sebepten, nitelik ve varyasyonlar, bir e-ticaret sitesi için kategoriler kadar önemlidir. Kategoriler ile ilgili kılavuzumuz WordPress kategori ekleme ile WordPress’de kategorilerin nasıl ekleneceğini ve önemini detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.

WooCommerce Nitelik Ekleme

Nitelik ekleme paneli, aynı kategori ve etiket ekleme paneli gibidir. Mantık olarak, bir başlık ve url ile nitelik eklemeniz mümkündür. Fakat niteliklere farklı varyasyon eklemek için, kategori ve etiketlerden farklı bir işlem yapmanız gerekir.

Öncelikle WordPress yönetici panelimizde oturum açıyor ve sol menüden, “Ürünler>Nitelikler” menüsünden, ilgili sayfaya ulaşıyoruz.

WooCommerce nitelik yönetim sayfasına giriş görünümü

Açılan sayfa da, isim bölümüne, ürünlerimize vereceğimiz niteliğin adı (Beden-Renk-Kumaş) girildikten sonra, altındaki “kısa isim” bölümüne de, ismin Türkçe harfler kullanılmadan yazılmış hali ve eğer isim birden fazla kelime içeriyorsa, kelime aralarına “-“ işareti ekleyeceğiz.

WooCommerce nitelik ekleme görünümü

Görselde de görüldüğü gibi, isim ve kısa isim yani url kısmı doldurulduktan sonra sayfanın altındaki “Nitelik ekle” düğmesine tıklıyor ve niteliğimizi kaydediyoruz.

WooCommerce Nitelik İçerisine Varyasyonlar Tanımlama

WooCommerce nitelik oluşturmak bu kadar basit. Şimdi sırada, oluşturduğumuz niteliğe, farklı varyasyonlar tanımlamak var. “Nitelik ekle” düğmesine tıkladıktan sonra, sayfanın sağında, eklediğiniz niteliği göreceksiniz. Eklenen niteliğin hemen yanındaki “Terimleri yapılandır” kısmına tıklıyor ve varyasyon eklemek için devam ediyoruz.

WooCommerce niteliklere varyasyon ekleme sayfasına giriş görünümü

Açılan sayfa, yine nitelik ekleme sayfası ile aynı tasarımda ve mantık olarak aynı çalışan bir şekilde yapılandırılmış. Burada da, isim ve kısa isim (slug) yani url kısmını doldurduktan sonra, sayfa altındaki “ekle” düğmesine tıklıyoruz.

WooCommerce nitelik varyasyonu ekleme sayfası

Eklediğiniz varyasyonun, sayfanın sağında, eklenmiş olduğunu görebilirsiniz.

Nitelik oluşturmak ve her niteliğe farklı varyasyonlar eklemek biraz zor gibi görünse de, bu işlem e-ticaret siteniz için sadece bir kez yapılacaktır. Bu sebeple, e-ticaret sitenizin kategori ağacı bittikten sonra, ürün eklemeden önce yapmanız gerekenler arasında nitelik eklemekte olacaktır. Tekstil gibi çok nitelikli ve varyasyonlu ürünler satan bir sektörde iseniz, nitelikler kısmını e-ticaret sitenize ürün eklemeden yapmanız daha mantıklıdır.

WooCommerce Nitelik Silmeyin!

E-ticaret sitenizdeki ürünlere bir niteliği ve varyasyonlarını atadınız ve ilerde, niteliğin ismi ve url’si değiştirilmek istendi. WooCommerce yönetim panelinde herhangi bir niteliği sildiğinizde, niteliğe bağlı tüm ürünler, o nitelikten düşmüş olurlar. Aynı isim ve url ile yeni bir nitelik ve varyasyonlarını ekleseniz bile, ürünlerinize bu nitelik tanımlanmayacaktır. Bu yüzden ki, nitelik silmeden önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz.

WooCommerce Nitelik Sınırsız Olabilir

WooCommerce e-ticaret sisteminde nitelik sınırlaması yoktur. Niteliklere de aynı şekilde varyasyon sınırlaması yapılmamıştır. Yani ürünlerinize sınırsız nitelik ve varyasyonlar eklemeniz mümkündür. Yüksek sayılı nitelik ve varyasyon ile çalışacak e-ticaret siteleri için WooCommerce iyi bir seçimdir. Zira yönetim panelinde detaylı aram seçeneği ile istenilen nitelik ve varyasyona ulaşmak ve düzenlemek oldukça kolaydır.

WooCommerce Nitelik Ürün Ekleme Sayfası Konumu

Niteliklerin eklenmesinden sonra, ürün ekleme sayfasından da seçimleri çok basittir. WooCommerce’ın gelişmiş nitelik ekleme paneli ile ürünlerinize, binlerce niteliğiniz bile olsa, saniyeler içerisinde nitelik ve varyasyonlar ekleyebilirsiniz.

Niteliklerin, ürün ekleme sayfasındaki konumu görselde işaretlenmiştir.

WooCommerce ürün ekleme sayfası nitelik kontrolü

WooCommerce ürün ekleme konusunda acemi iseniz, konu ile alakalı detaylı kılavuzumuz ile ürün eklemeyi öğrenebilirsiniz.

WooCommerce Nitelik Ayrımını İyi Yapmak

E-ticaret sitenizde nitelik ayrımını iyi yaptığınızda, ürünlerin satışı esnasındaki kaosdan da kurtulmuş olursunuz. Müşterilerinize ürün ile alakalı en detaylı nitelikleri sunduğunuzda, aslında satış sonrasına bir işlem kalmaz ve sadece ürün gönderimi kalır.

Nitelik ayrımı olmayan eski altyapılara sahip e-ticaret siteleri hala satış yapmakta ve nitelik ayrımlarını, satış sırasındaki açıklama bölümü ile çözmeye çalışmaktadırlar. Bu sebepten, satış sırasında müşteri ve satıcı arasında bağ olmadığından, olmayan ürünlerinde satışı yapılmış olabiliyor. Nitelikler bu yüzden çok önemli. Müşterinin işine yarayan nitelikte ürün varsa seçebilir ve sipariş verebilir. Eğer e-ticaret sitenizde müşterinin istediği niteliklerde ürün yoksa sipariş veremez ve yanlış satış kaosu doğmamış olur.

Netice Olarak

WordPress WooCommerce e-ticaret eklentisi ile ürünlerinize sınırsız sayıda nitelik ekleyebilir ve niteliklerinize de kategori-alt kategori mantığı ile varyasyonlar ekleyebilirsiniz. WooCommerce nitelik ekleme açısından hem basit hem de kullanışlı bir panele sahip.

Çoklu nitelikli ürünlerle çalışacak e-ticaret siteleri için WooCommerce hem basit kullanımlı hem de ücretsiz bir seçim olabilir. WooCommerce e-ticaret destek için, destek ekibimizle iletişime geçebilir, tüm sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 03 Haz 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek