Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

WordPress Web Site İçin Harita Ekleme Yolları

WordPress Web Site ve Google Haritalar

Mobil cihazların artışı ve haritaların geliştirilmesi ile artık hayatımızda her an kullandığımız, bize yol gösteren ve devamlı güncellenen bir harita hizmeti var. Google, Yandex ve Bing gibi büyük arama motorları ile birlikte farklı harita hizmetlerine de ulaşmak mümkün. Fakat harita denince akla ilk gelen tabii ki Google Haritalar (Google Maps) oluyor. Popüler olması ile birlikte mükemmel özelliklere sahip olan Google Haritalar her geçen gün biraz da farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Kuşkusuz Google Haritalar’ın bu kadar çok kullanılma sebebi, Google’ın çok kullanıcısı olmasından kaynaklı. Özellikle mobil piyasasını ele geçiren Google, nerdeyse üretilen tüm cihazlarda hükmünü sürüyor ve gelecekte de çok güçlü bir şekilde bunu devam ettirecek gibi görünüyor. Bir WordPress web site projeniz var ve harita eklemek istiyorsanız, bu kılavuzumuzda, Google Haritalar üzerinden, WordPress’e nasıl harita ekleneceğini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Başlarken

Bu kılavuz WordPress’in 5.4.1 sürümü baz alınarak hazırlanmıştır.

WordPress Web Site İçin Neden Bir Harita Gerekli?

Giriş kısmında da bahsettiğimiz üzere, artık kullanıcılar masaüstü bilgisayarlardan çok, mobil cihazlar kullanmakta ve internete erişim sağlamakta. Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcı, ilgili firmaya ulaşmak için iletişim sayfasını ziyaret eder ve adres kısmından firmanın adresini alarak ilgili konuma doğru hareket eder. Tabi geçmişte bu böyleydi. Navigasyon uygulamaları ile artık adresle, yazıyla, mahalle ismiyle işimiz kalmadı. Eğer ilgili firmanın web sitesi güncel ise ve harita uygulaması kullanıyorsa, iletişim sayfasından bir tık ile navigasyon uygulamasını açmak ve konuma ulaşmak artık çok basit.

Bu mükemmel kolaylığı yapmayan binlerce web sitesi bulunuyor ve müşterileri hala navigasyon uygulamasına erişip ilgili firmanın adresini yazarak, firma konumunu bulmaya çalışıyor. Belki teknolojinin hızlı gelişmesi belki de ilgisizlik yüzünden olsa da, artık kullanıcılar internette daha interaktif, daha kolay ve daha hızlı web siteleri istiyor.

Bunu sağlayamayan web sitelerinin terk edilme oranları çok yüksek. Çünkü kullanıcılarda bu gelişimlere karşı bir beklenti mevcut. Farklı bir web sitesinde görmüş olduğu bu kolaylığı diğer web sitesinde bulamayan kullanıcı, kafasında, bu web sitesini eski, kullanışsız veya zaman kaybı olarak işaretliyor.

Bu sebeplerden dolayı, web sitelerimizin, kullanıcıların en kolay kullanabileceği ve en hızlı şekilde etkileşime geçebilecekleri bir yapıda olmaları için daima çalışmak zorundayız.

WordPress Web Site İçin 3 Farklı Yol

Bir WordPress web siteniz var ve harita eklemek istiyorsanız, bunun 3 farklı yolu mevcut.

  • Bir eklenti yardımı ile
  • Google Haritalar embed kodu ile
  • Mevcut WordPress teması ile

WordPress Eklenti Yardımı İle Web Sitenize Harita Ekleme

Binlerce eklenti ile dev bir eklenti kütüphanesine sahip olan WordPress’de her ihtiyaca uygun bir eklenti bulmak mümkün. Harita uygulaması için de bu tip eklentiler tasarlanmış ve hepsinin kendine göre farklı özellikleri bulunuyor. Kılavuzumuzda, bir WordPress web site için en iyi harita eklentisini önereceğiz.

Kod bilginiz yoksa ve uğraşmadan web sitenize bir harita eklemek istiyorsanız, bu eklenti harika bir seçim olacak.

WordPress Web Site İçin WP Google Maps Eklentisi

WordPress yönetim panelinizin, eklentiler kısmından “Yeni ekle” bölümüne girerek, arama kutucuğuna “WP Google Maps” yazarak aratmanız yeterli olacak. Çıkan sonuçta ilgili eklentiyi göreceksiniz ve “Hemen Yükle” butonuna basarak, eklentiyi sisteminize dahil edebilirsiniz.

WordPress eklenti yükleme bölümü görünümü

Eklentiyi aynı sayfada etkinleştirdiğinizde, birkaç saniye sonra, WordPress yönetim panelinizin sol menüsünde “Harita” sekmesi açıldığını göreceksiniz.

Bu sekmeye tıklıyor ve eklenti ayarlarına geçiyoruz.

Eklenti Türkçe desteği ile geldiğinden, ayarları yapmak oldukça basit. Haritanızın genişliği ve yüksekliğinden, hizalamasına kadar birçok ayrıntının ayarını yapmanız mümkün.

Eklenti kısa kod usulü ile çalışıyor. Burada ayarlarını yaptığınız eklentinin yine aynı sayfadaki kısa kodunu alıp, hangi sayfanızda göstermek istiyorsanız o sayfanıza yerleştirmeniz yeterli oluyor.

WordPress harita eklentisi kısa kod görünümü

Fakat eklentinizin çalışabilmesi için Google Api’ye ihtiyacınız var. Bunu da Google’ın api sayfasından elde ettikten sonra, eklenti ayarlarındaki, aşağıda görselde işaretlediğimiz bölüme, Google Api’yi kopyalayıp, kaydetmeniz gerekiyor.

WordPress harita eklentisi api eklenecek bölüm görünümü

Bu basit işlemden sonra artık WordPress web site sayfalarınızın istediğiniz herhangi bir yerinde, Google Harita özelliğinden yararlanabilirsiniz.

Google Harita özelliğini, web sitenizin footer bölümünde de görmek istiyorsanız, yapmanız gereken şey çok basit. Bileşenler kısmından, metin editörü yardımı ile bu işlemi çok basit bir şekilde kısa kodunuz yardımı ile yapabilirsiniz. Bazı temalarda footer alanı farklı özelliklerde olabilir. Bu yüzden, bu işlem, buna müsaade eden WordPress temaları için geçerlidir.

WordPress Web Site İçin Google Haritalar Embed Kod

Çok fazla kod bilgisi gerektirmeyen bir işlemdir. Yani herkes yapabilir. Tek yapmanız gereken, Google Haritalar üzerinden işaretlediğiniz konumun, Google Haritalara özel html kodunu alıp web sitenizdeki ilgili sayfaya yerleştirmektir.

İlk adım olarak Google Haritalar sayfasını ziyaret ediyor ve konum olarak neresi paylaşılacaksa, adres girerek konumu buluyoruz.

Google haritalar embed kod için paylaş sekmesi görünümü

Firmamızın önceden bir Google Firma Kaydı bulunduğundan, firmamızın ismini yazmamız sonucu gördüğünüz gibi konum bilgisi çıkmış oldu. Sizin firmanızın Google işletme kaydı yoksa adresinizi girmeniz gerekiyor. Sonrasında ise “Paylaş” linkine tıklıyoruz.

Google Haritalar Paylaş Linki

Bu işlem sonrası bir pop-up pencere açılacak ve bu pencereden de “Harita Yerleştirme” sekmesine tıklıyoruz.

Google harita embed koduna gidiş görünümü

Artık son işlem sırasındayız. Açılan sayfa da, WordPress web site içine eklenecek harita embed kodu mevcut. “Html’yi Kopyala” linkine tıklayarak kodu bilgisayarımızın panosuna kaydediyor ve WordPress web site sayfalarımıza eklemek için devam ediyoruz.

Google embed kodu görünümü

WordPress web site sayfalarımızdan hangisine Google Harite ekelemek istiyorsak o sayfayı açıyoruz ve görseldeki gibi bir html kod ekleme bloğu açıyoruz. Sonrasında içerisine Google Haritalardan aldığımız embed kodunu yapıştırıyoruz.

WordPress web sayfasına embed kodu ekleme

İşte hepsi bu kadar. Artık haritanız aktif bir şekilde web sitenizin ilgili sayfasında kullanıcılarınızın hizmetinde. Bu işlemi, WordPress sistemine eklenti kurmak istemeyenler daha çok tercih etmekte. Zira ne olursa olsun, bir eklenti bile WordPress sisteminin yavaşlamasına neden olabiliyor. Fazla eklenti ile çalışmak zorunda olan kullanıcılar için bu yöntem oldukça iyi bir çözüm olabilir.

Bu embed kodu ile web sitenizin her yerine özgürce harita eklemeniz mümkündür. Kod içerisindeki “Height-Width” bölümlerinden de, web sayfanızdaki, haritanın en boy oranlarını düzenlemeniz mümkündür.

Mevcut WordPress Teması İle Web Site Harita Yerleşimi

Google’ın bu kadar aktif bir şekilde uygulamalar üretmesi ve devasa bir hizmet altyapısına ulaşması, WordPress tema yapımcılarına da, tema ayarları kısımlarında, “Google” adında bir ayar sayfası açmaya sevk etmiş durumda. Nerdeyse son yıllarda üretilen tüm WordPress temalarında Google ayar kısmı mevcut ve birçok Google hizmetini WordPress web site özellikleri ile senkronize etmek mümkün olabilmekte.

Eğer yeni ve Google ayarları eklenmiş bir WordPress temasına sahipseniz, ayarlar kısmından, Google Api’nizi ekleyerek çok basit bir şekilde haritanızı web sitenizin her yerinde kullanabilirsiniz. Haritanızı web sitenize konumlandırabilmek için temanızın editör kısmından, harita seçeneğini sayfanıza yerleştirmeyi ve gerekli ayarları yapmayı unutmayın.

Netice Olarak

Kod bilginiz olmasa da, WordPress altyapısı ile oluşturulmuş bir web siteniz var ise Google Haritalar ile müşterilerinize daha basit bir iletişim deneyimi sunabilirsiniz.

Diğer içerik yönetim sistemlerinde de benzer işlemlerle yine sayfalarınıza harita eklemeniz mümkündür. Fakat eklenti konusunda diğerlerinde daha farklı ayar ve çeşitler bulunmaktadır. Web sitenize harita eklemek için profesyonel yazılım desteği almak istiyorsanız destek ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 08 Haz 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek