Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticarette Başarı Kolay mı? Başarı İçin Ne Yapmalı?

E-Ticarette Başarı

Başarı hangi alanda kolay? Emek vermeden, belli bir çaba harcamadan, yorulmadan ve belki de büyük bedeller ödemeden, kim başarılı olabiliyor? Başarıya giden yolda, hüsranlar, vazgeçmeler, sıfırı tüketmeler, hangi başarı avcısının kapısını çalmıyor? Tüm bu soruların cevabı aslında ortak, başarı hiç kolay değil. E-Ticarette başarı da sanıldığı kadar kolay olmuyor. Bundan 15 sene önce, başarı demeyelim ama para kazanmak e-ticarette daha kolaydı. Fakat günümüzde e-ticaret, hem şartları zor olan, hem de belli bir süre emek sarf edilmesi gereken bir alan olarak karşımızda duruyor.

E-Ticarette Başarı Kolay mı? Başarı İçin Ne Yapmalı?

Bu sarf edilecek emek ve zamanın ise her geçen gün arttığını ve artacağını da eklemeliyiz. Zira Türkiye her geçen gün ticari olarak büyüyen ve dolayısıyla e-ticaret kapasitesi ile de gün geçtikçe genişleyen bir ülke. Sonuç mu? Devasa e-ticaret siteleri ve rekabetler.

Türkiye piyasasına baktığımızda, e-ticaret pazarını ele geçirmiş birkaç büyük e-ticaret sitesi karşımıza çıkıyor. İçlerinde neredeyse on binlerce ürünle, her müşteri grubuna hitap etmeyi amaçlayan bu e-ticaret siteleri, her geçen gün büyüyor. Onlar büyüdükçe, karşılarında ayakta durmaya çalışan diğer küçük e-ticaret siteleri daha da büyük sallantılara gebe kalıyor.

E-Ticaret sitesi üzerinden başarı sağlayamayan birçok ticari kuruluş ise web sitelerini kapatıp, çareyi sosyal medyadan satışta bulmaya çalışıyor.

Kısacası e-ticarette başarı hiç kolay değil…

E-Ticarette Başarı İçin Nasıl Başlamalı

Satacak ürünü bulunan ve bu ürünlerin e-ticaret yolu ile daha hızlı satılacağına inanan küçük esnaf, yukarıda bahsettiğimiz devasa e-ticaret sitelerine üye olarak, kendilerine küçük mağazalar açıp, ürünlerini buralarda satmaya çalışıyor. Kimi başarılı oluyor, kimi ise bu mağazalarla da başarı sağlayamıyor. Zira bu segmentte de rekabet aşırı fazla. Evet büyük e-ticaret portallarının arasında rekabetten öte, bir de bu portalların içerisinde faaliyet gösteren küçük mağazaların kendi aralarında yarattıkları rekabette bir gerçek.

E-Ticarette Başarı İçin Rekabet mi Gerekli?

Rekabet, ticaretin olmazsa olmazıdır. Rekabetin olmadığı yerde, ticarette biter. Sorunun rekabetten öte, herkesin aynı ürünü aynı yerde ve aynı şekilde, aynı pazarlama stili ve neredeyse aynı fiyatlara satmaya çalışmalarına bağlayabiliriz. Yani kısacası burada çok büyük bir benzerlik var ve bu benzerlik, müşteriye fazla seçim şansı bırakmıyor. E-ticaret müşterisi fiyat konusunda çok hassastır. Karşılaştırmalı alım yapar ve hatta bu alışkanlıklara cevap verebilmek için, fiyat karşılaştırma siteleri de icad edilmiştir. Bu siteler, kullanıcılara arama motoru bazında hizmet verir ve en ucuzu, en hızlı şekilde sunmayı amaçlar. Yani ilk bakmamız gereken konu fiyat.

Fiyatı yüksek aynı ürünün, aynı özelliklerde ve aynı teslim koşullarında başka bir e-ticaret satıcısında ucuz olması, müşterinizin kafasını karıştırmaz mı? Neden sizden daha pahalıya alsın?

E-ticarette eski ticaret kültürü yok maalesef. Ayağı alışan müşteriler, olmazsa olmaz markalar, satıcılar ve pazarlama teknikleri. Bunların hepsi e-ticarette birer çöp. E-ticarette başarı için gereken en önemli kural ucuz satmak.

Ucuz satmak, bu büyük rekabeti oluşturan ana etkenlerden biri. Eğer bu sorun aşılabilir ve marka olma yolunda güven kazanımları da gün geçtikçe elde edilebilirse, bir e-ticaret sitesinin, büyük veya küçük hiç fark etmez, başarılı olmaması için herhangi bir sebep yoktur.

E-Ticarette Başarı Kaydetmiş Firmalar

E-ticarette gereken başarı için, başarılı olmuş, bugünün devasa e-ticaret portallarına bakmamız yeterli. İlk politikaları ucuz satış ve devamlı kampanya. Yaptıkları kampanyalar ile kendilerinden beklenen devamlı indirime de cevap vermiş olan bu portallar her zaman olmasa da devamlı bir kitleye hitap ederek ucuz ürün satma politikası izlemektedir.

Bu sayede internette hem popülerlikler artmakta hem de her geçen gün müşteri sayısı artışı ve güven kazanımı ile büyümekteler.

Dijital pazarlama kuşkusuz çok etkili bir yöntem. Dijital pazarlama kollarını kullanarak büyük kitlelere ulaşmak da mümkün. Fakat e-ticarette yukarıda da vurguladığımız gibi, ulaştığınız kitlelere hitap edebileceğiniz, diğer devasa portallarla savaşabileceğiniz ucuz ürünlerinizin olması şart. Ucuz ürünlerle yola çıkan ve bunu devamlı yapabilen e-ticaret sitesi sayısı bugün belki çok az. Bazıları üretici, kendi ürettiklerini sattıklarından şanslılar, fakat meydan hala büyük e-ticaret portallarında ve başarıyı da haliyle onlar hak ediyorlar.

Acı ama gerçek, e-ticarette başarı demek, ucuz ürün satmak ve devamlı kampanya yapmak demek. Sürüm ile daha çok işlem yapıp, daha çok kişiye ulaşmak ve daha ulaşılan kişilere kusursuz hizmet verip güven kazanmak.

Netice Olarak

Belli sermayeler yatırıp, e-ticaret siteleri kurmak, sosyal medyadan reklam vermek ve ürün satmaya çalışmak tabii ki ticaretin bir parçası. Ama yeterli mi?

Bunları yapan sizin gibi binlerce insan var ve her gün onlarca, belki sizin sektörünüz ile alakalı e-ticaret sitesi ya da portallarda mağazalar açılıyor. İşiniz kolay olmadığı gibi, seçeneğiniz de fazla yok. Bu savaş içerisinde kullanılabilecek en iyi silah, ucuz ürün ve devamlı tedarik. Bu iki sorunu çözdüğünüzde ve internette sizden başka sattığınız ürün veya ürünlerden satmayacağından emin olduğunuzda, başarıya yakınsınız demektir.

Yazılımlar, dijital pazarlamalar, reklamlar, ürünler. Bunların hepsi aslında ikinci planda kalan, e-ticaret için zaten gerekli olan şeyler.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 10 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek