Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Profesyonel Web Site Nasıl Olmalı?

Ticari veya bireysel, hangi amaçla kullanırsanız kullanın, web sitelerinin de bir kalite oranı var. Kaliteli içeriklerle beslenmiş, yazılım bakımından teknolojiye uygun, dijital pazarlama esaslarına uyan her web sitesi, profesyonel web site olmaya adaydır. Bu yazımızda, sektör veya amaç farkı gözetmeksizin, bir web sitesinde olması gerekenleri başlıklar halinde anlatmaya çalışacağız.

Profesyonel web sitesi nasıl olmalı?

Yazılım Altyapısı Çok Önemli

Günlük teknoloji değişimleri ile evrilen, her geçen gün biraz daha değişen bir dünya içerisindeyiz. Bu hızlı değişim içerisinde, özellikle teknoloji ile arası pek iyi olmayanların, bu değişime ayak uyduramadıkları bir gerçek. Bu eksiklik internet ortamında da kendini gösteriyor. 10 yıl önceki teknolojiler kullanılarak yapılmış web siteleri günümüzde hale kullanılmakta ya da kullanılmaya çalışılmakta. Firmaların, teknoloji değişimine ayak uyduramamalarının sonucu olarak karşımıza çıkan bu eksiklik, internet ortamında kullanımı zor, görsel kalitesi sıfır, içerik bakımından neredeyse yok denecek kadar eksik web sitelerinin çoğalmasına neden oluyor. Bu durum, sektörlerin kendilerini yenilememeleri dolayısıyla her geçen gün daha da artarak devam ediyor.

10 yıl önce herhangi bir yazılım firmasına özel olarak yaptırılmış web sitelerinden bugün performans beklenmesi büyük hatadır. İşte tam da bu yüzden, web site altyapılarında içerik yönetim sistemi gibi, devamlı geliştirilen ve teknolojiye ayak uyduran, yazılımların seçilmesi, internet teknolojileri konusunda daha ilerici bir tavır olacaktır.

İçerik Yönetim Sistemi İle Başlayın!

İçerik yönetim sistemleri, birçok firma veya kişi tarafından geliştirilen ve devamlı teknolojiye ayak uydurabilmesi için üzerinde çalışılan sistemlerdir. Yani bugün bir içerik yönetim sistemi ile kurduğunuz web sitesini, 5 sene sonra da, bugünkü performansı ile kullanmanız mümkün olacaktır. Tabi bu, güncellemelerin devamlı yapılması ile mümkün olacaktır. İçerik yönetim sistemlerinin de yazılım güncellemeleri yapılmadığı takdirde, 5 sene sonra kullanılamaz hale gelecektir.

İnternet ortamında bize hizmet eden cihazlar, tarayıcılar, sunucular, yazılımlar ve diğerleri. Bu tüm değişkenlere ayak uydurmak, bireysel olarak bir web sitesini çağa uygun hale getirmek, iyi derecede yazılım dili bilmenizi gerektirir. Fakat içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, tek tuş ile günceller, sistemin son sürümü yani en teknolojik hali ile eski web siteniz ve bilgilerinizin üzerinden devam edersiniz. İşte içerik yönetim sistemleri bu yüzden profesyonel web sitesi kavramında olmazsa olmazlardandır.

İyi Bir Web Tasarım

İyi tasarıma sahip bir web site, müşteri deneyimi noktasında başarıya giden yolda en büyük yardımcınız olacaktır. Kaliteli görseller, sektöre göre hazırlanmış bir web tasarım, göz yormayan pastel renk ve karışık olmayan renk uyumları, web tasarım da olmazsa olmazlardır. Karışık, çok fazla göz yoran ve kullanıcıya bilgiden çok reklam dayatan web sitelerinin başarı ihtimali yoktur. İyi bir web tasarım, sadelik, hızlı kullanım, detaylı ama kolay kullanılabilir bir yapıya sahip olmak demektir.

Kurumsal web sitesi veya e-ticaret sitesi, hiç fark etmez. Alanınız ne olursa olsun, sadelik ve kolay kullanım olan bir web siteniz var ise, kullanıcılarınızın web sitenizi terk etme ihtimali yoktur. Günümüzde, web tasarım konusunda yapılan en büyük yanlışlardan biri, uyumsuz görseller ve renklerdir. Sırf bu sebeplerden bile web sitelerinin sayfa görüntüleme oranları oldukça düşmektedir.

Kurumsal bir web siteniz olsun istiyorsanız, dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden, WordPress’i tavsiye ederiz. WordPress, esnek tema seçimi, eklenebilir modülleri ve her sektör veya ihtiyaca uygun yapılandırılabilir yazılım altyapısı ile internetteki başarınızda en büyük ortağınız olacaktır.

E-ticaret sitesi seçimlerinizde de seçenekler oldukça fazladır. Yine WordPress gibi açık kaynak kodlu yazılımlar olan, OpenCart, Magento, PrestaShop ve WooCommerce (WordPress altyapısı ile) seçebilirsiniz. Hepsinin kendine göre tema ve modül seçenekleri bulunması ile birlikte, ülkemizde de geliştirici sayıları bakımından iyi durumda olan sistemlerdir.

Güncel Olmalısınız!

Kurumsal bir firma olabilir ya da bir kişisel blog işletiyor olabilirsiniz. Ya da bir e-ticaret siteniz de olabilir. Profesyonel web site tanımına uyabilmeniz açısından güncellik çok önemlidir. Web site ziyaretçileriniz, web sitenizi her ziyaret ettiklerinde farklı bir detay ile karşılaşmalı. Sizin gerçekten web sitenizde değişimler, yenilikler yaptığınızı görmeliler. Bu öncelikle, ticari bir kuruluşsanız, müşterinizin size olan güvenini artıracaktır. E-ticaret siteniz var ise, hem siteniz güncel kalacak hem de müşterilerinizde ilgi uyandırmış olacaksınız. Eğer kişisel bir bloğunuz var ise takipçi sayınız her geçen gün daha da artacaktır.

Yaptığınız iş her ne olursa olsun, hepsi bir kitle için kıymetli şeyler olabilir. Bu sebepten, web sitelerinizde içerik paylaşmak, web sitelerinizi güncel tutmak, başarıya giden yolda sizin en büyük yardımcınız olacaktır.

Seo Uyumlu Web Site

Seo (arama motoru optimizasyonu) açısından gelişmiş bir yazılım altyapısına sahip web siteniz varsa, işiniz daha kolay. Özellikle içerik yönetim sistemlerinin seo ile uyumu, neden bu sistemleri tercih etmemiz gerektiği konusunda bize ışık tutuyor.

Bilgisayarlar, mobil telefonlar ve tabletler. İnsanlar her gün, arama motorlarından milyarlarca sorgu yapıyor ve bilgi arıyorlar. Bu bilgilere sahip web sitelerini ziyaret ederek bilgiyi, ürünü, hizmeti ya da istenen diğer metayı elde edebiliyorlar. Bu tedarikçilerin arasında olmak istemez misiniz? Seo uyumlu, profesyonel web sitesi ile bunu yapabilirsiniz.

Güncel içeriklerinizin seo uyumunu kontrol edebileceğiniz birçok eklenti ve modül mevcut. Bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, bu modül ve eklentiler elinizin altında demektir. Web sitenize girdiğiniz her içeriği denetleyecek bir eklenti edinmeli ve arama motorlarının istediği ölçütlerde veri girişi yapmalısınız. Seo uyumlu web siteleri her zaman kazandırır.

Web Siteniz Hızlı Olmalı

Yapılan araştırmalarla, internet kullanıcılarının, 2 saniyeden uzun sayfa açılışı olan web sitelerine girmekten vazgeçtikleri kanıtlanmıştır.

Teknolojik altyapısı yetersiz, eski bir sunucu sisteminde barındırılan ya da paylaşımlı hosting de barındırılan web sitelerinde karşılaştığımız hız problemleri yüzünden müşteri kaybedebilirsiniz. Kaybedeceğiniz her müşteri ya da kullanıcı, size gelecekte başarısızlık olarak geri dönecektir. Profesyonel web site tanımında, hızın önemi oldukça büyüktür. Bir web sitesi sayfa açılışları hızlı değilse, kullanıcılar web sitesini terk etmeseler bile, bir daha ki gelişlerinde onları kararsızlık beklemektedir.

Web sitelerinizde ağır içerikli flash uygulamaları, slider gibi sayfa açılışlarını yoran görsel efektler ve özellikle ana sayfalarda kullanılan video içeriklerinden kullanmamanızı tavsiye ederiz. Web hosting hizmetiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, müşterilerinizin cihazları yetersiz işlemci ve ram’e sahipse, web site hız deneyiminiz, kullanıcı açısından düşecektir.

Kaliteli bir hosting kullanın. Sunucular da kendi aralarında teknoloji bölünmeye uğramış durumda. Eski sistemlerle çalışmaya devam eden web sunucular, günümüz yazılım ve diğer gelişmelere ayak uyduramayacak derecede yavaş kalmakta. Bu yüzden, hosting seçimi yaparken, çağa ayak uydurmuş, özellikle ssd hosting seçmenizi tavsiye ederiz.

Haber veya e-ticaret sitesi gibi yüklü içerik ve ziyaretçi bakımından fazla trafiğe sahip web sitelerine de vds sunucu tavsiye etmekteyiz.

Google Analytics Kullanın

Web sitenize giren ziyaretçilerin yaptıkları eylemleri analiz etmek sizin için kıymetli bir veridir. Bu veri doğrultusunda, nerede yanlış yaptığınızı daha rahat görebilirsiniz. Google Analytics kurulu bir web sitesinde, kullanıcıların tüm hareketleri izlenebilir. Bu hareketler, tarihsel olarak analiz edilerek, ileri de neden başarısız olunduğu ya da nasıl daha başarılı olunacağı hakkında çalışmalar yapılabilir. Fakat böyle önemli bir seçeneği kullanmayan web site sahipleri, bu analizlerden habersizdir. Yaptıkları web siteleri sadece kendi kullanımlarına uygun şekilde hazırlar ve yayına sokarlar. Sizin için müşterinizin deneyim önemli olmalıdır.

Web site ziyaretçi analizlerinde en fazla önem arz eden detay, kullanıcılarınızın web siteniz sayfalarında geçirdikleri zamandır. Bu zamana “sayfa oturum süresi” denmektedir. Sayfa oturum süre oranı düşük bir web sitesinin içeriklerinde değişime gitmesi kesin bir karar olacaktır. Zira kullanıcı veya müşteri o sayfa da ya aradığını bulamamakta ya da aradığını bulsa da beğenmemektedir.

Google Analytics ile web sitenizin, sayfa görüntüleme sayısı ile birlikte oturum sürelerini de görmeniz mümkündür.

Dijital Pazarlama

Profesyonel web site ile birlikte dijital pazarlama silahı da, internette başarılı olmak için önemlidir. Dijital pazarlamanın her ayağı web site üzerinde kullanılarak, ziyaretçi çekilmeli ve kazanç artırılmalıdır. Dijital pazarlama araçları çok çeşitlidir. En çok işinize yarayacak olanlar ise, Adwords, Adsense, Analytics, Google Search Console gibi Google uygulamaları ile birlikte sosyal medya siteleridir.

Sonuç

Web’de profesyonel bir web site ile daha fazla kitleye ulaşabilir ve çok kazanabilirsiniz. Önemli olan, arama motorlarının da dikkat ettiği hususların en başında gelen kaliteyi sağlamaktır.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 13 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek