Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Web Site Tasarımı ve Seo Arasındaki İlişki

Web Site Tasarımı

Herkes mükemmel tasarıma sahip bir web sitesi arzu eder. Görsel geçişleri, efektler, işletmesini süper gösteren yüksek kaliteli resimler ve daha niceleri. Web site tasarımı sektörü de zaten yıllardır bu mantıkta yoluna devam etti. En gösterişli web sitesi, en kaliteli web sitesi olarak gösterildi. Peki gerçekten öyle mi? Biz bu fikrin son dönemlerde biraz değiştiğini savunuyoruz ve bunu değiştirenin de direkt olarak Google olduğunu biliyoruz. Artık Google, tüm web sitesi sahiplerine korkutucu bir mesaj veriyor;

Web siteniz yavaşsa, başarısız olursunuz!

Mesaj net olduğu kadar korkutucu. Nedeni ise, bugüne kadar tasarlanmış tüm web siteleri, bu mantığın tam zıttı hazırlandı ve yayına alındı. Şimdi Google, hem işletme sahiplerinden hem de webmaster’lardan büyük bir değişiklik istiyor.

Kısacası, altyapınızı değiştirmelisiniz ve hızlı olmasınız diyor.

Google’ın 2015’de hayata geçirdiği Amp ile aslında bunu fark ettik. Fakat pek umursamadık açıkçası. Şimdi ise Google, Amp test aracı yaparak, web sitelerinin kendi teknolojisine ne kadar uyumlu olduğunu test ediyor. Bunu kullanıcıya yaptırarak psikolojik baskı da yapmış oluyor. Yani her web sitesinin artık altyapı değişikliğine gitmesi üzerinde duruyor ve çok ciddi.

Web site tasarımı ve seo arasındaki ilişki

Amp Nedir?

Amp açılımı (accelerated mobile pages) anlamına gelen, Türkçesi; hızlandırılmış mobil sayfalar olan, Google’ın 2015 yılında duyurduğu açık kaynak kodlu bir mobil teknolojidir.

Amp ile Google, web sitelerini kendi önbelleğine alarak, çok daha hızlı bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedeflemiştir. Başarılı olmuştur da. Zira Amp kullanan web siteleri, direkt olarak Google önbelleğinde olduklarından, sayfa açılış hızı bakımından lider konumdadırlar.

Tabi bu sadece Google üzerinden yapılan aramalar için geçerlidir. Bu, diğer arama motorlarını kapsamaz.

Web Site Tasarımı ve Seo Neden İlişkili?

Aslında bu ilişkinin mimarı da Google. Google’ın devamlı yenilenen algoritması artık web sitelerinden daha fazla performans istiyor. Yani Google, bir web sitesinin tasarımı ile ilgilenmiyor.

Web sitenize ne kadar kaliteli görsellerle, sliderlarla doldurursanız doldurun. Bunların hiçbirisinin Google puanlamasında yeri yok. Google puanlamasında iyi yerlerde olabilmenizin tek yolu, zengin ve özgün içerikler, hızlı açılan web sayfaları ve kullanıcı deneyimi yüksek bir web sitesi.

Bunları sağlamadığınız sürece, dolaylı olarak da seo başarısı elde etmeniz çok zor oluyor.

Eski tip tasarımlara sahip, sayfalarında özellikle açılış sayfasında çok fazla JavaScript yükü içeren ve yavaş çalışan web siteleri yavaş yavaş geri plana atılıyor. Burası önemli, ne kadar zengin içerikleri olursa olsun!

Çünkü Google, artık mobil cihazlar için, daha hızlı kullanıcı deneyimi sunan web sitelerini öne çıkartmak zorunda hissediyor. Bunu yapmasındaki tek amaç, insanların yavaş web sitelerini sevmemesi ve hemen terk etmesi. Google tüm bu istatistikleri tutuyor ve bunu kesinlikle boşa yapmıyor.

Düşük sayfa açılış hızına sahip bir web siteniz var ise bu mantığa göre seo performansında şu an düşüş olmasa bile gelecekte artık seo performansı konusunda, rakiplerinizden geri kalacağınız açık bir şekilde Google tarafından dile getiriliyor.

Dün yayına alınan Google arama merkezi üzerinde de JavaScript yükü fazla olan web sitelerine atıf yapılarak, “Web sitelerinizi hızlı bir deneyime sahip hale getirmelisiniz” gibi konu başlıkları ile değişime başladığını gösteriyor bile.

Mutlak başarının formülü hala zengin ve özgün içerikler ama buna bir de hız ve kullanıcı deneyimi eklendi. Aslında bu ekleme çoktandır yapılmıştı ama Google artık bu baskısını daha da artırdı.

Google yardım forumlarını incelediğimizde, alınan şikayetlerin en büyüğü, dizine eklenme sorunları. Google bunlara pek cevap vermese de, ürün uzmanları açıkça olmasa da, web sitelerindeki hız ve kullanıcı deneyimini işaret etmekte ve web site sahiplerini uyarmaktalar.

Web Site Tasarımı ve Cms’ler

Aslında tüm bunların üzerine söylenecek çok fazla web tasarım ile alakalı şey kalmadı. Google net bir şekilde, web sitelerinde sadeliğe gidilmesini, sayfaların mobil uyumlu olmasını ve Amp teknolojisini kullanmasını tüm kullanıcılarına öneriyor.

Yani sade bir web site tasarımına sahip olmanız da yetmiyor. Tüm sayfalarınızın mobil uyumlu olması ve olabildiğince hızlı bir şekilde Amp teknolojisine geçiş yapmanız gerekiyor.

Amp teknolojisine geçiş sanıldığı kadar zor değil. İçerik yönetim sistemi kullanan kullanıcılar, birkaç eklenti ile sorunu çözebilirler. Fakat özel yazılıma sahip web siteleri için durum bu kadar basit değil. Yazılımlarını Amp teknolojisine göre uyumlu hale getirmeleri gerekiyor.

Eğer WordPress kullanıyorsanız, işiniz daha basit. WordPress yönetim panelinizden eklenti yükleme sayfasına gelerek kütüphaneden, bir Amp eklentisi seçebilir ve sisteme dahil ederek yönergeler eşliğinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tabi tüm bunlardan sonra web sitenizi Google Search Console üzerinden tekrar indeksletmeniz, botları sitenize çağırmanız gerekiyor.

Google’ın tüm bu hızlı değişimlerine ayak uydurmak gerçekten zor. Fakat bu değişimlere ayak uydurma yolunda hiç zorlanmadan ve yorulmadan da değişimleri yapabilirsiniz. Bunu da en kolay içerik yönetim sistemleri ile yapmanız mümkün.

Seo ile alakalı neredeyse her makalemizde konusunun geçtiği Cms’ler (İçerik yönetim sistemleri) arkalarında büyük yazılım ekiplerinin çalıştığı global projelerdir.

Bu tip dünyaya açık projelerin, teknolojiyi izlemesi ve anlık olarak ayak uydurması daha kolaydır. Örneğin, içerik yönetim sistemi kullanan bir web sitenin Amp geçişi ile özel yazılım olan bir web sitesinin Amp geçişi hem maliyet hem de zaman açısından oldukça farklıdır.

Bu yüzen, içerik yönetim sistemlerinden herhangi birine, özellikle de WordPress’e geçiş yaparak, teknolojiye tamamen uyumlu bir web sitesine sahip olmak basit aslında.

WordPress gibi bir altyapı kullandığınızda, binlerce son teknoloji temaya da sahip olursunuz. Tüm bu WordPress temaları, teknolojiye göre şekillendirilmekte ve daima güncellenmektedir.

Size tek kalan, web sitenizi kurmak ve arkanıza yaslanmak.

Web Site Tasarımı, E-Ticaret ve Seo

Devamlı arama motoru ve sosyal medya reklamları ile satış yaptığınız bir e-ticaret siteniz olabilir ve hız, seo, kullanıcı deneyimi gibi kavramları pek umursamıyor olabilirsiniz.

Fakat gelecek beklenen bir web sitesi için bunların hepsi çok önemlidir ve Google’ın başarı kriterlerine uygun olarak özellikle e-ticaret siteleri düzenlenmelidir. Geldiğimiz noktada birçok e-ticaret sitesinde aşırı ürün, kategori karışıklıkları, web tasarım hataları, seo sorunları ve tüm bunlara bağlı olarak yavaşlık sorunları vardır. Tüm bu sorunları alt alta sıraladığımızda, hepsinin aslında Google ve diğer arama motorları açısından bir web sitesinde olmaması gerekenler olduğunu görüyoruz.

Hem para kazanıp, hem de daha çok müşteri ve memnuniyeti kazanmak istemez misiniz?

Kim istemez ki?

Kullanıcıların mobil cihaz deneyimini artırmak için, mobil uygulamaya yatırım yapan işletmelerden aldığımız geri bildirimler bize şunu gösteriyor;

Mobil cihazlar için kalite, hala bir web sitesinin mobil uyumluluğu ile alakalı olan bir kavram. Yani web site veya e-ticaret sitenizin kendisi, ne kadar duyarlı yani tüm cihazlara uygun bir yazılım ile yapılandırılmışsa, o kadar başarı sağlayabiliyorsunuz. Mobil uygulama kullanımı ise maalesef çok düşük. İnsanlar ilk alışverişlerini hatta 5-6. Kez bile olsa alışveriş yaptıkları bir e-ticaret sitesinin mobil uygulamasını cihazlarına indirme gereği duymuyorlar.

Kısacası, bir e-ticaret sitesinin mobil uyumlu olması çok önemli. Kullanıcılar, e-ticaret sitelerini mobil uygulamadan değil, web sitelerinden takip ediyorlar ve bu aynı zamanda, arama motorlarının ne kadar aktif çalıştığını gösteriyor.

Web Tasarımı Sade Web Siteler Üretin

Hız ve kullanıcı deneyimini en iyi şekilde verebilen web sitelerin tasarımlarına baktığımızda, aşırılıktan kaçınılmış, az renkli, slider olmayan, görsel bakımından WebP formatı kullanan ve gerektiğinde hiç görsel kullanmayan web siteler karşımıza çıkıyor.

Aslında burada ince bir çizgi var. Hem sade, hem de kullanıcı deneyimi çok iyi olması gereken web sitelerini yapılandırmak gerçekten kolay değil.

İşte burada Google tüm web sitesi sahiplerine mükemmel araçlar sunuyor ve web sitelerimizi en iyi şekilde optimize etmemizi sağlıyor.

Google arama merkezi içerisindeki webmaster araçlarını kullanarak, hem kullanıcı deneyimi yüksek, hem hızlı hem de Google uyumlu bir web sitesi üretmeniz mümkün.

Web Site Tasarımı İçin Size Yardımcı Olabiliriz

İşletmenize bir web site tasarımı düşünüyor ve karar veremiyorsanız, YcrSOFT ile projenizi paylaşarak, en iyi çözümleri üretebilirsiniz.

İçerik yönetim sistemleri ve özellikle WordPress hakkındaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak isteriz.

Tüm bunların yanında, Google optimizasyonlarında ve seo çalışması konusunda da, YcrSOFT, firmanıza destek sağlayabilir.

Özellikle e-ticaret sitesi tasarımlarında, içerik yönetim sistemleri temaları ile sınırsız destek vermekteyiz. WordPress, OpenCart, Magento ve diğer tüm ücretsiz e-ticaret sistemleri ile ilgili uzman desteğini firmamızdan alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 12 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek