Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

WordPress Site Hızı Nasıl Artırılır? Kullanıcı Kaybetmeyin!

WordPress Site Hızı

İçerik yönetim sistemlerinin belki de en büyük problemidir hız sorunu. WordPress, Drupal, Opencart ve diğerleri. Tema ve eklentilerin öncesinde hızlı çalışan bu sistemler, tema ve eklentilerin dahil edilmesi, içerik girilmesi ve yapılan değişiklikler sonucu yavaşlar. Bu yavaşlamanın da önüne geçmenin elbette ki bazı yolları vardır. Fakat bu yollar az da olsa uzmanlık ister. Bu yazımızda, uzman olmayanların anlayacağı dilden, WordPress site hızı nasıl artırılır bunu anlatmaya çalışacağız.

WordPress Site Hızı Düşük mü?

Birkaç yıl önce WordPress içerik yönetim sistemi için evet yavaş diyebilirdik. Fakat son yıllarda yapılan altyapı güncellemeleri ile bu sorun büyük bir oranda ortadan kalkmış durumda. Fakat eski bir yaftadan olsa gerek, kullanıcıların kulağında “WordPress yavaş bir sistemdir” algısı hala devam etmekte. Tema ve eklenti kurulmamış, sadece içeriklerle doldurulmuş ama içeriklerinde web site hızını yormayanlarından seçilmiş bir WordPress’i hız testine tabi tutarak ne kadar hızlı olduğunu ölçebilirsiniz.

WordPress Site Hızı Nasıl Artırılır? Kullanıcı Kaybetmeyin!

WordPress Site Hızı Yanlış Yapılandırma Kaynaklı

İçerik yönetim sistemleri, altyapıya uygun, farklı tema ve eklentiler ile geliştirilen sistemlerdir. Her eklenen yazılımın sistem üzerinde bir yük oluşturmaması için, bu yazılımlarla birlikte gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir. Örnek olarak, bir slider eklentisi kurmanız gerekiyor. Web siteniz bu slider eklentisini doğru kurmadığınız veya içeriklerini doğru girmediğiniz takdirde yavaşlayacaktır. Modül ve temalar bize sınırsız özgürlük sunmuyor. Bu yazılımlarında belli sınırları var. Bu sınırlar aşıldığında, web sitesi normal çalışma hızından çıkarak ya yavaşlıyor, ya da kullanılmayacak duruma geliyor.

WordPress, altyapısı çok yalın bir yazılım olmasına karşın, eklenen yazılımlarla dev bir portala da dönüştürülebilir. Fakat bu dönüşümün bazı kuralları vardır.

WordPress Site Hızlandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Görselliğin çok olduğu bir web sitesi istiyorsanız, WordPress site hızı konusunda işiniz oldukça zor olacak. Öncelikle, eğer web sitenizi yeni kurduysanız ve bu yazı ile karşılaştıysanız çok şanslısınız. Web sitenize ne kadar görsel yükleyecek olduğunuz hiç önemli değil. Bu görsellerin boyutlarıdır önemli olan. Yüksek kaliteye sahip 1-15 adet fotoğrafla, bir web sitesini çalışmaz bir hale getirmeniz çok basittir.

Teknoloji gelişiyor. Telefonların kameraları ve fotoğraf makinalarının görüntü kaliteleri her geçen gün artıyor. Fakat internet hızımız neredeyse aynı. Bu görselleri, kullanıcılarınız ile buluşturacağınız yazılımlar, sunucular da değişmeden hizmet vermeye devam ediyor. Yani görsellerinizin boyutları, teknolojinin çok ötesinde bir boyutta büyümektedir.

Görsellerinizin kalitelerini bozmadan, dosya boyutlarını küçültebileceğiniz programlar ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Bu programlardan bir tanesi Pixresizer’dır. Toplu olarak da görsel boyutu değiştirmeniz mümkündür. Kullanıcı paneli de oldukça basittir. Kullanmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyacınız yoktur.

Örnek olarak, 4 mb büyüklüğünde bir fotoğrafın web sitenizde görüntülenme hızı ile 150 kb boyutunda bir fotoğrafın görüntülenme hızı aynı olmayacaktır. Bu sebeplerden, web sitenize yüklediğiniz her görselin tek tek kontrol edilmesinde fayda vardır.

WordPress Site Hızı ve Önbellek

WordPress için en çok kullanılan hızlandırma tekniklerinden biridir. Web sitenize bir eklenti yükleyerek önbellekleme işlemini hemen başlatabilirsiniz. Fakat web sitesinde devamlı değişiklik yapanlar için bu eklenti biraz zahmet gerektirir. Zira her değişiklik sonrasında önbellek boşaltmanız gerekir. Bu eklenti tabii ki tek başına çözüm değildir. Sadece çözümlerden bir tanesidir. Önbellek eklentisi olarak tavsiyemiz ise WpRocket eklentisidir. Kullanıcı paneli oldukça kolaydır. Detaylı özellikleri ile web sitenizdeki önbelleklemeyi optimize etmenizi sağlar.

WordPress Site Hızı Eklentiler ve Temalar

İçerik yönetim sistemlerinde, etkin olmayan ve güncellenmemiş tema veya eklentiler sorun çıkartabilir. Özellikle güvenlik manasında, web sitenize korsanların sızmasına neden olan en büyük eksiklerdendir. Ayrıca bu tip kullanılmayan ve güncel olmayan dosyalar web sitenizin hızını da etkiler. Bu yüzden, WordPress sitenizde kullanmadığınız eklenti ve temalardan kurtulmanızı, daha sonra kullanmanız gereken eklentileri de güncelleyerek, etkinleştirmenizi tavsiye ederiz.

Sayfalara İçerik Sınırlandırması

Sonsuz şekilde aşağı kaydırılan web sayfaları, web sitelerin en büyük yüküdür. Hem açılma hızınızı etkiler, hem de kullanıcılarınızın web sitenizdeki deneyimlerini zayıflatır. Bu yüzden, özellikle uzun ve görsellerle desteklenmiş içerikleri, bölünme imkanları var ise, kategorilendirmek en mantıklısıdır. Bu şekilde hem ürün ve hizmetleriniz kategorilere bölünmüş olacak ve kolay bulunmaları sağlanacak, hem de web sayfalarınızın yükü hafiflemiş olacaktır.

Bir web sayfasının uzun olması, sadece web sitelerinin hızı için bir sorun değil aynı zamanda, kullanıcılarınızın cihazları için de bir sorun teşkil eder. Uzun içerikleri ile web sayfaları cihazların belleklerini hızlı tüketirler. Bu da kullanıcılarınızın web site gezintileri sırasında yavaşlama ve donma ile karşılaşmalarına neden olacaktır.

Web Sitenizin Php Versiyonunu Kontrol Edin

Eski bir hosting altyapısı kullanıyor olabilirsiniz. Eğer web sitenizin barındırıldığı web hosting Php güncellemelerini yapmadıysa, web siteniz hala Php 5 ile çalışıyor olabilir. Bunun için hosting sağlayıcınız ile görüşmenizi tavsiye ederiz. Zira bu versiyon artırımına gitmek, web sitenizin hızını en az 2 kat artıracaktır.

WordPress, Php 7’nin bellek optimizasyon özelliğinden yararlanarak, en az %50 oranında hız artışı elde etmenizi sağlıyor.

Hosting Hizmetinizin Hızlı Olduğundan Emin Olun

Hosting hizmeti aldığınız firmanın kullandığı sunucular ve içeriğindeki özelliklerde web sitenizin hızını doğrudan etkiler. Örnek olarak, eski tip hard disk ile çalışan sunucularda barınan web siteleri ile yeni tip ssd disk ile sunucularda bariz hız farkı olur. Bu sebepten, hosting firmanızdan bu bilgiyi de edinmenizi tavsiye ederiz.

Bunlara ek olarak, web site içeriğiniz çok fazla yüklü ve fazla eklentiye sahipse ve yukarıda anlatılanlardan hepsini yaptığınız halde bir hızlanma yok ise web sitenizi bir vds sunucu da barındırmayı tercih etmelisiniz.

Paylaşımlı sunucularda ram, işlemci ve diskler bölündüğünden, her web sitesine eşit miktarda güç aktarılması zor olmaktadır. Bu yüzdendir ki, paylaşımlı hosting içerisindeki herhangi bir web sitesinin anlık dalgalanmaları diğer web sitelerini de etkilemektedir. Bu da ya yavaşlamalara ya da sunucuların cevap vermemesi ile sonuçlanmaktadır.

Bir vds sunucu da barınan web sitesinin hızı ile paylaşımlı hosting de barınan web sitesinin hızının aynı olması imkansızdır.

Vds sunucu paketlerimiz hakkında detaylı bilgiyi ilgili sayfamızdan alabilir, web sitelerinizin taşıma işleminde destek ekibimizden teknik yardım alabilirsiniz.

1 cevap
  1. deryaa
    deryaa says:

    WordPress kullwnıyorum ben de ilk başlarda hızından şikayetçiydim. Hatta cache yazılımı falan kurdum ama fayda etmedi. Sisteme dahil ettiğim yaklaşık 10 tane wordpress eklentisi vardı. Sayılarını azalttım. Sorun çözüldü. WordPress fazla eklenti sevmiyor. Ne kadar az eklenti, o kadar çok hız.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 06 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek