Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticaret Entegrasyon İle Tam Profesyonel Ticaret

E-Ticaret Entegrasyon Nedir?

E-ticaret çok büyük bir ekosistem ve bu sistem içerisinde bulunabilmenin bazı zorlukları var. E-ticaret yapmaya karar verdiğinizde, karşınızda çok büyük rakiplerin olacağını unutmamanız gerekir. Özellikle internet kullanımının bu kadar arttığı son dönemlerde, artan e-ticaret talepleri, işletmelerin daha da büyük pazarlama stratejileri ile bu ekosistemde rekabete girmesini sağladı. Her işletme e-ticarette başarı için çaba göstermekte, türlü şekillerde daha fazla aktif olmaya çalışmakta. Kuşkusuz içlerinden sadece bazıları pastanın büyük kısmını almakta. Covid-19 ile birlikte, misli ile artan e-ticaret talepleri, artık gelecekte e-ticaretin daha farklı bir yere taşınacağını hepimize gösterdi. E-ticaret entegrasyon ise tam bu merkezde ve büyümeye odaklanmış e-ticaret siteleri için olmazsa olmaz gibi duruyor.

Entegrasyon kelimesi, entegre etmekten geliyor ve birçok yazılımın, internet üzerinde birbirleri ile senkronize bir şekilde çalışmasını sağlama amacı taşıyor. Makalemizin devamında bu sınırsız entegre sistemlerin bazılarını anlatacağız.

Herhangi bir entegrasyon olmadan bir e-ticaret sitesi ile satış yapmak mümkün mü gibi sorularla çok karşılaşıyoruz. Entegrasyon dendiğinde sadece farklı bir e-ticaret mağazası ile senkronize çalışma gelebilir akıllara. Lakin böyle değil. İnternet devasa bir alan ve burada e-ticaret sitemizi bu alana ayak uydurmasını sağlayabilmek için bu entegrasyonlara her şekilde ihtiyacımız var.

Örneğin web sitelerimizin ziyaretçi trafiklerini, geri dönüşümlerini veya diğer detaylarını incelememize yarayan, dünyanın en gelişmiş analiz programı olan Google Analytics bile aslında web sitelerine entegre edilen bir üründür. Google bize bir izleme kodu verir, bu kodu web sitemizin ilgili sayfalarına ekleriz ve entegrasyona başlarız. Aslında iki teknoloji arasında bir köprü kurmuş oluruz. Sonuç olarak bu da bir entegrasyondur ve bu entegrasyon ile hem e-ticaret sitemizin seo çalışmasını geliştiririz, hem de trafiğimizi kontrol edip, ne durumda olduğumuzu görebiliriz.

Böyle bir kolaylık olmadığını düşünün. Korkunç gelecektir.

E-Ticaret Entegrasyon İle Tam Profesyonel Ticaret

E-Ticaret Entegrasyon Nasıl Yapılır?

Tabii ki her entegrasyonun kendine göre bir bağlanma şekli vardır. Yukarıda Google Analytics örneği ile basit bir entegrasyon örneği verdik. Fakat her entegrasyon bu kadar basit olmayabilir.

Entegrasyonlar için öncelikle iki tarafında bunda uzlaşması ve yeterli altyapıya sahip olmaları gerekir. Değillerse tabii ki yazılımsal olarak geliştirmek ve entegrasyona uygun hale getirmek, her sistem için mümkün olan bir durumdur.

Sistemler bellidir. Entegrasyon bağlantısı yapılacak web siteleri, buna önceden hazırlanmıştır ve bu sitelere bağlanacak web siteleri için kapılar oluşturulur. Bu kapılara bağlantı için ise diğer web siteleri gerekli yazılıma sahip olduklarında, iki web site veya sistem birbirine bağlanmış olur.

Bu senkronize çalışma aslında çok büyük bir iş yükünü alır işletme üzerinden. Entegrasyon demek otomatik sistem demektir.

Yani kullanıcılar e-ticaret sitenizde olmayan bir ürünü bile entegrasyonlar sayesinde sizin sitenizden satın alır, kargo işlemlerini seçer, faturası kesilir ve ürün teslim edilir. Siz sadece geri planda izlersiniz. Tüm bu gelişmiş yapı, birkaç hatta onlarca entegrasyon ile sağlanır.

Entegrasyon olmayan e-ticaret siteleri de tabii ki satış yapabilirler. Kendi imal ettikleri üründür. Stoklarında vardır. Site yönetim panelinde devamlı online bir çalışan olur ve kullanıcı hareketlerine göre yönlendirme yaparak satış yapılabilir. Hatta kargo işlemleri bile manuel olarak yürütülebilir. Fakat bu tip bir e-ticaret satış şekli, batıldır, eskide kalmıştır. Çok ziyaretçili e-ticaret siteleri açısından bu bir seçenek olamaz. Çünkü hem profesyonellikten uzak olacaktır. Hem de ileride artan iş yükü dolayısıyla hatalar yapılacak, gecikmeler yaşanacaktır.

Entegrasyon ile bütünleşmiş sistemler asla hata yapmazlar. Bu hatasız çalışma da sonuç olarak iki senkronize olmuş sisteme de başarı kazandırır.

E-Ticaret Entegrasyon Önemi

E-ticaret entegrasyon, bir e-ticaret sitesinin ne kadar profesyonel olduğunu gösteren en önemli husustur. Tamamen otomatik bir e-ticaret sitesi, anlık olarak gelecek yüzlerce belki binlerce alışveriş sonucunu sorunsuz bir şekilde karşılar, yönetir ve sonuçlandırır. Bu sayede geri planda çok büyük bir iş yükünden kurtulmuş olunur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, entegrasyonların var olması, bir e-ticaret sitesi açısından her zaman artıdır. Olmadıklarında veya uyumsuz çalışmaya başladıklarında, tüm işler durur ve her şey birden tersine gitmeye başlayabilir. Bu sebepten entegrasyonların çok kaliteli ve uyumlu yapılmaları en önemli husustur.

E-Ticaret Entegrasyon Türleri

E-ticaret siteleri, için geliştirilmiş birçok entegrasyon türü var. Bu entegrasyonlar ürün çekme, ürün yükleme, kargo işlemleri ve diğer tüm işlemler için kullanılabiliyor. Kısacası gelişmiş bir entegrasyon sistemi ile e-ticaret sitenizi otomatik olarak satış yapan, hatta işletmenize bağlı bir şekilde bile kullanmanız mümkün.

E-ticaret entegrasyon türlerinden bazıları şu şekilde;

Pazar Yeri Entegrasyonları

Pazar yeri sistemi ile çalışan e-ticaret siteleri arasında köprü oluşturan bir entegrasyon biçimidir. Çok kullanıcılı, trafiği yüksek, büyük e-ticaret portallarında, e-ticaret sitesi içerisindeki ürünleri senkronize bir şekilde yayınlamak ve satmak isteyen işletmeler için geliştirilmiştir.

Tamamen otomatik olarak çalışır ve Pazar yeri olarak entegre edilen e-ticaret portalında satılan ürün, aynı zamanda ilgili e-ticaret sitesinde de satılmış gibi işlem yapılır.

Tüm bu işlemler, aradaki entegrasyon dediğimiz köprü görevi gören yazılım ile sağlanmaktadır.

Muhasebe Entegrasyonları

Bir işletmenin, mevcut e-ticaret sitesi ile muhasebe entegrasyonu yapması demek, muhasebe altyapısının çok gelişmiş olması demektir.

Küçük, orta ve büyük tüm işletmeler artık bir muhasebe programı kullanıyor ve bu programlara muhtaçlar. Bu programlar olmasa büyük iş yükleri, içinden çıkılmaz karışıklıklar olurdu değil mi? İşte aynı şey e-ticaret sitelerinin muhasebesi içinde geçerli.

İşletmenin muhasebe programına entegrasyonu yapılmamış bir e-ticaret sitesi, muhasebe sorunları çıkartacağı gibi, işletmenin muhasebe ayağını da hız konusunda sekteye uğratır. Satılan ürünlerin hesaplanması, fiyat artışları, düşüşleri, stok eksi veya artılar gibi yüzlerce konu yüzünden içinden çıkılmaz bir iş yükü olabilir.

Tüm bunların önüne, kolay bir entegrasyon bağlantısı ile geçmek ve iki sistemi birbiri ile senkronize bir şekilde idare etmek hatta otomatik bir şekilde idare ettirmek mümkündür.

Böylece hem iş yükü azalır, hem de yapılacak hatalardan kaynaklı iş kayıplarının önüne geçilir.

E-ticaret entegrasyon konusunda en önemli entegre biçimi muhasebelerdir. Muhasebenin ilgili e-ticaret sitesine bağlanması ile işletme hesapları devamlı kontrol altında tutulabilir.

Ödeme Yöntemleri Entegrasyonları

E-ticaret siteleri açısından kuşkusuz en önemli entegrasyonların başında, ödeme yöntemleri gelir. Her kullanıcı ödeme yöntemi olarak farklı yöntemler kullanabilir ve e-ticaret siteleri tüm bu yöntemlere açık ve hazırlıklı olmalıdır.

Ödeme yöntemi entegrasyonları da işte bu açığı kapatmak için vardır. Her bankanın kendine ait bir ödeme yöntemi olduğu gibi tahsilat şirketlerinin de bir ödeme yöntemi sunduğunu görmekteyiz.

Ödeme yöntemi entegrasyonlarında en çok kullanılan entegrasyonlar, her bankanın kredi kartı ve banka kartının kullanılabildiği ödeme yöntemleridir. Birçok şirket gerek ülkemizde, gerek ise dünyada bu çoklu ödeme hizmetini vermektedir.

Webmaster Araçları Entegrasyonları

Normal web siteleri veya e-ticaret siteleri açısından webmaster araçları çok kıymetlidir. Web sitelerin gelişiminde kullanılırlar ve site sahipleri bu araçlar sayesinde web sitelerini arama motorlarının kriterlerine göre geliştirebilirler.

En güçlü webmaster araçları Google arama motorundadır ve kullanıldıkları takdirde çok iyi sonuçlar alınabilir.

E-ticaret entegrasyon noktasında, aslında webmaster araçları da birer entegrasyon ürünüdür. Web sitenize kod parçacıkları ile ekler ve durumu günlük, haftalık, aylık hatta yıllık olarak izlersiniz. Bu tip entegrasyonlar ücretsizdir. Arama motorları bu tip hizmetleri, web sitesi sahiplerine ücretsiz olarak sunarlar. Çünkü amaç web’de daha başarılı internet siteleri yaratmaktır.

Google, webmaster araçlarını son günlerde, tek çatı altında toplamış ve adını da Google Arama Merkezi olarak değiştirmiştir. Bu platformdan, tüm web site yöneticileri, gerekli araçlara ulaşabilir ve web sitelerini yönetebilirler.

İçerik Yönetim Sistemleri ve Entegrasyonlar

En geniş entegrasyon seçimine tabii ki Cms’ler (İçerik yönetim sistemleri) sahiptir. Farklı geliştiriciler tarafından tasarlanmış ve sistemlere uyarlanmış, kolay entegre edilebilen eklentilerle, entegrasyon çağında gerçekten devrim yaratmışlardır.

Örneğin, içerik yönetim sistemlerinin en popüler ve en çok kullanılanı olan WordPress için binlerce eklenti geliştirilmiş ve bu eklentilerin birçoğu entegrasyon şeklinde çalışmaya ayarlanmıştır.

WordPress’in en çok kullanılan spam yorum eklentisi olan Akismet eklentisi de entegrasyon şeklinde çalışan bir sistem üzerine kurulmuştur. Akismet üzerinden alacağınız api ile web sitenizi Akismet sistemine entegre eder ve spam yorumlardan kurtulursunuz. Mükemmel hızlı bir entegrasyon şekli değil mi?

Tabii ki WordPress çok popüler olması ve çok kullanılmasından dolayı, entegrasyonlar konusunda çok gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Bu yüzden, entegrasyon bağlantı hızlarının, WordPress ile karşılaştırılması asla beklenmez.

WordPress ile MailChimp eklentisi de senkronize yani entegre çalışan bir diğer eklentidir. MailChimp ile de bir entegrasyon bağlantısı kurulur ve sistemdeki müşterilere dijital pazarlama konusunda çalışmalar yapılabilir.

E-Ticaret Entegrasyon ve Operasyonel Hız

Yazılımlar doğru kullanıldıklarında, müthiş bir otomasyon stili oturtulabilir ve bu çalışma stilinde sıfır hata ile yıllarca sorunsuz ticaret yapılabilir. Sıfır hata, insan elinde mümkün değildir. Otomasyon olmayan, özellikle de e-ticaret gibi sürümü çok fazla olan sistemlerde, hatalar daha fazla olur.

E-ticaret entegrasyon teknolojisi, işletmeler için operasyonel bir verimlilik sağlar. Öncelikle personel sayısına direkt olarak müdahale eder ve neredeyse insansız bir şekilde sistem kendini işletebilir.

Örneğin siz bir e-ticaret sitesinden ürünü seçersiniz, sepete eklersiniz, satın alırsınız. Size göre hepsi bu kadardır. Fakat arka planda sistem, o ürünü stoktan düşer, faturasını hazırlar, kargo durumunu bakar ve gerektiği gibi yönlendirir ve ücret tahsil eder. Tüm bunlar birer otomasyondur ve bu süreçleri yazılımlar çok hızlı yapabilirler.

Yazımızın başında, bu işlemlerin elle de yapılabileceğini, çok fazla trafik akışı olmayan e-ticaret sitelerinde, bunun elemanlar aracılığı ile uygulanabileceğini de anlattık. Fakat bu çok fazla sürdürülebilir değil ve hatalara açık bir sistem.

Kayıpsız ve sıfır hata istenen bir e-ticaret sitesi için ilk başta tüm entegrasyonlar kurulmalı ve o şekilde başlanmalıdır. Tabii ki entegrasyonlar bir e-ticaret sitesi kurulurken ilk başta yapılandırılmak zorunda değildir. Fakat en başta yapılandırılması, iş gidişatını profesyonel bir hale getirir. E-ticaret sitesi ilk baştan itibaren sorunsuz ve eksiksiz bir şekilde ticaret yapmaya başlar. Dolaylı da olsa bu kazanca yansıyacak ve işletmeye kazanç olarak geri dönecektir.

Netice Olarak

E-ticaret entegrasyonları, işletmeler için otomasyon sistemlerinin gelişmesi, dolayısıyla hatasız ve sorunsuz ticaret yapmalarını sağlayan en önemli araçlarıdır.

Doğru yapılandırıldıklarında, entegre edilen sistemlerle hatasız bir şekilde senkronize olurlar ve senelerce, işletmeleri hem iş yükünden, hem zaman kaybından, hem personel yükünden kurtararak kazanç sağlatırlar.

Her e-ticaret yazılımı için entegrasyonlar yapılabilir ve Türkiye bu konuda çok gelişmiştir. Birçok entegrasyon yazılımı üreten geliştirici ve firma bulunmaktadır.

Magento, OpenCart, PrestaShop ve WooCommerce gibi ücretsiz e-ticaret yazılımları için de entegrasyonlar üretilmekte ve bunlar belli fiyatlar ile satılmaktadır. Entegrasyonların bir standardı yoktur ve yazılıma göre, entegrasyon yapılacak sisteme göre değişim gösterebilirler.

Bu sebepten, her entegrasyonun fiyatı kendine göre geliştirici tarafından belirlenebilir.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları ve özel entegrasyonları için YcrSOFT ile irtibata geçebilir, e-ticaret sistemlerinizi farklı sistemlere entegre etmek için yazılım ekibimizden özel entegrasyon hizmetlerimiz için teklif alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 17 Ara 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek