Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Kurulum Sonrası

E-Ticaret Sitesi Maliyeti

1990’lı yılların başında hayatımıza girmeye başlayan internetin, bir gün elimizdeki telefonlar aracılığı ile bize alışveriş yapma imkanı vereceğini o zamanlar düşünsek, hayal bile edemezdik herhalde. Oturduğumuz yerden, boyutu veya ücreti ne olursa olsun, satışta olan herhangi bir e-ticaret ürününü bugün ayağımıza kadar getiren bir sistem var ve bu sistem içerisine dahil bile olmamış birçok işletme mevcut. Tabii ki bu değişim süreci kolay olmuyor, işletmeler eski alışkanlıklarından çıkamıyor ama e-ticaret artık her işletme için vazgeçilmez olmaya başladı. Bu minvalde, bir e-ticaret sitesi maliyeti neye göre değişiyor, bu yazımızda konu hakkında derinlemesine inceleme yapacağız.

Covid-19 pandemisi ile yerel olsun veya olmasın bugün e-ticaretin gücünü anlamış durumdayız. 2020 başında patlak veren pandemi sonrası çığ gibi artan e-ticaret taleplerine, mevcut e-ticaret site ve portalları yetişmekte zorlandı.

Halk dışarı çıkmaya korkarken, maalesef yerel işletmeler bundan çok büyük darbe aldı. Düşünün, aynı sokaktaki yerel marketten alışveriş yapmak yerine, Halk, elindeki akıllı cihazı ile e-ticaret sitelerinden, online alışveriş yapabileceği marketlerden ihtiyacını giderdi.

Tüm bunlar, özellikle e-ticarette ve e-ticarete bağlı zincirleme olan tüm sektörlerde, köklü bir değişim ve atılım yapmamızın gerekliliğini gösterdi bizlere.

  • Yerel bir işletme ise neden e-ticaret sitesi yok?
  • E-ticaret sitesi var ise neden ürün yelpazesi geniş değil?
  • Kargo ve ulaştırma ağı neden zayıf veya geliştirilebilir?
  • Teslim süreleri neden uzun?

Kuşkusuz e-ticaret için hazırlıksız yakalandık. Yerel işletmeler, sokaklarından geçen, tanıdıkları müşterilerine güvenerek büyük hata yaptılar ki bunun bir işe yaramadığını salgın ile gördük.

Artık işletmelerin ayakta durabilmesi için tek çareleri e-ticaret arenasına girmek ve yerel veya global rakipleri ile savaşmaya başlamak.

Tabi bunun bir maliyeti var. E-ticaret siteleri de sonuç olarak bir işletme maliyetine sahip ve boyutuna göre, bir e-ticaret sitesi başlangıçta bile bir işletmeye aşırı yük olabilmekte.

Tam rakamları vermek mümkün olmasa da, bir işletme için e-ticaret sitesi maliyeti değişkenlerini bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Kurulum Sonrası

E-Ticaret Sitesi Maliyeti Nedir?

E-ticaret sitesi veya normal bir web sitesi, işletme için ikisi de bir maliyettir ve sürdürülebilir olmaları açısından devamlı yatırım yapılmalıdır. Bu makalemizde, gelecek yatırımlardan çok, başlangıç maliyetlerini neler etkiler ve nelere maruz kalırsın bunu inceleyeceğiz.

Bir e-ticaret sitesini kurmaya karar verdiğinizde, belli maliyetlerle karşılaşırsınız. Bazıları anlık olarak görünür ama bazıları çok sonra çıkar ve hesapta olmayan şekilde işinizin gidişatını değiştirebilir seviyeye gelebilir. Siz işletmeniz için ucuz bir e-ticaret sitesine kaçarsınız ama öbür taraftan, zamanı geldiğinde ucuza mal ettiğiniz e-ticaret yazılımı sizin yükünüzü kaldırmayabilir.

Yükü kaldıramayan e-ticaret yazılımının yerine başka bir yazılım koymak ve bu süreci işletmek, maliyettir. Hem de büyük maliyetler. Tabi kaybedilebilecek iş kayıplarından bahsetmiyoruz bile.

Burada e-ticarete neden girdiğiniz ve nasıl gireceğiniz çok önemli.

  • İşletmenizin güncel boyutu ve sonraki durumu ne olabilir?
  • Ürün gamınız artabilir mi?
  • Devamlı olarak içerik üretecek misiniz?
  • Reklam kampanyaları yaparak yüksek trafiklere hitap edecek misiniz?
  • Olabilecek yüksek kapasiteli satışlara cevap verecek stok, personel, gönderi organizasyonu ve e-ticaret sitesi altyapısı yeterli mi?

Bu tip sorulardan onlarca çıkartabiliriz. Bu soruların cevabını önceden verebilir derecede e-ticareti iyi anlamalısınız.

Tüm bu analizleri yapmadan, e-ticaret sitesi açmak, haritasız yola çıkmaya benzer. E-ticaret sitesi açmak büyük bir organizasyon işidir ve buna hazır değilseniz, profesyonellerle çalışmak zorunda kalabilirsiniz.

E-ticaret sitesi maliyeti belki ilk başta odaklandığınız en önemli konudur ama bu maliyetlerden sonra karşınıza çıkabilecek devasa maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

Şimdi temel olarak bir e-ticaret sitesi maliyetini ilk başta neler oluşturur onları inceleyelim.

1-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Alan Adı

Alan adı yani domain, e-ticaret sitenizin internette bulunmasını sağlayacak olan isimdir. Alan adı nasıl seçilir isimli makalemizden, bu konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir e-ticaret sitesi açarken en düşük maliyete sahip alım süreci alan adı için gerçekleşir. Tabi önceden alınmamış bir alan adı almak istemiyorsanız. Bazı alan adları özeldir ve standart alan adı fiyatlarından daha yüksek fiyatlara satılabilmektedir. Eğer böyle bir alan adı almaya karar vermediyseniz, alan adı alım süreci, bir e-ticaret sitesi için en uygun fiyatlı alım sürecidir.

E-ticaret sitesi maliyeti konusunda il masrafınız alan adı olacaktır.

2-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Hosting

Yeni başlayanlar ve acemiler için alan adı alma süreci kolay olsa bile hosting yani barındırma hesabı kiralamak oldukça karışık gelebilir.

Daha e-ticaret yazılımının boyutunu, hangi hosting türünde çalışacağını bilmeyen kullanıcıların tabii ki hosting kiralaması hata olacaktır. Bu sebepten, hosting kiralama süreci, e-ticaret yazılım hizmeti aldığınız firmaya bırakılmalıdır. Eğer böyle bir imkanınız yok ise YcrSOFT olarak kendi sunucularımızda e-ticaret siteniz için bir hesap açabilir ve taşıma veya kurulum işlemlerinde size yardımcı olabiliriz.

Hosting, e-ticaret siteleri için hayati önem taşır.

Bir e-ticaret sitesi hızlıysa ve kullanıcılarına anlık cevap verebiliyorsa başarılı olabilir. Yavaş, çalışmayan, sayfa açılış süreleri rakiplerine göre çok geride kalan e-ticaret sitelerine, özellikle kullanıcılar mobil cihazlardan girdiklerinde kötü bir sonuç alabilirsiniz. E-ticaret sitenizi kurduysanız ve hız konusunda şüpheleriniz var ise Google PageTest hız denetim aracı ile sitenizdeki sorunları detaylı şekilde görebilirsiniz.

Hosting kiralama, ilk başta bir e-ticaret sitesi için düşük bir maliyet gibi gelebilir. Fakat e-ticaret sitelerinin paylaşımlı hosting hesaplarında barınamadığı ya da kullanıcı deneyimi konusunda sıkıntı yaratmaya başladığı zamanlardan sonra maliyetlerin yukarı yönlü seyretmeye başladığını görebiliriz.

Burada önemli olan hosting yani barındırma tipini seçerken gerçekçi olmaktır.

Web site barındırma konusunda paylaşımlı hosting en düşük maliyetli seçimdir. Kuşkusuz e-ticarete başlayacak olan işletmeler, maliyeti düşürmek için ilk başta paylaşımlı hosting kiralamaya yönelebilirler. Fakat bu büyük bir hata olacaktır. Zira paylaşımlı hosting hesapları, e-ticaret siteleri gibi ürün sayısı, sayfa sayısı, içerik sayısı ve ziyaretçi sayısı yüksek web sitelerini kaldıramaz.

Tabii ki boş ve yeni bir e-ticaret sitesi için ürün, trafik veya içerik yüklerinden bahsedemeyiz. Fakat e-ticaret siteniz devamlı boş kalmayacak ve ilerleyen kısa dönemlerde dolmaya başlayacak. E-ticaret siteniz doldukça daha çok sunucu kaynağı isteyecek. İşte tam burada yol ayrımı gelmekte. Bir seçim yapmalı ve e-ticaret sitenizi gerçek bir sunucu altyapısında barındırmaya başlamalısınız.

Sunucu Maliyeti

Bir sunucu maliyeti ve web sitenizin o sunucuya aktarım maliyeti gibi önceden planlanmayan maliyetlere maruz kalmanız olası. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, özellikle hosting konusunda profesyonel destek almanız gerekmektedir.

E-ticaret için bu profesyonel desteği müşterilerimize sunmaktayız. Alan adı seçiminden, sunucu oluşturmaya, e-ticaret yazılım kurulumundan, satışa başlama aşamasına kadar YcrSOFT ile profesyonel bir şekilde e-ticarete başlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken e-ticaret formu doldurmak ve bize göndermek.

Hosting Nasıl Alınır?

YcrSOFT ile hosting nasıl alınır isimli kılavuzumuzla, sadece 5 dakikada hosting açabilir ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

E-ticaret sitesi maliyeti için ikinci masrafınız hosting olacaktır.

3-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Yazılımlar

Sürecin en zorlu kısmı e-ticaret yazılımlarıdır. İşletmeye göre bir e-ticaret yazılımı seçmek gerçekten zor bir seçim olabilir.

Önce nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermelisiniz. Tamamen ücretsiz bir e-ticaret yazılımı ile yola devam edebilir ya da ücretli, aylık belli bir para ödediğiniz e-ticaret yazılımları ile yola devam edebilirsiniz.

Burada seçim yapmak oldukça zor. Ücretsiz e-ticaret yazılımları her daim kullanıcılara cazip geliyor ve seçim büyük ölçüde bu yazılımlardan yana oluyor. Tabii ki bu ücretsiz yazılımların da kendilerine göre bir maliyetleri var ve hiç de az olmayacak.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları birçok kullanıcının seçimi olsa da, bu yazılımlar ile yola başlamak için ne olursa olsun, profesyonel bir yardımcı, ekip veya işletmeye ihtiyacınız olacaktır. Zira e-ticaret yazılımları başlı başına bir alandır ve kurulması, başlanması, doldurulması ve gerektiği gibi işletilmesi profesyonellik ister.

Kısa zamanlarda alamadığınız yatırımlarınız, sizi gelecek vadede mali açıdan zorlayacaktır. Bu sebeple, e-ticaret yazılımı kurmak, içini doldurmak ve satışa başlamak süreçleri hızlı ve sonuç verir şekilde yapılmalıdır.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları daha iyi anlayacağınız ve haklarında daha hızlı karar vermenizi sağlayacak makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Projenizin boyutuna göre bir e-ticaret yazılımı seçmeniz çok önemlidir. Birkaç ay sonra işletmenizin ihtiyaçlarını karşılamayacak bir e-ticaret yazılımı işletmeniz için büyük bir mali yük oluşturacaktır.

Ücretsiz bir e-ticaret yazılımının kurulum fiyatı 400 TL’den başlamakta ve eğer Magento gibi profesyonel bir e-ticaret yazılımı ile yola devam etmek istiyorsanız 20.000 TL’yi bulmakta hatta geçebilmektedir. Bu devasa fiyat uçurumu sizin projeniz ile alakalıdır. Projenizin büyüklüğüne göre fiyatlarda haliyle artacaktır.

E-Ticaret Sitenizin Türünü Seçin

E-Ticaret sitesi maliyeti hesaplarken, e-ticaret sitenizde olması gereken özellikler de fiyat konusunda değişimlere neden olabilir. B2b veya B2c ya da C2c gibi e-ticaret türleri ile e-ticaret sitenizin alanını genişletirken, başlangıç maliyetlerini de yükseltmiş olursunuz.

E-ticaret sitesi maliyeti açısından üçüncü masrafınız yazılımlar olacaktır.

4-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve İçerikler

E-ticaret sitesi maliyeti konusuna çoğu zaman dahil edilmese de, e-ticaret siteleri için ürün ve içerik girişi de belli bir maliyettir.

Ürünlerin tek tek fotoğraflanması ki bu süreç yüksek sayılı ürünü olan işletmeler için daha sıkıntılıdır, e-ticaret sitesine girilecek içerikler, blog yazıları, oluşturulması gereken bilgi sayfaları hatta görseller.

Tüm bunların kendine göre birer alan olduklarını unutmamak gerek. Örneğin, e-ticaret sitelerinde görsel çok önemlidir ve sitenizin başlangıç sürecinde bir grafiker ile çalışmanızda bu maliyetlere dahil edilebilir.

Tüm bu farklı alanların masrafları belli başlıdır. Ürün ve içerik sayısına göre değişebilir. Bir de bu içeriklerin tamamlanana kadar ki sitenin hazırlık sürecinin maliyeti vardır. Bu süreç ne kadar uzarsa, otomatik olarak maliyetlerde artacaktır.

Binlerce hatta on binlerce ürüne sahip bir e-ticaret sitesini tamamen bitirmek, içeriklerle doldurmak aylar belki birkaç yılınızı alabilir. Bu yüzden, projenizin en başında iyi bir ekip çalışması yürütebileceğiniz gerekirse online bir çalışma takımı oluşturmanız çok iyi olacaktır.

Bu tip çalışmalar için ekibi olmayan işletmelere, YcrSOFT olarak e-ticaret işletme ekip desteği vermekteyiz. Yani e-ticaret sitenizi gerektiği gibi, çalışır bir hale, ekibimiz ile getirmekte ve satışa başlamasını sağlayabilmekteyiz.

5-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Tanıtım

E-ticaret sitenizi kurdunuz, ürün ve içerik girişlerini yaptınız. Artık sırada sitenizi tanıtmak var. Zira internet bir okyanus gibi. Sizin e-ticaret sitenizde, ne kadar büyük ve geniş çaplı olursa olsun o okyanusta bir kum tanesi. Hele ki global çapta satış yapan bir e-ticaret sitesi tasarlamış ve hayata geçirmişseniz, işiniz biraz daha zor diyebiliriz.

Tüm bu zorlukları, tek bir hamleyle aşmak internette mümkün. Sosyal medya siteleri ve arama motorlarında vereceğiniz ücretli reklamlarla, işletmenizi geniş kitlelere tanıtmanız, onlara satış yapmanız mümkün olabilir.

Yerel bir işletme olsanız bile, e-ticaret sizi dünyanın öbür ucuna taşır ve ihracat dahi yapabilmenizi sağlar.

Tabi tüm bu güzelliklerin yanında, bunun bir maliyeti var ve sosyal medya sitelerinde, arama motorlarında görünebilir olmanın maliyetleri hiç ucuz değil. Öncelikle web siteniz için bir reklam kampanyası düzenleyebilmeniz için, reklam oluşturma ve kampanya düzenleme stratejilerini iyi bilmelisiniz. Özellikle Google Adwords gibi bir reklam platformu ile çalışmak için ya uzmanı olmalısınız ya da YcrSOFT gibi kurumsal yapıda bir firma ile anlaşarak firmanız için reklam desteği almalısınız.

Makalemiz tam da burada işinize yarayacak. Zira internette bir e-ticaret sitesi açmak, içini sonsuz sayıda ürün ve içerikle doldurmak, hemen satış yapacağınız anlamına gelmez. Yani satış yapabilmeniz için de ilk başta bir maliyete maruz kalmanız gerekir. Bunun yapay yolu reklamlardır. Sponsorlu bağlantılar ile sosyal medya sitelerinde çok büyük kitlelere hitap etmeniz mümkün olur ve anlık olarak, fiyat, ürün veya hizmet değişkenlerine bağlı bir şekilde satışa başlamanız mümkün olabilir.

E-ticaret bu kadar hızlıdır. Bir mağaza açmak, tabela asmak, mağaza içini ürünlerle doldurmak ve o mağaza da kalıcı bir şekilde müşterilere güven verip satışa başlamak belki de bir işletmenin aylarını hatta yıllarını alırken, herhangi bir e-ticaret sitesi için bu bir iki gün veya birkaç saat kadar kısa bir süreye inebilir. Bunu size sponsorlu reklamlar yani ücret ödeyerek sahip olabileceğiniz zirve konumlar sağlar.

Reklam Ayrı Bir Bütçedir

E-ticaret sitesi maliyeti hesaplarken, birçok işletme reklama ayıracağı bütçeyi hesaplamaz. Bu bütçe hesap dışı olunca, e-ticaret siteleri çok maliyetsiz bir alanmış izlenimi verebilir. Makalemizde, özellikle reklama yer ayırarak, e-ticaret sitesi maliyetinin yazılım kurulduktan sonra bitmediğine vurgu yapmak istedik.

6-E-Ticaret Sitesi Maliyeti ve Seo

İnternette veya e-ticarette yeniyseniz, seo’nun ne anlama geldiğini bilmeyebilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse seo, bir sitenin, arama motorlarındaki görünürlüğü ile ilgili alandır. Dijital pazarlama konusunun en önemli ayağıdır. Bugün seo başarısı elde etmiş bir e-ticaret sitesi, reklamsız, marka değerleri ve güçlü seo yapıları ile birlikte satışlarına devam etmekte ve her geçen gün büyümektedir.

Seo konusunda bir sınır olmadığından, maliyet hesaplaması yapmak genellikle çok zordur. Öncelikle dikkat etmeniz gereken, satın alacağınız e-ticaret yazılımının seo altyapısı bakımından güçlü olmasıdır. Bunu, ücretsiz e-ticaret yazılımları ile basitçe sağlayabilirsiniz. Zira ücretsiz e-ticaret yazılımları tamamen seo uyumludur.

Seo geniş bir yelpazedir. Uzun bir süreçtir ve e-ticaret sitenizin kurulacağı ilk günden başlayarak, başarıya giden yolda en büyük aracınız olacaktır. Seo, genellikle zaman, emek ve bilgi sermayelerini kullanır. Bunlara sahip değilseniz veya sağlayamıyorsanız, seo performansınız düşük olabilir. Bunun önüne ise seo çalışması hizmeti alarak geçebilirsiniz.

YcrSOFT olarak, e-ticaret sitelerine ilk baştan, başarıya giden ana kadar seo konusunda destek olmaktayız. Gerek yazılımsal seo, gerek ise içerik tarafındaki seo konusunda, firmamız, projelerinizde, seo çalışması yürütmekte ve kısa sürelerde işletmenizi, arama motorlarında başarıya ulaştırmaktadır.

E-Ticaret Sitesi Maliyeti Seçimlere Bağlıdır

Başlıklarla değindiğimiz e-ticaret sitesi maliyeti tabii ki bu harcama veya alanlarla sınırlı değildir. E-ticaret kendine has bir sektördür ve işletmelerin boyutu, alanı, geleceğe bakış açıları oluşacak maliyetleri değiştirebilir.

Alan adı gibi sabit giderlerde oynama yapmanız mümkün değildir. Fakat hosting veya e-ticaret yazılımı gibi masraflarda alternatif seçimler her zaman vardır. Bu yüzden, e-ticaret yazılımları açısından net bir maliyet çıkarmak mümkün olmaz. Bu tamamen işletmenizin seçimlerine bağlıdır.

Netice Olarak

E-ticaret sitesi maliyeti üzerinde, yapacağınız proje için bir tutar araştırması yapıyor olabilirsiniz. Birçok kalemi hesaplarken, e-ticaretten anlamak ve daha önce içinde bulunmak gerekmektedir. Zira gelecekte karşılaşacağınız tüm masrafları acemi bir yatırımcıysanız bilmeniz zordur.

İşletmeler, süreci en az masrafla atlatmak istese de, bu bakış açısı, ilerleyen zamanlarda yanlış seçimlerin yapıldığını ve aslında e-ticarette seçim yaparken maliyet odaklı değil, ihtiyaç odaklı düşünülmesi ve projeye başlanması gerektiği birçok firma tarafından anlaşılmaktadır.

E-ticaret projelerinizin önceden ölçeklendirilmesi ve nasıl bir zeminde başlanması gerektiği çok önemlidir. Bunu yapabileceğiniz firmamız e-ticaret uzmanları, sizi, projenizin detaylarını anlatmanız için telefon ucunda bekliyor. Bir telefon ile e-ticaret departmanımız ile gelecekteki e-ticaret sitenizin detaylarını konuşmanız, e-ticarete bakış açınızı değiştirebilir.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 16 Ara 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek