Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Google Arama Konsolu (Search Console) İle Web Site Takibi

Google Search Console (Arama Konsolu) Nedir?

Eski adı Google Webmaster Tool olan bu uygulama, Google’ın, web sitesi sahiplerine ücretsiz sağladığı çok detaylı ve iyi kullanıldığında sonuç veren bir araçtır. Yenilenen özellikleri ile daha gelişmiş bir panel ve özellikler ile karşımıza Google Search Console olarak çıkan uygulama, kullanıldığı takdirde, kullanıcıya oldukça geniş bir yelpazede fikirler sunuyor. Google arama konsolu, daha çok seo uzmanları tarafından kullanılsa da, kolay paneli ile aslında herkes için kullanılabilir bir uygulama.

Hemen Başlayın!

Web sitenizin, Google aramalarındaki durumunu derinlemesine analiz etmek için, öncelikle Google Search Console’a web sitenizi eklemelisiniz. Sistemin sizi yönlendirdiği şekilde, web sitenizi ekledikten sonra, artık Google aramalarda, Google arama konsolu kullanmayanlardan bir adım daha önde olacaksınız.

Google Arama Konsolu Performans Detayları

Google Search Console üzerinde belki en çok ilginizi çekecek bölümdür. Bu bölümde;

  • Web sitenizin görsel ve web arama performansı
  • Toplam tıklama sayısı
  • Toplam gösterim sayısı
  • Tıklama ortalamasının yüzde değeri
  • Ortalama konum

Gibi oldukça önemli alanlar bulunmaktadır. Bu alanları, tarihsel olarak daraltıp genişletmeniz mümkündür. Eski Google Webmaster Toll’da en fazla 90 günlük rapor alabilirken, Google arama konsolunda bu sayı 16 aya yükseltilmiştir. Bu müthiş zaman aralığında yapabileceğiniz istatistik değerlendirmeleri gerçekten seo açısından oldukça önemlidir.

Performans detayları içerisinde, web sitesinin gösterildiği sorgular, sayfa sayısı, ülkeler, cihazlar ve arama görünümleri de mevcuttur. Bu alanda en çok kullanacağınız kısım ise hiç kuşkusuz, “sorgular” bölümüdür. Bu bölümdeki kelime veya kelime dizgileri vasıtasıyla şu sonuçları görürsünüz;

  • İlgili kelimeden gelen tıklama sayısı
  • İlgili kelimeden gelen gösterim sayısı
  • İlgili kelime sayesinde alının tıklama ortalaması
  • İlgili kelimedeki web sitesinin bulunduğu pozisyon

Bu bölümlerdeki sonuçları, iyi okumak, web sitenizde yapacağınız seo çalışması için oldukça fazla önem arz etmekte. Zira üzerinde çalıştığınız anahtar kelimelerdeki başarınızı burada günlük olarak görebilmeniz mümkün. Yaptığınız çalışmaların size neler getirdiğini görmek, aslında sizin bu konsolu kullanmayanlardan daha şanslı olduğunuzun bir kanıtı gibi.

Google Arama Konsolu İle Web Site Takibi

Google Arama Konsolu Url Denetimi

İnternet sitesi içerisinde bir yazı ya da herhangi bir içerik paylaşmış olabilirsiniz. Bu içeriğin Google arama sonuçlarında çıkmadığını düşünüyorsanız ya da kontrol ettiğinizde arama sonuçlarında göremiyorsanız, bu sayfanın url’sini kopyalayıp arama yaptırabilir ve gelen sonuca göre Google botlarının bu sayfayı dizine eklemesini isteyebilirsiniz. Bu özelliği, eski webmaster araçlarını kullananlar hatırlayacaktır. Orada Google gibi getir isminde bir özellik vardı. Bir bakımdan, url denetimi aslında Google gibi getir özelliğinin daha gelişmiş ve sonuç veren bir halidir denebilir.

Google Arama Konsolu Kapsam Bölümü

Web sitenizin, Google botları tarafından indekslenen sayfalarını, geçerli olanları, hariç bırakılanları ve hatalı olanları gösterir. Ayrıntılar kısmında da hatanın neden kaynaklandığına dair bilgiler bulunur.

Google Arama Konsolu Site Haritaları

Google search console kullanmaya yeni başladıysanız ya da web sitenizde birçok sayfanın indekslenmediği kanısındaysanız, web sitenizin bir site haritasını göndermelisiniz. Bu sayede, Google botları web sitenizdeki tüm geçerli sayfaları indeksleyecek ve takribi 24 saat içerisinde de size konu ile ilgili, kapsam bölümünde detaylı olarak internet sitesi içindeki hatalı sayfalardan, indekslenen sayfaların sayısına kadar bütün bilgileri verecektir.

Google Arama Konsolu Url Kaldırma Bölümü

Bu bölümde, web sitenizde kaldırılan ama Google arama sonuçlarında hala çıkan bir web sayfasını kaldırmanız mümkündür. Yeni istek bölümüne tıklayarak, kaldırmak istediğiniz web sayfası url’sini girmeniz yeterli olacaktır. Yine bu bölümde gerçekleşecek işlem de takribi 24 saat sonra size url kaldırma bölümü ana sayfasında rapor edilecektir.

Google Arama Konsolu Hız (Deneysel)

Hız bölümü ile web sitenizin masaüstü ve mobil cihazlardaki hız deneyimlerini canlı olarak görmeniz mümkündür. Bu bölümde sadece hız testi yapılmaz. Hız testi yapıldıktan sonra, çıkan sonuç eğer kötü ise, web sitenizde yapmanız gereken değişimlerin, web tasarım hatalarının, ya da sunucu sorunlarının detaylı bir analizi de verilir. Bu alanda daha çok web siteleri mobil hız testinde kötü not almaktadır.

İnternette hız konusu önemlidir. Seo ile direkt olarak alakalıdır. Ne kadar zengin içeriğe sahip bir web sitesine sahip olursanız olun fark etmez. Eğer web site hızınız düşük ise, seo da başarı elde etmeniz çok zordur. Google arama motoru, arama sonuçlarında kullanıcılarına en hızlı, en kaliteli içeriğe sahip ve en kullanışlı web sitelerini sunmaya çalışmaktadır.

Google Arama Konsolu Mobil Kullanılabilirlik

Adından da anlaşılacağı üzere, bölüm tamamen mobil cihazlar ile alakalıdır. Web sitenizin mobil cihazlardaki durumunu test eder ve hata olan sayfaları rapor olarak sunar. Bu raporları tarihsel olarak da verebilmektedir. Ayrıca sayfanın neden mobil uyumlu olmadığını da detayları ile size sunar.

Google Arama Konsolu Sitelinks

Google’ın yeni bir özelliğidir. Kullanıcılar web sitenize girmeden önce, arama kutusu vasıtası ile istedikleri ürünü veya hizmeti var mı diye sorgularlar. Çok pratik bir uygulamadır. Bu bölümde de bu aramalarla ilgili verileri görmeniz mümkündür.

Google Arama Konsolu Manuel İşlemler

Google arama motorunda hemen başarı kazanmak, sıralamalarda kısa sürede ilk sonuçlarda çıkmak adına yapılan hatalı seo çalışmaları ve link çalışmalarının Google tarafından kaldırıldığının raporunun sunulduğu bölümdür. Burada bir manuel işlem gördüyseniz ve bu birkaç kez olduysa, web siteniz büyük bir ihtimal ile Google’dan ceza almış veya alacak bir duruma gelmiştir. Burada böyle bir rapor ile karşılaşmamak için, gereken dozda seo çalışması yapılmalı ve Google algoritmasının web sitesine hak ettiği sıralamayı vermesi beklenmelidir.

Google Arama Konsolu Güvenlik

Web sitenizin, internet korsanları tarafından saldırıya uğradığı ya da web sitenizin kullanıcılarınıza herhangi bir konuda zarar verdiğini detaylı olarak gösteren bölümdür.

Google Arama Konsolu Eski Araçlar

Bu bölümde, Google search console’un bir önceki sürümü olan webmaster tool üzerinde kullanılan bazı rapor ve araçlara ulaşmak mümkündür.

Google Arama Konsolu Bağlantılar

Burada, web sitenizein sahip olduğu iç bağlantılar ve dış bağlantılar mevcuttur. Bu rapor sayfası kısa sürelerde denetlenmeli ve web sitenize hack link eklenmiş mi kontrol edilmelidir. Hack linkler, web sitenizin arama motorunda başarısız olmasına neden olurlar.

Google arama konsolunu özetlemek gerekirse, çok detaylı analiz raporları ile, kullanıldığında web sitenizin seo performansını artırabilecek bir uygulamadır. Analytics ile de senkronize bir şekilde kullanılırsa, web sitenizin arama sonuçlarındaki başarısını daha da iyi yerlere getirebilirsiniz.

Netice Olarak

Google’ın bu mükemmel ve ücretsiz hizmetinden yararlanarak, web sitenizin seo performansını geliştirebilir ve gelecekte daha başarılı arama sonuçları elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken basit bir Gmail hesabı açmak ve web sitenizi kaydetmek.

Google Arama Konsolu ile çalışmaya başladığınızda, tarafınıza, e-posta olarak detaylı aylık arama sonuçları raporları gelir ve bu raporlarla mükemmel analizler elde edebilirsiniz. Arama konsolunu web sitenize eklemekte sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. YcrSOFT yazılım destek ekibi ile irtibata geçebilir ve konu hakkında her zaman destek isteyebilirsiniz.

1 cevap
  1. Kaan Kaan
    Kaan Kaan says:

    Uzun süreli istatistik okumalarında gayet başarılı. Günlük trafik verisini vermiyor. Ancak 24 saat öncesini alabilirsiniz. Ama çok yararlı. Mesela web siteniz hangi anahtar kelimelerde görünmüş, kaç gez görünmüş, bunları görebiliyorsunuz. Kısacası bu uygulamayı kullanan web sitesi hakkında daha çok bilgiye sahip olabilir.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 26 Nis 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek