Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Google Lighthouse Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Google Lighthouse

Dünyanın en popüler ve en çok kullanılan arama motoru Google açısından nasıl bir web sitesine sahip olduğunuzu bilmek ister miydiniz? Muhtemelen hepimizin cevabı evet olacaktır. Zira Google’ın en ince ayrıntılarla oluşturulmuş algoritmasına karşı başarılı olabilmeyi kim istemez ki? Google da başarı demek, popülerlik ve kazanç demek. Artık buna ulaşmak eskisinden zor olsa da halen imkansız değil. Çok çalışır ve konunuz hakkında kaliteli ve özgün içerikler üretebilirseniz, Google’ın dikkatini çekebilir ve serp üzerinde mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte tüm bu mükemmel sonuçlara ulaşmanızda size yardımcı olabilecek bir Google aracından bahsedeceğiz. Google Lighthouse kullanarak, web sitenizin ne durumda olduğunu eksiksiz bir şekilde öğrenmek istemez miydiniz?

Google Lighthouse Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Google Lighthouse Nedir?

Google Lighthouse, Google’ın, kullanıcıları için, mevcut web sitelerini daha kullanılabilir ve başarılı bir hale getirmelerini amaçlayan, tamamen ücretsiz bir araçtır. Aslında bu aracın ara yüzünü gördüğünüzde, Google PageSpeed aracı ile karıştırmanız veya karşılaştırmanız mümkün olabilir. Fakat Google Lighthouse, Google PageSpeed aracından çok daha fazla gelişmiştir.

İki araç arasında birçok değişken vardır ve bu değişkenlerden en belirgini, Google Lighthouse’un tarayıcı üzerinde çalışan bir uzantı olmasıdır. Uzantıyı Chrome Web Uygulamalar mağazasından bilgisayarınıza birkaç saniyede indirebilir ve tarayıcınıza hemen kurabilirsiniz.

Böyle bir özelliğe sahip tarayıcı her web sitesi yöneticisinin işine aşırı yarar. Zira geliştirdikleri web sitelerini, şu ana kadar yapılmış en gelişmiş Google test aracı ile test etme imkanı bulurlar. Farklı bir siteye gitmeden, url girmeden, direkt olarak tarayıcı da bir Mouse tıkı ile bu işlemi yapmak mümkün.

Google Lighthouse, sahip olduğu üstün denetleyici performansı ile web sitelerini denetlemekte ve puan vermektedir. Denetlerken de aynı Google PageSpeed gibi nelerin yapılması gerektiği konusunda web sitesi yöneticisine bilgi vermektedir.

Google PageSpeed Web Site Analizi

Google PageSpeed ile web site analizi

Google Lighthouse Web Site Analizi

Google Lighthouse ile web site denetimi

Google Lighthouse Özellikleri

İki araç arasındaki en temel fark, Google PageSpeed’in, web sitelerinin sadece hızını denetliyor olmasıdır.

Oysa Google Lighthouse bir web sitesinin A’dan Z’ye tüm performansını gözden geçiren bir araçtır.

Lighthouse ile bir web sitesini tamamen Google uyumlu hale getirmek mümkün olabilir. Böylece, seo performansında daha güçlü bir web site elde etmiş olabilirsiniz. Web site altyapınızda eğer WordPress gibi gelişmiş bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, büyük oranda yüksek puan almanız olasıdır. Çünkü içerik yönetim sistemleri önceden tüm arama motorlarına hazır bir şekilde geliştirilir ve devamında da geliştirilmeye devam ederler. Eğer web sitenizin altyapısında WordPress veya başka bir içerik yönetim sistemi kullanıyor ve kötü not alıyorsanız, muhtemelen güncellemelerinizin yapılmamasından kaynaklıdır.

Güncellemeler tam da bunun içindir. Bir içerik yönetim sisteminin en başarılı yanı devamlı güncelleniyor olmasıdır.

Bu güncellemeler sayesinde, Google ve diğer arama motorları ile senkronize bir şekilde web siteleri de gelişmiş olur.

Google Lighthouse birçok web sitesi özelliğine bakar. Hem de bunlara bakarken derinlemesine inceler. Temel olarak Lighthouse bir web sitesinin;

  • Hızına
  • Ulaşılabilirliğine
  • Verimine
  • Cihaz uyumuna

Bakar ve bunları yukarıda da belirttiğimiz gibi çok detaylı inceler. Bu incelemeler sonucunda verdiği puanla birlikte, bu puanlara neden olan sorunları da size isimleri ve hatta konumları ile birlikte verir. Bu sayede çok basit bir şekilde web sitenizde düzenlemeler yapabilir ve Google’ın istemiş olduğu performans ayarlarına geri gönmüş olursunuz.

Google Lighthouse Nasıl Kullanılır?

Lighthouse, Google PageSpeed’in aksine tarayıcı da bir uzantı olarak çalıştığından, ulaşması da oldukça kolaydır.

PagSpeed ile her web sitesi için hem sitesini ziyaret etmek zorunda kalırsınız hem de kontrol edilecek web sitesinin url’sini her seferinde girmek zorunda kalırsınız. Lighthouse aracını, Chrome uzantılar mağazasından bilgisayarınıza indirebilir ve kurabilirsiniz. Uzantınızı istediğiniz zaman ilgili bölümden çalıştırarak denetlemek istediğiniz web sitesi üzerindeyken verileri kolayca alabilirsiniz.

Google Lighthouse kullanımı

Netice Olarak

Google’ın diğer tüm araçları gibi ücretsiz olan ve web sitesi yöneticileri için tasarlanmış olan Google Lighthouse ile web site veya sitelerinizi herhangi bir site ziyaretinde bulunmadan, tarayıcınız üzerinden yapabilir ve çok hızlı sonuç alabilirsiniz.

Lighthouse her web sitesi yöneticisi tarafından kullanılması çok önemli bir araç ve bu araca uyulduğu takdirde ilgili web siteleri, arama motoru performansı konusunda daha başarılı olabilirler.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 23 Ara 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek