Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır? Detaylı Kılavuz

Google’da Kişisel Bilgiler

İnternet ile olan bağımız her geçen gün biraz daha artıyor. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor, sosyal medya siteleri ile stres atıyoruz. Haber sitelerinden, blog sitelerine, yemek sitelerinden daha birçok farklı şekilde yayın yapan web sitesine. Hepsi hayatımızın bir parçası ve zamanımızın büyük bir bölümü bu web siteleri ile geçiyor. Aralarından bazıları çok iyi korunsa da, bazen olumsuz durumlar oluyor ve kötü niyetli kişilerce bu siteler saldırıya uğrayabiliyor. Bu yazımızda Google’da kişisel bilgiler nasıl kaldırılır bunun üzerinde duracak ve neler yapmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

Facebook gibi bir teknoloji devinin bile geçtiğimiz günlerde hacklenmesi ve sonucunda 500 milyondan fazla insan kişisel bilgilerinin birileri tarafından ele geçirilmesi gerçeği ile karşılaştık. Facebook ve diğer sosyal medya sitelerinde birçok özel bilgimiz bulunuyor ve bu bilgiler bu şekilde kolayca ele geçirilebiliyorsa, kullanılıyor da demektir.

Bazı durumlarda, kişisel bilgilerimiz ile yabancı web sitelerinde karşılaşabiliyoruz. O web sitesini bir şekilde mahkemeye verip kapattırabilsek de, ön belleğe alınmış bilgiler Google arama motoru hafızasında maalesef bir süreliğine tutuluyor.

Yazımızda üzerinde duracağımız hizmet ile bu eskimiş, gereksiz ve özel bilgilerin Google’dan nasıl kaldırılacağına değineceğiz. Aslında bu bilgileri Google bilerek indekslemez. Kötü niyetli olan bu bilgileri yayınlayan web siteleridir. Fakat Google algoritması, neyin kişisel bilgi neyin halka açık bilgi olduğunun kararını verebilecek düzeye hala getirilemedi.

Sizin de Google serp üzerinde bilgileriniz dolaşıyor ve bunları yayınlayan sitelerden kaldırtmanıza rağmen hala Google serp üzerinde bunlara rastlıyorsanız, yapmanız gerekenler çok basit. Gelin inceleyelim.

Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır? Detaylı Kılavuz

Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır? Detaylı Kılavuz

Google’da Kişisel Bilgiler Nasıl Kaldırılır?

Google bu hakkı tüm kullanıcılarına açık bir hale getirmiş ve kişisel verilerin gizlenmesi, saklanması konusuna çok önem vermektedir.

Fakat her durumda da Google içeriğinden bilgi silmemekte. Şimdi önce hangi bilgiler şikayet edildiğinde siliniyor ona bakalım;

  • Banka hesap numarası
  • Kimlik numarası
  • Kişisel ve gizli kalması gereken tıbbi kayıt
  • Islak imza görüntüsü, resmi, şekli
  • Kişinin rızası olmadan paylaşılan müstehcen görüntü veya videolar
  • Kimlik hırsızlığı, mali dolandırma veya başka zararlara yol açabilecek önemli riskler içeren bilgiler

Bu bilgiler eğer Google indeksinde açık bir şekilde görünüyorsa, Google bu bilgileri sileceğini vaad etmektedir. Fakat Google, bu bilgilerin bulunduğu web sitelerine müdahale edemez, kaldırtamaz, sildiremez. Bu yüzden öncelikle bilginin nerede olduğunu iyi tanımlamak gerekiyor. Birçok kullanıcı bu ikisini karıştırmaktadır. Yani herhangi bir web sitesinde bilginizin olması ile Google’ın hiçbir alakası yoktur. Fakat Google aramasında ilgili bilgileriniz açık olarak herhangi bir sorgu sonucunda görünüyorsa, o zaman bu bilgileri Google kaldırmakla yükümlüdür.

Google’a başvurmadan önce bu detayları iyi değerlendirmek gerekmektedir.

Şimdi gelin, Google’ın hangi bilgilerin kaldırılmasına karışmadığına bakalım;

  • Doğum tarihi
  • Adres
  • Telefon numarası
  • Sizin, evinizin veya ailenizin hoş olmayan fotoğrafları. Müstehcen ise kaldırılmaktadır. Değilse kaldırılmaz.

Google’dan silinmesini isteyeceğiniz içeriklerin belirttiğimiz özelliklere sahip olduğunu tam olarak karar verdiyseniz, içerikleri BURADAN kaldırabilirsiniz.

Linkini verdiğimiz bu sayfa ile talep oluşturabilir ve takibini gerektiği gibi yapabilirsiniz.

Google’da ve Web Sitenizden Kişisel Bilgiler Silme

Silinecek içeriklerin sahibi sizseniz ve içerikler hem Google hem de kendi web sitenizde ise işiniz daha kolay. Bunun için ise Google url kaldırma aracı ile işlem yapabilir ve istenilen url ister uzun bir süre istenirse de tamamen yayından kaldırılabilir.

Önceki yazımızda anlattığımız bu Google özelliği ile eski sayfaların kaldırılması ya da kişisel bilgilerin silinmesi işlemi kısa süre içerisinde Google tarafından yapılmaktadır.

Netice Olarak

Teknoloji devi Google’dan kişisel bilgiler gördüğünüz gibi çok basit bir şekilde kaldırılabilmektedir. Önemli olan verilerin ne kadar özel olduklarıdır. Eğer verileriniz Google’ın belirlediği dereceler boyutunda özelse, Google sorgulamadan, başvurmanızdan kısa bir süre sonra bu verileri dizininden siler. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi asla web sitelerinin içeriğine Google karışmaz.

Hatta bu içerikleri yayınladı diye Google hiçbir web sitesine ceza da vermez. Çünkü Google tamamen bilgi amaçlıdır ve en yeni bilgiyi kullanıcısına ulaştırmak için geliştirilmiş bir yapay zekaya sahiptir.

Bilgilerinizi Google tarafından sildirmeniz bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Çünkü bu verileri Google indeksler ve bu indekslediği web sitelerindeki bilgiyi de kaldırmanız gerekmektedir. Bu yüzden bir bilginin kaldırılması için ilk adım olarak, bu bilgiyi Google’ın hangi web sitelerinden indekslediğini bulmak gereklidir. Bu web sitelerindeki yayınlar ortadan kaldırıldıktan sonra Google indekslerinin silinmesi için Google’a başvurmak daha mantıklı olacaktır.





Diğer Blog Yazılarımız


Tarih: 27 Nis 2021 - Yazar: YcrSOFT Destek