Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Google Url Kaldırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Url Kaldırma

Google ve diğer arama motorlarının görevi, internette yayınlanan en yeni ve güncel sayfaları da bulup, tarayıp, dizinlerine eklemektir. Bu süreç içerisinde her arama motoru kendi kriterlerine göre ilgili sayfaları kalite testine tabi tutarlar. Bunun sonucunda sayfalar belli sıralamalara yerleştirilirler. Serp dediğimiz bu sıralamaların sınırı yoktur. Özellikle Google, internette yeni var olan bir web sayfasını bile anlık olarak tarayabilir, indeksleyerek serp üzerinde listeleyebilir. Bunun önüne geçmek imkansız gibidir. Bazı durumlarda bu hızlı indeksleme sorun yaratabilir ve url kaldırma yoluna başvurulabilir. Bu yazımızda Google url kaldırma nedir, detaylarını ve nasıl yapıldığını inceleyeceğiz.

Google Url Kaldırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Url Kaldırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Url Kaldırma Nedir?

Google üzerinden manuel olarak istenen sayfa veya sayfaların kaldırılma işlemine Google url kaldırma denir. Google url kaldırma hizmeti, Google arama konsolu paneli içerisinde olan bir özelliktir. Bu özellik sayesinde, istenmeyen Google’daki url’lerinizi yani sayfalarınızı kaldırmanız mümkün olabilir. Tabii ki bunu geçici bir süreliğine yapabilirsiniz. Sonrasında dolan süre zarfında Google ilgili url’leri yeniden indeksleyecektir.

Zira, Google url kaldırma aracının kendi içerisinde de böyle bir uyarısı mevcuttur. 6 ay sonra indekslenmesini istemediğiniz sayfanın web sitenizden tamamen kaldırılması gerekmektedir şeklinde uyarmaktadır.

Google Url Kaldırma Nasıl Yapılır?

Url kaldırma aracı, Google search console aracının içerisindeki bir özelliktir. Bu özellik sayesinde web sitenizin herhangi bir sayfasını Google serp üzerinde belli bir süreliğine kaldırma işlemi yapabilirsiniz.

Url kaldırma işlemine başlamak için, Google arama konsolu hesabınızda oturum açmalı ve ilgili web sitesinin hesabına girmelisiniz. Sonrasında sol menü üzerinden “Url Kaldırma” sekmesine tıklayarak, kaldırma işleminin yapılacağı sayfaya geçebilirsiniz.

Google url kaldırma sayfasına giriş

Google url kaldırma sayfasına giriş

Url kaldırma sayfasına girdikten sonra, “Geçici Olarak Kaldırmalar” bölümü otomatik olarak açılacaktır. Bu bölüm içinde sağ üst köşede bulunan “Yeni istek” düğmesine basarak, web sitenizdeki herhangi bir sayfayı Google indeksinden kaldırmanız mümkün olur.

Google url kaldırma aracına giriş

Google url kaldırma aracına giriş

Yeni istek düğmesine tıkladığınızda yeni bir pop up pencere açılacaktır. Bu pencere üzerinde, “url’yi geçici olarak kaldırma” bölümünden bir url’nin kaldırılmasını Google’dan isteyebilirsiniz. Ayrıca, girilen url ve bu ön ekle başlayan tüm url’leri de kaldırmanız mümkün olabilmektedir.

Pop up sayfanın bir diğer kısmında bulunan “Önbelleğe alınmış url’yi temizleme” aracı ise kaldırmak istediğiniz url’de bir köklü değişiklik yaptığınızda işe yarayacak bir araçtır. Örneğin, öne çıkan snippet olarak ön belleğe alınmış herhangi bir sayfanızda yanlışlık fark ettiniz ve düzelttiniz. Fakat bu düzeltme Google’da anlık olarak değişmeyecektir.

İşte bu araç ile bir daha ki taramaya kadar mevcut önbelleğin silinmesini isteyebilir ve yeni tarama ile sayfanın yeni halini indeksletme şansını elde edebilirsiniz.

Bu araç olmasaydı, yanlış girilen bilginin, bir daha ki Google bot taramasına kadar düzelmesini beklemek zorunda kalabilecektiniz. Bu yüzden, url kaldırma işlemi içerisindeki bu özellik oldukça işe yarayan, çok kullanılan bir özelliktir.

Google Url Kaldırma İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?

Eskimiş sayfalar, yanlış bilgiye sahip sayfalar, düzeltilmesi gereken sayfalar ve tamamen kaldırılması gereken sayfalar için Google url kaldırma özelliği kullanılabilmektedir.

Özellikle bilim gibi devamlı değişen konu içeriklerine sahip alanlarda url kaldırma özelliği çokça kullanılmaktadır.

Netice Olarak

Her web sitesinde istenmeyen veya değişmesi gereken url’ler olabilmektedir. Bu url’lerin yayına devam etmesi, ilgili web sitesi açısından sorun oluşturduğunda, url kaldırma özelliği ile bu url’ler kökten temizlenerek sorun ortadan kaldırılabilmektedir.

Url kaldırma özelliğinin seo açısından web sitenize herhangi bir sıkıntısı olmaz. Sadece kaldırılan sayfadan alacağınız trafiği kaybedersiniz. Tabii ki yine de bir web sitesinden herhangi bir url’yi kaldırmak risk taşımaktadır. Bu sebepten dolayı, bu işlemi mümkünse uzmanı olan kişilere bırakmanızda fayda vardır.

Web sitenizde bulunan ve Google serp üzerinde indeksi bulunan herhangi bir sayfanın kaldırılması için firmamızdan destek alabilir, sayfa kaldırma işlemi için yardım talebinde bulunabilirsiniz.





Diğer Blog Yazılarımız


Tarih: 26 Nis 2021 - Yazar: YcrSOFT Destek