Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

OpenCart Türkçe Mağaza Ayarları Yeni Başlayanlar İçin

En rekabetçi e-ticaret yazılımlarından biri olan OpenCart’ın, mağaza ayarları önemlidir. Tek sayfa üzerinden, sekmeler aracılığı ile tüm mağaza fonksiyonlarının yönetilmesini sağlayan OpenCart, bu özelliği ile kullanıcılarına kolay bir mağaza yönetimi sunmaktadır. Yönetim panelinde OpenCart Türkçe versiyon da kullansanız, eğer yeni başladıysanız, bu bölümde ne yapacağınızdan emin olmayabilirsiniz. Detaylı kılavuzumuzda, bir OpenCart Türkçe mağazanın nasıl ayarlanacağını yeni kullanıcıların anlayacağı bir dille anlatmaya çalışacağız.

Başlarken

Bu kılavuz OpenCart’ın 3.0.3.2 sürümü esas alınarak hazırlanmıştır. Kılavuzumuzda anlatılanlar tavsiye amaçlıdır.

OpenCart Türkçe Mağaza Ayarları Yeni Başlayanlar İçin

OpenCart Mağaza Ayarları Kısmına Ulaşım

Eğer tam anlamıyla kurulmuş bir OpenCart Türkçe e-ticaret siteniz var ve yönetici panelindeyseniz, sol menüden “Sistem>Mağazalar>Varsayılan Mağaza Düzenle” yolunu izleyerek, mağaza ayarları kısmına ulaşmanız gerekiyor.

Opencart Mağaza Genel Sekmesi

Genel sekmesi, e-ticaret mağazanızın, tarayıcı kısmındaki ve genel adı, meta açıklaması ve meta kelimelerini içerir. Bu alanların, olabildiğince seo kriterlerine uygun bir şekilde doldurulmasını tavsiye ederiz.

Meta Başlığı

Mağazanızın adı ne ise, bu alana onu girmelisiniz. Mağaza adı olarak, şirketinizin ismi veya farklı bir mağaza ismi kullanmanız mümkündür. Bu bölüm tarayıcı sekmesinde ve arama sonuçlarında site başlığı kısmında görünecektir. O yüzden çok büyük öneme sahiptir. Fazla uzun olmayan, sadece mağazanızın adını içeren kelime veya kelime dizgileri tercih ediniz. Bu alanda, seo amacı ile anahtar kelime kullanmamalısınız. Konu ile alakalı detaylı kılavuzumuzu inceleyebilirsiniz, web site başlığı nedir?

Meta Açıklaması

Meta açıklama nedir, web sitenizin arama sonuçlarında gösterilen ve ziyaretçilerin web sitenize girmelerinde büyük rol oynayan, 150-160 karakter arası olması gereken kısa yazılardır. Bu bölüme mağazanızı tanıtan en iyi yazıyı yazmalısınız. Seo açısından da çok stratejik bir önemi vardır. Bu yüzden, mağazanızı anlatırken, web siteniz için önemli olan bir ya da birkaç anahtar kelimenin de kullanılması önemlidir.

Meta Kelimeleri

E-ticaret siteniz ile alakalı olan sayısı 10 ya da 12’yi geçmeyen aralarında virgül bulunan anahtar kelimelerin yazılacağı bölümdür. Bu bölüm arama motorları tarafından görünmektedir. Bu yüzden seo açısından en az diğer bölümler kadar önemlidir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerden kaçınarak olabildiğince kısa, anlaşılır ve e-ticaret sitenizle alakalı anahtar kelimeler seçmelisiniz.

Tema Seçimi

E-ticaret sitenizde farklı temalar yüklü ise bu bölümden değiştirmeniz mümkündür. Daha önce tema yüklenmemiş e-ticaret sitelerinde, varsayılan olarak OpenCart’ın orijinal teması görünecektir.

OpenCart mağaza ayarları, genel sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Sekmesi

Bu sekmedeki bazı bölümler, e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında gözükecektir. Bu yüzden eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanızı öneririz.

Mağaza Adı

Genel sekmesindeki meta başlığı ile bu başlık farklıdır. Burada kullanacağınız mağaza adı, müşterilerinize giden e-postalar da dahil diğer farklı yerlerde kullanılacaktır. Mağaza adı bölümüne yazılan isim, iletişim sayfasında da görünecektir.

Mağaza Sahibi

İsim girilmesi zorunlu olan bölümdür. E-ticaret siteniz bir şirkete bağlı ise e-ticaret mağaza müdürünün isminin geçmesi daha mantıklı olur.

Adres

E-ticaret sitenizin iletişim bölümünde ve diğer fatura veya e-posta bildirimleri gibi farklı yerlerde kullanılır. Doğru ve eksiksiz girmeniz gerekir.

Coğrafi Kod

Burada istenen kod, Google Haritalar’dan alacağınız koordinat bilgisidir. Koordinat bilgisi girildikten sonra, iletişim sayfasında, harita butonu aktif olmaktadır. Bu özelliği kullanmak istemiyorsanız, bununla ilgili farklı OpenCart eklentilerine başvurabilirsiniz.

E-Posta

Bu bölüme yazacağınız e-posta adresine, e-ticaret sitenizde gerçekleşen, satış, iade veya üyelik bildirimleri gelecektir. O yüzden doğru ve daima kullandığınız bir e-posta yazmanızı öneririz.

Telefon

Bu bölüme yazacağınız telefon numarası veya numaraları, iletişim sayfasında görünecektir.

Çalışma Saatleri

Yine buraya yazacağınız bilgiler de müşterilerinizin görebilmesi için, otomatik olarak iletişim sayfanızda görüntülenir.

Açıklama

Müşterilerinize toplu olarak herhangi bir konuda mesaj iletmek isteyebilirsiniz. Bu tip mesajlar için kullanılabilir bir alandır. Burada girişini yapacağınız açıklama, e-ticaret sitenizin iletişim sayfasında görüntülenir.

OpenCart mağaza ayarları, mağaza sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Ayarları Yerel Sekmesi

Bu sekmede, e-ticaret sitenizin yerelleştirme işlemlerini yapabilirsiniz.

Ülke

Şehir

Mağaza Dili

Bu kısımda, Türkçe harici farklı diller kullanmak istiyorsanız, sisteminizde diğer dillerin dil dosyaları yüklü olmalıdır.

Yönetim Dili

E-ticaret sitenizin yönetici paneli kullanım dilini belirleyeceğiniz bölümdür. Yine yukarıdaki gibi, farklı bir dil dosyanız yok ise, sadece Türkçe görünecektir.

Para Birimi

Mağazanızı kullanıcılar ilk açtıklarında hangi para birimi ile karşılaşmalarını istiyorsanız, o para birimini seçeceğiniz bölümdür. Para birimleri, OpenCart Türkçe e-ticaret sistemlerinde artırılabilmektedir. Farklı para birimleri eklemek için yönetim panelinizin sol menüsünden, “Sistem>Yerelleştirme>Para Birimleri” menüsüne gitmeniz gerekir. Para birimlerinin kodlarını biliyorsanız, çok basit bir şekilde bu bölümden ek para birimleri eklemeniz mümkün olacaktır.

Para Birimini Otomatik Güncelle

OpenCart’ın standart özelliklerinden biridir. “Evet” olarak seçip kaydederseniz, sistem sizin yerinize otomatik olarak günün kurunu göz önüne alarak para birimlerini günceller. “Hayır” seçeneğini seçip kaydederseniz, para birimlerinin kurları sabit kalacaktır. Bazı e-ticaret siteleri, ürünlerini sabit döviz kurları üzerinden satabildiğinden, OpenCart böyle bir ayrım yapmıştır.

Uzunluk Birimi

E-Ticaret sitenizin varsayılan uzunluk birimini seçeceğiniz bölümdür. Bu bölümde farklı uzunluk birimleri görebilmek için, OpenCart Türkçe yönetim panelinizin sol menüsünden “Sistem>Yerelleştirme>Uzunluk Birimleri” menüsünden, istediğiniz kadar uzunluk birimi ekleyebilirsiniz.

Ağırlık Birimi

E-Ticaret sitenizdeki varsayılan ağırlık birimini seçmenize yarayan bölümdür. Bu bölümde de farklı ağırlık birimleri görebilmek için, e-ticaret sitenizin yönetim paneli, sol menüsünden “Sistem>Yerelleştirme>Ağırlık Birimleri” bölümünden istediğiniz kadar ağırlık birimi eklemeniz mümkündür. Bu bölümleri, ağırlık birimi üzerinden satış yapan e-ticaret siteleri çok kullanmaktadır.

OpenCart mağaza ayarları, yerel sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Ayarları Seçenek Sekmesi

Mağaza ayar sayfasının en detaylı sekmesidir. Burada seçilmiş değerler, OpenCart Türkçe kurulduğunda otomatik olarak seçilmiş şekilde gelir. Buradan mağazanıza veya size uymayan ayarları yapmanız mümkündür.

Ürünler

  • Kategori ürün sayısı etkinleştirildiğinde, menü bölümünde, kategori içerisindeki ürünlerin sayısı gösterilir.
  • Sayfa başına ürün sayısı, yönetim panelinizdeki, siparişler, ürünler, iadeler ve diğer ürünlerinizle ilgili listelerin, sayfa başına düşen sayısını belirlemenize yarar. Burada seçeceğiniz rakamın fazla olması, sayfa yüklenme hızını etkileyebilir. Bu yüzden, 20-50 arası bir değer girmek makuldür. OpenCart Türkçe standart yüklemesinde bu sayı 20 olarak gelmektedir.

Yorumlar

  • Yorumlara izin verdiğinizde, e-ticaret sitenizdeki ürünlerin inceleme bölümünde, müşteri yorumlarının serbest olmasını sağlarsınız. Bu ayarın kapatılmamasını öneririz. Zira müşteri yorumları, e-ticaret sitelerinin hem güncelliği hem de yeni müşterilere sağlayacağı güven açısından çok önemlidir.
  • Misafir yorumlarına izin verirseniz, e-ticaret sitenize üye olmadan, her kullanıcı ürün hakkında yorum yapabilme yetkisine sahip olacaktır. İsimsiz yorumların gelmesini engellemek için başvurulabilir bir yoldur fakat yine de her yorum değerli olduğundan, bu kısmında açık olmasını öneririz.

Hediye Çeki

Hediye çeklerinin asgari ve azami olarak sınırlandırılmasını sağlayan bölümdür.

Vergiler

  • Vergi oranlarını gösterirseniz, e-ticaret sitenizde belirlediğiniz vergi oranı, her satışta ürünlere otomatik olarak eklenir. Sıfır vergili ürünlerde, bu bölümün hayır olarak işaretlenmesi ile ürün satışlarında herhangi bir vergi eklemesi yapılmaz.
  • Varsayılan mağaza vergi adresi bölümü ile mağazanızda kullanılacak birincil vergi adresini seçmiş olursunuz. Fatura adresiniz, varsayılan olarak önceden atanmıştır.
  • Varsayılan müşteri vergi adresi ise müşterilerinizin varsayılan vergi adresini seçeceğiniz bölümdür. Burada OpenCart Türkçe yüklemesinde Fatura adresi olarak seçili gelir.

Hesap Ayarları

Hesap

  • Çevrimiçi müşteriler, yönetici panelinizden, izlemek veya izlememek konusunda seçim yapacağınız bölümdür. Etkinleştirildiğinde, e-ticaret sitenize giren kayıtlı müşterilerinizi denetlemeniz mümkün olacaktır.
  • Müşteri etkinlikleri de, müşteri raporları kısmında görüntülenen bir özelliktir. Aktif etmeniz durumunda, raporlama kısmında, müşterilerinizin e-ticaret siteniz içerisindeki etkinliklerini izleyebilirsiniz.
  • Müşteri arama raporları, e-ticaret sitesi içerisinde aranan kelimelerin raporlarını vermektedir. Aslında bu raporlara bakılıp, site içinde en çok neyin arandığı kontrol edilerek, e-ticaret siteleri bu raporlar doğrultusunda optimize edilebilir. Müşteri deneyimini geliştirme amacı ile kullanılabilecek, oldukça önemli bir modüldür.
  • Müşteri grubunda seçtiğiniz grup, mağazanızın varsayılan müşteri tipi olacaktır.
  • Müşteri gruplarını göster bölümü, yeni kayıtlar esnasında, müşterileriniz gösterilecek seçimdir.
  • Ürün fiyatlarını gizle bölümü ile e-ticaret sitenizi bir katalog sitesine dönüştürebilirsiniz.
  • Oturum açma denemesi, girilecek sayı doğrultusunda, sınır koymuş olursunuz. Eğer kullanıcı sizin girdiğiniz sayının üzerinde giriş denemesi yaparsa, 1 saat boyunca e-ticaret sitenizden uzaklaştırılacaktır. Bu uzaklaştırmayı, üye yönetim sayfasından kaldırmanız mümkündür.
  • Hesap koşulları bölümünde seçeceğiniz sayfa, müşterilere üye olurken onaylatılacak olan metni içermelidir. Bu yüzden, üyelik sözleşmesi gibi bir sayfa oluşturmanızı ve bu bölümden tanıtmanızı öneririz.

Kasa İşlemleri

Kasaya Git

  • Fatura ön eki, e-ticaret sitenizin, satışlarda keseceği faturaların seri numarasına ön ek ekleyen ve bunun nasıl olacağını belirlemenizi sağlayan bölümdür.
  • Sepetim sayfasında ağırlık göster bölümünü aktif ettiğinizde, müşterileriniz, kargo ile teslim alacakları ürünlerin ağırlıklarını görebilirler. Birçok e-ticaret sitesi bu özelliği kapatmayı tercih etse de, açık kalmasını önermekteyiz. Zira kullanıcılar, satın aldıkları ürün veya ürünlerin son bölümde, ağırlık toplamlarını görmek isteyebilmektedir.
  • Misafir alışverişi aktif edildiğinde, e-ticaret sitenize üye olunmadan, herhangi bir ziyaretçinin de ürün satın almasına izin vermiş olursunuz.
  • Satın alma koşulları, ilgili bölümde seçilecek sayfa ile birlikte, müşterinize ürün satışının son evresinde onaylatılacak olan sayfadır. Yani burada seçeceğiniz sayfa içeriğini, müşteriniz ürün alımı öncesi okuyup, onay verecektir. Bu yüzden bir satın alma koşulları sayfası oluşturmalısınız. Ya da sistemde kayıtlı sayfalardan bir tanesini seçerek devam edebilirsiniz.
  • Varsayılan sipariş durumu, müşterilerinizin siparişleri sonrası, ürünlerin durumunu gösterecek olan standart seçimdir. Yani burada seçeceğiniz seçeneğe göre, satışı yapılmış tüm ürünler, müşterinizin siparişlerim sayfasında o şekilde görüntülenecektir. OpenCart’ın ilk kurulumunda varsayılan olarak “Onay bekliyor” seçeneği seçili gelmektedir. Onay bekliyor seçeneği bu bölüm için en mantıklısıdır. Geçilen siparişlerin denetlenmesi sonrası durum manuel olarak değiştirilebilir.
  • Hazırlanan sipariş durumları bölümünden, aldığınız siparişlerin nasıl görünmesi gerektiğini seçebilirsiniz.
  • Tamamlanan sipariş durumları bölümünde seçeceğiniz seçeneklerde, siparişlerin durumlarını değiştirirken kullanacağınız seçeneklerdir. Buradan daha sonra eklemelerde yapabilirsiniz.

Stok Bölümü

Stok

  • Stok adedini göster bölümü, ürünlerinizin stok adetlerini herkesin göreceği şekilde ayarlamanızı sağlayan bölümdür. Stoklu çalışmayanlar için “Hayır” seçilmesi uygun olur.
  • Stok uyarısını göster, stok dışı siparişleriniz aktif ise, alışveriş sepetinde, stokta bulunmayan ürünler için uyarı mesajı verir.
  • Stok dışı sipariş, stokta biten ürünlerin de sipariş edilmesini sağlar. Kapatıldığında, stokta biten ürünlerde satışa sunulmaz.

Ortaklık Sistemi

  • Ortaklık isteklerini onayla bölümünden, yeni ortakların üyelikleri “evet” seçili ise otomatik olarak onaylanacaktır.
  • Ortaklık komisyonu, ortaklık sistemi ile satılmış bir ürünün sipariş durumu eğer ”sipariş tamamlandı” olarak işaretlenmişse, ortak hesabına komisyon otomatik olarak sistem tarafından yüklenir.
  • Ortaklık komisyonu, ortaklarınıza ne kadar komisyon atayacağınızı belirleyen bölümdür. Burada gireceğiniz değer, % değerdir.
  • Ortaklık koşulları, hangi sayfa seçiliyse, o sayfa ortaklara onaylatılır. Eğer ortaklarınız için bir koşul sayfanız yok ise, oluşturmanız gerekir. Oluşturduğunuzda, bu alanda sayfanızı görüp seçebilirsiniz.

Ürün İadesi

  • İade koşulları, müşterilere, iade sırasında onaylatılacak içeriğin bulunduğu sayfadır. Sisteminizde bir iade koşulları sayfanız bulunmuyorsa, burada da görünmez. Öncelikle bir iade koşulları sayfası oluşturmanız gerekecektir.
  • Ürün iade durumu, müşterilerinizin iade haklarını kullandıklarında, kullanıcı panellerinde varsayılan olarak yazacak durumdur.

Doğrulama

E-ticaret siteniz ile etkileşime geçenlerin gerçek kullanıcılar olduklarını anlayabilmek için kullanılacak bölümdür. Fakat herhangi bir eklenti olmadığında doğrulama kısmı boş görünür. Bu yüzden, yorumlar, iade veya iletişim sayfasındaki form gibi işlemler kullanılacaksa, bir OpenCart doğrulama eklentisi yani ReCaptcha eklentisi kurmanız gerekmektedir. Eklenti kurulduktan sonra, nerede doğrulama isteniyorsa, bu bölümden seçilmelidir.

OpenCart mağaza ayarları, seçenek sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Ayarları Resim Sekmesi

Resim sekmesinde, e-ticaret sitenizin logo ve favicon’unu değiştirmeniz mümkündür. Bir OpenCart Teması kullanıyorsanız, buradaki değişikliklerden bağımsız olarak da logo veya favicon ayarları olabilir. Bu yüzden tema ayarları kısmından daha detaylı düzeltme yapabilirsiniz.

OpenCart mağaza ayarları, resim sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Ayarları E-Posta (SMTP) Sekmesi

Bu bölüm, e-ticaret sitenizin e-posta ayarlarını içerir. Eğer düzgün yapılandırılmazsa, e-ticaret sitesi satış veya diğer etkileşimlerinde tarafınıza e-posta gelmez, müşterilerinize e-posta gitmez.

  • E-Posta Motoru kısmı “Smtp Mail” olarak seçilmelidir.
  • Posta parametreleri kısmı boş bırakılmalıdır.
  • Smtp host adı, mail sunucunuzun adı olmalıdır, yani “mail.websiteniz.com” gibi.
  • Smtp kullanıcı adı bölümüne, hangi hosting panelini kullanıyorsanız, Plesk, CPanel gibi, orada açtığınız e-posta hesabınızın kullanıcı adını yazınız, “siparis@websiteniz.com” gibi.
  • Smtp parola kısmına, Hosting panelinizden oluşturduğunuz e-postanıza verdiğiniz şifreyi buraya giriniz.
  • Smtp Port kısmı “587” değeri ile gelmektedir. Eğer öyle değilse bile bu değeri veriniz.
  • Smtp zaman aşımı kısmı da sabit olarak OpenCart kurulumunda “5” değeri ile gelmektedir. Bu bölümde bu şekilde değere baki kalarak yaptıklarınızı kaydedin.

E-Posta Uyarıları

  • Uyarı mesajlarının hepsini seçmenizi tavsiye ederiz. Zira sitenizle girilen tüm etkileşimler e-postanıza anlık olarak gelirse, e-ticaret sitenizi kontrol etmeniz daha basit olacaktır. Bu etkinleştirilmezse, gelen siparişlere vereceğiniz yanıt gecikebilir.
  • İlave Uyarı E-Posta Adresleri bölümüne eklenecek her e-postaya, yukarıda seçilen tüm etkileşimler mail olarak gönderilir. Çoklu e-posta yazmak istiyorsanız, hesap aralarına virgül koymalısınız.

OpenCart mağaza ayarları, e-posta sekmesi görünümü

OpenCart Mağaza Ayarları Sunucu Sekmesi

  • Bakım modu etkinleştirildiğinde, e-ticaret sitenizin ana sayfası kapatılır.
  • Seo url kullan bölümü, etkin olabilmesi için OpenCart seo ayarları yapılmış olması gerekir. Bu ayarlar yapılmadan bölüm aktif edilse de kullanılması mümkün değildir.
  • Robotlar kısmı, OpenCart’ın kurulumu ile eklenmiş şekilde gelmektedir. Bu bölüme herhangi bir ekleme yapmanız gerekmez.
  • Sıkıştırma seviyesi için 0-9 arası bir sayı girerseniz, zip sıkıştırmaları bu değerlere göre hızlara sahip olurlar. Varsayılan olarak sıfır gelir, sıfır olarak kalmasında herhangi bir mahsur yoktur.

Güvenlik

  • Ssl kullan bölümünde, mağazanız hosting hesabında bir Ssl sertifikası mevcut ise “evet” olarak işaretleyebilirsiniz. Eğer hala bir ssl sertifikanız yok ise, ssl’in hem müşteri güvenliği hem de seo konusunda oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız. Kötü niyetli korsanlar, web site kullanıcılarınızın bilgilerini her an kopyalayıp alabilirler ve bu sizin sorumluluğunuzda olan bir durumdur. Ssl sertifikasının neden önemli olduğunu ssl sertifikası makalemizden detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.
  • Parolamı unuttuma izin ver bölümü aktif olmazsa, müşterileriniz yeni parola oluşturamazlar. Bu sebeple aktif olmasını tavsiye ederiz.
  • Paylaşılan oturumları kullan özelliği ile e-ticaret portalınızdaki mağazalar arası session kullanımını aktif etmiş olursunuz.

Yüklemeler

OpenCart kurulumu sonrasında bu bölümler otomatik olarak doldurulmuş şekilde gelir. Daha büyük boyutlu görseller yüklenmesine izin vermek isterseniz, Max. Dosya boyutu kısmından byte değeri şeklinde daha büyük bir değer girmeniz yeterli olacaktır.

Hata İşleme

  • Hataları göster seçeneği seçildiğinde, web sitenizin herhangi bir yerinde hata oluştuğunda, bunu herkes görebilir. Bu sebepten bu kısmın “Hayır” olarak işaretlenmesini önermekteyiz.
  • Hata kayıtları, “evet” olarak işaretlenirse, sunucunuzda, bir sonraki bölümde belirleyeceğiniz dosya ismi ile birlikte, ilgili dosyaya hata kayıtları depolanacaktır. Hata kayıtlarının daima açık olmasını öneririz.

OpenCart mağaza ayarları, sunucu sekmesi görünümü

Netice Olarak

OpenCart görüldüğü gibi çok karmaşık olmayan yönetim paneli ile en acemi kullanıcılara bile hizmet verebilecek yapıda bir e-ticaret sistemidir. Doğru yapılandırıldığında, orta kapasiteye sahip işletmeler için basit bir çözüm olabilir. Fakat büyük işletmeler veya daha profesyonel çalışması gereken e-ticaret siteleri için farklı e-ticaret sistemleri de düşünülebilir.

2 cevaplar
  1. ferhat can
    ferhat can says:

    opencart kullanmaya yeni başladım. bu paylaşım çok işime yaradı teşekkür ederim. yalnız opencart beklentileri tam karşılayabilmesi için eklentilerin eklenmesi gereken bir yazılım olduğunu sonradan anladım. şimdi de opencartı geliştirmek için durmadan para harcıyoruz. birkaç firma var bu işi yapan ama şöyle opencartı full sorunsuz, dertsiz tasasız satan bir firma bulamadım. güzel yazılım ama bu dışa bağımlı olması insanın canını sıkıyor. diğer e-ticaret sitelerine de para yetmiyor.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 26 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek