Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Seo Uyumlu İçerik Başarılı Blogger Olmak İçin Yeterli mi?

Seo Uyumlu İçerik ve Blogger

Yazmaya hevesi olan herkesin son yıllarda yapmak istediği ilk şey herhalde tanınmış bir blogger olmaktır. Zira bu hayalini gerçekleştirmiş, gerek ülkemizde gerek ise dünyanın çeşitli ülkelerinde kişiler var ve her geçen gün de sayıları artmaya devam ediyor. Başarılı bir blogger olmak için yerine getirilmesi gereken bazı kriterler var. Bu kriterler, özellikle de arama motorlarında başarılı olmak için konmuş katı, devamlı uyulması gereken kurallar zinciri. Bu kurallara uyulduğu takdirde başarıyı yakalamak zor değil. Tabi bu kriterlerde bazı durumlarda yetmiyor. Arama motorlarında başarı sağlayacak seo uyumlu içerik üretmek, sizi rakiplerinizin önüne geçirmeyebiliyor. Farklı olmalısınız. İçeriklerinizin arama motorları kriterlerinde olması ile kesin başarıya ulaşmanız, birçok alan da zor olabilir.

Başarı demek aslında rakipler ile çetin bir savaş demektir. Rakibin çok olduğu bir alanda yazmak da çetin bir yazar olmanızı gerektirir. İnternet büyük bir okyanusa benziyor. Ucu ve bucağı yok. Ne eklenirse alıyor ve o eklenenler bir karanlık içinde kayboluyor. Bu sonsuz mecrada görünebilmek zorlu bir iş. Dikkat çekebilmek ve kitlelere sahip olmak için belki yıllarca emek vermek gerekiyor. Ama şunu unutmayın ki, internette verilen emeklerin karşılığı er ya da geç alınmaktadır.

Arama motorları, emeği teslim etme noktasında gerçekten adaletli davranan sistemler. Bu yüzden, verdiğiniz emeklerin yarın size döneceğinden emin olabilirsiniz.

Blog yazmaya yeni başlayacaklar için de tavsiye niteliğinde olacak bu yazımızda, seo uyumlu içerik nedir ve nasıl üretilir öncelikle bunlarla başlayacağız. Detaylı bir şekilde, seo uyumlu içeriğin evrelerini, nasıl olması gerektiğini anlatacağız ve sonrasında, neden sadece seo uyumlu içeriğin yetmediğini de açıklayacağız.

Seo Uyumlu İçerik Başarılı Blogger Olmak İçin Yeterli mi?

Seo Uyumlu İçerik Nedir?

Blogger olacaksanız, Arama motoru optimizasyonu anlamını taşıyan “seo” kelimesi ile artık çok karşılaşacaksınız. İçeriklerinizi üretirken, seo kriterleri ışığında üretecek ve aslında uzun zaman bu çalışmaları yaparak birer seo uzmanı da olacaksınız. Zira internet içerikleri üretmek baştan sağma olduğunda başarı getirmiyor.

Arama motorlarının kriterleri dahilinde, gerektiği kadar anahtar kelime ile donatılmış ve içeriğinde konu ile ilgili görseller de barındıran içeriklerin genel adına seo uyumlu içerik denir. Seo uyumlu içerikler en az 300 kelimeden oluşur. Başlığı, meta açıklaması, meta kelimeleri ve içeriğindeki anahtar kelimelerin uyumları tam olmalıdır.

Seo uyumlu içerikleri, web sitemizin başarılı olmasını istediğimiz kelimelerde ilk sıralarda çıkması için hazırlarız. Hedeflediğimiz anahtar kelimeleri, içeriklerimizin başlık ve meta açıklamalarında cümle başında kullanırız. İçeriklerin ilk paragraflarında da anahtar kelimelerimizden en az 1 tane geçirmek zorundayız. Arama motorlarında başarılı olabilmek için hedeflenen anahtar kelime, içeriklerde defalarca kullanılmamalıdır. Bunun bir sınırı vardır. Bir anahtar kelimenin, içerik içindeki kelime sayısına oranla en fazla kullanım sayısı %1-%1,5 olmalıdır.

Bu kriterler tabii ki çok önemli ama bunlarla elbette sınırlı değil. Google ve diğer arama motorlarının içerik üreticilerinden istediği daha çok kalite unsuru var. Birkaç tanesini sıralayalım;

  • En az 1 adet dış bağlantı
  • En az 1 adet iç bağlantı
  • Giriş paragrafında 1 anahtar kelime
  • Anahtar kelimenin uzun olmaması
  • Anahtar kelime toplam sayısı
  • Meta açıklamanın en fazla 160 karakter olması ve cümle başında anahtar kelime geçmesi
  • İçerik url’sinin, içerik başlığı ile aynı olması
  • Web site içinde anahtar kelimenin hakkında tekrar içerik üretilmemesi
  • İçerik uzunluğu en az 300 kelime olması
  • İçerik başlığının en fazla 6 kelime ve 70 karakteri geçmemesi
  • İçerik başlığının cümle başında anahtar kelime geçmesi
  • Paragraf uzunluklarının 300 kelimeyi geçmemesi
  • Görsel seo’nun yapılmış olması. (Görsel alt etiket ve alt yazı gibi unsurlar)

Seo Uyumlu İçerik ve Bağlantılar

Dış Bağlantı Hakkında

Birçok seo uzmanı bu konu hakkında farklı görüşlere sahiptir. Bir web sitesinin kendinden daha popüler bir web sitesini referans olarak gösterip ona link vermesinin, seo açısından başarısızlık getirebileceğini savunurlar. Fakat arama motorları bu konu hakkında bu tip bir açıklama yapmıyorlar. Mevcut düşünce, hangi web sitesi referans alınırsa alınsın, referans yani dış bağlantı veren site bu işten kazançlı çıkıyor. Çünkü kullanıcılarını farklı bilgilere yönlendiriyor ve daha çok bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

İki tez de başarılı olabilir. İki tez de kullanılabilir. Fakat bunlara bir seçenek daha eklenebilir. Mevcut içeriklerinizi girdiğiniz blog sitenizi ana siteniz olarak düşünelim. Bir de, ana siteniz olarak dış link vereceğiniz komşu bir sitenin size biraz içerik yükü olsa da, dış link konusunda yardımcı olacağını düşünüyoruz. Fakat her iki web sitesi de kaliteli içeriklerle doldurulmalı ve özellikle seo kriterleri göz önünde bulundurulmalı.

İki web sitesi ile çalıştığınızda ve bu siteler arasında çapraz linkler verdiğinizde, hem iki web sitenizde birbirine destek olacak hem de farklı bir web sitesini linkleriniz ile beslemek zorunda kalmamış olacaksınız. Yalnız burada unutulmaması gereken bir şey var. Referans verilecek web sitesi, referans verilen konu hakkında gerçekten iyi ve kaliteli bilgiler verdiği takdirde bu yöntem başarı olmaktadır. Aksi takdirde, bu yöntem iki web sitesinin de başarısız olmasına neden olabilir.

İç Bağlantı Hakkında

Seo uyumlu içeriklerin en önemli detayı, iç bağlantılardır. Herhangi bir konu hakkında detaylı içeriklerinizde, kullanıcılarınızın ilgisini çekebilecek diğer içeriklerinizi, yazı içerisinde link vererek referans gösterebilirsiniz. Bu çalışma hem site içi seo konusunda web sitenizi iyi yerlere taşıyacak, hem de okunabilirlik konusunda, her geçen gün daha çok kullanıcıya ulaşabileceksiniz. Kullanıcılar, kaliteli içerikleri olan web sitelerini kaydeder ve devamlı ziyaret etmek isterler. Çünkü bilgi çok kıymetlidir.

Seo Uyumlu İçerik ve Giriş Paragrafı

Seo uyumlu bir içerik için, giriş paragraflarında en az bir adet anahtar kelime kullanmak şart. İster cümle başında, ister paragraf ortasında sorun değil. Sadece paragraf içerisinde olması yeterli.

Giriş paragrafları aslında seo uyumlu içeriklerin kaderini belirleyen alanlardır. Eğer giriş paragrafı doğru, kaliteli ve ilgi çekici bir şekilde hazırlanmış yazınız varsa, başarılı olması daha muhtemeldir. Çünkü okurlar için giriş paragrafı, içeriğe kalite notu verilen alandır. Burada kalite bulamazlarsa, çok kıymetli olan zamanlarını, sırf arama motorlarında başarılı olabilmek ve ürün ya da hizmetlerini satabilmek için oluşturulmuş bu yazı sayfasında harcamayacaklardır.

Seo Uyumlu İçerik ve Anahtar Kelime Uzunluğu

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, bir web sitesine başarı getiremezler. Tek kelime veya en fazla iki kelimeden oluşmuş anahtar kelimeler ile çalışın. Bundan fazlası, düşük arama hacimli anahtar kelimelere odaklanmak olacaktır ki, yazılarınız ne kadar kaliteli olursa olsun hak ettiği trafiği almayacaktır.

Seo Uyumlu İçerik ve Anahtar Kelime Sayısı

Birçok içerik üreticisinin yanlış bildiği bir şey var ki o da, bir yazının içerdiği anahtar kelime sayısının fazlalığı o yazının başarılı olacağı anlamına gelmemesi. Web sitenizin içerisinde, hedef anahtar kelimenizi ne kadar fazla kullandığınız değil, ne kadar mantıklı içerikler içerisinde kullandığınız önemlidir. Yani açıkçası, bugüne kadar bu mantıkta hazırlanmış içeriklerin hepsi çöp olabilir. Zira Google arama motorunun son güncellemesi olan Bert güncellemesi ile birlikte, arama motoru algoritmaları artık nerdeyse insan zekasında çalışmaya başladı. Anlamı dışında, arama motoru botlarını yanıltma amacı ile yazılmış içeriklerin artık botların zekasından kaçışı kalmadı. Herkes, gerçek ve kaliteli içerikler üretmek zorunda.

Seo Uyumlu İçerik ve Meta Açıklama Uzunluğu

Meta açıklamalar, arama sonuçlarındaki web sayfanızın, içerik başlığı altındaki en fazla 160 karakterden oluşması gereken önemli bölümdür. Bu bölüm içerisine, telefon yazıp link bile verenler var ki bu tip çalışmalar yarar değil sadece zarardır. Kaliteli meta açıklama nasıl olmalı yazımızı okumanızı ve detaylı şekilde konu hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz. Zira meta açıklama arama sonuçlarında kullanıcıların web site hakkındaki düşüncelerini etkileyen tabela konumunda.

İçerik Url’si İle İçerik Başlığı Uyumu

Arama motorlarının seo kriterlerinin ilk başlarında gelen seo ve başlık uyumu hayati önem taşıyor. Özellikle içeriklerinizin başlıklarında mecburen kullandığınız Türkçe karakterlerin, seo uyumlu url içinde kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda artık birçok içerik yönetim sistemi, geliştirdikleri altyapıları ile kullanıcılarına destek oluyor. Fakat bu tip düzeltmeler yapamayan ve elle girilmesi gereken url’lerin, Türkçe karakter kullanılmadan, içerik başlığı ile aynı şekilde düzenlenmesi şart.

Url ve başlık uyumu düzenli bir web sitesinin, kullanıcı deneyimi de yüksek oluyor. Arama sonuçlarında çıkan başlıktan farklı url’ler kullanıcılarda güvensizlik yaratabiliyor. İnternet üzerindeki sahtekarlıkların artması ile kullanıcıların ziyaret edecekleri web sayfasının url kısmını artık daha detaylı inceledikleri bir gerçek. Girmek istedikleri sayfa ile bağımsız bir url ye tıklamak, birçok kullanıcı için riskli gibi görünebiliyor.

Web Site İçinde Seo Anahtar Kelime Tekrarı

Seo uyumlu içerik ürettiğiniz çok kaliteli blog ya da web siteniz olabilir. Başarılı da olabilirsiniz. Fakat gelecekte sandbox’a düşmemek için, web sitenizin içeriklerinde devamlı aynı anahtar kelimelerle çalışma yapmamanızı öneririz. Zira tekrarlanan hedef anahtar kelimeli içerikler, rakiplerinizin içerikleri ile seo konusunda yarışması gerekirken, bu sefer birbirleri ile de yarışmak zorunda kalabilirler.

Bir içerik üretirken, kelime sayısı ne kadar olursa olsun, yukarıda belirttiğimiz anahtar kelime sayısını geçmemeniz ve anahtar kelimeyi çok fazla kullanmak yerine benzer anahtar kelimeleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece hem içerikleriniz uzun olacak, hem farklı anahtar kelimeleri de içerikleriniz içerisinde geçirerek, arama sonuçlarında çıkma şansınız artacaktır. Bu çalışmaya, çoklu anahtar kelime çalışması da diyebiliriz.

İçeriklerinizin 300 Kelimeden Az Olmaması

Bir konunun asgari olarak anlatılma uzunluğu 300 kelimedir. 300 kelimeden az olan metinler, açıkçası kullanıcıya pek bir bilgi kaynağı olarak tavsiye edilemez. Yazılarınızın, konulardan oluşmasına ve bu konularında kendi içlerinde paragraflara sahip olmasına özen göstermelisiniz. Seo uyumlu içeriklerde paragraflar çok önemlidir. Konu başlıkları ile zenginleştirilen yazılarınızı, kullanıcıların sıkılmaması için kısa paragraflardan oluşturmanızı öneririz.

İçeriklerde kelime sınırlaması yoktur. İstediğiniz kadar uzun bir yazı yazabilir, hatta web siteniz bir içerik yönetim sistemi ise konu eklemeli çalışarak da bir içeriği birkaç günde de yazabilirsiniz.

Yazılarınıza başlamadan önce, detaylı bir konu başlığı çalışması yaparsanız, kelime sayısında sınırlara takılmazsınız.

Seo Uyumlu İçerik Başlıkları

İçerik başlıklarınızı, yazıya başlamadan önce tayin etmek zorunda değilsiniz. Bazen içerik başlığı konusunda yazarlar sıkıntı yaşayabilirler. Siz de bu tip engeller ile karşılaşıyor ve aklınızdaki konuya başlık bulmakta zorlanıyorsanız, önce yazınızı yazın. Zaten yazı bitiminde kafanızda net olarak bir seo uyumlu içerik başlığı oluşacaktır.

70 Karakteri geçmeyen, cümle başında hedef anahtar kelimenin geçtiği ve dikkat çekici içerik başlıkları bulmalısınız. Unutmayın içeriklerinizin kalitesi kadar, başlıklarınızın da kalitesi önemlidir.

Seo Uyumlu İçerik İçin Görsel Seo’yu Atlamayın!

WordPress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, seo konusunda, Yoast Seo eklentisini kurmanızı öneriririz. Zira tüm bu tavsiyelerimizi aklınızda tutmanıza gerek kalmadan, eklenti aracılığı ile seo uyumlu içerikler üretmeniz mümkün olacaktır. Yoast seo gibi bir seo eklentisi ile görsel seo konusunda da başarılı olabilirsiniz. Görsel seo, birçok yazarın atladığı, görmezden geldiği, önem vermediği bir konu. Halbuki internet aramalarının nerdeyse yarısı görsel arama olarak yapılmakta ve bu pastadaki payı kaçırdığınızda aslında rakipleriniz karşısında pek de şansınız kalmamakta.

Görsellerinizin, sizin bilgisayarınızda imal edilmiş, sizin yazılarınızın başlığını içeren ve size ait tasarımlar olmasına dikkat etmelisiniz. Google ve diğer arama motorları, kopya içerikleri takip ettikleri gibi, görsel kopyayı da takip etmekte ve seo başarılarında puan kırmaktadır.

Görsellerinizin, bilgisayarınıza kaydedilirken, isimlerini, içerik başlıklarınız ile aynı yapmanız ve yazı içerisine yerleştirdiğiniz görsellerin alt yazılarının, görselin içeriğini anlatması çok önemlidir.

Görsel alt yazıları kullanıcıların en çok dikkatini çeken alandır diyebiliriz.

Seo Uyumlu İçerik Başarı İçin Yeterli mi?

300 kelimelik, güzel bir başlığı olan ve url başlık uyumu olan, meta açıklaması ve anahtar kelime sayısı ile seo uyumlu bir içeriğin, başarı için yeterli olmadığını belirtmeliyiz. İçeriklerinizin, sadece arama motorlarında başarı amaçlı olduğunu kullanıcılarınızın fark ettiği durumlarda, verdiğiniz tüm emekler boşa gidecektir.

Başarısız blogger’ların en büyük hataları, sadece seo uyumlu içerik üretmeye odaklanmalarıdır. Fakat kullanıcılar, bir içeriğin seo uyumlu olup olmadığına bakmazlar. Bunu puanlayan otorite arama motorlarıdır. Bir blogger, arama motorları için değil, kullanıcıları için üretim yapmalıdır.

Yeni bir blog projesine girecek ve kafanızda, yüksek trafikli bir blog hayal ederek işe başlayacaksanız, başarılı olmanız uzun vadede zor olacaktır. Sizin başarılı olmanızı sağlayacak tek kriter, kaliteli ve gerçek içeriklerdir. Günümüzde birçok büyük haber sitesi bu hataya düşmüş ve kullanıcılarına haber vermek yerine, arama motorlarını yanıltıp, daha fazla trafik almak için seo uyumlu içerikler üretmeye başlamışlardır. Seo uyumlu içerikler üretmelerine rağmen, birçok haber sitesi 2019 yılında, Google ve diğer arama motorları tarafından cezalandırılmış ve haksız rekabet yaptıkları gerekçesi ile binlerce anahtar kelime de geri çekilmişlerdir.

Yani algoritmaları devamlı gelişen arama motorları karşısında, sadece seo uyumlu içerikler üretip başarılı olmayı beklemek artık hayaldir.

Başarılı bir blog için gerekli olan tek şey, gerçek, kaliteli ve insanlara bilgi verebilen içeriklerdir. Bir içeriğin seo uyumlu olması, o içeriğin başarısını etkileyen bir faktör olmayacaktır. Bu sizin, arama motorları gözündeki başarınız ile alakalıdır.

Kısacası, içerik üreticileri hem arama motorları açısından hem de kullanıcıları açısından kaliteye odaklanmalıdır. Zaten seo kriterlerine dikkatli bakıldığında, içerik üreticilerin, bir yazıyı kullanıcılarına en kaliteli şekilde ulaştırmaları amaçlanmaktadır.

Hedefiniz seo’dan çok, içerik kalitesi olmalı

Blogger Olmak İçin Araştırmalısınız

Herhangi bir yazıyı yazabilmeniz için, yazı hakkında konu başlıkları bulmanız gerekiyor. Bu konu başlıklarını da, yazacağınız yazı hakkındaki araştırmalar neticesinde bulmanız mümkün oluyor. Üretebilmeniz için, ilgi alanınız olan her ne ise detaylı olarak gerek rakiplerinizden, gerek ise yabancı web sitelerinden faydalanmanız gerekiyor. Tabii ki kopyalamak amaçlı değil. Siz ne kadar farklı görüşten içerik okur ve araştırırsanız, kullanıcılarınıza bu içeriklerin harmanlanmış ve daha zengin bir halini sunabilirsiniz.

Bu yüzden, blogger olmak için araştırmayı sevmek gerekiyor. İyi bir içerik üretici olmak, diğer yandan gelişmek de demek aslında. Çünkü üretmeye çalıştığınızda, öğrenmek zorunda kalıyorsunuz ve bu size müthiş bilgiler kazandırıyor. Blog yönetimi zevklidir. Fakat “Ne yazacağım” diye söylenmeye başladığınızda, aslında araştırmaktan kopmuş olduğunuzu ve geri dönmeniz gerektiğini asla unutmayın.

Kısa ve Özensiz Yazılar Başarı Getirmez

Web site veya blog sitenizde çok sayfa olması elbette seo konusunda sizi çok yukarılara taşıyacak bir unsurdur. Fakat içeriği boş sayfaların, seo başarısı da içerikleri kadar olacaktır. Kısa, özensiz ve konu başlıkları olmayan, sadece hedef anahtar kelime gözeterek hazırlanmış içeriklerin kullanıcılarınıza ne faydası olabilir?

Okuyucular, bir içeriği kolay kolay paylaşmazlar. Paylaşılan içerikler ya çok beğenilmiştir, ya da paylaşılan kişinin gerçekten ilgisini çekecek içeriklerdir. İçeriklerinizin okuyucular tarafından bol bol paylaşılabilmesi için, azami bilgi ve azami kalite performansına dayalı olması gerekmektedir.

Özensiz 10 blog yazısı paylaşacağınıza, 1 adet geniş çaplı araştırma yazısı yazmanız, sizi ve web sitenizi daha iyi yerlere taşıyacaktır. Sabırlı olmanız, başarıya giden yolda en büyük yardımcınız olacaktır. Zira uzun ve geniş çaplı içerikler, zaman alır, emek harcanır ve getirisi de kendi gibi geniş olur.

Görsel Ağırlıklı İçeriklerden Kaçının

Eğer bir fotoğraf bloğu değilse mevzu olan, içeriklerinizi görsellerle boğmayın. Görseller tabii ki olmalı fakat yazı merkezli bir blog’da görselin fazla kullanılması, okuyucuları sıkabilir. Reklam olarak algılanabilir. Okuyucular, az reklamlı, hatta hiç reklam olmayan blogları, haber sitelerini daha çok severler.

Bu arada değinmişken, reklamlar konusunda da sınırlı davranmanızı öneririz. Reklam, kullanıcıları bunaltacak derede fazla ise, her sayfa da pop-up reklamlar açılıyor ise kullanıcı kaybedebilirsiniz. Her blogger verdiği emek sonrasında para kazanmak isteyebilir, hakkıdır. Fakat okuyucuların reklamlı web sitelerine olan tepkileri ortadadır.

Netice Olarak

Gelecekte başarılı olmasını istediğiniz ve marka olarak yükselmesini hayal ettiğiniz bir bloğunuz var veya yeni blog yazmaya başlayacaksanız, tavsiyemiz, kaliteden ödün vermeden içerikler üretmenizdir. Seo uyumlu içerik üretmek elbette önemli ama yeterli değil. Seo sadece arama motorları ile ilgili bir kalite derecesi. Okurlarınızın da blog siteleri hakkında kalite değerlemesi yapabileceklerini unutmayın.

1 cevap
  1. Sercan can
    Sercan can says:

    Eskiden blogger olmak için yarışırdı insanlar birbiri ile. Sosyal medya siteleri, özellikle twitter çıkınca bloggerlık bitti diye düşünüyorum. Çünkü kendini ifade etmek isteyenler twitter da flood yapıyor. Yeterli mi, bence değil. Twitter da kategori yok. Karakter sınırı var. Bir konu yazacaksın taksit taksit yazmak zorundasın. Halbuki blog öylemi? Word de yaz ne istiyorsan, aktar web sitene. Benim favorim hala bloglardır. Tabi okunuyor mu diye soran olabilir. Çok az. Ama olsun yazalım. 1 kişi bile okusa yetmez mi?

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 30 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek