Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Blog Sitesi Üyeliği ve E-Ticaret İçin Sosyal Medya Girişleri

Blog Sitesi Üyeliği

Ülkemiz genelinde internet kullanımı, 2020 yılı itibari ile 62 milyon kişiye ulaştı. Yani nüfusa oranla, ülkemizde 100 kişiden 74’ü internet kullanıcısı. Bu devasa rakamlara ek olarak, sosyal medya kullanımı da önemli bir boyutta. 2020 yılı itibari ile ülkemizde 55 milyona yakın aktif sosyal medya kullanıcısı mevcut. Bu rakamlar her geçen gün artıyor ve web’de ticaret yapan, sosyal web siteleri ya da kişisel web siteleri olan internet sitesi yöneticileri, özellikle üyelik noktasında, sosyal medya artısını kullanmak zorunda. Neredeyse internet kullanıcı sayısına yakın olan sosyal medya kullanım sayısı ile şunu görüyoruz, her internet kullanıcısı aşağı yukarı, bir sosyal medya platformuna üye. Bu bir avantaj, zira her blog sitesi veya web sitesi için üyelik kısımlarında sosyal girişler olması gerektiğini düşünüyoruz.

Blog Sitesi Üyeliği ve E-Ticaret İçin Sosyal Medya Girişleri

Blog Sitesi Üyeliğinde Süreç Nasıl İşliyor?

Eğer bir içerik yönetim sistemi, WordPress, OpenCart, Drupal veya Joomla ya da Magento gibi sistem ile çalışıyorsanız, işiniz çok kolay. Çünkü küçük bir eklenti ile blog sitesi üyelik sayfanıza, sosyal giriş eklemeniz mümkün. Fakat özel bir yazılım kullanıyor ve bir yazılım firması ile çalışıyorsanız, bu size biraz maliyetli olacaktır. Zira bu işlev için üyelik sayfanızda değişiklik yapılmasına gerek duyulabilir. Ama merak etmeyin, zaten sosyal medya platformları, üyelik sayfalarınız için birer kod hazırlamış ve yönetim panellerinde size bu kodları vererek, yönetiminizdeki blog sitesi için sosyal giriş özelliğini eklemenizde yardımcı olmakta.

Sosyal Medya Platformlarında Üyelik

Bu özelliği blog sitesi üyelik panelinizde kullanabilmek için öncelikle, hangi platformu kullanacaksanız, o platformda bir developer hesabı açmanız gerekiyor. Eğer şahsi bir hesabınız var ise, o hesap üzerinden de developer hesaplarına erişmeniz mümkün. Facebook, Twitter, Google ve diğerleri. Hepsinde süreç, nerdeyse aynı şekilde işliyor. Bir developer yönetim paneli eşliğinde, web sitenize eklemeniz gerekenleri size veriyorlar ve web site sosyal giriş işlemlerini tamamlamış oluyorsunuz.

İçerik yönetim sistemleri eklentileri ise bu konuda daha açıklayıcı. Özellikle WordPress sosyal giriş eklentilerinin birçoğunda, yönetim panellerinde yapılması gerekenler, Türkçe veya İngilizce olarak detaylı şekilde anlatılmakta. Bu işlemler için en fazla 2 saatinizi ayırdığınızda, neredeyse tüm sosyal medya platformları aracılığı ile bünyenizdeki blog sitesi için üyelik işlemleri alabilir, mevcut abone veya müşterilerinizin girişlerini sosyal medya hesaplarından yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Blog Sitesi Üyeliğinde Sosyal Giriş Avantajlıdır

Sosyal girişle, aslında müşterilerinizin, sosyal medya hesaplarındaki tüm bilgilerine (özel olmayan) sahip olabilirsiniz. Bu da, üyelikleri sırasında size verecekleri eksik bilgilerin doldurulma sıkıntısından kurtulmak demek oluyor. Özellikle e-ticaret sitelerinde eksik doldurulan üye bilgileri yüzünden alışverişler aksamakta ve gereken hızlı teslim bazı durumlarda yapılamamakta. Sosyal medya hesabında tüm bilgilerini eksiksiz olarak girmiş kullanıcıların, web sitenize bu sosyal medya hesapları ile giriş yapmaları ile tüm bilgiler eksiksiz olarak sistemde gözükmekte.

Sosyal giriş sonrasında, müşteriler sizin web sitenizde, üyelik bilgilerini değiştirebilir, eklemeler de yapabilirler. Bu sebepten, esnek özellikleri ile sosyal medya giriş özelliği kullanmak her yönden avantajlıdır.

Bunlarla birlikte, üyelik detaylarını doldurmaktan bıkmış kullanıcıları da kaçırmamış oluyorsunuz. Zira bir kullanıcının onlarca siteye üyelik yaptığını ve her blog sitesi ya da web sitesinde aynı bilgileri devamlı doldurduğunu düşünürsek, bu kullanıcılara bıkkınlık vermektedir. İşte sosyal medya giriş özelliği ile bu sıkıntılardan kurtulmak mümkün. Müşteriniz üyelik sayfasında bir tıkla sitenize saniyeler içerisinde üye olabilir ve alışverişini dakikalar içerisinde çok hızlı bir şekilde bitirebilir. Tabi bu hızı sadece e-ticaret siteleri için düşünmemek lazım. Her üyeliği olan web sitesi için ayrı üyelik oluşturmak artık insanları çileden çıkartmakta. Özellikle kurumsal sitelerdeki çok fazla istenen bilgiler, kullanıcıların blog sitesi veya web sitelere üye olmadan kaçmalarına ve bir daha aynı siteye gelmemelerine bile neden olmaktadır.

Sosyal Giriş En Çok E-Ticaret için Gerekli

E-ticaret artık hayatımızın bir parçası. İnsanlar alışverişlerini online siteler üzerinden daha uygun fiyat ve seçeneklerle hiç yorulmadan ve özellikle büyükşehirlerde trafik sıkıntısına girmeden halletmekte. 100 yılda bir olsa da Korona Virüs gibi salgın durumlarında da aslında e-ticaretin hayatımızdaki yeri ne kadar önemli daha iyi anlamış olduk. Birkaç bilgi ve kredi kartı ile istenilen ürün, istenilen gün kapınıza kadar geliyor. Fakat e-ticarette de firmalar kendini ve e-ticaret sitelerini geliştirdikçe, rekabette artıyor. Hızlı, kullanımı kolay, daha basit ve zaman harcamayan e-ticaret siteleri en çok kazananlar oluyor. Çünkü rekabet o kadar büyük ki, artık müşteriler için alışveriş yapacak oldukça çok seçenek var ve her e-ticaret sitesi, rakiplerine yakın bir kullanıcı deneyimi sunmak zorunda.

Yeni bir e-ticaret projesine başlıyor ve bir web site hayal ediyorsanız, sosyal medya girişlerini ve e-ticaret sitenizin sosyal medya ile uyumuna çok özen göstermelisiniz. Çünkü büyük rakipleriniz ve çok gelişmiş yazılımları ile savaşmak zorundasınız. Hız, basitlik ve kullanımı kolay bir e-ticaret sitesi için ise sosyal medya girişleri çok önemli.

Günümüzde hepimizin elinde bulunan teknoloji harikası cep telefonlarımızın hepsinde bir e-posta adresi kurulu ve bu e-posta adreslerini artık neredeyse telefon mesaj bölümünden bile daha çok kullanır olduk. İnsanlar e-postalarına gelen iletileri anlık olarak görmekte ve e-postalar ile etkileşim her geçen gün artmakta. Sosyal giriş için ise Google, Yandex, Bing, Yahoo veya Microsoft gibi devlerin developer panellerini kesinlikle kullanmanızı tavsiye ederiz. Zira akıllı telefonlarda tüm bu platformların hepsinde oturum açmak mümkün. Tabii ki herkes cep telefonunda bu platformların hepsinde oturum açmıyor fakat herkes de belli bir platformu kullanmıyor. Örnek olarak web site girişinizde sadece Google girişi yapılandırdınız. Fakat müşteriniz olacak kullanıcının cep telefonunda sadece Microsoft hesabı kurulu. Web sitenize sosyal giriş yapamayacak bu kullanıcıyı kaçırma ihtimaliniz çok yüksek.

Yapılan araştırmalara göre, sosyal medya ile girişler, web siteleri üyelik sayfalarında her geçen daha da artmakta. Yani bu demek oluyor ki, kullanıcılar artık sıkıcı formları doldurmak istemiyor ve bunlarla zaman harcamak istemiyorlar.

Eğer web sitenizden insanların üye olmadan çıktıklarını düşünüyorsanız, bunu Google Analytics hesabınızdan görmeniz çok basittir. Tavsiye ederiz.

Bir OpenCart e-ticaret sitesi ile sosyal giriş ekran görünümü

En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Ülkemizde 2020 yılında YouTube bu sıranın başında geliyor. Ülkemizde sosyal medya kullananların, %90’ı YouTube kullanmakta. Oranın bu kadar yüksek olması, Google’ın YouTube’u kendi bünyesine katması ile arttı. Bir bakımdan, YouTube kullanıcılarını, aslında Google kullanıcısı olarak görebiliriz. Çünkü mobil veya masaüstü cihazlarda, Google hesabınız üzerinden YouTube kullanmakta ve hesaplarınız bu şekilde eşitlenmektedir.

Google’ın sosyal medya platformları arasında zirvede olduğunu gördük peki başka? Sırasıyla;

  • İnstagram
  • Whatsapp
  • Facebook
  • Twitter
  • Messenger
  • Pinterest
  • Linkedin

Bu sıralamayı yazmamızdaki en büyük sebep, web site girişlerinde kullanacağınız sosyal medya platform linklerinin aslında en fazla hangileri olması gerektiği. Karşımıza Google ilk sırada çıkıyor ve sonrasında İnstagram gelmekte.

Kişisel Blog Sitesi ve Sosyal Giriş

Kişisel blog açmak ve projenizi geliştirmek istiyorsanız, kullanıcı yorumları, farklı deneyimleri olan yazarlar ve editörler ile çalışmanız gerekir. Bir blog projesinde ne kadar içerik var ise kalitesine bağlı olarak başarı da o kadar hızlı olacaktır. Arama motorları, web sitelerindeki içeriklerin kalitesinden sonra ilk baktıkları diğer kriter güncel olmaktır. Bir kişisel bloğun ya da sosyal bir haber sitesinin güncel kalabilmesi de basit değildir. Birkaç editör ve yazarlar, hatta içerik üreticileri ile çalışmak sizi ve web sitenizi iyi yerlere taşıyabilir. Bütün bunlar için de yine web sitenizin hızlı, basit bir yönetim paneline sahip ve kullanıcıyı üzmeyen bir yazılıma sahip olması gerekiyor. Bu konuda yine ön planda WordPress olsa da, WordPress’in de bu alanda kendine göre rakipleri mevcut.

Bu tip bir blog projesi düşünüyorsanız, yine web sitenizin her türlü sosyal medya bağlantısını önceden yapmalısınız. Zira hem içerik katkısı sağlayacakların, hem de yorum ve ekleme yapmak isteyecek olan kullanıcıların, web sitenize üye olması gerekecek ve üyelik için de yine sosyal bir giriş tahsis etmeniz gerekecek.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi WordPress veya benzer bir içerik yönetim sistemi ile çalışıyorsanız küçük bir eklenti ile bunu yapmanız basit olacak. Bu yüzden, hiç vakit kaybetmeden, web sitenizin hem sosyal giriş işlemlerini, hem de içerik paylaşımları noktasında sosyal medya butonlarını yapılandırın.

Bir WordPress kişisel blog ile sosyal medya giriş ekran görünümü

Forum Siteleri ve Sosyal Giriş

Arama motorlarının en çok sevdiği yazılımlardır forum siteleri. Daima güncel yapıları ve katkı sağlayanlarının farklı yerlerden giriş yapmalarıyla, eski bir konu bile olsa, konuların devamlı güncellenmesi, internet kullanıcıları için bulunmaz bir bilgi bankasına dönüşebiliyor. Forum siteleri de yarı sosyal bir topluluk olduğundan, çok fazla içerik sağlayıcı üyesi olabiliyor.

Fakat bu tip sosyal sitelerde içerik paylaşanların da kimliklerini, kim olduklarını bilmek önemli. Zira bir suça karışan üyenin, sorumluluğu da web sitesi yöneticisi üzerinde. Bu sebeplerden forum gibi topluma açık mecralarda özellikle üyelikler detaylı olmalı. Sosyal medya ile giriş, forum siteleri için de bu manada bulunmaz bir nimet. Hem tek tıkla kullanıcıları sisteme dahil etmek mümkün oluyor, hem de sosyal medya platformu ile üye olunduğu için kişileri kontrol etmek daha kolay oluyor.

Tabi kişiler kötü niyetli değil ve sosyal medya hesapları, gerçek profillerini yansıtıyor ise!

Sosyal Medya İle Girişe İtimat Şimdilik Az

Her kullanıcı, sosyal medya hesabını kullanarak bir web site üyeliği oluşturmuyor. Bu konuda hala kafasında soru işaretleri olan kullanıcılar mevcut. Ortak korku şu; “sosyal medya hesabım ile üye olursam, sosyal medya hesabımdaki özel bilgilerim ifşa olur.” Fakat konu bu kadar basit değil. Sosyal medya platformları bu güvenlik konusunu o kadar sıkı tutuyor ki, developer sayfalarından, ne kadar güvenli bir sistem olduklarını anlamak güç değil. Tabii ki bilmeyen kullanıcılara bu sistemin ne kadar güvenli olduğunu anlatmak zor bir durum. Fakat zaman ilerledikçe ve web sitenizin marka değeri ve bilinirliği arttıkça insanların güveni de artacaktır.

Bu durum için üyelik sayfalarınızda küçük bir not ile müşterilerinize, kullanıcılarınıza güven aşılayabilirsiniz. Sosyal medya ile girişin, özel bilgilerine ulaşılma noktasında imkansız olduğunu ve oldukça güvenli bir sistem olduğunu anlatmak, sistemin kullanılabilirliğini artıracaktır.

Netice Olarak

Üyelik gerektiren bir web site projeniz var ise, kesinlikle sosyal giriş ile sisteminizi daha çok kullanıcı sayısına ulaştırmak için üyelik sayfalarınızda, sosyal giriş özelliğini kullanmalısınız. Bir e-ticaret siteniz var ise satışlarınızın arttığını, bir blog siteniz var ise okuyucularınızın arttığını göreceksiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 30 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek