Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Web Sitesi Yenileme ve Kullanıcı Deneyimi

Web Sitesi Yenileme Nedir?

Teknoloji gelişiyor ve her geçen gün hayatımızda yeniliklere sebep oluyor. Yazılımlar, tarayıcılar, cihazlar ve niceleri bu değişimden nasibini alıyor. Kuşkusuz en köklü ve hızlı değişim internette oluyor. Açıkçası, internetteki teknoloji değişimine yetişebilmek her firmanın lüksü değil. Öyle ki artık işletmeler bünyelerinde bu işin uzmanlarını bile barındırmak zorunda kalabiliyorlar. Web sitesi yenileme de, teknoloji yeniliklerinin getirmiş olduğu bir zorunluluk aslında. Kullanıcı deneyimi artık eskimiş ve yeniçağa ayak uyduramayan o kadar çok web sitesi var ki. Bu web siteleri, işlevlerini yerine getiremiyorlar ve işletmeler açısından kazanç kaynağı olmak yerine, kazanç düşmesine bile neden olabiliyorlar. Web sitesi yenileme, genel anlamda, yazılımın, temanın, içerisinde varsa eklentilerinin ve tüm içeriğinin güncellenmesi veya değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Hatta bu değişimlerin içerisinde, gerekli ise hosting değişimi bile olabilir.

Web Sitesi Yenileme ve Kullanıcı Deneyimi

Web Sitesi Yenileme Neden Zorunludur?

Zorunlu kelimesinden, herhangi bir yasal yükümlülük olduğu anlaşılmasın. Zorunlu kelimesini kullanmamızdaki en önemli detay, işletmelerin artık yeni bir web sitesine sahip olmaları için çok geçerli sebeplerin olduğunu düşünmemizdir.

Günümüzde her işletme, web sitesini devamlı güncel tutmuyor veya tutabilecek personele sahip değil ya da önem vermiyor. Her ne sebeple olursa olsun, web siteleri, işletmeler için, sanal bir mağazadır ve devamlı güncel olması gerekmektedir. Buradaki güncellikten kastımız, teknolojiye ayak uydurmaktır. Teknolojiye ayak uyduramayan web siteleri, yukarıda da belirttiğimiz gibi, işletmeler için sadece bir yüktür.

Kullanıcı deneyimi açısından olumsuz web siteleri, firmanıza kazançtan çok zarar getirir. Artık arama motorları, web sitelerinin a’dan z’ye tüm detaylarını incelemekte ve ona göre not vermektedir. Kullanıcı deneyimi eskimiş, tarayıcılarda düzgün çalışmayan, seo uyumlu olmayan, yavaş ve içeriğinde gereksiz flash eklentileri bulunduran eski tip web siteleri, başarısızlıkların asıl sebebidir. Bu tip eski web siteleri ile uğraşmak ve zaman kaybetmek yerine, daha modern, daha kullanışlı, kullanıcı açısından daha kolay ve hızlı web siteler ile yola devam etmek gerekir.

Kurumsallaşma yolunda çaba sarf eden firmaların, internette var olabilmeleri ve bunu en iyi şekilde yapabilmelerinin tek yolu, kullanıcı deneyimi gözetilmiş bir web tasarım ile dizayn edilmiş web sitelerden geçmektedir.

Web Sitesi Yenileme Nasıl Yapılır?

Web sitesi yenileme, bazı durumlarda içeriğin tamamının kopyalanmasıyla başka bir web sitesine aktarımı yoluyla da yapılabilmektedir. Bazı durumlarda ise güncellenebilir bir yazılım kullanılmışsa, içeriğe dokunulmadan tüm güncelleme işlemleri yapılır ve gerekli işlemlerle kullanıcı deneyimi artırılır. Fakat bu tip web siteleri, özel yazılımlardan çok, Cms (İçerik yönetim sistemleri) ile daha mümkündür. Zira içerik yönetim sistemleri, geliştirmeye daha açık ve geliştirilmesi daha basit yazılımlardır.

Web sitesi yenileme işlemleri, ne olursa olsun uzman kişilerce yapılmalıdır. Özellikle içeriğinde çok fazla detay olan web siteleri, hatta seo bakımından arama motorlarında belli yerlere gelmiş web sitelerinde çok dikkatli olunmalıdır. Seo ile ilgili detaylara yazının devamında daha geniş bir şekilde değineceğiz.

Site yenileme demek, web sitelerinin daha gösterişli hale getirilmesi demek değildir. Mevcut eski yazılımın mümkünse değiştirilmesi, güncellenmesi ve gerekirse en sade ve kullanıcı deneyimi bakımından basit olan web sitesinin geri yüklenmesi işlemidir.

Zira web sitelerinin amacı gösteriş değil, arama motorlarında, bağlı bulundukları işletmelere başarı getirmeleridir.

Web Sitesi Yenileme Gerektirmeyen Yazılımlar

Bu yazılımlar daha çok, arkasında geliştiricilerin olduğu ve devamlı güncellenen WordPress, Joomla veya Drupal gibi içerik yönetim sistemleridir. Bu sistemlerin kullanılması ve devamlı sistemsel güncellemelerin yapılması, web sitesi sahipleri ile ilgilidir. Güncellemeler tüm dünya ile paylaşılır ve web sitesini güncellemek isteyenler, yeni dosyalar ile eski dosyaları değişme veya direkt olarak yönetici panelinden güncelleme işlemlerini yapabilirler.

Cms sistemlerinin kullanımı oldukça basittir. Devamlı güncellenebildiğinden de güvenlidir. Dünyanın en çok tercih edilen Cms (İçerik yönetim sistemi) WordPress, güncellendiği takdirde, cms’ler içerisindeki en güvenli sistemdir.

Bu sistemlerin güncellemeleri, yönetim panellerinden tek tuş ile yapılabilmektedir. Fakat bazı durumlarda, güncellenme öncesinde web sitesi full yedekleri alınmalıdır. Çünkü bazı güncellemeler, yazılıma müdahale edebilmekte ve bozabilmektedir. Özellikle 3. Parti eklentiler kullanımdayken güncelleme yapılmaması önemlidir.

Birkaç güncelleme geçmesine rağmen güncelleme yapılmamış bir web sitenin direkt olarak son sürüme yükseltilmeye çalışması, sistemde hatalara neden olabilir. Eğer web site yedekleri alınmamışsa, web sitelerin tüm dosyaları zarar görebilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Bu yüzden, bu tip teknik işlemlerde daima full yedek alınması tercih sebebi olmalıdır.

Cms’lerin işletme maliyetleri de, diğer özel yazılımlara göre oldukça düşüktür. Arama motoru dostu olduklarından da seo başarıları üst düzeydedir. Yenileme yani tam restorasyonla devamlı uğraşmak istemeyen kullanıcılar açısından Cms’ler oldukça iyi bir çözümdür.

Web Sitesi Yenileme Fiyatları

Fiyatlar yenilenecek web sitesinin durumuna göre değişebilir. Uzun sürecek işlemlerde saatlik tarife uygulanabilir. Lakin Cms gibi güncellenmesi çoğunlukla basit olan web sitelerinde bu işlemler hem kısa sürer, hem de uygun fiyatlı olabilir.

Cms’leri kullanmak yazılım bilgisi gerektirmese de, yukarıda anlattığımız gibi bazı durumlarda yazılım bilginizin olması gerekir. Bu sebeplerden, web sitenizin güncellemesini bir uzmana yaptırmanız daha mantıklı olabilir.

Web Sitesi Yenileme ve Seo

Web sitesi yenileme işlemlerinin en önemli kısmı seo’dur. Eğer web site yenileme işlemleri sırasında, web sitenin url’lerine herhangi bir müdahalede bulunulursa, arama motoru sıralamalarında seo kaybı yani sıralama kaybı yaşanabilir.

Web sitelerde seo uyumlu url çok önemlidir. Gerekli şekillerde oluşturulmazlarsa, web siteleri başarı kaydedemez. Aynı şekilde, bir web sitesinin yenileme veya güncellemesi esnasında, url’lerine müdahale edilir veya toplu olarak değiştirilirse, istenmeyen seo sıkıntıları ile karşılaşılabilir.

Tüm bunların yaşanmaması için, web sitesi yenileme işlemi sonunda, url kaybı yaşanmaması gerekir. Url kaybı yaşanacak güncelleme veya yenilemeler, arama motorlarında yıllarca kazanmak için uğraştığınız sıralamalardan düşmenize neden olabilir.

Web Sitesi Yenilemesi Sonrası Seo

Yenileme esnasında url değişmemişse ve web sitesindeki içerikler tamamıyla korunmuşsa, kullanıcı deneyimi artacağından, web sitesinin gelecekteki seo performansı da artacaktır.

Bu sebepten, web sitesi güncel olmayan müşterilerimize, seo başvurusu yaptıklarında ilk teklifimiz, web sitelerinin yenilenmesi veya teknolojik olarak arama motoru ve tarayıcılara uyarlanmasıdır. Tüm bu düzenlemeler yapılmadan seo başarısı elde etmek oldukça zordur.

Seo, bir web sitesi için sadece içeriklerin seo uyumlu olması demek değildir. Web sitesindeki genel nizam ve kullanılabilirlik, seo açısından oldukça önemlidir. En iyi şartlar karşılanana kadar da bir web sitesi arama motorlarında, seo performansı konusunda geride kalabilir.

Web siteleri yenilendiklerinde, haliyle yazılımsal yenilikler olacağından, hızlanmada beraberinde gelir. Örneğin açılış hızları, sayfalar arası hızlar ve içeriklerin içerdiği resimlerin hızlı yüklenmesi seo açısından artı puanlardır. Tüm bu kriterler yerine getirildiğinde, arama motorlarında performans sahibi olan bir web sitesine ulaşmak hiç de zor değildir.

Web Sitesi Yenilemesi ve Cihaz Uyumluluğu

Web siteniz tüm cihazlara uyumlu mu?

Eğer değilse, web sitenizin yenilenme zamanı gelmiş de geçiyor demektir. Web siteniz eğer tüm cihazlara uygun değilse, yani “responsive” bir web tasarıma sahip değilseniz, çok şey kaybediyorsunuz demektir.

Cihazlar her gün gelişiyor ve bu gelişimlere hitap edebilecek bir web sitesi ile yola çıkmanız ya da devam etmeniz gerekli. Mobil cihazda, masaüstü görünümü sunan bir web sitesi ile web’de nasıl başarılı olabilirsiniz ki?

Cihaz uyumluluğu, web siteler için olmazsa olmazdır. Özellikle e-ticaret sitelerinde, web site ziyaret edildiğinde, yazılım kendisini cihaza göre ayarlamalı ve kullanıcının en rahat kullanacağı şekilde yapılanmalı. Böyle bir web siteniz yok ve hala web’de var olduğunuzu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Acilen web sitenizde revizyon yapılmalı ve teknolojik yenilikler sitenize uygulanmalı.

Cihaz uyumluluğu olmayan web siteleri kullanıcı deneyimi açısından zayıftır. En önemli eksi puan buradan alınır. Bir diğer husus, yavaştır. Sayfaları cihaz uyumlu olmadığından, içeriklerin anlaşılması mümkün değildir. Kullanıcı her içerik için web sitesini yakınlaştırmak zorunda kalır. Sayfa geçişleri zordur. Zira dokunmatik tuşlara göre dizayn edilmemiştir ve linkler ya da düğmeler ufaktır.

Bunlar gibi onlarca eksi puan getirebilecek madde sayabiliriz. Tüm bunlardan kurtulmanın en kolay yolu, responsive bir web sitesine sahip olmaktır.

Netice Olarak

Web sitesi yenileme işlemleri çoğu durumda yazılım bilgisi gerektirebilir. Eğer çoktandır güncellenmemiş bir blog sitesi, cms ile oluşturulmuş bir web sitesi veya özel yazılımla oluşturulmuş bir siteye sahipseniz, YcrSOFT size bu konuda yardımcı olabilir.

Destek bölümünde ticket oluşturarak, web sitenizin yenilenmesi için teknik personelimizden destek alabilirsiniz. Bu sayede hem hızlı, hem arama motorlarının kriterlerine uygun dolayısıyla, seo başarısı getirebilecek bir web sitesine sahip olabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 25 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek