Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Yandex Webmaster İle Web Sitenizi Kontrol Edin

Bir web siteniz var ve hala Yandex arama motoru webmaster aracını kullanmıyorsanız, çok şey kaybediyorsunuz demektir. Yandex, 1997 yılında kurulmuş, Rusya merkezli ve çok uluslu bir şirkettir. İstatistiklere göre, 17 Ülke de 30’dan fazla ofisi bulunan Yandex, dünya da en çok kullanılan 5. Arama motorudur. Ülkemizde ise Yandex’in Pazar payı %15’e yaklaşmıştır. Ayrıca Yandex, Türkiye’de en çok kullanılan 2. Arama moturudur. 60 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile devasa bir internet arama motoru olan Yandex için siz de geç kalmadan çalışmalara başlayın. Bu yazımızda, web sitesi sahipleri ve webmaster’lar için Yandex webmaster’a nasıl bir web sitesinin ekleneceğini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Yandex Webmaster Giriş

Yandex mail’in kullanışlı panelleri aracılığı ile öncelikle kendinize bir e-posta açmanız gerekli. Sonrasında, e-postanız ile birlikte “https://webmaster.yandex.com/welcome/” linkini ziyaret ederek, “Log in” tuşu vasıtasıyla, mevcut Yandex e-postanız ile birlikte bir webmaster hesabı açıyorsunuz. Hesap açıldıktan sonra karşınıza ilk gelen sayfa, web sitenizi Yandex Webmaster aracına ekleyeceğiniz ilk adım olacak. Aşağıdaki görselde işaretlediğimiz “Add site” isimli düğmeye tıklayarak, web sitenizi ekleyeceğiniz diğer sayfaya geçebilirsiniz.

Yandex webmaster yönetim paneli

Açılan sayfada, url istenen kısıma, web sitenizde eğer “www” öneki kullanıyorsanız ve bir ssl sertifikasınız var ise “https://www.websiteniz.com” şeklinde giriş yapınız. Eğer ssl serifikanız yok ise “http” eğer “www” öne eki kullanmıyorsanız da, web sitenizin url’sini ona göre yazmanız gerekiyor. Bunun için en sağlam yol, web sitenizi tarayıcınızda açıp, ana sayfadayken, url bölümünden web sitenizin url’sini almaktır. Bu sayede bir hatalı girişe sebep olmazsınız.

Web sitenizin url’sini ekledikten sonra, “Add” düğmesine tıklayarak diğer sayfaya geçiş yapabilirsiniz.

Yandex webmaster yönetim paneli web site ekleme başlangıcı

Açılacak yeni sayfa, web sitenizin kök dizinine ekleyeceğiniz dosyanın alınacağı sayfadır. Burada farklı yollarla da web sitenizi Yandex arama motoruna kayıt edebilirsiniz fakat en basit yol, tarif edeceğimiz yoldur. Okla işaretlediğimiz üzere, “Html file” sekmesini seçiyoruz.

Yandex webmaster yönetim paneli web site ekelme, html kod indirme sayfasına gidiş

Html Dosyanın Web Sitenize Yüklenmesi

Bu bölümde, iki yol ile bu dosyayı almanız mümkündür. İlk yol, 2 numaralı ok ile işaretlediğimiz linki tıklamaktır. Bu linke tıkladığınızda, bilgisayarınıza bir html uzantılı dosya inecektir. Bu dosyayı olduğu gibi, web sitenizin kök dizinine, ister web hosting panelinizden, isterseniz de ftp erişimi ile yükleyebilirsiniz. Diğer yol ise, dosyayı indirmeden, 1. Ok ile işaretlediğimiz kodu not defterine yapıştırarak, üstteki link adını kopyalayıp, not defterindeki kodu kaydederken, linkin adını dosyaya vermektir. Her iki yolda kullanılabilir. Yine kendi imkanınız ile yaptığınız dosyayı da, diğerinde olduğu gibi web sitenizin kök dizinine yüklemeniz gerekmektedir.

3. ok ile işaretlediğimiz bölüm ise, kök dizine, ilgili dosyayı yükledikten sonra, kontrol amaçlı tıklayacağınız bölümdür. Açılacak sayfada, eklediğiniz dosyanın başarılı şekilde Yandex tarafından okunduğu mesajını aldıysanız, artık her şey tamam demektir.

Yandex webmaster aracı, yönetim paneli, kök dizine yüklenecek html dosya indirme sayfası

Son onay sayfasını da ziyaret ettikten sonra, artık son kalan işlem sayfanın sağındaki “Check” düğmesine tıklamaktır.

Yandex webmaster aracı, yönetim paneli, web site kaydetme sayfası

Yandex Webmaster Kullanımı

Webmaster aracı, yönetim paneli olarak oldukça detaylıdır. Tek olumsuz yanı ise, panelin Türkçe çevirisi yoktur. Bu sebeple, Yandex web yönetici aracı kullanacağınız tarayıcınıza, bir Google translate eklentisi kurmanızı tavsiye ederiz.

Yandex’de, web site sahipleri için, aynı Google arama konsolu özelliklerine yakın bir araç geliştirmiştir. Bu araç ile web sitenizin site haritasını gönderebilir, günlük sorgulardan gelen ziyaretlerin ve gösterimlerin raporlarını alabilirsiniz. Sitenize gelen bağlantılar ve sitenizden çıkan bağlantıları da yine bu yönetim paneli aracılığı ile görmeniz mümkündür.

Yardım sayfaları ile hangi özelliğin ne işe yaradığı konusunda detaylı makalelere sahip olan webmaster aracı, aktif olarak kullanılırsa, web sitenizin Yandex arama motoru üzerindeki seo başarısını da yükseltmenize yardımcı olacaktır.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 24 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek