Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Dahili Bağlantı Nedir? Web Sitenizde Neden Yapmalısınız?

Dahili Bağlantı Nedir?

Bir web sitesindeki ilgili içeriklerin, birbirleri ile alakalarına paralel olarak, mantıklı bir biçimde bağlanmalarına ve referans gösterilmelerine dahili bağlantı denir. Mantık olarak dahili bağlantılar, bir sayfanın içindeki herhangi bir bilginin daha geniş bir versiyonunun, başka bir sayfa da olduğunu işaret etmektir. Dahili bağlantılar bir web sitesinin site içi seo başarısını artırmaktadır. Yani kullanıcılar, aradıkları doküman içerisinde farklı dökümanlar bulurlar ve internet sitenizde buldukları her doküman için sayfa ziyareti yapar ve haliyle oturum süresi artar. Bu mükemmel bir seo çalışmasıdır. Kullanıcısına, web sitesi içerisinde bu şekilde bilgi sörfü yaptırabilen bir web sitesi, çok başarılı olabilir.

Dahili bağlantıları en başarılı şekilde yapan ve uygulayan WikiPedia’da, site içi seo konusunda mükemmel bir konumdadır. Zira WikiPedia’yı ziyaret ettiğinizde, ziyaret edilen sayfa içerisinde farklı sayfalara yönlendiren dahili bağlantılar görürsünüz. Bu hem WikiPedia’nın zenginliğini gösterir, hem de kullanıcılar için müthiş bir rehberdir aslında.

Kullanıcı web sitesine belli bir bilgi için girer. Eğer o bilgiden alacağını aldıktan sonra, kullanıcınızı başka bir sayfanıza çekecek kadar başarılı bir içerikler zinciri oluşturmuş ve bunu dahili bağlantılar ile birbirine sıkıca bağlamışsanız, yakın zamanda Google ve diğer arama motorlarında çok başarılı konumlara geleceğinizden emin olabilirsiniz.

Dahili Bağlantı Nedir? Web Sitenizde Neden Yapmalısınız?

Dahili Bağlantı Kullanıcılar İçin Oluşturulmalı

Biz buna her ne kadar da site içi seo diyor olsak da, dahili bağlantı mantığı, tamamen kullanıcılar için yapılmalıdır. Web siteleri, kaliteli bir dahili bağlantı zinciri oluşturmuşlarsa, zaten arama motorları da bu bağlantı zincirine süper not verecektir. Burada amaç arama motorlarına hitap etmek değil, tam aksine, kullanıcılara hitap etmektir.

Mükemmel bir dahili bağlantı zincirinin oluşturulduğu bir web site için, mükemmel ve zengin içeriklere ihtiyacınız vardır. Fakir içeriklere sahip sayfalardan diğer sayfalara nasıl dahili bağlantı verebilirsiniz?

Uzunluğu 150 kelimeden oluşmuş bir içerik içerisinde ne kadar linkleme yapabilirsiniz?

Kısa içerikler oluşturmak bazı durumlarda mantıklı olabilir. Mesela bir terimin anlatımını yapacaksınızdır. 150 kelime ile en kısa ve öz halini kullanıcıya vermek istersiniz. Fakat içeriğin kısa ve öz oluşu kullanıcıya yarasa da, bu o içeriğin fakir olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Bu yüzden, içeriklerinizde başlıklar kullanmalısınız. Bu başlıklar, kullanıcıların işine yarayacak ve web sitenize girdiklerinde, içeriklerin başlıkları sayesinde, bildikleri konuları es geçerek, öğrenmek istediklerine odaklanabileceklerdir. Bu sayede hem uzun içerikleriniz olacak hem de bu içeriklerden daha fazlaca dahili linkler çıkabileceksiniz.

Fazla dahili link demişken, tabii ki her sayfada onlarca linkleme çalışması yapmak da, web sitelerine zarar verebilmektedir. Sayı asla abartılmamalıdır. Gerekli yerlerde, gerektiği kadar dahili bağlantı eklenmelidir.

Kendinizi okuyucuların yerine koyarak içerikler hazırladığınızda, daha başarılı işler çıkartabilirsiniz. İçeriklerin neresinde dahili bağlantı kullanacağınıza ve hangi konudan, hangi konuya geçeceğinizi, biraz empati yaparak bulmanız gerekiyor.

Siz olsaydınız, içeriğinizi okurken hangi metinden sonra, hangi sayfaya yönlendirilmek isterdiniz?

Dahili Bağlantı Mantıklı Yapılmalı

Bir üst konuda, dahili bağlantıların, esasen kullanıcılar için yapılması gerektiğini vurguladık. Aslı bu. Fakat doğru yapılmadığında, bundan hem kullanıcı rahatsız olacak hem de arama motoru botları web sitemize, seo konusunda düşük not vereceklerdir. Çünkü site içi bağlantılar, özellikle Google Botları nezdinde çok dikkatle kontrol edilen çalışmalardır. Bir sayfa içerisindeki bilgiden yola çıkarak verdiğiniz dahili bağlantı, bağlantı verilen metni ne kadar temsil ediyor?

Şimdi biraz buna bakalım. Örneğin kuru temizleme sektöründe bir web siteniz var ve içerikler giriyorsunuz sitenize. Girdiğiniz içerikler çoğaldıkça, sayfalar içi dahili bağlantılar veriyorsunuz. Örneğin;

Makaleniz içinde geçen “ütü markaları” anahtar kelimesini, kuru temizlemede yapılan ütü işlemlerini anlatan bir içeriğe bağlarsanız, hata yapmış olursunuz. Ütü markaları anahtar kelimesini, eğer ütü markalarını içeren bir sayfanız var ise ona bağlamanız gerekir.

Bu tip yanlış referanslı dahili bağlantılar, eğer devamlı yapılırsa, web sitenizin seo performansına zarar verecektir.

Bunun yerine, içeriklerinizi daha alakalı şekilde bağlamanızı tavsiye ederiz.

Dahili Bağlantı Açısından Hatalı Url’ler

Herhangi bir kelimeye link vereceğinizde, o linkin içerdiği url eğer hatalı olursa, kullanıcılar haliyle hatalı veya boş bir sayfaya yönlenmiş olacaklar. Bu da web sitenizdeki oturum süresini kısaltacaktır. Hatta bu sorunlar düzeltilmez ise arama motorları da seo performansınızı düşürecektir. Zira yanıltıcı dahili bağlantılar ile dolu bir web sitesini, hiçbir arama motoru kullanıcısına tavsiye etmez.

Bu sebeplerden, değişen sayfalarınız ya da sildiğiniz içerikler olabilir. Bu içeriklere verdiğiniz her linki bulmalı ve kaldırmalısınız.

Silinen sayfaların eksikliği sebebi ile web sitenizi göreceği zarar, kırık linklerden web sitenize gelecek zarardan kat kat azdır. İçerik silmek sorun değildir. Fakat silinen içeriği referans olarak gösteren linkler büyük sorun teşkil ederler.

Dahili Bağlantı Web Sitesini Zenginleştirir

Hiç dahili bağlantı kullanılmamış bir web sitesinde ne kadar zengin içerikler olursa olsun, bir yerden sonra başarı yükselmeyecektir. Site içi seo başarılarında esas olan dahili bağlantıların, doğru ve akıllıca kullanımı, web sitelerini aşırı zengin gösterebilir.

Kullanıcıların, web sitenizi ziyaretlerinde, yeni bir sayfanızı keşfetmelerine olanak sağlayan bu bağlantılar eğer düzgün kullanılırsa, çok başarılı sonuçlar alınır.

Dahili bağlantıların çokluğu, bir web sitesini zenginleştirir dedik. Fakat yanlış anlaşılmasın. Bir sayfa içinde onlarca bağlantıdan bahsetmiyoruz. Fazla olan içerikleriniz olmalı. Ne kadar çok içeriğe ve zengin bilgiye sahip olursanız, dahili bağlantı sayınızda buna paralel olarak artar ve zenginleşir.

Toplamda 100 makalesi olan bir web sitesinde, her makale içerisinde 3 dahili bağlantı kullanıldığında, 300 bağlantı elde edilebilir. Fakat bağlantı sayısını her sayfa başına 10 adet yaptığımızda evet bağlantı açısından web sitemiz zenginleşecektir ama arama motorlarının da spam olarak görme tehlikesi vardır. Bu sebeplerden, aşırı linkleme yerine, fazla sayıda içerik ve sayfa başına az ortalamalı bir dahili bağlantı çalışması, seo performansınızı en üst noktaya taşıyacaktır.

Zengin ve konularla süslenmiş uzun içeriklerde dahili bağlantılar çok sayıda olmadıkça göze batmazlar. Fakat az kelimeli ve fakir içeriklerdeki 1 veya 2 dahili bağlantı bile okuyucuyu rahatsız edebilir. Bu çalışmanın, sadece seo performansını artırmak için yapılmış olduğu da hem kullanıcı hem de arama motorları tarafından kolayca anlaşılır.

Dahili Bağlantı Sayısı Ne Olmalı?

Arama motorları, kendilerine göre seo kriterleri belirlemektedir. Bir web sitesi için seo çalışması yapılacaksa, baz aldığımız en büyük arama motoru olan Google’ın seo kriterleridir. Google açısından bir içerikte ne kadar dahili bağlantı kullanılacağına da kullanıcıların karar vermesi yerine buna uygun eklentiler inşa edilmiştir.

Örneğin, bir içerik yönetim sistemi olan WordPress’i kullanıyorsanız, Yoast Seo eklentisi ile tanışmanızı ve sisteminize dahil etmenizi öneririz. Zira Yoast Seo eklentisi, içeriklerinizdeki link sayılarından, kelime sayılarına tüm verileri inceler ve puan verir.

Bu sayede ne fazla dahili bağlantı kullanmış olursunuz, ne de az. Bunu kullanıcıların devamlı kontrol etmesi zordur ve bir eklenti ile bunun yapılabiliyor olması mükemmel bir kolaylıktır.

Özellikle devamlı güncellenmesi gereken kişisel bloglar, e-ticaret siteleri veya haber siteleri gibi portallar da, bu tip eklentiler çok işe yarar. Kişisel web sitenizde Yoast seo eklentisini kullanabilirsiniz ve tamamen ücretsizdir.

Netice Olarak

Dahili bağlantı çalışmalarımızı da diğer tüm seo çalışmalarımız gibi doğal yapmalıyız. Arama motoru optimizasyonu için yapılacak her içerik düzenlemesi, kullanıcılar açısından kötü not alacaktır. Arama motorlarına uygun içerikler hazırlasanız bile, bunu fark eden algoritmalar, zaman içinde web sitenizi kötü notlar ile cezalandıracaktır.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 02 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek