Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Drupal Nedir? Drupal İle İnternet Sitesi Kurmak Mantıklı mı?

Drupal Nedir?

Drupal, 2000 yılında başlatılan ve başlatıldığı günden bugüne kadar durmadan geliştirilerek, teknolojik ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıcılarına kaliteli bir deneyim yaşatan, tamamen ücretsiz, açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Diğer içerik yönetim sistemleri gibi Drupal’da Php tabanlı bir sistemdir. Dünya üzerinde şu an da aktif olarak 1 milyonun üzerinde Drupal tabanlı web sitesi yayın yapmaktadır. İçerik yönetim sistemleri arasındaki Pazar payı ise yaklaşık %4,9’dur. Bu yazımızda, Drupal ile bir internet sitesi kurmak mantıklı mı, bunu yazacağız.

Drupal Nedir? Drupal İnternet Sitesi Kurmak Mantıklı Mı?

Drupal Bazı Büyük Kuruluş ve Markaların Tercihi

Drupal bu yönü ile ilk kulağa geldiğinde güven verse de, dünya üzerindeki büyük markaların neredeyse hepsi internet sitelerini zaten herhangi bir içerik yönetim sistemi ile oluşturmaktadır. Bu sebepten, Drupal kullanacak olanların bu algıya kapılmamaları, en azından farklı özelliklerini de araştırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bir internet sitesi kurmak, maliyetinden öte verilen emekle birlikte, zaman içindeki arama motoru indeksleri ile dönülmeyen ya da dönülemeyecek bir yol gibidir. Bir internet sitesi kurduğunuzda, artık yapacağınız her şey, arama motorları tarafından indekslenecek, kullanıcılarınız tarafından beğenilip, farklı yerlerde kullanılmak için kaydedilecektir. Bu önemli indeks ve referans olma şansını kim kaybetmek ister ki?

Kullanıcılar, beğendikleri bir web sitesi içeriğini, ya da bir sayfayı, tarayıcılarında favoriler kısmına eklerler. Sonra ellerinin altında olması için, gelecekte bu sayfa içindeki önemli bilgilerden yararlanmak için arşiv oluştururlar. İşte tam da bu yüzden, herhangi bir internet sitesinin yeni baştan inşa süreci demek, tüm linklerin, sayfaların değişmesi demek ki, bu bir web sitesi sahibi için inanılmaz bir kayıptır. Tabii ki link kaybetmeden de yazılım değiştirmenin yolları da mevcuttur ama bu yollar maliyetli ve uzmanlık isteyen yollardır.

Eğer hala bir internet sitesi kurmak istiyor ve bunu Drupal veya başka bir içerik yönetim sistemi ile yapmak istiyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey, seçeceğiniz sistemin size uygun olup olmadığıdır. Zira içerik yönetim sistemleri de kendi içlerinde, kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ve kullanıma sunulmuştur.

Mesela, WordPress içerik yönetim sisteminin çok tutulma sebebi, dünya üzerindeki web sitelerinin %31’inden fazlasının WordPress’i tercih etmesinin altında bu sebep vardır. WordPress tam bir kullanıcı dostudur. Kurulmasından, yapılandırılmasına, farklı yazılımlar eklenmesinden, geliştirilmesine, Drupal ile arasında büyük farklar vardır. Kuşkusuz diğer içerik yönetim sistemlerinin de kendilerine göre değişik ve farklı kullanıcılara hitap eden özelliklerini bulmak mümkündür.

Drupal Güncel Kullanım Sayısı

Yapılan araştırmalar, Drupal’ın, dünya üzerindeki toplam web sitesi sayısının yaklaşık %2,5’lük bir kısmına hitap edebildiğini ortaya koymaktadır. Tam kullanıcı sayısı vermemiz gerekirse, Drupal bu sayıyı 3 Mayıs tarihi ile birlikte 1.101.595 adet web sitesi olarak duyurmuştur. Aşağıdaki görsel, Drupal yazılımı ile çalışan güncel web sitelerinin sayısını vermektedir.

Dünya genelinde Drupal’ın kullanım sayısı

Drupal İndirme ve Kurulum

Drupal’ın diğer içerik yönetim sistemlerinden, kurulum aşamasında pek bir farkı yoktur. Resmi sitesinden indireceğiniz kök dosyaları hosting hesabınıza yükleyerek, kurulum yapabilir ve kısa bir süre içinde web sitesi sahibi olabilirsiniz. Sunucu gereksinimlerinde de Drupal, diğer içerik yönetim sistemlerinin çalıştığı herhangi bir sunucu da çalışabilmektedir.

Drupal ücretsiz indir

Yönetim Paneli Bakımından Drupal

Diğer içerik yönetim sistemleri gibi Drupal’da yönetim paneli konusunda oldukça detaylı. Fakat Drupal ile bir internet sitesi kurmak için yönetim panelinde, diğer içerik yönetim sistemlerine oranla daha fazla alıştırma yapmanız gerekebilir. Zira bu konuda WordPress, Drupal’ı geride bırakacak kadar üstündür. Drupal yönetim paneli, yeni kullanıcılar için anlaşılması zor bir paneldir. Fakat WordPress ile yönetim panelinde içerik oluşturmak ve bu içeriklere farklı özellikler eklemek daha kolaydır.

Tema uygulamalarında da Drupal kolaylık bakımından sınıfta kalmaktadır. WordPress ile bir internet sitesi kurmak isterseniz, ücretsiz ve ücretli binlerce temanın içinden birini seçip, dakikalar içerisinde bu temayı sisteme kurabilirsiniz. Fakat Drupal ile tema geçişleri ve kurulumlarında, bazen geliştiricilere ihtiyacınız olabilir.

Aynı şey Drupal eklentileri içinde söylenebilir. Bu sebeplerden, geliştirmeye açık bir internet sitesi kurmak istiyorsanız, WordPress ile çalışmanız daha rahat olacaktır.

Blog Yazarları Drupal Tavsiye Etmeli mi?

Drupal bir içerik yönetim sistemi olmasına karşın, blog yazarları için pek gelişmiş bir editör sunmamaktadır. WordPress 5.4 güncellemesi ile yazı editörünü hangi seviyeye çıkarttığı ortadadır. Yani yeni blog açacaklar için tavsiye olarak WordPress ile çalışmalarının daha uygun olacağı kanaatindeyiz.

Tema ve Eklenti Bakımından Drupal

Drupal için geliştirilmiş, 40.000’e yakın modül 3.000’e yakın ise tema bulunmaktadır. WordPress ile karşılaştırıldığında, bu rakamlar, WordPress’in ücretsiz eklenti ve temalarının bile gerisinde kalmaktadır. Kısacası Drupal’ın tema ve modül çeşitliliğinde de WordPress’in gerisinde kaldığı bir gerçektir. Fakat bu oranlar popülerlik ile alakalıdır. Bu oranlardan yola çıkıp, Drupal’ı kalitesiz bir içerik yönetim sistemi olarak göstermek yanlış olur.

Tema ve modül çeşitliliğindeki bu farkla birlikte haliyle Drupal geliştirici sayısı da WordPress geliştirici sayısının gerisindedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, geliştirmeye açık bir internet sitesi kurmak istiyorsanız, Drupal’ı bir daha düşünmelisiniz.

Güvenlik Bakımından Drupal

İnternet ortamında “Süper Güvenli” olarak gösterilecek maalesef bugüne kadar bir yazılım üretilememiştir. Kötü niyetli internet korsanları, hangi yazılım olursa olsun, güvenlik açıkları bulabilmekte ve bu konuda kendilerini devamlı geliştirmektedirler.

Fakat internette popülerlik bakımından daha çok saldırıya uğrayan platformların olduğu doğrudur. Bunların başında da yine WordPress gelmektedir. Bir önceki konuda bahsettiğimiz üzere, WordPress’in sayısız eklenti ve tema seçeneği vardır. Bu yazılımların WordPress’in çekirdek yapısına eklenmesi ile elbette ki güvenlik açıkları oluşmaktadır. Yani açıkçası, Drupal’ın tema ve eklenti konusundaki yetersiz ve kısıtlayıcı çeşitliliği aslında güvenlik bakımından, diğer içerik yönetim sistemlerinden, saldırılara karşı daha çok izole olmasını sağlamaktadır. Bu da, Drupal’ın diğerlerine göre bu konuda biraz daha iyi olduğunu göstermektedir.

Bu örneğimizden WordPress’in güvensiz bir yazılım olarak anlaşılmaması, WordPress’in çekirdek yapısının aslında çok güvenli bir yapı olduğunu da belirtmek isteriz. Sisteme dahil edilen her fazladan eklenti veya tema, güvenlik açıklarına neden olmaktadır. Aslında, içerik yönetim sistemlerinde güvenlik açıklarını kullanıcılar kendileri yaratıyorlar da diyebiliriz.

Seo Bakımından Drupal

Binlerce büyük kuruluş ve firma tarafından tercih edilen Drupal’ın, arama motorlarındaki seo başarısı da oldukça yüksektir. Aslında bu başarı Drupal’a özgü değildir. Arama motorları, yapıları bakımında, açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemlerini daha çok desteklemektedir. Zira içerik yönetim sistemleri ile oluşturulan bir web sitesi ile özel kodlama yapılarak yazılmış bir web sitesinin başarısı her daim farklı olur.

Drupal, seo eklentileri ile de arama motorlarında güçlü bir seo altyapısına sahip olabilir. Bu yüzden arama motoru optimizasyonu konusunda Drupal’ın eleştirilebilecek herhangi bir yanı yoktur.

Netice Olarak

Bir internet sitesi kurmak için Drupal güçlü bir içerik yönetim sistemi olarak karşımızda duruyor. Fakat her kullanıcı için kolay bir yönetim paneline sahip olmaması, tema ve eklentilerin uygulanması ve geçişlerinde geliştirici desteğine ihtiyaç duyulması gibi, son kullanıcının becerisi dışında özellikler taşıdığından, özellikle blogger’lar için Drupal düşünülmesi gereken bir sistemdir. Fakat kendi bünyesinde php geliştirici yazılım uzmanı olan firmalar veya kurumlar için Drupal oldukça güvenli, stabil çalışan ve gelecek vaad eden bir yazılımdır. Binlerce geliştiricisi tarafından da, 2000 yılından bu yana teknolojik gelişimlere uygun bir şekilde güncellemesi yapılmaya devam etmektedir.

Eğer basit bir internet sitesi kurmak ve hemen işe koyulmak istiyorsanız, WordPress tarif edilemeyecek kadar basit bir seçenek olacaktır. Hosting ve WordPress desteği için müşteri temsilcilerimiz ile irtibata geçebilir, WordPress ve hosting konusunda kurumsal destek alabilirsiniz.

1 cevap
  1. Vendetta
    Vendetta says:

    Ne yazik ki drupala tam 5 senemi verdim ama keşke wordpress ile başlasaydım. Evet kaliteli bir yazılım kabul etmeliyim. Ama wordpress e geçtiğimden beri “oh be” dedim resmen. Çünkü öncelikle wordpress kullanışlı. Daha çok eklentiye sahip. Daha basit. Güncellemeleri daha başarılı. Evet bazen saldırıya uğrama gerçeği var ama o gerçek tüm içerik yönetim sistemlerinde mevcut. Yani bir içerik yönetim sistemi ile yola çıkıyorsanız kesinlikle saldırı riskini göze almalısınız. WordPress e geçtiğimden beri çok yol kat ettim. Hatta 1 sene de, drupal’a 5 yılda verdiğim emeğin daha azını vererek daha vaşarılı oldum. WordPress bir kere google dostu bir yazılım. Sağlam argümanlarınız ve konularınız var ve iyi içerikler üretebiliyorsanız, wordpress ile başarılı olmak hiç zor değil. Sadece çalışın o size karşılığını verir. Drupal dediğim gibi çok gelişmiş bir sistem. Belki yönetim paneli olarak da wordpress’i solda sıfır bırakır ama her şey yönetim paneli demek değil. O yüzden drupal ile yola başlayacak olanlar iyi düşünmeli.

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 16 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek