Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Joomla Kategori Ekleme ve Kategori Bazında Seo

Joomla Kategori Ekleme

Dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemlerinden biri olan Joomla, yönetici paneli detayları ile göz dolduran bir sistem. Her özelliğinin altında farklı özellikler barındıran ve web sitesinin neredeyse her yerine, yönetim paneli vasıtasıyla ulaşılmasını sağlayan Joomla ile bir blog açmak, yönetim panelinde bir süre alıştırma yaptıktan sonra, hiç de zor değil. Çok detaylı bir yapıya sahip olduğundan, Joomla ile daha önce hiç içerik üretmemiş bir kullanıcı zorlanabiliyor. Bu kılavuzumuzda, Joomla’ya yeni başlayanlar için, Joomla kategori ekleme ve tüm detaylarını, kapsamlı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Başlarken

Bu kılavuz hazırlandığı tarihte, mevcut Joomla sürümü olan 3.9.18 ile çalışılmıştır.

Joomla Kategori Ekleme Sayfasına Geçiş

Joomla, yönetici panelinde menü olarak oldukça zengindir. Üst ve sol menü ile kullanıcılara daha basit özellik bulma imkanı sağlar. Fakat sol menü sınırlıdır. Üst menü de tüm Joomla özelliklerini bulabilirsiniz.

Kategoriler sekmesine üst veya sol menüden ulaşabilirsiniz.

Kategoriler sekmesine tıkladığınızda açılan sayfa, kategori kontrol sayfanızdır. Joomla’yı ilk yüklemenizde burada sadece “Uncategorised” isimli bir kategori karşılayacaktır sizi.

Şimdi kategori eklemek için yapmamız gereken, sayfanın sol üst köşesindeki “Yeni” isimli düğmeye tıklamaktır.

Joomla kategori ekleme sayfası görünümü

Daha Önce Hiç Kategori Oluşturmayanlar İçin Joomla Kategori Ekleme

Kategoriler, web siteniz için, kullanıcılar açısından bir yol haritası görevi görür. Kategori yapısı iyi olan bir web sitenin, site içi seo başarı oranı da yüksek olur. Web sitelerinde kategoriler ne kadar detaylı ise kullanıcı deneyimi de o kadar fazla olur. Kategoriler bir diğer tasvirle, web sitelerinin omurgasını oluşturmaktadır da diyebiliriz.

Kaliteli bir web sitesi için kaliteli kategori çalışması yapılması gerekir. Bu konuyla alakalı detaylı bir çalışmamızı okuyabilir, daha çok bilgi edinebilirsiniz. Yazıya şu linkten ulaşabilirsiniz; “Kaliteli bir web sitesi için kategori neden önemlidir?”

Joomla Kategori Ekleme Sayfası

Daha önce herhangi bir içerik sistemi kullandıysanız, terimler birbirine yakın fakat yine de bazı şeylerin, diğer sistemlerden farklı olduğunu söylemeliyiz. Örneğin Joomla’da kategori url’sinin adı “Kod adı” olarak geçmesi gibi.

Kategori ekleme sayfası oldukça detaylı olan Joomla, kategori sayfalarına da detaylı içerik giriş imkanı veriyor. Bu nedenle Joomla, kategori seo çalışmalarında başarılı bir sistem.

Joomla Kategori Ekleme Sekmesi

  • Başlık ve Kod Adı

Joomla kategori ekleme sayfasında, ilk olarak başlık ve yanında “Kod adı” bölümü bulunuyor. Başlık kısmına, kategorinizin ismini yazdığınızda. Kod adı kısmı, kategori kaydedildiğinde, otomatik olarak sistem tarafından dolduruluyor. Hem de Türkçe karakterler, İngilizce karakterlere çevrilerek. İsterseniz, kategori başlığından da farklı bir “Kod adı” yani url eklemeniz mümkün. Fakat bunu tavsiye etmiyoruz. Zira seo uyumlu url için kural başlık ile url’lerin aynı olmasıdır.

  • Açıklama

Kategori açıklamasına istediğiniz kadar yazı ve görsel girmeniz mümkün. Bu alana da en az 250 kelimeden oluşan seo uyumlu içerik girmenizi tavsiye ederiz.

  • Üst

Sayfanın sağında “Üst” olarak başlıklandırılmış alan, ekleyeceğiniz kategorinin bir ana kategoriye bağlanıp bağlanmayacağını kontrol eden alandır. Yani kategoriniz alt bir kategori ise, bu alandan bağlanacağı kategoriyi seçmelisiniz.

  • Durum

Bu alan ise, 3 farklı seçenek sunuyor. Yayınlanan, arşivlenen ve çöpe atılan olmak üzere. Eğer önceden kategori oluşturmak ve sitenizde yayınlanmasını istemeyeceğiniz bir durumdaysanız, arşivleme seçimi tam size göre olacak.

  • Erişim

Erişim kısmından, bloğunuzda yazı yazmasına izin verdiğiniz kullanıcıları, grupsal olarak hedefleme şansınız bulunuyor. Yani bu alandan, ilgili kategori hakkında kimlerin yazı yazabileceğini belirlemiş oluyorsunuz. Bu özelliği ile Joomla, özellikle çoklu yazarlar ile çalışan bloglar için çok işe yarar bir özellik sunuyor.

  • Site Dili

Site dili kısmı ise farklı dillerde yayın yaptığınız web siteniz için seçim hakkına sahip olabiliyorsunuz. Bu da Joomla’nın eşssiz özelliklerinden bir tanesi diyebiliriz.

  • Etiketler

Kategorilerin daha kolay bulunmasını sağlamak amacı ile bu alana da konumlandırılmış. Zira uzun bir kategori isminden se, ona yardımcı olabilecek farklı kelime varyasyonlarında etiketler kullanmak daha yararlı olacaktır.

  • Not

Bu bölüme yazacağınız kısa notlar ile kategori düzenleme sayfasında kategori hakkında küçük bilgileri hatırlamanız mümkün olabilir.

Joomla kategori sekmesi görünümü

Joomla Kategori Ekleme Seçenekler Sekmesi

Bu bölümde kategorinize vermek istediğiniz düzeni seçebiliyorsunuz. Ayrıca kategori resmi de bu sekmeden yükleniyor.

Joomla kategori ekleme sayfası, seçenekler sekmesi görünümü

Yayınlama Sekmesi

Oluşturduğunuz kategorilere bu sekmede, bir oluşturulma tarihi atamanız mümkün kılınmış. Ayrıca kategoriyi oluşturanın da seçilebildiği bu bölümde, bu bilgileri doldurmak zorunlu değil.

  • Site Açıklaması (Meta açıklama)

İsmi farklı olsa da, bu bölüm tüm içerik sistemlerinde meta açıklama olarak anılmaktadır. Arama sonuçlarında başlık altındaki açıklamanın doldurulacağı alandır. Meta açıklamalar seo açısından çok önemlidir. O yüzden bu alanın kategori başlığı cümle başında kullanılacak şekilde, 160 karakterden uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Meta açıklama nedir? İlgili yazımızı okuyarak daha geniş bilgi edinebilirsiniz.

  • Site Anahtar Sözcükleri (Meta Kelimeler – Anahtar Kelimeler)

Bu bölümde kategorileriniz ile alakalı, tek veya en fazla iki kelimeden oluşan anahtar kelimeler eklemeniz mümkün. Bu kelimeler, arama motoru botları tarafından kullanılan, kullanıcıların görmeyeceği kelimelerdir. Her bir kelime sonrası virgül kullanarak diğer kelimeyi ekleyebilirsiniz. Joomla kategori ekleme ayar sayfalarının doldurulması en gerekli kısımlarından biri bu kısımdır. Seo açısından önemi büyüktür.

  • Yazar

Blog sitelerinde bir veya birden fazla yönetici olabileceğinden, bu alanın çoklu kullanımlarda kullanılabilir olduğunu söyleyebiliriz. Kategori oluşturan kişi bu alana ismini yazabilir ve diğer yöneticilerin ilgili kategorinin kim tarafından oluşturulduğu görülmüş olur.

  • Robotlar

Joomla kategori ekleme sayfalarının bir diğer farklı özelliği de, robotlar kısmıdır. Bu alandan, kategorinizin arama motoru botları tarafından indekslenmesine engel olabilirsiniz. Fakat siz bu özelliği etkinleştirseniz bile bu indekslemeye tam mani olmanız mümkün olmayabilir.

Joomla kategori ekleme sayfası, yayınlama sekmesi

İzinler Sekmesi

Joomla kategori ekleme sayfalarında, her kategori için özel izinler oluşturmak mümkün. Kullanıcı gruplarına göre kategoriler üzerinde ne gibi işlemler yapılabileceği, bu sekme içerisinde oldukça detaylı bir şekilde konumlandırılmış. Güncel haber blogları ve sosyal içerik paylaşan bloglar için ve çok yazarı bulunan web siteleri için, kategorilerin bu kadar izinlerle sınırlandırılabilmesi, Joomla’nın kendi içindeki, yazarlar bazında ne kadar gelişmiş bir sistem olduğunu göstermektedir.

Joomla kategori ekleme sayfası, izinler sekmesi

Netice Olarak

Joomla kategori ekleme sayfası, detaylı ayarları tam bir seo dostu sistem. Bu altyapı ile kategorik baz da bile web sitenizin seo çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütmeniz mümkün.

Birçok içerik yönetim sistemi olmasına karşın, kategorik baz da seo’ya en büyük özen Joomla tarafından verilmiş. Tüm kategoriler gerektiği şekilde yönetilir ve içerik ile doldurulursa, bir kategori sayfasının, herhangi bir blog içeriği ile aynı performansta seo başarısı getireceğini bilmelisiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 01 Haz 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek