Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Seo Denetimi Nedir? Web Siteleri İçin Neden Önemlidir?

Seo Denetimi Nedir?

Bir web sitesinin, gelişmiş seo aracı ile denetlenmesine seo denetimi denir. Bu denetim, araçlarla yapılabildiği gibi, seo uzmanları tarafından da yapılabilmektedir. Bir web sitesinde, seo ile alakalı ne gibi sıkıntılar varsa, bu ön çalışma ile bulmak ve teşhis etmek oldukça kolaydır. Sonrasında ise bu tespitlere göre seo çalışmaları şekillenir ve web sitelerinin arama motorundaki performansları iyileştirilir.

Seo Denetimi Nedir? Web Siteleri İçin Neden Önemlidir?

Seo Denetimi Araçları

Bir web sitesinin, seo açısından ne durumda olduğunu ölçen ve puan veren birçok araç bulunmaktadır. Kimi ücretli, kimi ise sınırlı şekilde ücretsiz hizmet verir. Örneğin Neil Patel, Alexa veya SemRush gibi seo araçları ile web sitenizi dakikalar içerisinde seo testine sokabilir ve ne durumda olduğunu görebilirsiniz.

Seo denetimi hakkında Google daha tam donanımlı bir seo denetim aracı yapmamış olsa da, Google’ın da seo denetim aracı gibi kullanılacak bazı araçları vardır. Örneğin Google PageSpeed çok detaylı bir araç olmasa da, web sitelerinin hızını ölçer. Gerekli optimizasyonları yapmanızı sağlayabilir. Fakat dediğimiz gibi tam detaylı bir seo denetim aracı değildir.

Google, kullanıcılarına detaylı bir seo denetim aracı sunmasa da, profesyoneller ve diğer kullanıcılar için oldukça basitleşmiş bir kullanıcı arayüzü ile geliştirdiği Google Search Console’u ücretsiz olarak sunar. Google’ın sunduğu bu araç o kadar başarılıdır ki, çoğu zaman bir seo denetim aracına bile gerek kalmaz.

Web siteniz ile alakalı tüm detayları görebileceğiniz Google arama konsolu içerisinde, sizi aşan birçok bilgi için yardım sayfaları hazırlanmıştır ve bu sayfalar Türkçe’dir. Tamamen kullanıcıyı bilgilendirme amaçlı olan bu sayfalar ile mükemmel bir şekilde seo denetimi kişisel olarak öğrenilebilir.

Seo Denetimi Sadece Seo Araçlarından İbaret mi?

Seo çok detaylı bir çalışmadır ve araçlar elbette bu detaylı çalışma sırasında çok işe yararlar. Fakat seo uyumlu bir web sitesi inşa etmek ve devamında seo uyumlu içeriklerle bu web sitesini beslemek ve de her zaman bu şekilde çalışmaya devam etmek, belli bir seo altyapısı gerektirir. Her kullanıcı maalesef bu bilgilere sahip olamayabilir. Uzun okumalar ve araştırmalar sayesinde öğrenilebilecek seo kriterleri gerçekten çok detaylıdır ve zaman ister.

Google gibi dünyanın en güçlü arama motorlarından birinin, search algoritmalarını anlayabilmek kolay mı? Elbette değil. Ama üstesinden gelinemez de değil. Google, web site sahiplerinden aslında çok belli isteklerde bulunuyor. Onun belirlediği kriterlere göre çalışmalar yapıldığında, mutlak başarı geliyor.

Demek ki Google ile başarıya ulaşmak için her zaman seo denetim aracına ihtiyacımız yok. Önemli olan Google’ın, web sitemizden ne istediği öyle değil mi?

Tabi en baştan hatalı bir seo yapısı ile inşa edilmiş bir web sitesini düzeltmek için elbette bir seo denetim aracına başvurmak gerek. Zira binlerce detay arasında boğulmanın anlamı yok. Örneğin, web site inşasına başlarken, seo url’leri dikkate almamış ve içeriğinde Türkçe karakterler geçen url’ler oluşturmuş olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, seo denetim araçları çok işe yarar. Size hangi url’lerin bozuk ve düzenlenmesi gerektiğini söyler.

Ya da hatalı formatta resimler eklemişsinizdir ve bu resimler gerek dosya boyutları gerek ise kapladıkları alanla web sitenizi dibe çekebilir. Sorun etmeyin. Bunların hepsi seo denetim araçları ile çözülebilir. Fakat bu sorunlarla karşılaşmamak ve bu zaman kaybına muhattap olmamak için, bir web sitesi ilk inşa sürecinde doğru yapılandırılmalıdır.

Seo Denetimi Rakipler Açısından Önemlidir

Seo çalışmalarında, rakip analizleri çok önemlidir. Aynı sektörde olduğunuz veya sizinle aynı ürünleri veya hizmetleri satan başarılı web siteleri de size seo denetimi tarafında fikir verebilir. Bu web sitelerini analiz ederek, seo performanslarının ne durumda olduğunu, neler yaptıklarını ve yapıyor olduklarını incelemeniz mümkündür.

Böylece hem rakipleriniz hakkında geniş bilgiye sahip olur, hem de yol haritanızı buna göre çizmiş olursunuz.

Rakiplerinizi analiz etmek sadece size kendi eksiklerinizi göstermez. Aynı zamanda sizi seo konusunda kamçılar. Çünkü onların sahip olduğu başarıya ulaşmayı sizde isteyebilirsiniz. Bu mümkün ve yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, arama motorları kriterlerine uygun bir web sitesi oluşturmak ve düzenli içerikler girmek. Hepsi bu kadar.

Seo Denetimi İle Başarı Kesindir

İlk inşa sürecinde yanlış seo altyapısı ile yapılandırılmış bir web sitesinin, seo denetimi sonrası toparlanması çok uzun sürmez. Zira Google veya Yandex gibi büyük arama motorları, indeks hızları gün geçtikçe daha da artmaktadır.

Web sitenizin eski paylaşımlarını, sayfalarını, yazılarını ve görsellerini düzenledikçe ve seo kriterlerine uygun bir şekilde soktukça, web sitenizde bu değişikliklere paralel olarak arama motorlarında başarıya doğru yol alacaktır.

Bu bağlamda arama motorları her web sitesinin hakkını çok hızlı bir şekilde teslim etmektedir. Sıralamalarda daima en kaliteliyi göstermeye çalışan arama motorları için siz de en kaliteliyi üretmek zorundasınız.

Bu tip çalışmalar sonrası, arama motorunda başarılı olmayan bir web sitesi ile karşılaşmadık. Tabi konusu geçen web site veya siteleri kötü niyetli seo yapmadılarsa.

Geçmişinde kötü niyetli seo yapmış web sitelerinde başarı tabii ki %100 olacaktır diyemeyiz. Web sitesinin aldığı cezalara bağlı olarak, bir web sitesi cezalar sonrası kendini düzeltirse, başarılı olabilir veya olmayabilir. Bu yüzden web site inşa süreçlerinde özellikle web tasarım sürecinde, en doğru şekilde web sitelerinin yapılandırılması elzemdir.

Seo Denetimi Sonrası Kötü Not

Her web sitesi, seo denetimi konusunda iyi notlar almayabilir. Özellikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi, en baştan hatalı yapılandırılan web siteleri asla seo kriterlerine uymadıklarından, seo denetiminden kötü not alırlar. Sizin de web siteniz kötü not mu aldı?

Eğer web sitenizde içerik çok fazla ise öncelikle işinizin kolay olmadığını bilmeniz gerek. Çünkü seo uyumlu olmayan içeriklerin hatta bozuk url’lerin düzeltilmesi, oldukça fazla zaman alır ve web sitenizin de mevcut sıralamasından bir süreliğine düşmesine neden olabilir.

Bu yüzden, bu çalışmaların uzman kişilerce yavaş yavaş ve süreci uzatarak yapmasını öneriyoruz. Bu gibi web siteleri için seo uzmanlarımız çalışmalar yapmakta ve web siteniz hakkındaki tüm seo çalışması sorularınızı teknik ekibimize sorarak yardım almanız mümkün.

Bazı web siteleri daha yolun başında olduklarından, onlar için sorun bu kadar büyük olmayabilir. Ufak seo hamleleri ile web sitesinde yanlış giden tüm her şey düzeltilebilir ve arama motoru optimizasyon kriterlerine göre bu web siteleri tekrar yapılandırılabilir.

Seo Denetimi ve WordPress

Dünya üzerinde yayın yapan tüm web sitelerinin %30’undan fazlası WordPress kullanıyor ve WordPress, web site konusunda şu an lider diyebiliriz. Bu liderlik WordPress’e aynı zamanda gelişmişlik ve rakiplerinden önde olma artısını da kazandırıyor.

Çünkü WordPress altyapısı ile kurulmuş bir web sitesine mükemmel seo eklentileri ile destek vermeniz mümkün. Özellikle Yoast Seo eklentisi ile web sitenizde kendi denetiminizi yapmanız mümkündür. Yoast seo o kadar gelişmiş ve hala geliştirilmeye devam edilen bir eklentidir ki, siz web sitenizde ne paylaşırsanız paylaşın o denetler ve eksiklerinizi size bir bir söyler.

Ne kadar muhteşem değil mi?

Yoast seo kullanarak, seo denetimi yapmanıza gerek kalmaz. Sayfalarınız, yazılarınız, görselleriniz, portföy öğeleriniz ve kısacası bütün içerikleriniz onun kontrolündedir. Önceden arama motoru kriterleri eklentiye kodlanmıştır ve siz yanlış bir seo çalışması yaptığınızda, o sizi uyarır, düzeltmenizi söyler.

Ayrıca nasıl düzelteceğiniz ile ilgili de hem yazılı hem de videolu destek sayfaları vardır. Bu sayfalar sayesinde, seo uyumlu içerikler nasıl üretilir daha basit bir şekilde öğrenebilirsiniz.

WordPress yapısı itibariyle, açık kaynak kodlu ve çok basit bir altyapı ile oluşturulduğundan, arama motorlarının en gözde yazılımlarındandır diyebiliriz. WordPress ile özel bir yazılımla yazılmış web sitesini aynı içeriklerle deneyerek bu farkı çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Kısacası Google ve diğer arama motorları, WordPress’e karşı özel ilgi duyarlar. Hem ücretsiz olması hem de devamlı güncellenmesi, onun başarılı olmasındaki kriterlerden bazılarıdır.

Netice Olarak

Her web sitesi seo denetimi yapmalı ve bu denetimi belli aralıklarla gerçekleştirmelidir. Web sitesinde yapılmış hatalar, gelecekte zincirleme hatalar dönüşerek içinden çıkılmaz sonuçlara sebep olabilirler. Seo çalışmaları esnasında da devamlı Google arama konsolu kullanılmalıdır. Zira arama konsolunun da seo çalışmalarına büyük fayda sağladığını bilmekteyiz.

Web sitenizin seo performansından memnun olmayabilirsiniz. Bununla ilgili detaylı seo çalışmalarımız hakkında bilgi almak için, destek biriminden bize ulaşabilir ve sorunlarınızın çözümü için destek alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 29 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek