Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

2021’de Sosyal Medya Satışı Yerine E-Ticaret’e Geçin

Sosyal Medya Satışı

Sosyal medya siteleri, anlık kullanıcı sayısı bakımından internetin en çok kullanılan web siteleri. Kullanıcılar bu web sitelerinde zaman geçiriyor, bazen moral bulmaya çalışıyor bazen ise sevdikleri ile görüşüyor. Çoğu kullanıcının sosyal medya kullanma amacı, yakınlarını, arkadaşlarını ve ilgi alanlarına yakın olan her şeyi takip etmek diyebiliriz. Sosyal medya satışı da tüm bu aksiyonların içerisinde hayat bulmuş yeni bir alan diyebiliriz. Fakat yasal olmadığını ilk baştan belirtelim.

Sosyal medya satışı zahmetsiz değil mi?

Takip ettiğiniz veya sizi takip eden kişilere ürün satmak ve bunu çok hızlı yapmak herkesin kolayına gelen, maliyeti olmayan bir satış şekli. Fakat Devletler bu satış ve para kazanma şekillerini desteklemiyor ve yakaladığı an da ceza veriyor. Günümüzde kayıt dışı ticareti yakalamak bir Devlet için çok zor değil. Hesap hareketlerinden, yıl içerisinde ne kadar para transferi alınmış ve bu transferlerin nerelerden geldiği gibi birçok kalemi, maliye uzmanları inceleyerek, karara varabiliyor ve gerekirse sosyal medya satışı yapan kişilere ceza kesilebiliyor.

Fakat artık bunların hiçbirine gerek kalmadı ve sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyenlere yeni bir yol açıldı. Bu yol ise direkt Devlet tarafından, geçtiğimiz günlerde duyuruldu. Özellikle evde hiçbir makine ve alet kullanmadan yapılan ürünlerden Devlet artık vergi almayacak. 2021’de yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, sosyal medya satışı yapanlar için bir fırsat. Ama şartları var.

Bu şartlardan en önemlisi, ticari bir banka hesabı açmak ve ticareti bu hesap üzerinden yapmak.

Konuyla alakalı 2021 e-ticaret vergi muafiyeti makalemizden daha net bilgi alabilirsiniz.

2021’de Sosyal Medya Satışı Yerine E-Ticaret’e Geçin

Sosyal Medya Satışı ve E-ticaret

İki alan birbirine çok uzak gibi görünse de aslında değil. Bir sosyal medya hesabı açmak ne kadar basitse, bir e-ticaret sitesi açmak da o kadar basit aslında. Tek yapmanız gereken bir alan adı (domain) seçmek ve işe başlamak. E-ticaret konusunda size yardımcı olabilecek birçok ücretsiz e-ticaret yazılımı var ve bu yazılımlarla hayat boyu ücretsiz bir şekilde ticaret yapmanız mümkün.

Neden ticaretinizi riske atıp mali cezalara maruz kalasınız?

Bunların hiçbirine gerek yok. Mevcut bir sosyal medya hesabınız var ve bu hesap üzerinden halihazırda satış yapıyorsanız, e-ticaret siteniz ile senkronize bir şekilde bu işi yürütebilirsiniz. Sosyal medya satışını e-ticaret sitenize çevirmeniz ve satışlarınızı e-ticaret siteniz üzerinden yapmanız hem daha güvenli hem daha kurumsal olmanızı sağlar. Bunların yanında bir e-ticaret sitesi ile satış yaptığınızda birçok artı kazancınız olur, bunlardan bazıları;

  • E-ticaret sitelerinde müşteri kaydı tutabilirsiniz
  • Satış raporu alabilirsiniz
  • Kullanıcılarınıza e-ticaret sitesi üzerinden canlı destek verebilirsiniz
  • Aylık ve yıllık baz da e-ticaret sitenize giren kullanıcıların istatistiklerini edinebilirsiniz (Google Analytics ile)
  • Bir e-ticaret sitesi ile ürünleriniz için kampanyalar oluşturabilirsiniz
  • Arama motorlarında var olabilirsiniz
  • Farklı ödeme sistemleri ile daha çok müşteriye ulaşabilir ve satış yapabilirsiniz

Gibi yüzlerce pozitif etken sayılabilir. Bir e-ticaret yazılımı ile işe başladığınızda, öncelikle sosyal medya satışı yaptığınız dönemdeki amatör görünüşten çıkmış olursunuz. Kullanıcılarınıza gelişmiş bir e-ticaret sitesi ile alışveriş imkanı sunmak, tarafınıza olan güveni artırır.

Haliyle satışlarınız artar ve gelecekte, bir e-ticaret sitesi ile daha fazla satış yapma ve daha çok kullanıcıya erişme imkanı bulursunuz.

1-E-Ticaret Yazılımları İle Müşteri Kaydı

Sosyal medya siteleri de tabii ki veri saklama açısından güvenli web siteleridir. Binlerce mesaj veya kullanıcı hareketini yıllarca saklayabilirsiniz. Fakat hiçbir sosyal medya sitesi, ticaret mantığı ile yapılmadığından, kullanıcı panellerinde e-ticaret ile alakalı herhangi bir özellik bulunmaz.

Örneğin, geçen sene satış yaptığınız bir müşterinizi bulmak istediğinizde, saatlerce eski mesajları aramak zorunda kalabilirsiniz.

Ya da defter tutmak zorunda kalır veya bilgisayarınızda bir Excel dosyası ile takip yapmak zorunda kalırsınız. Kısacası işiniz paramparça olur ve tek bir yerden yönetmeniz asla mümkün olmaz.

E-ticaret yazılımları, ticaret yapanlara işte bu kolaylıkları sunar. Bugün en basit e-ticaret yazılımı yönetici paneli ile binlerce müşteriniz olsa bile, geçmişteki bilgilere saniyeler içerisinde ulaşmanız mümkündür.

Çünkü sistem buna göre dizayn edilmiştir.

Müşteri kaydı, e-ticarette çok önemlidir. Dönüşüm yapmalı ve eski müşterilerinize, kayıtlı e-posta adresleri veya telefonları üzerinden pazarlama yapmalı, yeni içerik ve ürünlerinizi tavsiye etmelisiniz. Tüm bunları bir sosyal medya satışı ile yapmanız asla mümkün olmaz. Sadece WhatsApp gibi chat uygulamaları ile müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

E-ticaret yazılımlarında yönetim panelleri çok detaylıdır.

2-Satış Raporları

Kurumsal bir firma olmayabilirsiniz. Fakat bu, Sizin kazandığınızı veya kaybettiğinizi kayıt altına almamanız için bir sebep değildir. Bu tip kayıtlar ile hem kazancınızı kontrol altında tutar, hem de yıl sonu elde ettiğiniz ciroyu hesaplayabilirsiniz.

E-ticaret yazılımlarında bu tip işlemleri yapmak çok basittir. Ücretsiz bir e-ticaret yazılımı ile dahi olsa, en detaylı şekilde satış raporu çıkartabilir ve kişisel veya firma bazlı kazanç analizi yapabilirsiniz.

Bu raporları tutmak, gelecekte, eski müşterilerinizin sizinle olan alışverişlerini kayıt altında tutmanızı da sağlar. Herhangi bir sorun olduğunda, saniyeler içerisinde, 3 yıl önce satış yapmış olduğunuz müşterinizi bile bulabilir ve satılan ürün, ücreti veya ödeme şekli gibi keskin bilgileri görebilirsiniz. Bunları yapabileceğiniz sosyal medya satışı için kullanılacak herhangi bir platform henüz üretilmedi. En modern ve kullanışlı yol tabii ki e-ticaret yazılımlarıdır.

3-Kullanıcılara Canlı Destek

Bir e-ticaret siteniz olursa, kullanıcılarınıza canlı destek hizmeti ile de anlık olarak destek sağlayabilirsiniz. Bu desteği, en gelişmiş sosyal medya sitesinde bile yapmanız mümkün değildir. Düşünün, kullanıcılarınız hem ürün detaylarını incelerken, hem de sizinle etkileşim halinde olması ne büyük bir artı olurdu değil mi?

Günümüzde birçok e-ticaret sitesi canlı destek yazılımları ile müşterilerine destek veriyor ve canlı destek ile satışlarını dolayısıyla markalarına olan güvenlerini artırıyorlar.

Kim marka güvenilirliği istemez ki?

Bu tip ufak masraflarla, devasa firmaların verdiği hizmetle yarışmak, bugün mümkün. Magento, OpenCart, WooCommerce veya PrestaShop gibi ücretsiz e-ticaret yazılımlarından herhangi bir tanesini seçerek, tüm bunlara başlamanız için hiçbir engel yok.

E-ticaret sitelerinde canlı destek satışlarınızı artırır. Sosyal medya satışı yaparken böyle bir imkanınız olmaz.

4-Web Site Trafik Analizi

Sosyal medya satışı yapıyorsanız, illa ki ziyaretçi trafiğinizi görebilirsiniz. Fakat bu veri analizleri çok detaysızdır. Sadece gönderilerinizin kaç kişi tarafından görüntülendiğini, günlük ne kadar ziyaret aldığınızı ve geçmiş günler veri istatistiklerini görebilirsiniz. Bunların hiçbirisi, sosyal medya satışı geliştirmesinde kullanılması mümkün değildir. Hangi ürünlerinizin ne kadar ziyaret aldığı, hangi ürününüzde kullanıcıların ne kadar kaldığı ve incelediği gibi eylemleri analiz etmeniz için bir e-ticaret yazılımına ihtiyacınız olabilir.

Bunu yapan ve size detaylı şekilde verileri sunan Google’ın hizmeti Analytics ile işlerinizi geliştirebilirsiniz.

Kullanıcılarınızın hangi ürünlerinize yoğunlaştıkları ve hangi ürünlerden daha çabuk çıktıklarını görmenizle, e-ticaret sitenizi dolayısıyla da satışlarınızı geliştirebilirsiniz.

Bu gibi veriler size şunları verir;

  • Müşteriler neden sitenizi ve ürünlerinizi tavsiye etmiyor?
  • İlgili ürün fiyatı yüksek mi?
  • Rakiplerde aynı ürün ne kadar?
  • Ürünlerin açıklama ve fiyat bilgileri güncel mi?
  • Yorum ve incelemeler yeteri kadar var mı?

Tüm analiz sonuçları, ticarette gelişmenize ön ayak olur.

Sosyal medya satışı kısır bir döngüdür ve devamlı aynı sistem üzerinde, belli bir oranda satış yapabilirsiniz. Sizi sadece takipçileriniz bulabilir. Ücretli reklamlar ile de sadece o sosyal medya sitesindeki kullanıcılara ulaşmanız mümkün olabilir.

Fakat bir e-ticaret sitesi ile Ülke geneline hatta çok dilli bir e-ticaret sitesi geliştirerek global düzeyde satışlar bile yapmanız mümkün olur.

Hemen gözünüz korkmasın. Global ticaret artık e-ticaret ile çok basit. Ürün ve hizmetlerinizin kalitesine, e-ticaret sitenizin altyapısına güveniyorsanız, tüm dünyaya satış yapmanız için hiçbir engel yok.

5-Kampanyalar Oluşturabilirsiniz

Facebook, kullanıcılarına bir mağaza özelliği tanımış olsa da maalesef tutmadı. Tutmama sebebi ise kullanıcıların devamlı sosyal medya sitesi değiştirmesi. Biliyorsunuz, Facebook, İnstagram sonrası özellikle Ülkemizde daha az kullanılmaya başlandı ve orada kalanların orta yaş ve üstü olduğu, istatistikler ile belgelendi.

Artık genç nüfus daha çok İnstagram ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinde vakit geçiriyor ve bu web sitelerinde de maalesef mağaza özelliği yok. Görünüşe göre de uzun bir süre olmayacak gibi görünüyor.

Mağaza modülü olmayan bir web sitesinde ürün kampanyası oluşturmak da haliyle mümkün değil. Örneğin İnstagram’da bir ürün fotoğrafını paylaşabilir ve altına fiyat ve açıklamasını yazabilirsiniz. Ama kampanya oluşturmanız, kampanyaya süre vermeniz veya farklı ödeme seçenekleri sunmanız mümkün olmaz.

Ya havale ile çalışmak zorundasınız ya da kapıda ödeme ile İki ödeme sistemi de günümüzde e-ticaret kullanıcıları için sorun teşkil etmekte. Ürünü gelmeden ödemesini yapmak istemeyen kullanıcılar yüzünden neden satış kaçırasınız?

Satışlarınızı özgürce ve kampanyalarınızı sınırsızca şekillendirebileceğiniz e-ticaret yazılımları ile daha kurumsal ve profesyonel çalışabilirsiniz.

6-Arama Motorlarında Var Olabilirsiniz

Bir önceki konuda da belirttiğimiz gibi, sosyal medya satışı ile belli kullanıcılara hitap edebilirsiniz. Mesela İnstagram’da satış yapıyorsunuzdur ve Facebook kullanıcılarını hedeflemeniz mümkün olmaz. Ya da Twitter kullanıcısı için bir kampanya düzenleyemezsiniz.

Arama motorları bu konuda merkezde yer alır. Tüm kullanıcılar ortak olarak her gün arama motorlarını kullanır ve arama motorunda var olmak, dijital pazarlama açısından çok önemlidir.

Bir e-ticaret yazılımı ile arama motorlarında var olabilirsiniz. Fakat sosyal medya satışı ile bu mümkün değildir.

Aramalarda nadir de olsa paylaşımlarınız görünebilir ama e-ticaret siteleri gibi öne çıkmanız, arama motorunun trafiğinden yararlanmanız asla mümkün olmaz.

2021 dijital pazarlama ve sonrası için seo yani arama motoru optimizasyonu en önemli araçlardan biri olacak.

7-Farklı Ödeme Sistemleri

Sosyal medya satışı ile havale ve kapıda ödeme sistemini kullanabilirsiniz. Fakat kullanıcılarınıza herhangi bir bankanın kredi kartı ödeme sistemini sunmanız mümkün olmaz.

İyzico veya Paynet gibi firmalar ödeme linki esasına dayanan 3. Parti ödeme şekilleri geliştirmiş olsalar da, bir e-ticaret sitesi içerisindeki ödeme sistemi kadar güven duymaz kullanıcılar. Bu arada kayıt dışı ticaret olduğundan da ceza yeme olasılığınız büyük olur.

Bir e-ticaret yazılımı kullandığınızda, sınırsız ödeme sistemi ile sisteminizi zenginleştirmeniz mümkün olur. Böylece kullanıcılarınız, hangi banka ile ödemek isterse özgürce ödemesini kredi kartı ile yapar ve satışlarınızın önünde engel kalmaz.

Ödeme sistemleri, e-ticaret için hayati öneme sahiptir. Neticede sosyal medya satışı yaparken bu sistemlerden hiçbiri ile ödeme alma şansınız olmaz. Bu da bazı müşterilerinizi kaybetmenize neden olabilir.

E-ticaret sitelerinde yapılacak kesin satışların iptal edilmesindeki en büyük sebebin ödeme sistemlerindeki yetersizlik olduğunu biliyor muydunuz?

Kullanıcılar, ürün satın alacakları e-ticaret sitlerinde ödeme işlemine çok dikkat eder ve herhangi bir güvensizlik anında siteyi terk edebilir. Böyle ince bir konuda sosyal medya satışı ile güven kazanmanın pek mümkün olduğu söylenemez. Çünkü kullanıcılar sizin profilinizden sadece isim ve soy isminizi belki telefon numaranızı görürler. Fakat bir e-ticaret sitesi kurumsaldır ve istedikleri şekilde size ulaşım sağlayabilecekleri için güven daha da artar.

Netice Olarak

Sosyal medya satışı ile vergisiz, masrafsız satış yaptığınızı düşünseniz de, bugün karşınıza çıkmayan mali yaptırımlar, yarın karşınıza birikmiş olarak çıkabilir ve şahsınıza bu konuda Devlet tarafından ceza kesilebilir. Yeni kanun kapsamında, eğer profesyonel üretim yapmıyor ve evde çalışıp ürünler üretip satıyorsanız, bir e-ticaret sitesi ile satışlarınızı daha kurumsal bir hale çevirebilir ve vergisiz satış yapabilirsiniz.

Bu sayede hem müşterileriniz tarafından güven kazanır hem de gelecekte daha büyük ve kapsamlı işler yapabilmek için temel atmış olursunuz.

E-ticarete yeni başlayacak olan kişilere özel e-ticaret yazılımı kampanyalarımızı, sınırsız müşteri desteğimizi ve e-ticaret sitelerine sağladığımız destekleri öğrenmek için web sitemiz üzerinden satış personellerimiz ile irtibata geçebilir, projeniz hakkında paylaşım yaparak, bir yol haritası çizebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 23 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek