Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

D2C Nedir? E-Ticaretin Yeni Gözdesiyle Tanışın Kazanın

1990’lı yıllarda hayatımıza giren internet ve sonrasında gelişen internet teknolojileriyle birlikte, sınırları zorlayan bir ticaret değişimine maruz kaldık. Ticaret, baştan sona değişti ve geleneksel, söze veya fiziksel herhangi bir nesneye dayalı ticaret neredeyse bitme noktasına geldi. Artık karşımızda e-ticaret gibi sanal, tamamen kablolar üzerinden yürüyen bir ticaret şekli var. D2C ticaret türü ise e-ticaret ile entegre olduğunda ortaya çok farklı bir ticaret şekli çıkıyor. Artık aracılara geçit yok gibi görünüyor ve bu birçok iş kolunu bitirecek gibi görünüyor.

Bu yazımızda D2C nedir, e-ticaret ile entegre olduğunda neler oluyor ve ticarete ne gibi değişiklikler katıyor hep birlikte inceleyeceğiz.

D2C Nedir?

D2C, bir satış ve pazarlama modelidir. Bu modelde esas olan iki taraf vardır. Birisi üretici diğeri ise tüketici. Bu iki taraf kendi aralarında ticaretlerini aracısız olarak yapar ve kimseye aracılık ücreti yani komisyon ödemezler. Bu sayede her iki tarafta, geleneksel ticarette kazandığından çok daha fazlasını kazanmış olur.

Açık konuşmak gerekirse, D2C konseptine yani aracısız ticarete hala birçok firma alışabilmiş ya da firmalarını entegre edebilmiş değiller. Çünkü bu ticaret biçimi, firmaların kendi içerisinde köklü değişimleri ile mümkün olabilmektedir. Bir D2C firması, yani kendi ürünlerini alıcısına kendi satan firma, pazarlama konusunda kendini çok geliştirmiş ve günün şartlarını yerine getirmiş olmalıdır. Zira D2C ile satış yapmak, özellikle de e-ticarette bunu tam olarak yapabilmek güçlü bir dijital pazarlama ekibi ile olabilir.

Bu sebepten ki günümüzde üretim tesisi olan, devasa mağazaları bulunan firmalar bile tüketici ile aralarında komisyoncu yani aracıları sokmak zorunda kalmaktadırlar. Bu aracılar toptancı, distribütör, perakendeci şeklinde sınıflara bölünebilir. Her sektör içerisinde bu şekilde bölünmeler mevcut. Hatta en fazla bölünmenin, yani aracı ile çalışan sektörün, gıda sektörü olduğunu söylememiz mümkündür.

D2C Nedir? E-Ticaretin Yeni Gözdesiyle Tanışın Kazanın

D2C Nedir? E-Ticaretin Yeni Gözdesiyle Tanışın Kazanın

D2C Ticaret Modeli Neler Kazandırır?

Bu her aracıdan bağımsız ticaret modelinin, diğerlerine göre büyük artıları vardır. Yukarıda bahsettiğimiz birkaç organize olma gerekliliği aşılırsa, yeni nesil ticarette başarılı olmak hem daha kolay hem de daha hızlı olacaktır. Şimdi gelin bu ticaret modelinin diğerlerine nazaran artıları neler, inceleyelim.

1-Daha Fazla Kazanç

Yaptığınız ticarette herhangi bir aracı olmadığından daha yüksek kazançlar elde etmeniz mümkündür. Aynı şekilde, bir ürün için tüketicinin harcayacağı para da bu ticaret modeli ile düşeceği için, tüketici tarafında da belli bir kazanç elde edilmektedir.

Organik ürünler üreten bir üretici olduğunuzu düşünün. Ürettiğiniz ürünleri kendi imkanlarınız ile paketlemeniz ve yine kendi imkanlarınız ile bir e-ticaret sitesi kurmanız ve sonrası tamamen bu ticaret modeline dahildir. E-ticaret sitesine üretilen ürünlerin eklenmesi, gerekli dijital pazarlama adımları ve satış sonrası gibi tüm yeniliklerle aracıya ihtiyacınız kalmadı değil mi? Neden bir ya da birden fazla aracıya ürünlerinizi satmaları için kazanç vermek zorundasınız? Buna artık hiçbir üretici mecbur değil. En azından interneti faal olarak kullananlar.

Bu tip bir altyapı ile üreticiler ya da bir ürünü ilk elden alıp satanlar, tüketici ile aralarındaki tüm mesafeyi kaldırarak daha fazla kazanabilirler.

2-Tüketiciyi Tanıma, Tanışma ve Bilgi Edinme

Bir üretici için ürünlerini kimin kullandığı, satın aldığı çok önemli bilgiler arasındadır. Tüketiciyi tanımak ve tanışmak üreticiler için harika bir süreç olabilir. O güne kadar tamamen fabrika veya üretim alanından çıkmayan firma stratejisinin, ürünleri kimin satın aldığına ve neden satın aldığına yoğunlaşması, gelişimi hızlandırabilir.

Tüketiciyi tanıdığınızda, ürünleri nasıl üreteceğinizden, ne gibi ihtiyaçların olduğuna kadar her eksiği rahatça görebilirsiniz. Fakat bunları, arada aracılar olduğunda yapmanız mümkün olmaz. Çünkü tüketici ile bağınız yoktur, sadece üretim yaparsınız.

Bu sebepten, tüketici ile tanışmak, hakkında bilgi edinmek, firmanızı gelecekte atacağı adımları önceden belirleyebilmenizde büyük rol oynar. Bu tip bilgilerden uzaksanız, sadece üretim yapar ve sadece aynı ürünlerin üretimine yoğunlaşırsınız. Gelişim olmaz ve hep aynı kalırsınız. Gereken ihtiyacı aracılar, farklı firmalardan tesis eder, zira üretici çok, ürün çok, tüketici az ve sınırlı.

3-E-Ticaret Sitenizde Rakibiniz Yok

D2C ile ticaret yapmayan üreticilerin başvurduğu yollardan bir tanesi de global e-ticaret devleri mesela Amazon gibi portallarda satış yapmaya çalışmaktır. Satış yapılabilir. Hatta büyük cirolarda elde edilebilir. Hatta bu şekilde ürünlerini satan birçok üretici de bulunmaktadır. Fakat kaçırdıkları bir detay var ki, üreticiler bu tip büyük portallarda yüzlerce hatta binlerce marka ile rekabet etmek zorunda kalırlar.

O kadar çok alternatif oluşur ki bu tip portallarda, markanız ve markanızın özellikleri, ürünlerinizin farkları müşteri nezdinde neredeyse kaybolur.

Tüm bu olumsuzlukların önüne bir e-ticaret sitesi açarak ve kendi ürünlerinizi tüketiciye direkt olarak pazarlayarak geçebilirsiniz. Komisyon vermezsiniz, özgür olursunuz, istediğiniz her türlü tanıtım, reklam veya pazarlama stratejisini e-ticaret sitenizde uygulama şansı bulursunuz. Yapılabilecekler o kadar sınırsızdır ki, bir üretici firması hakkında birçok yeniliği e-ticaret sitesi üzerinden hayata geçirebilir. Sadece dijital pazarlamayı bilmek ve oyunu kuralına göre oynamak yeterlidir.

4-Tüketiciye Ulaşım, Gelişme ve Geliştirme

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüketiciyi tanımak demek, firmanızın gelişmesi demek. Tüketiciyi tanımanın, üreticiler açısından daha birçok faydası mevcut. Bunlardan en önemlisi ise ihtiyaçları belirlemek ve buna göre şekil almak.

Bir tüketici, satın aldığı ürünün kusursuz olmasını ister. Çünkü ona belli bir miktarda para öder ve bu para karşılığında sorunsuz hizmet arar. Bu bir güvendir. Her tüketici, tükettiği ürünlerden çok, ürünlerin markalarına itimat eder. Bu itimatı da markalar zaman içerisinde belirledikleri pazarlama teknikleri ile başarır. Tüm bunları belirleme de ise tüketici fikirleri, iyi veya kötü geri dönüşler her zaman önemlidir. Büyük markaların, tüketicileri ile direkt olarak bağlantılı olmaları ve bu bağlantılarını devamlı olarak geliştirmeleri işte bu yüzdendir.

D2C ticaret modeli tam da bu kazanımlar üzerine kurulmuştur. D2C modellemesi ile ticaret yapan üreticiler, tüketicilerden aldıkları geri bildirimler sayesinde daima gelişir veya daha doğrusu gelişmek zorunda kalırlar. Fakat bu model dışındaki tüm ticari deneyimlerde, üretici ve tüketici uzak kalır ve sonuç olarak arada bağ oluşamaz.

Günümüz teknolojisinde tüm bunları yapmak, tek bir e-ticaret sitesi ile ve sonrasında yapılacak dijital pazarlama teknikleriyle mümkün. Artık her tüketicinin kapısını tek tek çalıp, marka tanıtımı yapmaya ya da televizyon kanallarında pahalı reklamlar vermeye pek gerek kalmadı.

D2C Ticaret Modelini E-Ticaret İle Bağlayın

Günümüzde birçok üretici bu modele geçti. Ürünlerini aracı olmadan direkt olarak halklara ulaştıran bu yerel veya global firmalar, bu gelişmelerle birlikte kalite oranlarını da yükseltmeye başladı. Direkt olarak tüketiciye satış yapma fikri internetin olmadığı yıllarda gerçekten zordu. Satış, planlama, ulaştırma ve diğer her türlü bürokratik engel yüzünden, özellikle Türkiye’de D2C çok geride kaldı. Fakat artık bunların hepsi aşıldı ve ticaretin yeni modeli olarak karşımızda.

D2C ticaret modeli ile işe başlamak ilk zamanlarda zor olabilir. Zira internet devasa bir okyanus ve e-ticaret siteleri, web siteleri, e-ticaret portalları ile dolu. Markalar zirveleri ele geçirmiş durumda. Fakat bunların hiçbirisi markanızı saklamak, aracı ile satmak veya umutsuzluğa kapılmak için geçerli sebep değil.

E-ticareti tüm araçları ile kullandığında, sıfırdan başlamış ve bugün global pazarda dev cirolara imza atan Türk şirketlerden örnek vermek de imkansız değil.

Sektörünüz ne olursa olsun, D2C ticaret modelini e-ticaret ile bağladığınızda, ortaya mükemmel işler çıkarabilecek projelerin çıkmaması imkansız.

Netice Olarak

D2C ticaret modeli ile mevcut firmanızı, eğer üretim yapıyorsanız, tüketici ile aracısız buluşturabilirsiniz. Bu sekronizasyon sonucu, tüketicinin ihtiyaçları ile birlikte gelişen, kendini yenileyen bir sistemi de kurmuş olacaksınız.

Tek yapmanız gereken, tüketici ile aranızdaki tüm engelleri kaldırmak. Bunu yapmanın ilk kuralı ise internete ağırlık vermek, dijital pazarlama ile firmanızı hem Türkiye’de hem de global pazarda tanıtmak.

E-ticaret ve dijital pazarlama konularında desteğe ihtiyacınız mı var? Firmanıza kurumsal destek verebilir, e-ticaret sitenizin en başından en sonuna kadar size satış desteği verebiliriz. Ayrıca dijital pazarlamayı da e-ticaret siteniz ile ilişkilendirerek, tüketicilerinizin ilgisini firmanıza çekebiliriz.

Daha detaylı bilgi için lütfen bize projeniz hakkında Proje Formu üzerinden detaylı bilgi verin.





Diğer Blog Yazılarımız


Tarih: 21 Nis 2021 - Yazar: YcrSOFT Destek