Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Dijital Pazarlama Teknikleri İle 2021’e Güçlü Girin

Yerel, ülke içi veya global bir işletmeniz olabilir. 3 seçenekte de artık dijital pazarlama teknikleri Sizin için vazgeçilmez birer yol arkadaşı. Özellikle Covid-19 pandemisi ile önemini daha da artıran internet ve internetten pazarlama, işletmeleri bu süreçte ayakta tutuyor.

Sadece Ülkemizde, 2020 yılının ilk 6 ayında e-ticaret, geçen yılın ilk 6 ayına oranla %64 arttı. İlk 6 ay, 92 Milyar TL’ye yakın işlem yapılan e-ticaret alanında talep giderek büyüyor ve Ülkemizde bu büyüme içerisinde yer alıyor.

İşletmeler bu büyümeye ayak uydurduğu sürece sorun yok. Ama ayak uyduramayanlar, rekabet yoluna çıkamadan kaybediyor. Kepenk indirmemek ve bu zorlu süreçte dayanabilmek adına, internette başarılı olmak için sizlere bu makalemizde dijital pazarlama teknikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Dijital pazarlamanın bir ekip işi olduğunu ve çeşitli alanları içerisine aldığından, bir ekiple yapılması, işletmeler adına daha iyi sonuçlar vermektedir. Dijital pazarlama teknikleri kendi içinde hepsi farklı uzmanlık alanlarıdır.

Dijital Pazarlama Teknikleri İle 2021’e Güçlü Girin

Dijital Pazarlama Nedir?

Altyapısında interneti kullanarak yapılan tüm pazarlama çalışmalarına Dijital Pazarlama denir. Dijital pazarlama da sınır yoktur. Müşterilerinize toplu e-posta göndermekte aslında bir dijital pazarlamadır.

Neden Dijital Pazarlama Yapmalısınız?

Kökü eskilere dayanan bir işletme sahibiyseniz, az sonra vereceğimiz pazarlama örneklerini yapmış olabilirsiniz.

  • Baskılı kalemler, fincanlar, bardak altlıkları
  • Baskılı föyler, not defterleri
  • Tabelalar
  • Kataloglar
  • Süslü afişler
  • Ajandalar
  • Takvimler

90’lı yıllara girdiğimizde bu pazarlama araçları ne kadar çok kullanılıyordu değil mi?

Peki şimdi?

Bu tip ürünleri üreten firmalar sinek avlıyor diyebiliriz. Tabii ki bu ürünlere her daim ihtiyaç olacak, zira fiziksel pazarlama ölmez, bitmez, yapmak zorundayız. Ama oranlar çok düşeceğini, hatta yakın gelecekte, artık fiziksel pazarlama ile bir bağımız kalmayacağını haber veriyor.

E-ticaret kullanımının büyümesi, fiziksel pazarlamanın artık biteceğine işaret. İnsanlar artık tek bir cihaz aracılığı ile her istediklerine ulaşıyor ve bunu yerlerinden bile kalkmadan yapıyor.

Bazen bir seo çalışması, bazen bir ücretli reklam ya da sosyal medya reklamı. Bazen de e-posta pazarlaması. Bir şekilde kullanıcılarla buluşmayı başaran firmalar, kendi e-ticaret sitelerinden ya da portal şeklinde çalışan büyük e-ticaret sitelerinden ürünlerini satıyor. Bu değişime ayak uydurmanız gerek.

Önünüzde iki seçim var;

  • Tanınmış bir portalın alt mağazası olarak satış yapmak
  • Kendi e-ticaret sitenizi açarak, portal veya diğer kuruluşlara komisyon vermeden satış yapmak

İkisi de kendi başına tecrübe isteyen, bilgi isteyen işler.

Ama başladıysanız ve bir e-ticaret siteniz varsa, makalemiz tam size göre olabilir. Tabi dijital pazarlama teknikleri sadece e-ticaret için geçerli değil. Normal bir kurumsal web sitesi ile de dijital pazarlama teknikleri kullanarak başarılı olmak, para kazanmak mümkün.

Dijital Pazarlama Teknikleri

Dijital pazarlamanın sayısız tekniği var ve bu teknikleri kullanmaya başlamak, kuşkusuz her işletmeye, internette başarı getirmektedir.

Fakat bu tekniklerden bazıları özel. Uzmanlık istiyor ve işletmelerdeki konu dışındaki personelle yapılması gerçekten imkansız.

Dijital pazarlama başlı başına bir alan. Örneğin;

Dijital pazarlama teknikleri açısından sadece bir araç olan sosyal medya pazarlamasını düşünün. Bir sosyal medya kullanıcısının, sosyal medya pazarlamasına hakim olması mümkün mü?

Sosyal medyayı kullanmakla, o alanda pazarlama yapmak ayrı şeyler. Yine bir örnekle devam edelim;

Günlük hayatımızda hepimiz, gerek mobil cihazlardan, gerek ise sabit cihazlardan arama motorları kullanıyoruz değil mi?

Peki hepimiz seo biliyor muyuz? Mümkün değil. Bu arada seo da dijital pazarlamanın en büyük ayağıdır. Az sonra hepsini uzun uzun anlatamaya başlayacağız.

Bir işletmenin dijital pazarlama yapabilmesi için, kendi içerisinde öncelikle bir ekip kurması gerekiyor. Böyle bir imkan yoksa, dışarıdan uzman desteği alınmalı. Firmamızda dahil olmak üzere, birçok firma bugün dijital pazarlama desteği veriyor ve bunun bir bedeli var. Tabii ki uzun vadede getirisi de var.

Şimdi lafı fazla uzatmadan, dijital pazarlama tekniklerini anlatmaya başlayalım.

1-Seo (Arama Motoru Optimizasyonu)

Seo çok değişken bir dijital pazarlama tekniğidir.

Arama motorları her geçen gün kendi altyapılarını, kullanıcı deneyimini en iyi şekilde optimize edebilmek için geliştiriyor. Bu geliştirmelerde maalesef seo kriterlerinin devamlı değişmesine sebep oluyor.

Geçen yıl var olan seo kriterlerine bu yıl birkaç tane hiç duymadığımız seo kriteri eklendi ve bunları artık diğerleri ile birlikte web sitelerimizde uygulamaya başladık.

Seo, dijital pazarlamanın en önemli tekniğidir. Geçmişte dijital pazarlamayı anlatıyor olsaydık, muhtemelen ilk sırada ücretli reklamlar (Adwords) olacaktı. Fakat size kokutucu bir oran vereceğiz, arama motorunda reklam sonuçlarına tıklayan kullanıcı oranı sadece %30.

Bu şu demek oluyor;

Artık insanlar reklamlarla başarı elde etmeye çalışan işletmelerden çok, gerçek başarıya sahip işletmeleri tercih ediyor. Reklamlara güvenmiyor ve oradaki firmaların işlerinde yetkin olduklarını düşünmüyor. Tabii ki ücretli reklamlar hala çok faydalı, her işletme gücü boyutlarında yapmalı. Ama görünüşe göre ve artan istatistiklere baktığımızda, Seo’nun artık açık ara önde olduğunu görebiliyoruz.

Muhtemel bir internet siteniz var ve bu makaleye denk geldiniz. Siz tavsiyemiz, eski en eski gönderilerinizi bile elden geçirmeniz.

Gönderilerden kastımız, içerikler, yazılar, sayfalar. Artık arama motorlarının birçok kriteri var ve bunları karşılamadığınız takdirde, boş seo çalışmaları, işletmenize fayda sağlamayacaktır.

Arama motoru seo kriterlerini takip etmek zordur. Herkes işiyle ilgilenirken, arama motorları sessiz sedasız güncellemeler yapar ve strateji belirler.

Bu stratejileri sizin yerinize otomatik olarak kontrol eden ve web sitenize uygulayan bir eklenti ile web sitenizi güçlendirebilirsiniz.

Eğer bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız işiniz çok basit. Bu süreçte her zaman tavsiye ettiğimiz altyapı WordPress’dir. WordPress ile çok güçlü seo eklentilerine sahip olabilirsiniz. Mesela Yoast Seo ve Rank Math isimli eklentiler ile günümüzde yüzbinlerce tekil ziyaretçiye ulaşabilen web siteleri var ve kazançlarına kazanç katıyorlar.

Tabi bu eklentileri sisteme dahil etmekle bitmiyor. İçerik üretmelisiniz ve bu içerikler rakiplerinizden daha kaliteli, mümkünse farklı ve özgün olmalı. Faydasını kısa süre içerisinde göreceksiniz.

Seo, dijital pazarlama tekniklerinin en çok kullanılan aracıdır.

2-İçerik Üreticiler İle Çalışın

Popüler web siteleri çok kazandırır. Sektörünüz ne olursa olsun, popüler bir web sitesine sahip olmanız çok zor değil. En azından başlamak zor değil. Süreç uzun ve zorlu. Siz hangi içeriği üretirseniz üretin, Sizden daha iyilerini üretecek ve aynısını yapacak başka işletmeler, kişiler çıkacak. Bu yüzden, bu akımı hiç durdurmamalısınız.

Web sitenizde, yetkinlik alanınız ile ilgili içerikler paylaşmanız, kullanıcılara güven sağlar. Arama motorları web sitenizin güncel olması sebebi ile daima öne çıkarır.

Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bunlar zorlu süreçler. Kaliteli içerik üretecek ekibe ihtiyacınız var ve Siz üretmediğinizde bile web siteniz güncel olmalı. WordPress bu iş için çok ideal bir altyapıya sahiptir. Aboneler, yazarlar, editörler atayabilir ve hepsine ayrı kullanıcı girişleri sağlayarak, online bir ekip oluşturabilirsiniz.

İşinin ehli, uzun ve kaliteli içerikler üreten bir ekip bulmak ve işinde rayına sokmak zordur. Bu süreci başaramazsanız, dışarıdan uzman desteği almanız gerekecektir.

Bu süreçte YcrSOFT olarak, firmalara içerik desteği sağlıyoruz. Uzman yazar ve editörlerimiz aracılığı ile işletmenizin web sitesinde zengin içerikler üretiyor ve arama motorlarında başarıya giden yola sokuyoruz. Bu hizmet için satış temsilcilerimize ulaşmanız ve projenizi anlatmanız yeterli.

Dijital pazarlama teknikleri açısından içerik üretimi büyük önem arz etmektedir.

3-Tanınmış Bloglar ve Haber Siteleri

Tanınmış blog veya haber siteleri, devamlı güncel olmaları ve devamlı içerik girişleri ile arama motorlarında en güncel web siteleridir. Bu web sitelerinde paylaşılan içerikler, resmen bir sosyal medya sitesinde paylaşılan içerik kadar değerli olur ve hızlı güncellenir.

Web sitenizin tanınmadığı, yeni başladığınız dönemlerde, bir dijital pazarlama tekniği olarak bu tip web sitelerinde yayınlar yapabilirsiniz.

Bu hem markanızı tanıtacak, hem de bu tip büyük web sitelerini takip eden kullanıcıların dikkatini web sitenize çekecektir.

Birçok blog sitesi var ve hepsinde ücretli-ücretsiz yayınlar paylaşmanız mümkündür. Bunlardan en büyük ve ücretsizi ise Medium’dur. Medium, Twitter’da 280 karakterle yetinemeyen kullanıcılar için tasarlanmış bir blog sitesidir. Tamamen ücretsiz olması, kolay üyeliği ve kullanımı ile birkaç dakikada bloglamaya başlayacağınız bir sistemdir.

Medium üzerinden, işletmenizi, web sitenizi tanıtan yazılar ve kaliteli içerikler paylaşmanız önemli olabilir. Bu şekilde hem web sitenize kullanıcı çekebilir hem de arama motorları dikkatini toplarsınız.

Medium, ücretsiz blog yazıları paylaşılabilen global çapta çalışan bir web sitesidir.

4-Ürün ve Hizmet İnceleme Siteleri

Web siteniz ve markanız yeni ise ilk dönemlerde kullanıcılar açısından güvensizlik sorunu ile karşılaşmanız mümkün. Bu sorunları aşmanın birkaç yolu var ve oldukça etkili.

İlk yöntem, ürün veya hizmetlerinizin inceleme sitelerinde gösterimidir. Bu web siteleri çok ziyaretçi alır ve e-ticaret kullanıcıları bu tip web sitelerini referans olarak alabilmektedirler.

Bu tip çalışmaları ücretsiz ve merkezi olarak yapan web siteleri olduğu gibi bunu ücretli bir şekilde yapan web siteleri, video kanalları hatta YouTuber’lar bile vardır. Amacın güven olduğu her çalışmada, bu tip kişisel tanıtım ve incelemeler kullanıcılara güven verir.

İncelemelere bir örnek verecek olursak, birçok YouTuber kanalında, elektronik cihazların detaylı incelemesi ile takipçilerine güzel bilgiler sunmaktadır. Hem inceleyen yani kendileri izlenme alarak hem de inceledikleri ürünü tanıtarak, işletmelere satış desteği sağlamaktadırlar. Güzel çalışmalardır ve sonuçta veriyor olmalılar.

İnceleme siteleri de tam bu tanıtım amacı içindir. Denemenizi tavsiye ederiz.

5-Sosyal Medya Pazarlaması

Her sektörün kendine göre bir kitlesi vardır. Bu kitlelerin gün içinde kullandıkları belli sosyal medya siteleri mevcuttur. Bu sosyal medya sitelerinde işletmeniz var mı? Neler yapıyorsunuz?

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • İnstagram
  • Snapchat
  • Pinterest
  • Reddit
  • Tumblr

Tüm bu sosyal medya kanallarında var olmanız bazı durumlarda gerekmeyebilir. Örneğin, Kadınlara yönelik bir e-ticaret siteniz var ise İnstagram’da kesin var olmalısınız. Orta yaş ve üstü erkeklerin daha çok olduğu Twitter gibi bir mecrada ise alakalı sektörlerde varlık gösteren işletmelerin çalışması yapması daha mantıklı.

Kısacası hedef kitlenizi tanımanız, sosyal medya pazarlamasında çok önemli. Ürün ve hizmetlerinizin odağındaki cinsiyet, yaş grubu ve ilgi alanları önemlidir.

Sosyal medya siteleri, insanların günlerinin büyük bir bölümünün geçtiği, birçok reklamla karşılaştığı genellikle mobil uygulama ile ulaştıkları web siteleridir. Bu yüksek trafikli web sitelerinde reklam çalışması yapmak, hem marka bilinirliğiniz için, hem de web sitenizin trafiği açısından çok önemlidir.

Sosyal medya üzerinden, bireysel olarak satış yapan birçok insan bize şunu göstermektedir;

İnsanların sosyal aktivite olarak bulundukları sosyal medya siteleri, bir satış aracı olarak kullanılabilir ve kullanılıyor da.

Başarılı e-ticaret platformlarının, en tanınmış sosyal medya sitelerinde kitle hedefli reklamlar oynatması bunun en büyük ispatıdır.

Sosyal medya reklamları gösterim ve tıklama üzerinden yürür. Google Adwords reklamlarına çok benzer şekilde işler ama daha basit panelleri ile biraz daha teknik olmayan sitelerdir.

Başarılı bir sosyal medya reklamı ile yüksek trafiklere ulaşabilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.

YcrSOFT, firmanızın sosyal medyadaki tanıtım ve reklam organizasyonlarını, profesyonel ekibi ile yönetebilir. Hemen başlayabilir ve sosyal medya da firmanızı daha tanınır bir hale getirebilirsiniz.

Sosyal medya siteleri birer dijital pazarlama aracıdır

Reklamsız Sosyal Medya Çalışmaları

Sosyal medya sitelerinde dijital pazarlama sadece reklamlı çalışmalardan ibaret değildir. İşletmenizin, kitlenizle alakalı olan sosyal medya sitelerinde birer hesabı olmalıdır. Bu hesaplar üzerinden kullanıcılarınız ile devamlı etkileşim halinde olmanız, onlara güven verir. Bu çalışma, son zamanlarda birçok firma tarafından yapılmaktadır. Özellikle Twitter ve İnstagram üzerinden firmalar, müşterilerinin öneri veya şikayetlerini dikkate almakta ve işletmelerini geliştirmeye çalışmaktadır.

Bu da sonuç olarak bir dijital pazarlama aracıdır ve sıfır maliyete sahiptir. Tabi bu sosyal medya hesaplarında görev alacak ekibin maliyetlerini düşünmezsek.

Sosyal medya hesapları işletmeler için günlük paylaşımlar açısından çok önemlidir. Firmanızın güncel işler yaptığını ve devamlı kendini geliştirdiğini, kullanıcılara bu hesaplar üzerinden anlatabilir ve beğenilerine sunabilirsiniz. Bu hesaplar üzerinden alınacak her eleştiri, firmaların gelişmesi açısından ücretsiz birer gelişim tüyosudur aslında.

Eleştirilerden kaçmayın. Onları düzeltmeye çalışın ve sosyal medyanın dijital pazarlama teknikleri açısından en önemli araç olduğunu unutmayın.

6-Arama Motoru Reklamları

Kitlelerin davranışları, yeni çıkan tüm sosyal web siteleri ile anlık olarak değişebiliyor. İnstagram yayın hayatına başlamadan önce en fazla kullanılan sosyal medya sitesinin Facebook olması ve bu oranın şu an yerlerde olması, bize bu keskin değişimlerin her an olabileceğinin işaretini veriyor aslında.

Sosyal medya siteleri, arama motorlarının bazı keskin taraflarını çalmış durumda. Bir çiçek veya Kadın giysisi ya da süs eşyası, bugün sosyal medya sitelerinden alınıp satılabiliyor ve kullanıcılar bu ürünler için arama motorunda sorgu yapmıyorlar. Yapsalar da oran çok düşüktür.

İşte burada, kitlenin kim olduğu ve ilgi alanlarını bilmek çok önemli bir hal alıyor. Arama motoru reklamları maliyet bakımından asla ucuz değil ve uzun süreli reklamlarda, yüksek rakamlı maliyetler doğabiliyor.

Kim boşu boşuna para kaybetmek ister ki?

Dijital pazarlama teknikleri açısından arama motoru reklamları seo kadar olmasa da çok değerli. İyi optimize edilmiş ve hedef kitlenin iyi saptandığı bir arama motoru reklamı ile mükemmel sonuçlar alınabilir. Hatta sadece arama motoru reklamları ile işletmesini ayakta tutmakta olan işletme sahiplerinin olduğundan emin olabilirsiniz.

İşletmeniz için çok güçlü bir dijital pazarlama tekniği olan arama motoru reklamlarının en iyisini ise Google Adwords ile yapabilirsiniz.

Detaylı yönetim paneli, sezgisel olması ve kullanım makaleleri ile Google, reklam verenler için her türlü desteği sağlamakta. Hatta, bazı durumlarda, Google Adwords reklam departmanından birebir destek de alınabilmekte.

Google Adwords reklam kampanyalarında YcrSOFT Adwords uzmanlarından yardım almak ister misiniz?

Detaylı sonuç raporları ve analizlerle desteklediğimiz arama motoru reklam işbirliğimize hemen dahil olabilir, firmamız ile geleceğe daha güçlü girebilirsiniz.

Dijital pazarlama da arama motoru reklamlarının önemi çok büyüktür.

7-E-Posta Pazarlama

Yeni tip mobil cihazların üretilmesi ve bir e-posta ile çalışma mecburiyetleri açısından, kullanıcılara e-posta pazarlaması yapmak mükemmel sonuçlar getirebiliyor. Çünkü her kullanıcı en az bir mobil telefona sahip ve bu mobil cihazların hepsinde en az 1 adet e-posta hesabı kurulu.

Fakat e-posta pazarlamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Kullanıcılara devamlı ve zamansız atılan e-postalar bıkkınlık verebiliyor ve bu işletmeler açısından kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Bu yüzden, dijital pazarlama teknikleri açısından en etkili araç olan e-posta pazarlamasının çok dikkatli ve kullanıcı deneyimi yüksek bir çalışma ile yapılması tavsiyemizdir.

E-posta çok güçlü bir pazarlama tekniğidir ve bunu değerlendirmeyi başaran özellikle e-ticaret siteleri, satış açısından büyük dönüşümler alabiliyor.

Web siteniz veya e-ticaret sitenizde e-posta kayıt sisteminin olması, kullanıcıların gönüllü olarak e-bültenlerinize kayıt olması ve organik kayıtlardan gelen kullanıcıların e-postaları, gelecek için işletmenize büyük katkı sağlayacaktır.

Dijital pazarlama tekniklerinden E-Posta

Netice Olarak

Her işletme, gelişen teknoloji ve ticaretin evrilmesi sebebi ile elektronik ortamda dijital pazarlama teknikleri ile çalışma yapmak durumundadır.

Bu gelişmeler karşısında kendini geliştirmeyen işletmelerin, sonuç olarak başarısız olacakları ve rekabet sahasında rakipleri ile savaşamayacak süreçleri yaşamaları olasıdır.

Dijital pazarlama tekniklerini kullanarak firmanızın web sitesi üzerinden büyük kazançlar elde edebilir ve büyük müşteri kitlelerine pazarlama yapabilirsiniz. Bunun için konusunda uzman bir ekip veya dışarıdan alacağınız destek önemlidir.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 19 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek