Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Joomla İle Bir Web Sitesi Kurmak Başarı Getirir mi?

Web Sitesi Kurmak

Joomla’da, diğer içerik yönetim sistemleri gibi Php yazılım dili ve içerik depolaması için Mysql veri tabanı kullanmaktadır. Joomla, dünya üzerinde birçok devlet kurumu, tanınmış marka ve sanatçıların da tercih ettiği bir içerik yönetim sistemidir. İnternette yayın yapan web sitelerinin %3’ünden fazlası Joomla altyapısını kullanmaktadır. Bu rakam, en yakın rakibi olan Drupal ile neredeyse aynıdır. Bir web sitesi kurmak, Joomla ile diğer içerik yönetim sistemleri gibi oldukça kolaydır. Yaklaşık 1 saatte, bir hosting hesabına kurulumu yapılarak, şablon eklenmesi ile kaliteli bir web tasarım yapabilme hızına sahiptir.

İlk sürümü 2005 yılında kullanıcı deneyimine sunulan Joomla, geçen bu 15 senelik zaman içerisinde devamlı geliştirilmiş ve teknolojik olarak zamanın şartlarına uygun hale getirilmiştir. Bugün de dahil olmak üzere Joomla’nın arkasında binlerce geliştirici, yazılımı daha da iyi yerlere getirmek için çalışmalara devam etmektedir.

Joomla İle Web Sitesi Kurmak

Joomla’nın web sitesinden, son sürümü indirebilir ve bir hosting hesabınız var ise hemen kuruluma başlayabilirsiniz. Joomla kurulumu da Türkçe olduğundan, hosting hesabınızda bir veri tabanı açacak bilgiye sahipseniz, işiniz daha kolay olacaktır. Hosting hesabınıza dosya transfer işlemi bittikten sonra, alan adınızla web sitenizi açın ve kurulumu Joomla’nın istediği bilgileri girerek tamamlayın. Hepsi bu kadar.

Joomla, içerisinde 25 eklenti olmasına rağmen dosya boyutu olarak oldukça ufak bir alan kaplamaktadır. Zip şeklindeki Joomla dosya boyutu yaklaşık 13,2 MB’dır. Sunucuya dosya yüklemenizi zip formatında yapabilir ve dosyalarınızı, yükleme işlemi bittikten sonra zip klasöründen çıkartabilirsiniz. Plesk panel kullanıcıları için oldukça basit bir yöntemdir. Joomla’nın zip dosyasından çıkartılmış hali yani hosting hesabınızdaki kaplayacağı alan ise yaklaşık 36 MB’dır.

Joomla ücretsiz indirme

Kullanıcı Dostu Joomla İle Web Sitesi Kurmak

Her içerik yönetim sistemi gibi Joomla’da kullanıcılarının en basit şekilde bir web sitesi kurmak için gereken tüm iyileştirmeleri yapmaya çalışmaktadır. Joomla, detaylı yönetici paneli ile kullanıcılarına web sitesinin her noktasını kontrol edebilme becerisi sunuyor. Bloggerlar için detaylı yazı editörü ile de blog içerikleri hazırlamak oldukça basit olmakta.

Joomla’nın, WordPress gibi bir eklenti kütüphanesi olmasa da, 8 binden fazla eklenti ile kullanıcılarına hizmet veriyor. Tabi bu eklentilerin hepsi ücretsiz değil. Bazı eklentilerin tam manasıyla kullanılabilmesi için ücret ödenmesi gerekiyor. Joomla’da tema kelimesi pek kullanılmıyor. Bunun yerine temalara, şablon denilmekte. Şablon çeşitliliğinde de Joomla, haliyle WordPress’in devasa çeşitliliğinden uzak. Fakat her ne olursa olsun, WordPress kullanmaktan sıkılmış ve değişikli isteyen kullanıcılar için Joomla, WordPress’den sonraki en iyi seçeneklerden biri olarak gözüküyor.

Güçlü Altyapı İle Web Sitesi Kurmak

Joomla, kullanıcılara, çekirdek yapısında 25 adet geliştirilebilir eklenti sunuyor. Yani sunucunuza Joomla’yı yüklediğinizde, aslında 25 adet de içerisinde eklentiye sahip bir web sitesine sahip oluyorsunuz. Bu eklentilerden kullanmak istediklerinizi, web sitenizin istenilen yerine yerleştirerek kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu özelliği ile WordPress’den bir adım önde diyebiliriz. Zira WordPress çekirdek yapısında eklenti bulundurmamakta.

Joomla yüksek sayılı ziyaretler için de dayanıklı bir yazılım altyapısına sahip. Araştırmacılara göre Joomla, herhangi bir Joomla altyapısı ile kurulmuş web sitesinde, aynı anda 1 milyondan fazla kullanıcının online olabilmesine olanak sağlıyor. Tabi bu rakamlarda bir yüksek ziyaret için sunucu altyapısının da güçlü olması gerekiyor.

Seo Bakımından Joomla İle Web Sitesi Kurmak

Google ve diğer arama motorlarının, açık kaynak koda sahip tüm içerik yönetim sistemlerine daha çok ilgi duyduklarını bilmenizi isteriz. Bu sebepten, bir web sitesi kurmak isteyenlerin, eğer amaçları arama motorlarında başarılı olmaksa, herhangi bir içerik yönetim sistemi ile bunu yapmaları mümkün. Joomla’nın da açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olması, yönetim panelinden seo kriterlerine uygun düzenlemelerin yapılabiliyor olması da, başarılı seo için Joomla’nın kullanılabilir olduğunu göstermektedir.

Çoklu Dil Desteği İle Joomla

Joomla’nın belki de en çok tercih edilme nedenlerinden bir tanesi olan çoklu dil desteği, Joomla’nın global şirketler tarafından neden çok tercih edildiğini de anlatır gibi. Zira içeriğinde 75’den fazla dil barındıran Joomla ile global bir web sitesi kurmak mümkün. Diğer içerik yönetim sistemlerinde bu özellik, ancak, 3. Parti bir yazılım, yani çeviri eklentileri ile mümkün olabiliyor.

Tüm Cihazlara Uygunluk

İçerik yönetim sistemlerinin en çok tercih edilme nedeni olan mobil uyumluluk konusunda da Joomla başarılı bir durumda. Tüm cihazlara uygun bir web sitesi deneyimi sunan Joomla’nın, bu özelliği de kullanılabilmesi açısından bir seçenek olabilir.

WordPress ile Joomla Karşılaştırması

Bu karşılaştırma biraz haksız olabilir. Fakat kullanıcılar, neden Joomla seçeceklerini en azından anlamaları için bu tip karşılaştırmalara da ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. WordPress öncelikle çok popüler olmasından dolayı öndedir, bu bir gerçek. Popüler olması, daha çok eklenti ve tema geliştiricisine sahip olmasını doğurmaktadır. Bununla birlikte, WordPress kullanıcısı arttıkça, buna paralel olarak geliştirici sayısı da artmaktadır. 2010 yılında, dünya genelinde zirve bir kullanım sayısına ulaşan Joomla’nın o yılda bile WordPress kullanıcı sayısına ulaşması mümkün olamadı. 2010 ve sonrasında çok büyük bir düşme eğilimine giren Joomla kullanımı, aksi olarak WordPress’in kullanım patlaması yaşaması ile devam etti. Yani 2010 yılı iki devin çarpıştığı ve birinin mağlup olduğu yıldır diyebiliriz.

2020’ye gelirsek, bugün WordPress’in eklenti ve tema kütüphanelerinde onbinlerce ücretsiz eklenti ve tema bulmak mümkündür. WordPress’in bu devasa çeşitliliği ile birlikte Joomla bu alanda geride kalmaktadır.

Bir diğer WordPress üstünlüğü ise, yönetim paneli kullanım kolaylığıdır. WordPress neredeyse 10 yıldan fazladır, aynı arayüz ile hizmet vermekte olabildiğince bu alanı kolaylaştırmaya çalışmaktadır. Fakat Joomla kullanıcıları için yönetim panelinde çalışmak oldukça sıkıntılıdır. Evet çok gelişmiş bir sistemdir Joomla hakkını kesinlikle vermeliyiz. Yönetim paneli o kadar gelişmiş bir düzeydedir ki, web sitenizin her yerine müdahale edebilirsiniz. İşte Joomla’nın kırılma noktası bu olmuştur. WordPress, web sitesi yönetiminden anlamayan, hiç kullanmamış kullanıcıları hedefleyerek devamlı “Daha Kolay Bir Yazılım” yapma yolunda ilerlemiştir. Fakat Joomla buna pek önem vermediğinden bugün tercih edilmeme nedenlerinden biri bu diyebiliriz.

WordPress çok popüler bir içerik yönetim sistemi olmasına ve Joomla’dan kat kat daha çok kullanılmasına rağmen, WordPress’in saldırıya uğrama oranı, Joomla’nın saldırıya uğrama oranlarından daha düşüktür.

Tüm bu karşılaştırmalar ile bir içerik yönetim sisteminin kalite değerlemesi yapılamaz. Kalite kullanıcıların deneyimlerine göre değişebilen bir kavramdır. Joomla ile çalışıp, daha performanslı işler yapan kullanıcılar için Joomla daha kaliteli bir içerik yönetim sistemi olabilir. Bu sebepten, bir web sitesi kurmak için, öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve bunlara göre hangi platformun sizin ihtiyaçlarınızı daha çok karşıladığını araştırmalısınız.

Netice Olarak

Yazımızda, Joomla ile ilgili birçok özelliğe yer vermeye çalıştık. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, biz kaliteli olanı seçebilecek bir merci değiliz. Bu tamamen kullanıcıların özelinde olabilecek bir seçimdir. Her kullanıcının ihtiyacı farklı olacağından, kimine göre kaliteli olan bir yazılım, kimine göre olmayabilir.

Kısacası Joomla, 15 seneye varan geliştirilme süreci ve arkasında bulunan geliştirici takımı ile çok güçlü bir içerik yönetim sistemidir. Fakat daha güçlü rakipleri vardır ve bu rakipler asla göz ardı edilmemelidir. Bu rakiplerden en güçlüsü ise WordPress’dir.

The last comment needs to be approved.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 17 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek