Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Kaliteli Bir Web Sitesi İçin Kategori Neden Önemlidir?

Her firma veya kullanıcı daha kaliteli bir web sitesi ister. Kaliteli web siteleri içerik bakımından kullanıcıların ilgisini daha çok çekerek, ziyaret sayısını dolayısıyla kazancı artırır. Fakat kalite için, iyi bir yazılım, sistemli çalışma ve güncellik gerekir. Bir web sitenin, web tasarım aşamasından sonraki yapılandırılma süreci çok önemlidir. Bu sürecin en önemli yapı taşlarından olan kategoriler, ürün veya hizmetlerin detaylı olarak açıklanmasında büyük rol oynar. Kaliteli bir web sitesi için kategorilerin nasıl olması gerektiğini detaylı bir şekilde yazacağız.

Kategori Nedir?

Birbirleri ile benzerlikleri veya bağları bulunan, eş türden olanların oluşturdukları oluşumun genel adıdır. Kategori diye bir kavram olmasaydı, benzer yapıdaki diğer hiçbir şeyin anlatılma imkanı olmazdı. Kategori ağacı dediğimiz sistemde, ana kategoriye bağlı kalınarak, diğer benzer tüm içerikler detaylandırılmış olur.

Kaliteli Bir Web Sitesi İçin Kategori Neden Önemlidir?

Web Siteleri İçin Kategorilerin Önemi

Web siteleri, firmaların, kişilerin veya kurumların, ürün veya hizmetlerini tanıtmaya yarayan sanal özel alanlardır. Bu alanların kullanışlı olması, kullanıcıların tekrar ziyaret için gelmeleri noktasında önemlidir. Kaliteli bir web sitesinin tekrar ziyaret edilme oranı çok yüksektir.

Kaliteli bir web sitesi için, içeriklerin detaylandırılması ve kullanıcıların bu içerikleri kolay bulabilmesi sağlanmalıdır.

İşte bu detaylandırmanın ana unsuru kategori ağaçlarıdır. Ürün veya hizmetlerinizi, kullanıcılarınıza tanıtmak için, web sitenizde bir kategori ağacı oluşturmak zorundasınız. Bu kategori ağacının her dalında farklı ürün veya hizmetlerin olması ve bunlarında altında diğer benzerlerinin olması gerekir. Kategori detaylandırması yapılırken, müşterilerinizin web sitenizde o kategoriyi en rahat şekilde bulması için özen gösterilmelidir.

E-ticaret siteleri gibi çok sayıda ürün ve kategori içeren web sitelerinin, kategori düzenlemeleri profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde, ürün satışlarının etkilenmesi olasıdır.

Kategorilerin birçok amacı olduğu gibi, en büyük amaçlarından bir tanesi, müşterilerin aradıklarının en kolay şekilde bulmasıdır. Eğer kategori ağaçları yanlış yapılandırılırsa, bu deneyim zarar görür. Hatalı yapılandırılmış kategorilerin, içerdiği ürünlerinde bu yüzden satışları aksayabilir.

Detaylı Çalışma Yapın

Geniş bir yelpazede çalışacak web sitelerinin kategori yapılandırmaları önce kağıt üstünde yapılmalıdır. Tek tek ve en benzer kategorilerin birbirleri ile olan ilişkileri göz önünde bulundurularak her kategori ihtimali gözden geçirilmelidir. İnternet sitesi oluştururken, kategori düzenleme esnasında, gelecekte eklenebilecek kategori eklemeleri için de gerekli hazırlık yapılmalıdır. Bu yüzden, kategori yapılandırmalarında, ucu açık kategorik düzenleme tavsiye ederiz.

Kategori Başlığı ve Url Uyumu

Kategori başlıklarınız ne olursa olsun, kategorinizin url’si ile uyumlu olmalıdır. Bu arama motorlarında seo açısından oldukça önemlidir. Herhangi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız, bu düzenleme sistem tarafından ya otomatik olarak yapılacaktır ya da sizden manuel olarak girmeniz istenecektir. Mesela WordPress’de kategori oluştururken, url kısmını el ile girmeniz gerekir. İşte bu alanda, kategori başlığınız ne ise, araya konacak çizgiler ile birlikte, kelimelerin Türkçe karakter kullanılmamış hallerini yazmalısınız.

Kategori başlıkları ne kadar kısa olursa o kadar iyi olur. Zira hem web sitesi menü kısmında görüntü kirliliği oluşturmaz, hem de müşterileriniz kategori ismini okuduğunda kısa ve öz bir anlam çıkarmış olur.

Boş Kategori Açmak

Bazı internet sitelerinde seo’da başarı sağlamak için başvurulan en yanlış işlemlerden bir tanesidir. Özellikle WordPress kullanıcılarının yaptığı bu işlem ile birlikte, oluşturulan boş kategorilerin web sitesine başarı kazandırdığı sanılır. Fakat durum Google açısından böyle değildir. Google botları, tüm web sayfalarını detaylı olarak inceler. Boş içerikli sayfaların arama sonuçlarında çıkması mümkün değildir. Zira tüm arama motorlarının en önemli görevi, kullanıcılarına en dolu ve kaliteli içerikteki web sitelerini sunmaktır.

Herhangi bir seo eklentisi kullanıyor ve seo eklentisi ile meta açıklama ve meta anahtar kelimeleri giriyor olsanız bile, boş kategorilerden seo başarısı kazanmanız mümkün olmaz. Kategorilerin amaçları, web sitelerinde, içeriklerin kolay bulunmasını sağlamaktır.

Seo Açısından Kategori

Kategori oluşturmanın, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, seo başarısı konusunda tek başına bir manası yoktur. Fakat kategori düzeni iyi yapılmış bir web sitesinin, kullanıcı deneyimi daha kaliteli olacağından, bu durum direkt olarak seo başarısı getirecektir.

Kategoriler, içerdikleri başlık, meta açıklama ve meta anahtar kelimeler ile birlikte, zengin içerikleri kullanıcılara sunan bir navigasyon görevi görmelidir.

Kategori, seo başarısı konusunda zincirin sadece bir halkasıdır. Olmaması durumunda web site kalitesi düşeceğinden, seo da başarılı olmak daha da zorlaşacaktır. Bunlarla birlikte, kategorilere atanan ürün veya hizmetlerinde, kategoriler ile alakalı olması gerekir. Alakasız kategorilerde, alakasız içeriklerin olması durumunda, müşteri veya kullanıcılarınızın sayfa oturum süreleri düşer ve bu da seo konusunda internet sitenizde eksik puan almanıza sebep olabilir.

Kategorilerinize Özel Görseller Atayın

WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinde, kategorilere özel görseller eklenebilmektedir. Bu görsellerinde alt isimleri kategori ile alakalı olmalıdır. Bu da seo açısından oldukça önemli bir detaydır. Kategori görsellerinizde, kategori içeriği ile alakalı ürün veya hizmetlerinizi en kısa ve öz şekilde anlatmanız, müşterilerinizin o kategoriyi daha iyi anlamasına neden olacaktır. Bu da uzun başlıklı kategorilerden kurtulmanız için oldukça önemli bir detaydır.

Kategorilerin Web Sitedeki Yeri

Kategorilerinizi, web sitenizin herhangi bir yerinde göstermediğiniz takdirde, müşterileriniz, kategorilerinize bağlı ürün veya hizmetlerinizi göremez. Bu sebepten, web sitenizin ana menü kısmında, kategorilerinizi bir ağaç şeklinde yapılandırmanız gerekir. Web tasarım şekline göre, web sitenizin teması eğer mega menü özelliğindeyse ve çok sayıda kategoriniz var ise işiniz kolay olacaktır.

Çok kategorili web siteleri için, mega menü içeren temalar veya web tasarımlar daha mantıklı olur. Zira mega menü olmayan bir web sitesinde, çoklu kategori göstermek veya oluşturmak mümkün olmayacaktır.

Mega menü olmayan web sitelerinde de kategori oluşturulabilir fakat belli sınırlarda uygulanabilir. Böylece, alt kategorilere ulaşmak için müşterilerinizin, ana kategori sayfasını ziyaret etmesi gerekir. Bu ziyarette müşterilerinize zaman kaybettirecektir.

Reklam Kampanyalarında da Kategori Özgürlüğü

Web siteleri için dijital pazarlamanın en önemli ayağı olan reklam kampanyaları esnasında kategorilerin önemi çok büyük yer arz eder. Zira kategoriler olmasaydı, web sitelerinde belli ürün veya kategorilere yapılacak reklam kampanyaları, web sitesinin genelinde uygulanmak zorunda kalacaktı. Küçük bir örnek verelim;

Bir av malzemeleri web siteniz var ve av bıçakları hakkında bir reklam kampanyası yapmak istiyorsunuz. Eğer av bıçakları isminde bir kategoriniz yok ise, bu reklam kampanyasını, web sitenizin ana sayfası üzerinden yapmak zorunda kalırsınız. Bu da, müşterilerinizin reklama tıkladıklarında, av bıçakları ile alakası olmayan web sitenizin ana sayfasına yönlenmelerine sebep olacaktır.

Sonuç

Bir web sitesi, e-ticaret sitesi projesi düşünüyor ve bu projeyi yapma aşamasındaysanız, öncelikle kategori düzenini tasarlamanız gerekmektedir. Kategori düzeni kaliteli olan web siteleri, kullanıcılarına kaliteli bir deneyim sunarlar ve başarı oranları daha yüksektir.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 07 May 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek