Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

WordPress Rank Math Nedir? Yoast Seo İle Farkları

WordPress Rank Math Nedir?

İnternette şu an var olan web sitelerinin toplamının %39’unun WordPress altyapısı kullandığını biliyor muydunuz? Bu oran, dünya çapında kullanılan yazılımların sayısını hesaba kattığımızda o kadar yüksek ve başarılı bir oran ki, WordPress hakkında yazdığımız her makale sonrasında bu oran artıyor. İnanılmaz bir kullanım ve tercih savaşı veren diğer yazılımlar, WordPress karşısında deyim yerindeyse, eriyorlar. Buna sebep olan ise WordPress’in sağladığı esneklik. Sadece ücretsiz 55.000’den fazla eklentiye sahip bir yazılımla kim çalışmak istemez ki? Bu makalemizde, WordPress Rank Math isimli eklentiden bahsedeceğiz. Son günlerde adı oldukça fazla duyulmaya başladı ve Yoast Seo’ya karşı bir üstünlüğü olduğu dile getiriliyor. Gerçekten öyle mi?

WordPress kullananlar bilir, Yoast Seo eklentisi, alanında gerçekten rakipsizdi. Artık sanırız değil. Çünkü WordPress Rank Math seo eklentisi, mükemmel yenilikler ve daha gelişmiş altyapısı ile Yoast Seo’nun pabucunu dama atmış gibi görünüyor. Fakat hala indirme ve kullanım oranları bakımından Yoast Seo’ya yetişebilmiş değil. Sanırız, kullanıcılar ne olduğunu çözmeye çalışıyor ya da güvenemiyor.

Güvenmemek çok normal. Yoast Seo eklentisi ile başarı sağlamış bir web sitesinin tüm seo altyapısını değiştirmek mi?

Çok korkutucu değil mi? Bize bile korkutucu geldi ilk başta. Fakat korkacak bir şey yok gibi gözüküyor. Zirâ eklenti yapımcılar, iki eklenti arasındaki geçişi çok sağlam bir şekilde oturtmuş ve kullanıcılara sadece birkaç tık kalıyor.

Ne olursa olsun, seo konusunda yıllar harcanmış, Yoast Seo ile belli yerlere gelmiş web site yöneticileri iyi düşünmeli.

Neden WordPress Rank Math? Şimdi buna cevap vermeye başlayalım.

WordPress Rank Math Nedir? Yoast Seo İle Farkları

WordPress Rank Math’ın Keskin Özellikleri

Her WordPress eklentisi, WordPress’e yeni bir şeyler katmak için tasarlanıyor. Her yeni gelen eklenti, benzerlerini, tarihin tozlu sayfalarına gömebiliyor. Yoast Seo eklentisi geliştirilmeden önce, All İn One Seo eklentisi çok fazla kullanılıyordu. Yoast Seo çıkmadan önce All İn One Seo belki de bu alanda en gelişmiş WordPress eklentisiydi. Sonuç olarak, geldiğimiz noktada dün All İn One Seo eklentisinin pabucunu dama atan Yoast Seo’nun başına aynı şey geldi.

WordPress Rank Math, gerçekten çok öne çıkan özelliklerle geldi ve her şeyi alt üst etti. Onu Yoast Seo eklentisinden üstün kılan birçok özelliği var, bazıları şöyle;

  • Rank Math tamamen ücretsizdir
  • Sunucunuzda daha az yer kaplar (7 MB)
  • Daha Hızlıdır
  • Daha sezgiseldir
  • Kullanımı daha kolaydır
  • Sayfalarınıza puanlama uygular
  • Her sayfa için ücretsiz 5 anahtar kelime tavsiyesinde bulunur
  • Web site çapında komple seo denetimi yapabilir

Bildiğiniz üzere yukarıda saydığımız birçok özellik, Yoast Seo eklentisinde ya yok, ya da ücretlidir. Örneğin, Yoast Seo eklentisinde anahtar kelime tavsiyesi, SemRush firmasının, eklentiye destek vermesi ile sağlanabildi. Fakat onda da sınır var ve SemRush’a üye olarak para ödemelisiniz.

WordPress Rank Math eklentisinin en çarpıcı özelliği ise sayfalarda veya yazılarınızda, 100 üzerinden bir puanlama sistemi yapmasıdır ki bu gerçekten mükemmel bir özelliktir.

WordPress Rank Math İle Tüm Gönderileri Denetleyin

Rank Math seo eklentisinden önce, web sitenizde oluşturduğunuz içeriklerin büyük bir ihtimal ile düşük not alacaklarını söylememiz mümkün. Hatta Yoast Seo eklentisini kullanan web siteleri bile bu sıkıntı ile karşılaşmış ve eski gönderilerini düzeltme yoluna gitmiştir.

Rank Math’ın site içi genel seo puanı verebilmesi, web site yöneticilerini, tüm gönderilerini düzenlemeleri konusunda tetikliyor.

Geçmişte yapılmış başlık hataları, paragraf veya resim seo optimizasyonları gibi önemli konularda Rank Math seo, web sitenizi daha iyi geliştirmenizi sağlıyor.

Eski gönderilerinizin, yeni eklentinize göre uyarlanması, Google ve diğer arama motorlarının da dikkatini çekecektir. Bu sayede hem gönderileriniz güncellenmiş olacak hem de seo sıralamasında değişimler olabilecektir.

Rank Math’ın WordPress Bloglarında Yaptığı Denetim

Rank Math, kurulduğu web sitesinde birçok denetleme yapar. Yoast Seo kullanıcılarının aşina olduğu, içerik düzenlerken gelen hataların aynısı Rank Math eklentisinde de vardır ve daha detaylıdır. Açıkçası WordPress Rank Math eklentisi ile seo uyumlu içerik üretmek biraz daha zor. Zira içeriklerde birçok denetim yapıyor ve bu denetimler, Yoast Seo denetimlerinden oldukça farklı.

Şimdi, WordPress Rank Math eklentisinin, yazılar veya sayfalar içerisinde yaptığı denetimlerden bazılarına değinelim;

Temel Seo

Temel seo sekmesi altında Rank Math, içeriklerinizin temel seo kriterlerini değerlendirir. Onlardan bazıları;

  • Yazı başlığı içerisinde odak anahtar kelimenin geçmesi
  • Meta açıklamaya odak anahtar kelimenin eklenmesi
  • Yazı url’sinde odak anahtar kelimenin kullanımı
  • İçeriğin ilk paragrafında odak anahtar kelimenin kullanımı
  • İçerikte odak anahtar kelimenin kullanılması
  • İçeriğin 600-2500 kelime uzunluğunda olup olmadığı

Tüm maddeler Yoast Seo kullanıcılarına tanıdık gelecektir. Zira Yoast Seo içinde tüm bu kurallar geçerlidir, sadece 600-2500 aralığındaki kelime sayısı hariç. Yoast Seo için en alt kelime limiti 300’dür.

Burada dikkat edilmesi gereken bir husus daha vardır. Odak anahtar kelime, yazı başlığı, meta açıklama ve url’de eğer en başta kullanılmazsa geçer not verecektir ama genel seo puanından kısacaktır. Bu yüzden, Yoast seo’da olduğu gibi, odak anahtar kelimenin her zaman en başta kullanılması gerekmektedir. Bu zorunluluk eklentiler için değil, Google ve diğer arama motorlarında başarılı olabilmek adına yapılmaktadır.

Ekstra

Bu sekme altında istenen seo kriterleri, yukarıdakilerden biraz daha tekniktir. Ama merak etmeyin, her içerikte basitçe bu kriterleri sağlayabilirsiniz. O kriterlerden bazıları şöyle;

  • İçerikte bulunması gereken konu başlıkları ve konu başlıklarının kendi içerisindeki hiyerarşisi. Bir içerikte konu başlıkları nasıl atılır bilmiyor veya kafanızda soru işaretleri var ise içerik konu başlıkları nasıl atılır konulu makalemizi okuyabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • İçeriklerinize eklediğiniz resimlerin alt açıklamalarında odak anahtar kelimeyi geçirdiniz mi? Eğer geçirmediyseniz sistem hata verecektir. Düzeltmelisiniz.
  • Bir diğer kriter denetimi ise anahtar kelime yoğunluğudur. WordPress Rank Math eklentisi, bir içerikte en fazla %1 oranında anahtar kelimeye müsaade eder. %1’den az kullanılan anahtar kelimeler yüzünden de sistem hata verecektir. Bu yüzden, içeriklerinizde her zaman ortalama %1 oranında anahtar kelime kullanmalısınız.
  • Url uzunluğu da Rank Math seo eklentisinin bir diğer denetim kriteridir. En fazla 75 karakter uzunluğunda url’ye izin veren Rank Math’da Yoast Seo eklentisi gibi kısa url ve içerik başlıklarına hata verebilmektedir.
  • Rank Math eklentisi, bir içerikte dış kaynaklara bağlantı olup olmadığını da denetler. Yazılarınızda kaynağınız var ise bu kaynakları dış link olarak çıkmalısınız.
  • İçeriğinizde dahili bağlantılar kullanmak çok önemlidir. Rank Math, içeriklerde dahili bağlantı kullanıp kullanılmadığını denetler ve kullanılmazsa, kötü not verir. Dahili bağlantı nedir konulu makalemizi okuyarak, dahili bağlantılar hakkında daha geniş bilgi edinebilirsiniz.
  • İçerik başlıklarınızda, WordPress Rank Math eklentisi sayı kullanmanızı tavsiye eder. Bu sayılar örneğin tarih olabilir. Mesela bir içerik üretmişsinizdir ve içeriğinizi gelecek yıla atıf yaparak oluşturmuşsunuzdur. O zaman başlıkta kesinlikle 2021 yılına atıf yapmalısınız.

İçerik Okunabilirliği

  • Uzun metinlerde Rank Math seo eklentisi kullanıcılardan çoğunlukla tablo ister. Yazının ilk başına yerleştirilecek bu tablo ile içerikte ne var ne yok kullanıcının daha hızlı ulaşması hedeflenir. Hatta bu tablo içindeki konu başlıklarına link vermek ve kullanıcıları ilgili konuya götürmek çok profesyonelce olacaktır.
  • İçeriklerinizin daha iyi okunabilmesini ve kullanıcı deneyimine uygun olması da seo eklentisi için bir seo kriteridir. Bu yüzden, paragraflarınızın kısa olmasına dikkat emelisiniz yoksa eklenti içeriklerinize düşük not verecektir.
  • İçeriklerinizde resim ve video kullanıyor musunuz? Eğer kullanmıyorsanız, buna alışmalısınız. Zira Rank Math seo eklentisini kullanmaya başlayacaksanız, bu tip görsel eklemeleri yapmak zorundasınız.

WordPress Rank Math İle E-Ticaret

Rank Math’ın WooCommerce modülü olması ve istendiğinde aktif edilebilmesi mükemmel bir seçenek. Yani bu şu demek oluyor; bir blog sitesi ile başladınız ve bir süre sonra web sitenizi, e-ticaret sitesine dönüştürmeye karar verdiniz. Rank Math ile mükemmel bir seo uyumlu e-ticaret sitesine hazır olun.

Rank Math, kullanıcılar için, WooCommerce eklentisini sisteme dahil ettikten sonra etkinleştirebilecekleri bir modül ile e-ticarette de başarıyı amaçlamış. Sisteminize eklediğiniz tüm ürünlerin seo denetimini yapmak, hem sizin için, hem de web sitenizin gelecekteki başarısı için mükemmel olabilir.

E-ticaret sitesi yöneticileri pek fazla seo çalışması yapmayı sevmeseler de, WordPress altyapısı ile çalışan web sitelerinde böyle mükemmel bir eklenti ile arama motoru kriterlerine uyum sağlamak, inanın web sitenizi gelecekte çok iyi yerlere getirecektir.

WordPress Rank Math eklentisi, WooCommerce modülü

WordPress Rank Math Kurulum

Bir web siteniz var ve uzun zamandır yayın yapıyor, içerikler giriyorsanız ve bir seo eklentisi kullanıyorsanız, işiniz yine de kolay. Rank Math geliştiricileri, çok güzel bir kurulum aşaması ile diğer seo eklentilerinden bir web sitesini Rank Math seo eklentisine çok basit bir şekilde geçirmeyi amaçlamışlar.

Bu makaleyi yazmaya başlamadan önce, gerek Ülkemizde, gerek ise dünyadan farklı ülkelerde, bu geçişi yapmış yüzlerce web site yöneticisinin yorumlarını ve geri bildirimlerini araştırma şansımız oldu.

Eklenti geçişinde herhangi bir problem ile karşılaşan kullanıcı şu ana kadar yok. Fakat ne olursa olsun, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, uzun zaman emek verilen bir web sitesinin seo altyapısı değiştirilirken dikkatli olmak gerekiyor.

WordPress Rank Math kurulumu öncesi bir detaylı yedek almanızı tavsiye ederiz.

Birçok makale de kurulum işlemi görsellerle anlatılmaya çalışılmış ama Biz ekip olarak bunu anlatma gereği duymadık. Çünkü WordPress Rank Math seo eklenti yapımcıları, mükemmel bir kurulum videosu hazırlamış ve yayına almışlar. En güvenli geçişi Rank Math’ın tavsiyeleri ile yapmak önemli.

Paylaşacağımız video İngilizce bile olsa, kurulum aşamasında sizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz. Rank Math’ın kurulum videosu haricindeki verilere güvenmek de açıkçası yanlış olur.

WordPress Rank Math kurulum videosu;

WordPress Rank Math Seo Ayarları

Rank Math’ın seo ayar paneli çok teknik gibi görünse de aslında oldukça basit yapılmış.

Burada, eklentinin, web sitenizde bazı yerlere müdahale edip etmemesini denetleyebiliyorsunuz. Tüm bu ayarları doğru yapılandırmanızı tavsiye ediyoruz.

Kurulum sihirbazı ile bu ayarlar yapılandırılmış şekilde gelse de, yine e kontrol etmekte fayda görüyoruz.

İlk olarak, WordPress yönetim panelinizde, sol menüde, “Rank Math” sekmesi altından “Genel Ayarlar” bölümüne tıklıyoruz. Açılan sayfada “Linkler” adında bölüm var ve bu bölümdeki ilk ayar bizim için önemli. Bu seçenekten, kategorilerinizin url yapısını ayarlamanız gerekiyor. Web sitenizin kategori url’lerin de “category” takısı olsun istiyorsanız seçiminizi ona göre yapmalısınız.

WordPress Rank Math url ayarları

Bir diğer ayar ise görseller kısmıdır. Rank Math seo eklentisi ile web sitenize yüklediğiniz görsellere otomatik olarak alt etiketler verebilirsiniz. Bunun için ilgili bölümleri aktif etmeniz gerekmektedir.

WordPress Rank Math görsel seo ayarları

WordPress Rank Math eklentisinin mükemmel özelliklerinden bir diğeri de, çeşitli web yönetici araçlarının, Rank Math seo eklentisi ile senkronize bir şekilde çalışabilmesidir.

Bu web yöneticisi araçlarından bazıları;

  • Google arama konsolu
  • Bing WebMaster Aracı
  • Baidu Web Yöneticisi Arcı
  • Alexa
  • Yandex Web Yöneticisi Aracı
  • Pinterest
  • Norton Safe

Bu araçlardan özellikle Google Arama Konsolu verilerinin, Rank Math yönetici panelinden görünebilmesi de ayrı bir yararlı özelliktir.

WordPress Rank Math web yönetici araçları ekleme sayfası

Netice Olarak

WordPress Rank Math seo eklentisi, şu ana kadar yapılmış tüm seo eklentileri içerisinde hem kurulum bakımından, hem de kullanım bakımından, en kolay ve kullanışlı eklenti. Ayrıca, her sayfa için tek tek ve web sitesinin geneli için verdiği merkezi seo puanlaması ile de, web sitesi yöneticileri açısından, site geliştirme konusunda çok başarılı.

Yoast seo eklentisinden tartışmasız daha fazla özelliğe ve denetime sahip olan bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederiz. Fakat konu başında belirttiğimiz gibi, yapımcısının direktiflerine uyarak ve güncel kurulum işlemleri ile yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Zira yanlış yapılacak her kurulum, emek verilmiş web sitelerinin seo başarısına sekte vurabilir.

Makalemizin sonunda belirtmeliyiz ki, Rank Math eklentisinin Yoast Seo eklentisinden en büyük ve önemli farkı tamamen ücretsiz olmasıdır. Yoast seo da sunulan birçok ücretli özellik, Rank Math’da ücretsiz sunulmuştur.

Eklentinin sisteminize nasıl kurulacağı veya ayarları hakkında profesyonel desteği firmamızdan alabilirsiniz. Bunun için WordPress Destek Hattı ile görüşebilir ya da web sitemizin destek bölümünden ticket atarak bize ulaşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 17 Kas 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek