Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Wp Super Cache Önbellek Eklentisi Nedir? Nasıl Kurulur?

İnternette en çok tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress ile bir web site kurduysanız, muhtemelen farklı tema ve eklentilere de ihtiyacınız olmuştur. Bu tema ve eklentilerin sisteme kurulması, tabii ki bir nebze de olsa sisteminizi yavaşlatacaktır. WordPress’in geçmişten gelen en büyük sorunlarından biri olan hız sorunu, son güncellemelerle büyük ölçüde iyileştirildi. Fakat WordPress her kullanıcı tarafından çekirdek alt yapısı ile maalesef kullanılmıyor. Wp Super Cache gibi bir eklentiye hala WordPress alt yapısı kullanıyorsanız ihtiyacınız olabilir.

Bir web sitesi kurduğunuzda, onu en iyi tasarıma getirmek için çaba harcarsınız. Kullanıcılar beğensin diye türlü görseller ekler, belki çok gösterişli temalar seçebilirsiniz. Hatta bu temaların içerisinde slide özellikleri de olabilir. Tüm bunlar, web sitenizin yavaşlaması için kendi açılarından birer sorundur ve tümünün aslında çözümü bir eklenti ile sağlanabilir. Tabi bir cache eklentisi ile web site hızını yükseltmek yapay bir durumdur. Cache eklentilerini kullanalım elbette ama bunun öncesinde, web sitemizdeki optimize edilmesi gereken her şeyi de optimize edelim.

Bu sayede web sitemizin hızı artacak. Bununla birlikte hem kullanıcı deneyimi artacak, hem de arama motorlarındaki web sitemizin seo performansını yükseltmiş olacağız.

Yavaş web siteleri, daha ziyaret edilmeden terk edilmekte ve bir daha kullanıcılar tarafından ziyaret edilmemektedir. Karşımızda böyle bir gerçek varken, web sitelerimizi en hızlı hale getirmek için optimize etmek zorundayız. İşte Wp Super Cache eklentisi de bu optimize sırasında bize sadece yardımcı olabilecek bir eklentidir.

Wp Super Cache Önbellek Eklentisi Nedir? Nasıl Kurulur?

Wp Super Cache Eklentisi Nedir?

Wp Super Cache, bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Önbellek, bir sayfanın sunucu kaynaklarınızdan bağımsız bir şekilde, cache dosyaları aracılığı ile kullanıcılara gösterilmesi işlemidir. Bu sayede hem çok fazla sunucu kaynağı harcamazsınız, hem de kullanıcılarınız web siteniz içerisinde gezerken aslında tek dosya üzerinden sayfaları gezer ve böylece hız deneyimi artmış olur.

Arama motorları, özellikle de Google, kullanıcılarına daha hızlı web sonuçları göstermek isterler ve son güncellemeleri ile buna odaklanmış durumdalar. Yani açıkçası, yavaş web siteleri artık hem kullanıcı deneyimi konusunda, hem de arama motoru performansı konusunda sınıfta kalmaktadır. Çünkü arama motorları, kullanıcılarına en sorunsuz, kaliteli ve hızlı olan web siteleri serp sonuçlarında göstermeye çalışmaktadır.

Google tüm bunlar için, web sitesi yöneticilerine belli araçlar sunmuştur ve bunları kullanmak tamamen ücretsizdir. Örneğin Google PageSpeed ile web sitenizdeki hız performansını çok basit bir şekilde ölçebilir ve puanınızı görebilirsiniz.

Kısacası bir web sitesindeki içeriğin kalitesi kadar, artık o web sitesinin her sayfasının açılış hızı da çok önemli bir hal almıştır.

Tüm bu değişimlerin ışığında, Wp Super Cache eklentisi, WordPress’in en popüler ve ücretsiz eklentilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yavaş sayfa hızlarına sahip web siteleri açısından oldukça iyi performans sunmaktadır.

Ayarları tam yapıldığında, web sitelerinde gözle görülür hızlar elde edilmekte ve kullanıcı deneyimi artmaktadır.

Yönetici paneli tam olarak Türkçe değilse de, kullanımı oldukça basittir. Şimdi kılavuzumuz ile önce WordPress sisteme Wp Super Cache eklentisi nasıl yüklenir, etkinleştirilir ve sonrasında ayarları nasıl yapılır, bunları inceleyelim.

Wp Super Cache Yüklemesi

Her WordPress eklentisi gibi Wp Super Cache eklentisini de sisteme dahil etmenin iki yolu vardır ve ikisi de çok basittir.

Birinci yol, wordpress.org üzerinden eklentiyi bularak indirmek ve ftp üzerinden web sitemizin kök dosyalarına ulaşarak ilgili dosyaya eklentiyi eklemek.

İkinci yol her zaman güvenlidir ve özellikle acemi kullanıcılar açısından daha basit olabilir. Bu sebepten, WordPress yönetici panelimize erişiyoruz ve sol menü üzerinden “Eklentiler>Yeni ekle” sekmesini tıklayarak, WordPress eklenti yükleme sayfasına ilerliyoruz.

Wp Super Cache eklentisinin, WordPress yönetici paneli üzerinden yüklenmesi

“Şimdi kur” düğmesine tıklayarak, eklentinin sisteme indirilmesini başlatıyoruz ve aynı düğme üzerinde belirecek olan “Etkinleştir” düğmesi ile de eklentiyi yine aynı sayfa üzerinde etkinleştiriyoruz.

Eklentiyi sisteme ekleyip, etkinleştirdiğimizde, eklenti menüsü, WordPress sol menü üzerinde “Ayarlar” sekmesi altında görünecektir. Bu bölümden Wp Super Cache eklentisine tıklıyor ve ayar sayfalarına geçiyoruz.

Wp Super Cache Kolay Sekmesi

Eklentiye tıkladığımızda ilk açılan sekme “Kolay” isimli sekme olacaktır. Buradan öncelikle önbelleklemeyi açıyoruz.

Wp Super Cache eklentisini etkinleştirme sayfası

Önbelleklemeyi açtıktan sonra, sayfa altında, görselde işaretlediğimiz gibi “Durumu Güncelle” düğmesini tıklıyoruz ve diğer sekmeye geçiyoruz.

Bu işlemi yapmadığınız takdirde, eklenti çalışmaz ve önbelleklemeye başlamaz. Önbellek eklentisini bir süreliğine kapatmak istediğiniz zamanlarda, bu düğme aracılığı ile bunu kolayca yapabilirsiniz.

Wp Super Cache Gelişmiş Sekmesi

Bu bölüm, eklentinin en temel işlemlerinin yapılacağı ve dikkatli bir şekilde yapılandırılması gereken bölümdür. Özellikle acemi kullanıcıların, bu sekmede hatalı işlem yapmaları, eklentinin doğru çalışmasını engelleyebilir. Bu yüzden kılavuzumuz ile eklentinin ayarlarını yapmanız daha güvenli olacaktır.

Önbellekleme

Bu bölüm devamlı açık kalmalıdır. Kapatıldığı takdirde önbellek işlemi çalışmaz.

Cache Delivery Method

Bu bölümde, eklentinin de önerdiği gibi, “Simple” yani basit method seçilmelidir. Diğer seçenekler uzman kişilerce seçilmelidir ve yapılandırılmalıdır. Aksi takdirde sistemde büyük olumsuzluklar yaşanabilir.

Cache Restrictions (Önbellek Kısıtlamaları)

Bu bölümde yapacağımız kısıtlamalar ile eklentinin bazı fonksiyonlarını kısıtlamamız gerekiyor.

  • Disable Caching For Logged in Visitors (Giriş yapmış ziyaretçiler için önbelleğe almayı devre dışı bırakın)

Bölümü, sitenizde bir üyelik sistemi var ise üye olan kullanıcılar için önbellek işleminin kapatılmasını sağlar.

  • Don’t Cache Pages With GET Parameters (Sayfaları GET Parametreleri İçeren Önbelleğe Almayın)

Web sitenizde, ziyaretçiler açısından farklılık gösteren uygulamalar veya sayfalar varsa bu özelliği çalışır duruma getirmelisiniz.

  • Sayfalar Daha Hızlı Yüklensin Diye Sayfaları Sıkıştır

Bölümü ile zip özelliği alt yapısını kullanarak, sayfaların açılış hızlarını artırır.

  • Önbellek yenileme.

Yeni bir önbellek dosyası oluşturulurken ziyaretçilere eskisi gösterilir. Bu sayede, süreç içerisinde oluşacak performans kayıpları en aza indirgenir.

  • 304 Browser caching (304 Tarayıcı önbelleğe alma)

Bu bölümü aktifleştirdiğinizde, eğer web siteniz devamlı güncel içerikler paylaşan bir web sitesi ise kullanıcıların tarayıcıları sistem tarafından kontrol edilir ve önbellekteki eski veriler ile son yayınladığınız veriler değiştirilir.

  • Make known users anonymous so they’re served supercached static files (Bilinen kullanıcıları anonim hale getirin, böylece üst belleğe alınmış statik dosyalar sunulur)

Wp Super Cache gelişmiş ayarlar sayfası. Görselde görünen tüm işaretli öğeleri işaretlediğinizde, eklenti ayarını yapmış olursunuz. Bu ayarlardan bağımsız kendi ayarlarınızı da yapabilirsiniz.

Diğer Gelişmiş Özellikler
  • Enable dynamic caching (Dinamik önbelleğe almayı etkinleştirin)

Web sitenizde devamlı içerik değişimi yapıyorsanız veya yüksek sayıda yorum alan bir web sitesine sahipseniz, bu özelliğin etkinleştirilmesi gerekmektedir.

  • Mobile device support (Mobil cihaz desteği)

Bu bölümü aktifleştirmeniz sonucunda, WordPress web sitenizde kurulu olan mobil cihazlar ile alakalı eklentiler de Wp Super Cache eklentisi çalışmasına dahil olacaktır.

  • Remove UTF8/blog charset support from .htaccess file. Only necessary if you see odd characters or punctuation looks incorrect. Requires rewrite rules update (UTF8 / blog charset desteğini .htaccess dosyasından kaldırın. Yalnızca tuhaf karakterler görürseniz veya noktalama işaretleri yanlış görünüyorsa gereklidir. Yeniden yazma kuralları güncellemesi gerektirir)

Bazı WordPress temaları için de Türkçe karakter hataları, tema yapımcıları veya tarafınızdan kaynaklanan hatalı yapılandırmalar yüzünden görünebilir. Bu tip hatalar ile karşılaştıysanız ya da karşılaşırsanız, bu bölümü de aktifleştirmeniz gerekmektedir.

  • Clear all cache files when a post or page is published or updated (Bir gönderi veya sayfa yayınlandığında veya güncellendiğinde tüm önbellek dosyalarını temizleyin)

Wp Super Cache’in bu özelliği ile yeni gönderileriniz için sizin manuel olarak temizlik yapmanıza gerek kalmaz. Sistem otomatik olarak bunu algılar ve temizlik yapar. Bu sayede yeni gönderileriniz web sitenizde anında görünür.

  • Fazladan ana sayfa kontrolü. (Sık sık ana sayfa önbelleklenmesi durur)

Bu bölümü kullanmak veya kullanmamak tamamen site yöneticilerine kalmış bir durumdur. Her zaman yeni içerikler giriyorsanız ve bu içeriklerin ana sayfanızda anlık olarak görünmelerini istiyorsanız, bu bölümü etkinleştirmeniz gerekir.

  • Sadece yorum yapıldığında sayfayı güncelle

Çok önemli bir seçimdir. Özellikle web sitesi çok fazla yorum alan web site yöneticileri için bu bölümün aktif olması gerekir. Sistem yeni yorum yapıldığını algıladığı an, yorum yapılan sayfanın önbelleği otomatik olarak temizlenir.

  • Late init. Display cached files after WordPress has loaded (Geç başlatma. WordPress yüklendikten sonra önbelleğe alınmış dosyaları görüntüleyin)

Wp Super Cache eklentisi gelişmiş ayarlar kısmı. Bu bölümde de işaretlenen kısımlardan bağımsız olarak kendi web siteniz için farklı ayarlar seçebilirsiniz.

Zaman Aşımı

Bu bölüm içerisindeki “Cache Timeout” bölümü, Wp Super Cache eklentisinin kurulumu ile standart olarak 1800 saniye ayarlanmış şekilde gelmektedir. Wp Super Cache eklentisinin de özelliğin hemen altında belirttiği ve önerdiği gibi bu sayıyı 3600 saniyeye çıkarıyor ve hosting hesabımızın aşırı gerilimini kontrol altına almış oluyoruz.

Wp Super Cache gelişmiş ayarlarının bu bölümünden, web sitenize uygulanacak olan önbellek süresini ayarlayabilirsiniz.

Reddedilecek Adresler

Burada, Wp Super Cache’in gereksiz önbellek yapmasını istemediğiniz sayfaları seçmeniz mümkündür. Biz bir WordPress sitesinde en az kullanılan belki de kullanılmayan sayfaları işaretledik. Her web site yöneticisi, kullanmadığı sayfaları buradan işaretlemelidir.

Wp Super cache eklentisi ile istediğiniz sayfanızı cache eklentisinin denetiminden, bu bölüm sayesinde çıkartabilirsiniz.

Wp Super Cache Cdn Sekmesi

Web siteniz için bir Cdn hizmeti alıyorsanız, bu bölümden, Wp Super Cache ve Cdn hizmetinizi senkronize olacak şekilde ayarlamanız mümkündür. Cdn hizmeti almayan kullanıcıların bu bölümü es geçmesi gerekir.

Cdn Nedir? Bununla ilgili geniş çaplı makalemizden, Cdn ile alakalı daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Wp Super Cache İçerik Sekmesi

Bu sekmede, web sitenizle alakalı cache istatistiklerini almanız mümkündür. Önbelleğe alınmış tüm dosyaları görebilir ve sayı istatistiğini de alabilirsiniz. Yine bu sekme üzerinden, Süresi dolan önbelleği temizleyebilir ya da web sitenizdeki tüm önbelleği de temizleyebilirsiniz.

Wp Super Cache Önyükleme Sekmesi

Bu sekmede önyüklenmiş belleğin zamanını seçebilir ve önbellek yüklemesini çalıştırabilirsiniz.

Ayrıca Wp Super Cache eklentisinin önerdiği gibi Preload Mode bölümünü etkinleştirmenizi tavsiye ederiz.

Wp Super Cache önyükleme ayar sayfası

Eklentiler ve Hata Ayıklama

Bu bölümler, eklenti kurulduğunda, otomatik olarak kurulmuş şekilde gelir. Herhangi bir ayar yapmanıza bu yüzden gerek kalmaz. Fakat eklentiniz ile ilgili hatalar ile karşılaşırsanız, hata ayıklama sayfasından bu hataları görebilir ve çözüme ulaştırabilirsiniz.

Wp Super Cache Sonrası

Hızından şikayetçi olunan bir WordPress web sitesinin, Wp Super Cache kurulduktan ve çalışmaya başladıktan sonraki alınacak tepkiler tabii ki farklı olacaktır. İçerik yükü fazla olan web sitelerinde bariz hız farkı yaratan eklenti sayesinde, kullanıcılarınız daha web sitenize giremeden sayfayı terk etmek zorunda kalmayacaklar.

Tabii ki yukarıda da belirttiğimiz üzere eklenti sadece bir araç ve web sitenizin çok iyi optimize edilmiş olması gerekiyor. Özellikle görsellerin artık yeni bir teknoloji olan WebP ile değiştirilmesi veya bundan sonra yüklenecek olan görsellerin WebP formatında olması çok önemli. WebP formatındaki resimler kaliteli oldukları gibi, Jpeg gibi resim türlerine göre oldukça az yer kaplarlar. Bu sayede sayfalarınızın açılış hızları artmış olur.

Bu konu ile alakalı olarak web tasarımı ve seo ilişkisi konulu makalemizden daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Netice Olarak

Wp Super Cache, WordPress’in en eski ve popüler eklentilerinden bir tanesidir. Mutlak başarı sağlar ama dediğimiz gibi sadece bir eklenti ile web sitenizin hızını artırmanız asla mümkün değildir.

Web’de, özellikle de Google serp de başarılı olmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk operasyon, web sitenizin hızını artırmak olacaktır. Wp Super Cache gibi eklentiler bu operasyonun sadece ilk adımını oluşturmaktadır.

WordPress web sitenize herhangi bir Cache eklentisi kurmak istiyor ve profesyonel WordPress desteği arıyorsanız, WordPress destek hattı ile irtibata geçerek, projeniz konusunda tek seferlik veya devamlı destek alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 07 Ara 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek