Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Backlink Nedir? Seo Başarısı İçin Yeterli mi?

Backlink Nedir?

Backlink, adından da anlaşılacağı gibi, geri bağlantı demektir ve web sitenize gelen referans bağlantıların tümüdür. Backlinkler önemli oldukları kadar, kaliteli oldukları zaman da, bağlantı verilen web sitesi için, seo performansı açısından oldukça fazla yarar sağlar. Fakat bu yazımızda backlinkin tanımından çok, bazı durumlarda neden bir balona dönüştüğünü anlatmaya çalışacağız.

Backlink Nedir? Seo Başarısı İçin Yeterli mi?

Arama Motorları Açısından Backlink

Backlink için referans tanımını kullandık bir üst konuda. Önce bu referans konusuna değinelim. Backlinkler, web site veya e-ticaret siteleri için nasıl referans olabiliyor?

Alışveriş yapmak insanoğlunun hayatına girdiğinden beri, yaşam şeklimizde buna göre değişti değil mi?

Hayatımıza para girdi. Para sahibi olduk ve o parayı bir şekilde harcamak için alışverişler yaptık. Bu alışverişler teknolojinin gelişmesi ile çeşitlenmeye başladı. Özellikle e-ticaret, bu çeşitlenme sürecinde büyük rol oynadı. E-ticaret ile insanlar kendilerine alternatif alışveriş kaynakları edinebildi ve bunu müthiş hızlı bir şekilde yapabildi ve de devam ediyor.

Örneğin bir giysi alacaksınız ve markası, modeli belli değil mi?

Bu giysiyi internet ortamında satan başka e-ticaret sitesi var mı diye ismi ile kesin aratmışlığınız vardır. İşte bu alternatif alım kaynakları, e-ticarette rekabeti aşırı artırdı. Fakat ne olursa olsun, kaliteli daima en önde oldu ve başarıya ulaştı.

Bu başarıların en büyük sebebi ise tavsiye kültürümüzdür. Tavsiye edilmeyi başarmış sayılı firma veya e-ticaret sitesi, günümüzde çok iyi yerlere gelmiş ve çalışmalarına da devam ediyorlar. Fakat bu tavsiye edilme noktasına gelmek kolay değil. Yıllar alabilir ve büyük emekler, paralar sarf edilebilir. Bugün, Türkiye’de e-ticaret konusunda başarılı olmuş firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez öyle değil mi?

Bunun sebebi, kaliteli iş, kaliteli içerik, kaliteli ürün ama en önemli sebebi ise tavsiye. Tavsiye kültürü ile çalışan internette de Backlinkler bir tavsiye aracıdır aslında.

Herhangi bir web sitesinden memnun kalmışsınızdır ya da o web sitesinde sizi bilgilendiren bir içerik vardır, siteye link verir ve kendinize referans gösterirsiniz. Bu mükemmel bir backlink örneğidir.

Siz bu backlink ile aslında arama motoruna şunu dersiniz; “Bu bilgiye sahip olmamın yegane nedeni bu web sitesidir”. İşte bu mükemmel işaretleme sonrası, alınan tek bu link bile, link alan web sitesi için seo performansında önemli bir rol oynar.

İçerik üretmeyen, bilgi içermeyen, yararlı olmayan bir web sitesi ya da e-ticaret sitesi için nasıl backlink verebilirsiniz? Gelin bunu konuşalım.

Sahte Backlink veya Referans

Arama motorlarında hepimiz başarılı olmak istiyoruz. Çünkü arama motorlarında başarı demek, kazanç demek, dolayısıyla marka olmak demek. Fakat başarılı olmaya çalışırken kısa yolları tercih edenlerimiz çıkıyor bazen. Yıllarca emek, para, zaman harcamış e-ticaret siteleri bugün başarılılar ise bu başarının sırrı harcadıkları bu kaynaklardır. Arama motorları, özellikle Google, geliştirilen algoritmaları sayesinde artık doğruyu ve yanlışı çok kısa sürede hatasız çözme yeteneğine sahip.

Onu nasıl kandırabiliriz?

Bu pekiyi bir fikir değil. Google ve diğer arama motorlarını kandırmaya çalışırken cezalandırılmış ve indeksi silinmiş sayısız web sitesi biliyoruz. Hepsi tarihe gömüldü maalesef. Yapılan çalışmalar ortadaydı;

  • Boş içerik
  • Boş sayfalar
  • Sadece web tasarım
  • Bilgi yok
  • Veri yok
  • Tavsiye edilecek tek bir iyi yan yok.

Google’ı kandırmaya backlinkler aracılığı ile başlamadan önce yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Bir web site veya e-ticaret sitesinin tavsiye edilebilmesi yani backlink alabilmesi için, kaliteli olması, çok satması, sattığı ürünlerden memnun müşteriler olması ve devamlı yükselen bir istatistiğe sahip olması gerekir. Tabi bu saydıklarımız buz dağının görünen yüzü. Sayamayacağımız kadar nitelik var ve Google, bir web sitesini incelerken, bu nitelikleri saniyeler içerisinde tarıyor ve puan veriyor.

Karşınızdaki teknoloji devini birkaç pagerank’ı yüksek web sitesinden para ile satın alınmış backlink ile kandırabileceğinizi sanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Bu gerçekten mümkün değil. Doğal yola başvurmalısınız. Çalışmaya, sabretmeye ve devamlı kaliteli olmaya.

Backlink Seo Başarısının Neresinde?

Tabii ki seo açısından geri bağlantılar müthiş önemli. Fakat bunun zamanı bir projeye başlandıktan hemen sonrası olamaz. Bu çok büyük bir hatadır ve gelecek için seo performansını etkileyen bir durumdur. Yani siz yeni bir web site kurdunuz. İçini 5-10 sayfa firmanızı tanıtır şekilde doldurdunuz. Ücretli backlinkler almaya başladınız. Bu çok büyük bir hatadır.

Geri bağlantıların bir referans değerinde olduğunu söyledik hatırlarsanız. Gelin bu konuya biraz daha derinlemesine girelim.

Eğer Google ve diğer arama motorları için Backlinkler referans değerinde ise yeni açılmış bir web sitesine nasıl onlarca pagerank’ı yüksek web sitesinden bağlantı yani referans verilebilir? Bu web sitesinin yeni olduğunu siz biliyorsunuz. Kullanıcılarınız fark etmemiş olabilir veya bilemezler. Fakat arama motorları bunu biliyor ve ilk indeks de buna hakim oluyorlar. Peki bu durumda aldığınız geri bağlantıların ne hükmü kalıyor?

Bize göre bu backlinklerin hiçbir önemi yok. Verdiğiniz paralarda dahil olmak üzere yapılan her şey çöp. Referans gösterilen 3 aylık web sitesini 3 yıllık veya 10 yıllık bir tecrübeye sahip gibi göstermek, arama motorları açısından facia bir durumdur. Seo başarısızlığına giden yolda ilk duraklardır.

Süreç uzun olacağından ilk başlarda web sitenize faydası var gibi görünür. Arama motorlarında yüksek sıralamalar elde edersiniz. Fakat bu uzun sürmez ve balon referanslara sahip web siteniz, motoru durmuş uçak gibi düşer ve paramparça olur. Günlük yüzlerce ziyaretçi alan web siteniz, bir anda yok olur. Tek bir kişinin bile girmediği atıl bir web sitesine dönüşür.

Tüm bunların sebebi, boş içerikli olmasıdır. Ana neden, sizin emek vermeden kendinizi referans göstermeniz ve emek verenlerin üzerinde bir sıralama elde etmeye çalışmanızdır. Büyük hata.

Doğal Backlink İçin Sabretmelisiniz

Web sitenizin seo performansı için takılmanız gereken binlerce etken var. Backlink bunlardan sadece bir tanesi ve biz backlinklerin doğal olması taraftarıyız. Bu sürecin kendiliğinden gelişmesi, insanların sizin web sitenizi, e-ticaret sitenizi övmesi, “Bak şu sitede çok güzel bir etek var” gibi bir tavsiye de bulunması. En kaliteli geri bağlantılar işte bunlardır. Bu kaliteli geri bağlantılara nasıl sahip olursunuz?

Tabi sahtelerine sahip olmak için biraz para ve birkaç saat yeterli olsa da, doğal olan geri bağlantı yani referanslara sahip olmak, parayla ölçülmezdir.

Şimdi gelin buna değinelim.

Bilgi Sahibi Olmalısınız

İnternette başarılı olmak, birkaç tık, bir web sitesi ve birkaç sayfa kadar basit değil maalesef.

Yeni bir gerçek mağaza açtığınızda, bu mağazayı açacağınız yer, mağaza büyüklüğü, mağaza içerisindeki ürünler ve bunlar gibi düşünmeniz gereken ve kendinizi geliştirmeniz gereken yüzlerce madde var. Tarihi eskilere dayanan, bugünün başarılı ve köklü mağazalarına bakalım. Konumları aynı. Tabela isimleri aynı. Kaliteleri aynı. Müşteri sunumları aynı. Bakın başarının sırrı ticarette aslında basit. Sadece istikrarlı olmanız yetiyor.

İşte internette de durum farklı değil.

  • Dünün web siteleri, dünden bugüne ne yapmış?
  • Hangisi nasıl başarılı olmuş?
  • Bu başarılarına sahip olurlarken ne harcamışlar?

Bunların hepsi size internette başarılı olabilmek için kılavuz olmalı. Öncelikle yaptığınız iş hakkında derin bilgiye sahip olmalısınız.

Ne satıyorsanız satın. Web sitenizde ne hizmet sunuyorsanız sunun. Sahip olmanız gereken en büyük nitelik, hakim olmak. Eğer konunuza hakimseniz, rakiplerinizden büyük farkla öndesiniz demektir. Şanslısınız. Çünkü günümüzde, internette özellikle arama motorlarında başarılı olmayı kolay zannedenlerin sayısı çok fazla.

Peki bilgi sahibi olduğunuzda ne olacak?

Örneğin bir giyim ile alakalı e-ticaret siteniz var. Konuya hakimsiniz. Ürünleriniz var ve hepsi satışta. Ama müşteriniz yok. Çalışmadığınız takdirde, e-ticaret sitenizin satış yapmayacağına emin olabilirsiniz. Bu çalışmanın içerisinde en büyük paya sahip olan ise seo’dur.

Bilginizi, yıllarca edindiğiniz tecrübeleri, e-ticaret sitenizde paylaşabilir ve arama motorlarında değerli içeriklere sahip olan bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Bu ilk başlarda size kazanç getirmeyebilir. Zira bilgi çok fazla para etmez. Fakat bilgiye ulaşmak isteyenlerin web sitenize dolaylı yollardan ziyaretleri, satışlarınızı artıracak dolayısıyla doğal bir referans almış olacaksınız.

Doğal Backlink İçin Devamlı Üretin

Üretimin sınırı yok. İnsan denen makine, okuduğu, araştırdığı sürece devamlı üretebilen ve bunu artırabilen bir canlı. Bu eşsiz özelliklerimizden yararlanmamız, web sitelerimizin popüler olmasında bize çok fayda sağlayacak.

Eğer web sitenizde kayda değer, insanlara ışık tutan ya da bilgi veren kıymetli içerikler yoksa neden sizi referans göstersinler?

Hızlı referans gösterilmenin tek bir yolu vardır. İnternette, özellikle e-ticarette, kullanıcılar en ucuz ürünü ararlar. Eğer en ucuz vasfına sahip ürün sizin elinizdeyse ve bunu devamlı yapabiliyorsanız, işiniz çok kolay demektir. Bunu yapabilmenin de tabi yolları var. Öncelikle sağlam bir tedarik zincirine ihtiyacınız olacak. Eğer sattığınız ürünlerin aynısı, aynı fiyatlarla başka web e-ticaret sitelerinde satılıyorsa, uğraşınız pek fazla ses getirmeyecektir.

Bu örnek çok uç. Herkesin sahip olamayacağı bir fırsat. Çünkü üretilen ürünler sınırlı. Satıcı çok ve rekabet fazla. Yani en iyi seçimimiz yine doğallık, güncellik ve istikrarlı üretim.

Ne üretmelisiniz? Hiç düşündünüz mü? Sektörünüz ile alakalı ne üretseniz faydalı olur ve gelecekte size başarı getirir?

Bakın sorularımızın içerisinde “para kazanmak” yok. Eğer internette başarılı olma sürecinizde, para kazanma dürtüsünü son plana atabilirseniz ki bu anlıyoruz biraz zor, işte o zaman işler daha çabuk yoluna girecektir. Arama motorlarında başarılı olabilmek için uzun süreçlere ihtiyacınız var. Fakat bu uzun süreçler sırasında da yapmanız gereken işlemlerin, arama motoru algoritmalarına uygun olmaları gerekiyor. Bu sebepten devamlı güncellemeleri takip etmeli ve kendinizi bu konuda geliştirmelisiniz.

Doğal üretim demişken hatırlatalım. Google son güncellemesi olan Google bert güncellemesi ile web sitelerindeki içeriklerin ima kurallarına kadar artık dikkat edeceğini ve algoritmalarına bunu eklediğini açıkladı. Yani içerik olsun diye üretilen kalitesiz içeriklerin de artık Google için hiçbir anlamı yok. Yabancı ülkelerden web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların translate kullanımını baz alarak yapılan bu güncelleme ile artık tüm web siteleri kaliteli içerik üretmek zorunda.

Seo Uyumlu İçerikler Üretin

Backlink alabilmenin başka bir yolu da, seo uyumlu içerikler üretmektir. Siz ne kadar kaliteli içerik üretmeye çalışırsanız ve bunu yaparsanız, web siteniz o kadar zenginleşir. Haliyle web sitenizden bilgi almaya çalışmak için ziyaret edenlerin sayısı artar. Bu ziyaretçi artışı zamanla devamlı ziyaretçilere dönüşür ve web sitenizdeki ürün ve hizmetlerin satışına destek olur.

Burada da dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Bunu da anlatmalıyız. Eğer referans gösterilecek yani backlink alacak bir web site inşa etmek istiyorsanız, bunu, arama motorlarına yönelik paylaşımlar yerine, kullanıcılara yönelik paylaşımlar yaparak yapmanızı öneririz.

Mesela seo uyumlu içerikler bazen web sitesi yöneticilerini şaşırtabiliyor. Bir içeriğin seo uyumlu olması elbette çok önemli. Fakat seo uyumu demek, bir içeriğin kullanıcı için yeterli olduğunu her zaman göstermez. Siz 2000 kelimelik bir içerik oluşturmuşsunuzdur. Arama motorları kriterlerine uygun bu içeriği web sitenize yüklemişsinizdir. Arama sıralamalarında da ilk sayfalara gelmişsinizdir. Olabilir. Fakat içerikleriniz eğer kullanıcılara gerçekten iyi bilgiler vermiyorsa ve sadece arama motorlarını yanıltma ve botları sitenize çağırma amaçlı ise seo performasınız düşer.

Seo Performansı Bu Durumda Nasıl Düşer?

Her web sitesini arama motorları, özellikle Google anlık olarak takip eder. Ziyaretçilerin bir sayfaya girdiklerinde kaç dakika veya saniye kaldıklarına kadar hesaplar ve bu istatistiği tutar. Hatta siz kullanıcılar olarak da bunu Google Analytics üzerinden kolayca görebilirsiniz.

Google, bir kullanıcının, herhangi bir sayfaya girdikten sonra kaç saniye veya dakika o sayfada kaldığını izler ve buna göre o sayfaya ve dolayısıyla web sitesine puan verir. Sizin aslında arama motorları kriterlerine uygun içeriklerinizin, kullanıcılara yönelik olmadığını tespit eder. Tabi bu süreç kısa bir süreç değil. Oldukça uzun bir süreç ve bunun için oldukça fazla müşteri deneyimi almanız gerek. Bir sayfanın gerçekten değerli bilgi içerip içermediğine karar verebilmesi için, Google çok fazla istatistiğe ihtiyaç duyar. Sonuç olarak da, sizin sadece arama motorlarının dikkatini çekmek için yaptığınız içeriklere kötü not verir.

İşte seo performansınızı aslında siz en baştan baltalamış olursunuz.

Böyle başarısız bir web sitesine kim, neden backlink vermek istesin ki? Hatta böyle gereksiz içeriklerle doldurulmuş web sitelerine backlink veren web sitelerini de Google algoritmaları tespit eder. Sırasıyla tüm web sitelerine seo cezası verir.

Bu cezalar kimsenin istemeyeceği kadar kötü sonuçlara varabilir. Yıllarca emek verdiğiniz, para döktüğünüz, zaman harcadığınız web sitelerinizin sayfaları teker teker arama motoru sıralamasından çıkartılır. Ne kadar kötü değil mi?

Hatta böyle kötü bir deneyimi, Türkiye’deki haber siteleri 2018 yılında yaşadılar. Arama motorlarını yanıltma ve seo performansını artırma amaçlı yapılan tüm içerikleri tespit eden Google, birçok haber sitesinin bu yanıltıcı sayfalarını indekslerinden kaldırdı.

Backlink Satın Almak Mantıklı mı?

Backlink satın almanın, bir firmanın tavsiyesini parayla yaptırmasından farkı yoktur. Mesela?

Bir grup insanın sizi şahsen beğenmesi ve sizinle arkadaşlık yapması için, onları tanıyan birine para ödemeniz ne kadar korkunç ve samimiyetsiz bir durum değil mi? İşte ücretli geri bağlantı meselesi de tamamen budur. İşletmenizi veya internet sitenizi paralı olarak birilerine tavsiye ettirirsiniz.

Peki o arkadaş grubuna kendinizi kişiliğiniz, duruşunuz ve yaptıklarınızla hayran bırakmaya ne dersiniz? Ne kadar samimi değil mi? İşte doğal geri bağlantılar da buna benzer. Siz ne kadar üretirseniz, o kadar tanınırsınız ve dolayısıyla size olan güven de o oranda artar.

Ücretli backlink almanın faydası yoktur diyemeyiz. Arama motoru sıralamalarında elbette büyük faydası vardır. Ama bir önceki konuya dikkat ederseniz, bunu Google önce olmak üzere diğer arama motorları da fark ederler. Sonuç hüsrandır.

Alakasız Backlinkler Çok Zararlıdır!

Biz tavsiye etmiyoruz. Fakat siz yine de ücretli backlink satın almak istiyorsanız, söylememiz gereken birkaç önemli husus var.

Geri bağlantılarda yapılan en büyük hata, alakasız web sitelerinden referans linkler almaktır. Örneğin, bir giyim e-ticaret siteniz var ve çok ziyaretçili bir ağır sanayi makinaları satan e-ticaret sitesinden backlink aldınız. Yapacağınız en büyük hatadır bu. Zira geri bağlantılarda, arama motorları referans gösteren web sitesi ile referans gösterilen web sitesini tarar. İkisi arasında ilişki var mı yok mu bakar. Eğer alakasız ise bu geri bağlantıların web siteniz için birer çöp olduğunu unutmayın.

En kıymetli geri bağlantı, aynı sektör veya yakın sektörlerdeki web sitelerinden gelen bağlantılardır. Bu bağlantılar o kadar kıymetlidir ki, web sitenizin o sektörde marka olduğunu işaretler.

Ayrıca haber siteleri, iş ve ekonomi siteleri, hatta blog siteleri de işletmeniz ve web siteniz hakkında yazılar yazar, över ve geri bağlantılar verirse, bu referanslarda çok kaliteli referanslar grubuna girer.

Kısacası, referans olarak gösterileceğiniz web sitesi, gelecekte arama motorlarında sandbox’a düşmenize bile neden olabilecek kadar tehlikelidir.

Backlink Edinmek İçin Ücretli Çaba Sarf Etmeyin

Geri bağlantı alabilmek için çaba sarf etmeniz, seo performansınızı geliştirmek adına mantıklı. Fakat bu tam bir zaman kaybı. Seo da başarı sadece backlinkler üzerinden değerlendirilmez. Açıkçası backlinkler, seonun en son bakılacak kısmıdır. Yani seo denen zincirdeki son halkadır neredeyse.

Siz öyle kaliteli işler çıkartın ve öyle bir hızlı büyüme ile marka olun ki, web sitenize backlinkler kendi kendine gelsin. Unutmayın, siz ne kadar mükemmel içerikler üretirseniz, bu içerikleri üretemeyen diğer web siteleri, sizi referans vermek zorunda kalırlar.

Hedefiniz geri bağlantı satın almaktan çok, o bağlantıları size vermek için sıraya girecek olan web sitelerini, içerik olarak geçmek olmalıdır.

Netice Olarak

Taviz vermemeniz gereken kalite, internette her zaman size lazımdır ve backlinkler de bu kalite zincirinde bir halkadır. Eğer kalitesiz olsun, hızlı popüler olayım ve çok para kazanayım düşüncesi ile yola yola çıkacaksanız, bu sizin kararınız. Kolay olan da bu. Fakat elde edeceğiniz başarılar sınırlı hatta yok gibi.

Fakat doğal olmayı seçer ve süreci kendi akışına bırakırsanız, gelecekte daha başarılı ve sağlam süreçlerin sizi beklediğinden emin olabilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 22 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek