Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Blog Nasıl Yazılır? Blog Yazarken Nelere Dikkat Etmeli?

Yazmak, insanın kendisini, çevresini, becerilerini belki de sanatını anlatmasına yarayan, en keskin ifade biçimlerinden biri. Yazmak, çok güçlü ve etkili bir ifade aracı ve yazmayı iyi bilen bir kaleme sahipseniz, konunuz, sektörünüz veya alanınız ne olursa olsun başarılı olmanız çok kolay olacaktır. Özellikle internette yazının, kaliteli bilginin çok aranır olduğu şu günlerde, bir blog açmak ve tecrübelerini paylaşmak isteyen kullanıcılar oldukça fazla. Tabi bunu yapmak ve başarı sağlamak uzaktan bakınca kolay gibi gözükebilir fakat her iş gibi yazmanın, özellikle de internette yazarak başarılı olmanın bazı bedelleri var ve bunlar olabildiğince zor bedeller. Bu yazımızda, sizlere başlıklar halinde, kaliteli bir blog nasıl yazılır, anlatmaya ve derinlemesine ipuçları vermeye çalışacağız.

Blog Nasıl Yazılır? Blog Yazarken Nelere Dikkat Etmeli?

İnternet Kullanımı

83 milyondan fazla insanın yaşadığı Ülkemizde, internet kullanımı 2020 yılı başında nüfusumuzun %74’ünden fazla oldu. Bu çok büyük oranla, aslında hayatımızda internetin ne kadar büyük bir rol üstlendiğini görebiliriz. Tabi bu rakamlar gün geçtikçe artıyor ve internet kullanımı arttıkça, internete talep de haliyle artıyor.

İnternete talebin artması, internet ortamının daha büyük rekabetlere sahne olmasına sebep oluyor. Bu büyük pazarda var olmak ve para kazanmak isteyenler, tüm güçleri ile her yönden çalışma yapıyor ve başarıya ulaşmaya çalışıyor. Zira internette başarılı olmak, aynı zamanda para kazanmak demek.

Bu devasa alanda var olan tüm paylaşımlar, içerikler, ürünler veya hizmetler, arama motorları tarafından kullanıcılar ile buluşturuluyor. Yani kısacası, arama motorları, internetteki veriler ile kullanıcılar arasında bir köprü oluşturuyor. Bu köprüden geçecek bilgiler, arama motorları, özellikle de Google tarafından filtreleniyor. Tabi bu filtre kavramı diğer arama motorlarında yıllardır pek sıkı olmasa da, Google bu filtreyi her sene güncelliyor ve büyük değişimler yapıyor.

Google her yaptığı değişiklik ile köprüden geçmeyi zorlaştırırken, bazı kriterleri de web sitesi yöneticileri için açık açık paylaşıyor. Herkesin adil bir şekilde başarılı olabilmesini sağlayan bu kriterler, devasa global şirketler için de aynı, yeni açılmış yerel bir kurumsal web sitesi için de, hatta takipçisi olmayan bir blog sitesi için de.

Google’ın bu konuda belirleyici unsur olduğunu, web’de başarılı olmanın altın kuralının, öncelikle Google seo konusunda başarılı olmaktan geçtiğini bilmemiz gerekiyor.

Blog yazmak, içerik üretmek, insanlara ile bilgi paylaşmak da bu başarılara giden yolda en büyük araç. Google ve diğer arama motorları, kaliteli, özgün ve detaylı içeriği çok seviyorlar. Çünkü onların işi, en kaliteliyi, arama yapan kullanıcılarına göstermek. Eğer en kaliteli, güncel ve detaylı içerikleri üretmeyi başarırsanız, alacağınız karşılık fazlasıyla büyük olabiliyor.

Peki blog nasıl yazılır, nelere dikkat edilmeli ve nasıl başlanmalı en başından işleyelim.

Blog Nasıl Yazılır?

İnternette kaliteli bilgi bu kadar değerli olmaya başlayınca, artık kaliteli blog yazılarının ne kadar değerli olduğu da anlaşıldı. Marka olsun olmasın, kaliteli içeriği yakalayan web sitelerine başta Google olmak üzere tüm arama motorları hak ettikleri konumu vermeye başladılar. Arama motorlarının bu keskin algoritmaları gün geçtikçe gelişiyor ve bu puanlama sistemi daha da kaliteli içeriği arar şekle evriliyor. Bu bize, gelecekte tartışmasız en kaliteli içeriklerin serp üzerinde en başarılı konumlarda olacaklarını gösteriyor.

Her işin bir kuralı olduğu gibi, yazmanın, kaliteli blog yazıları çıkarmanın da bazı kuralları var. Acemi kullanıcılar için bu kurallar biraz katı gelebilir. Fakat zamanla hepsine alışmak mümkün. Alışınca, yazmaya başladığınızda, sabit kurallara uygun yazmayı öğrenmeye başladığınızdan, hata yapma şansınız da pek kalmıyor.

Kaliteli bir blog nasıl yazılır sorusunun ilk cevabı ile başlayalım.

1-Şaşırtıcı ve İlgi Çekici Bir Konu

Arama motorlarında çok fazla aranan, kullanıcılar tarafından çok fazla bilgi toplanmaya çalışan anahtar kelimeler var ve bu kelimeler büyük trafik alan kelimeler.

Bir konu seçerken, konunuz ile bu anahtar kelimelerin uyumuna bakmalısınız. Hangi anahtar kelime için nasıl bir konu bulmalısınız ve başlık nasıl olmalı. Kaliteli bir blog nasıl yazılır sorusunun ilk cevabı her zaman konu ve anahtar kelime senkronizasyonunuzun iyi çalışmasıdır. Bu senkronizeyi siz kurmalısınız ve bu basit bir konu değil.

Herhangi bir konu için anahtar kelime bulmak zor gibi gelebilir. Fakat bunu basitçe yapabileceğiniz araçlar var ve bu araçlardan bir tanesi tamamen ücretsiz. Google Adwords hizmeti altında sunulan anahtar kelime planlayıcı kullanmak için bir Gmail hesabınızın olması yeterli.

Konu seçiminizin sektör veya alanınız neyse, onun içine dahil olduğundan emin olmalısınız. İnternet bir okyanustur ve birçok anahtar kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerden hepsinde ilk sırada çıkmaya çalışmaktansa, işinize yarayacak olanlarda, işletmenize kazanç getirecek olanlarda başarılı olmaya çalışmalısınız.

Yani alanınız olmayan anahtar kelimeler size sadece ziyaretçi getirir. Amacı sadece ziyaretçi çekmek isteyen bir web sitesi için anahtar kelime sınırı yoktur, istediğini kullanabilir ama belli bir alan da başarılı olması gereken ve bunun üzerinden kazanç. Beklenen web sitesi açısından, anahtar kelime konusunda bir çember çizilmeli ve o çemberin dışına çıkılmamalıdır.

Şaşırtıcı ve ilgi çekici konular her zaman daha yüksek trafik alırlar. Bu sebepten özellikle blog nasıl yazılır sorusunun ilk cevabı, kaliteli bir başlık bulmaktır. Açıkçası bir yazıya başlık atmak, yazının belki de en zor bölümlerinden biridir.

Başlıklarda, anahtar kelime, cümlenin başında geçmelidir. Bu seo açısından en önemli kuraldır ve bu kural atlanmamalıdır.

Anahtar kelimenin başlığın en başında olduğu bir cümle aklınıza gelmiyor ve yazınıza başlayamıyorsanız, panik yapmayın. Yazınızın konusunu biliyorsanız, yazmaya başlayın. Bazen, yazı biter ve yazı başlığı öyle de çıkabilir. Bunun için beklemeyin, yazmanıza koyulun.

Aslında en etkili başlıklar, yazı bittikten sonra atılabilir. Zira yazıyı yazan kişi, anlatmak istediğini kelimelere döktükçe, konu açılacak ve anlatılmak isteneni daha geniş olarak anlatacaktır. Bu ise başlıkta değişimlere yol açan önemli bir husustur. Bu yüzden başlık konusunda ilk başlangıçta çok fazla takılmamak ve yazıya başlamak gerekir.

Blogunuz için şaşırtıcı ve ilgi çekici bir blog başlığı bulmalısınız.

2-Başlık Var Ama İçerik Yok

Bir anahtar kelimeniz var. Başlıkta buldunuz. Her şey tamam ama yazacak içerik bulamıyorsunuz. Daha doğrusu, başarılı olmanız gereken anahtar kelime ve dolayısıyla bu başlık hakkında tek fikriniz yok.

Yazmak, uzun süreçlerde araştırma yapmanın sonucu oluşan bir süreçtir. Eğer herhangi bir konu hakkında detaylı ve derinlemesine bir yazı yazmak istiyorsanız, önce bu başlığı baz alarak hakkında araştırma yapmak zorundasınız. Belli kaynaklardan bu konu hakkında bilgi edinmeli, edindiğiniz bilgileri konu başlıklarına bölmelisiniz.

Arama motorları, arama yapan kullanıcılarına en dolu ve kaliteli içeriği verebilmek için birbirleri ile yarışırlar. Google özellikle bu hususta algoritmasını en çok geliştirmiş arama motorudur. Google botları sitenizi her taradığında, içeriklerinizin kalitesine de bakar. Kalitesiz içeriğe not verir ve serp üzerinde web sitenizi olması gerektiği sıralamaya yerleştirir. Hak ettiğiniz sıralama neyse o sırayı bulabilirsiniz.

Sizden önce aynı konu hakkında detaylı ve kaliteli bir içerik yazmış olan farklı siteler olduğunu her zaman hesaba katmalısınız. Bu sebepten, blog nasıl yazılır sorusunun ikinci cevabı olarak, konu hakkında çok derin bilgiye sahip olmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Herhangi bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olduğunuzda, konuyu başlıklar halinde bölmeniz ve detaya girmeniz mümkün olur. Kim bilmediği bir konu hakkında bunu yapabilir ki?

Örneğin bir tekstil firması işletiyorsunuz ve tekstil hakkında blog yazıları yazacaksınız. Sektörünüz olduğundan işiniz kolay olabilir. Zira bu işin ve sektörün içindesiniz ve ayrıntılarından haberiniz var. Fakat tekstil sektöründe olan bir blog yazarının, tekstil makinaları hakkında yazı yazabilmesi çok zordur.

Tekstil sektöründe olmanız, kullandığınız tekstil makinaları hakkında uzman olduğunuzu göstermez. Bu sebepten, uzman olmadığınız konu hakkında derin araştırma yapmalı ve yazı öncesi çalışmalısınız.

3-Seo Uyumlu İçerik Üretmeye Başlamak

Blog nasıl yazılır kılavuzumuzun en önemli maddesi seo uyumlu içerik olacak. Zira kullanıcılara verilmek istenen bilgi her ne ise bu içerik içinde geçecek ve arama motorlarında başarının anahtarı bu içerikteki özen ve kalitedir.

Seo uyumlu içerik yazmak başlı başına kurallar gerektiren bir çalışmadır. Tabii ki içeriklerimizi kullanıcılara bilgi sunma amaçlı hazırlayacağız bu kesin. Fakat bu içeriklerin belli kalıplar dışına çıkmaması gerekiyor.

Örneğin, seo uyumlu bir içerikte geçen anahtar kelime sayısı çok önemlidir. Sınırı aşarsanız, Google ve diğer arama motorları, içeriğinizi spam olarak işaretleyebilir. Aslında siz içeriğiniz için önceden çok çalışmış, araştırmış ve konu hakkında bilgi sahibi olmuş olabilirsiniz. İşte seo uyumlu içerik dediğimizde, konunun en önemli kısmı burası oluyor.

Bir içeriği, içerik ücreticisi olarak ne sadece arama motorları için optimize etmeli, ne de sadece kullanıcılar için.

Bir içeriği yazarken, kullanıcılara en kaliteli bilgiyi vermeyi amaçlamalı ve detaylı yazmalısınız. Bununla birlikte, bu uzun ve detaylı yazınızda, imla kurallarına kullanıcılarınızın kalite filtresi için nasıl uyuyorsanız, arama motorlarının filtreleri için de seo kriterlerine uymalısınız.

Çok uzun, detaylı, öncesinde araştırma yapılmış bir içeriğin, arama motoru seo kriterlerine uyumsuz olması, yazının başarısız olacağı anlamına gelir.

Başlık yapısı, anahtar kelime kullanma sayısı, içeriğin paragraflarındaki kelime sayılarının oranları ve daha birçok etken.

Tüm bu maddelere seo uyumlu içerik nasıl yazılır konulu makalemizden ulaşmanız mümkündür. Makalemizde, seo uyumlu bir içeriğin nasıl yazılacağı madde madde anlatılmıştır.

Kaliteli blog yazıları için seo uyumlu içerikler üretmelisiniz.

4-Dikkat Çekici Blog Görselleri

Blog nasıl yazılır konulu makalemizin bir diğer maddesi ise görseller. Görseller, bir içeriğin okunmasında büyük rol oynarlar. Dikkat çekici olmaları, görsel aramalarında gezen kullanıcıların ilgisini çeker ve içeriğinizle kullanıcıların buluşmasında köprü görevi görürler.

Seo uyumlu içerik üretmek için nasıl ki bazı yazı yazma kuralları var ise görseller içinde kurallar vardır ve bu kurallara uyulmazsa, görsel tarafından başarı beklemek zor olabilir.

Arama motorlarının akıllı algoritmalara sahip olduğunu bilmeliyiz. Yazı veya görsel kopyacılığını anlık olarak anlayacak kapasiteye sahip oldukları ve bunu devamlı geliştirdikleri ortada. Kısacası içeriklerin başarılı olmasında kopyadan uzak durmak çok önemlidir.

İçerikleriniz için görsel konusunda pek endişe etmiyor olabilirsiniz. İçeriklerinizin kalitesine ve uzunluğuna güveniyor da olabilirsiniz. Fakat bunların hiçbirisi tek başına başarı için yeterli değildir. Görsel uyumu, kalitesi ve özgünlüğü ile daha kaliteli içerikler üretebilirsiniz.

İçeriklerinizde bir veya birden fazla görsel olabilir. Fakat öne çıkan görsel olarak ayarlayacağınız resim en önemlilerindendir. Bu resim hem özgün olmalı, hem de kullanıcılara blog yazınız hakkında bilgi de veriyor olmalıdır. Örneğin kullanıcıların görsel araması yaptığını ve ilgili anahtar kelime ile sizin görselinizle karşılaştığını düşünün. Neden tıklamalı? Görselinizin üzerinde ne olmalı? Görsel sadece bir resimden mi oluşmalı?

Tüm bu soruların cevabını seo uyumlu görsel nasıl olmalı konulu makalemizden derinlemesine öğrenebilirsiniz.

En kaliteli blog yazıları, eşsiz ve daha önceden kullanılmamış görsellere ihtiyaç duyarlar.

5-Farklı Kaynaklara Atıfta Bulunun

İçeriklerinizde kaynak göstermek, kullanıcılara güven verir. Özellikle uzun ve detaylı içeriklerde, bu içeriği nereden edindiğiniz veya hangi kaynaklardan esinlendiğiniz çok önemli bir husustur.

Bazı kullanıcılar için bu bilgiler bir şey ifade etmese de, birçok kullanıcı bunu bilmek ve konuya hakim olmak ister. Özellikle araştırma yazılarında, her konu başlığı ile ayrılmış farklı içeriklerin olması ve hepsi için aynı veya farklı kaynakların gösterilmesi, yazının kalitesini dolayısıyla trafiğini de artırır.

Güvenilen içeriklere her zaman atıfta bulunulur. Yazdığınız yazılar ile referans gösterilmeniz başardığınızın kanıtıdır. Birileri içeriklerinizi beğenir ve bunu kaynak olarak gösterir. İnternette bu tip bir alışverişe backlink yani referans gösterme denir. İnternette başarı hatta Google arama motorunda gerçek başarı arıyorsanız, doğal backlink kazanmaya çalışmalısınız.

Google backlink kalitesini bilir ve her zaman denetler. İçeriklerinize veya sayfanız satın aldığınız backlinkleri bir gün teşhis eder ve bu teşhis sonucu başarılı olan serp sonuçlarınız bir anda düşmeye başlar. Bunun sebebi haksız başarı kazanmanızdır.

Fakat hakkı ile kazanılan backlinkler Google ve diğer arama motorları için çok kıymetlidir ve bunun karşılığını çok çabuk verirler.

Backlink nedir, nasıl doğal backlink alınır ve başarılı olunur konulu makalemizden daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

6-Aynı Anahtar Kelime İle Farklı Bloglar

Bir web sitesi içerisinde aynı anahtar kelime için birden fazla blog yazmanız, hem vakit kaybı olur, hem de bloglarınızın birbiri ile yarışmasına neden olur. Bu yarış, arama motorlarında web sitenizi geri çeker ve sıralama kaybedebilirsiniz.

Bunun yerine, bir konu veya anahtar kelime için sadece bir tane blog yazmanız daha mantıklı olacaktır.

Blog nasıl yazılır tabii ki önemli bir sorudur ama bloglarınızı kaliteli eşsiz yazmak da bir o kadar önemlidir.

Bir anahtar kelime için en nitelikli ve detaylı blog yazısını yazdığınızda, hem tüm bilginizi bu yazıya aktarmış olursunuz hem de kullanıcılar tek yazı üzerinden tüm bilgilere ulaşmış olurlar. Açıkçası aynı anahtar kelimeden birçok makale yazıp hiçbirinden trafik alamamaktansa, tek ve kaliteli bir blog yazıp yüksek trafik elde etmek daha mantıklıdır.

Bu minvalde, blog nasıl yazılır diye sorduğunuzda, aklınıza gelecek bir cevap da, bloğunuzun eşsiz olmasıdır. Eşsiz bloglar her zaman daha çok ziyaretçi alırlar ve dolayısıyla bağlı bulundukları web sitesi, kullanıcı trafiği bakımından daha popüler olabilir.

Çakışan anahtar kelimeler ile ilgili geniş çaplı makalemizi okuyabilirsiniz.

Nitelikli Blog Nasıl Yazılır?

Bir blog siteniz var ve çok üretim yapıp, çok fazla ziyaretçi çekmek istiyorsunuz. Kim istemez ki?

Tüm işletmeler, özellikle e-ticaret siteleri, ürün ve hizmetlerini satabilmek için buna çok ihtiyaç duyuyor ve devamlı başvuruyor. Fakat çok içerik üretmek bazen çözüm olmayabiliyor. Alanına göre, okuyucu kitlesinin kalite odaklı arama yaptığı bir sektörde, kalitesiz içerikler bir web sitesinin sonu olabilir.

Kitlenizin durumuna göre içerik üretmeyi bilmelisiniz. Kaliteli içerik bekleyen okuyuculara, daima kaliteden ödün vermeden içerik vermelisiniz. Kalitesiz ve devamı olmayan, kullanıcılara bir şey katmayan ve sadece trafik çekmek amacı ile seo uyumlu olarak üretilmiş içerikler size sadece zarar verir. Belki yüksek trafik elde edersiniz ama asla bu trafik sizin doğru kitleniz değildir.

Doğru kitlenizi bulabilmenin tek yolu, sattığınız ürün veya hizmet hakkında yazmaktır. Blog nasıl yazılır sorusundan ziyade, ilk başta düşünmeniz gereken, kitlenizin neyi okuyacağıdır.

İşte nitelikli yazılar tam da bu seviyede karşımıza çıkmaktadır. Nitelikli bir blog yazısı ile belki çok büyük trafik çekemeyebilirsiniz ama ürün veya hizmetleriniz ile ilgilenecek gerçek kitlenize ulaşma şansı yakalayabilirsiniz.

Nitelikli blog yazısı yazmakta tabii ki yukarıda da bahsettiğimiz gibi iyi bilmekten, konuya hakim olmaktan ve önceden araştırmaktan ibarettir. Tüm bunları yaptığınız takdirde, kalemi elinize aldığınızda, içeriğiniz ile alakalı her ne yazacaksanız zaten kendiliğinden kağıda dökülecektir.

Netice Olarak

Her web sitesi, en kaliteli içeriklerle donatılmış şekilde yapılandırılmalı ve yayın hayatına devam etmelidir. Bu artık internetin bir mecburiyeti haline gelmiştir. Bir web sitesinin atıl bir şekilde sadece ismi yazılınca çıkması, ne işletmeye yarar sağlayacaktır, ne de kullanıcılara. Aksine bu web sitesi iyi çalıştırılsa, seo uyumlu içerikler ile beslense ve daima güncel tutulsa, hem sektör ile alakalı gelişmelerden haberdar edeceği bir kitleye sahip olabilir hem de bağlı bulunduğu işletmeye kazanç sağlayabilir.

Açıkçası sadece firmanızı veya sizi tanıtan boş bir web sitesi ile sadece zaman kaybedersiniz. Bunun yerine kullanıcılarınıza hitap eden, yukarıda da anlattığımız özelliklerde blog yazıları bulunan web siteleri ile daha performanslı bir internet operasyonu gerçekleştirmeniz mümkün olabilir.

1 cevap
  1. yusuf
    yusuf says:

    çok güzel paylaşım. blog yazıyoruz ama ne yazacağımızı bulamıyoruz. konu bulmak gerçekten çok sıkıntılı bir iş. yazmak güzel ama konu bitti artık yaza yaza. bir de seo uyumlu blog yazmak da zor. yoast seo kullanıyorum ve artık çok zorlaştırdı her şeyi

Yorumlar kapalı.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 21 Ara 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek