Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

E-Ticarette Seo Açısından Çatışan Ürünler

E-Ticarette Seo Nedir?

Her web sitesi için seo çalışması yapılmakta ve yapılmalı fakat e-ticaret siteleri, normal bir web sitesi seo çalışması kadar basit değil. Özellikle çok sayfalı e-ticaret siteleri için seo çalışması oldukça kompleks bir iştir. Birden fazla uzmanın çalışması bile gerekebilen orta halli e-ticaret projeleri mevcuttur. E-ticaret siteleri hem çok sayfalı olmaları, hem aşırı trafik almaları ve de bazı durumlarda xml ile ürün tedariği gibi eklemelerle seo çalışması bakımından içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Birbirine benzeyen anahtar kelimeli ürünler, görsellerin aynı olduğu farklı isimde ürünler ve daha nicesi. Tabi bu olumsuzlukların hepsi, arama motorları bakımından, e-ticarette seo göz önüne alındığında eksi puan getiren etkenler. Bunları çözmedikçe, eğer e-ticaret siteniz, global düzeyde çalışan devasa bir web sitesi değilse, arama motorlarında pek de başarılı olabileceğinin garantisini veremeyiz.

Seo çalışmaları, her zaman bembeyaz bir sayfa ile başlanmaz, deyim yerindeyse. Seo çalışmasına başlanan web siteleri, özellikle e-ticaret sitelerinin, yanlış yapılandırılmaları, hatalı ürün yüklemeleri ve içerik girişleri göz önüne alındığında, büyük iş yükleri ile karşılaşılabilir. Öyle e-ticaret siteleri ile karşılaşabilirsiniz ki, başından sonuna, yazılımından, eklentisine kadar her detay hatalıdır ve bu hatalar, bu e-ticaret sitelerini dibe çeker. “Dibe Çeker” terimi çok yerinde bir tabi. Zira bu hatalarla dolu e-ticaret sitelerinin, bırakın en önemli anahtar kelimelerde başarılı olmasını, rakiplerine bile yaklaşmaları mümkün olmaz.

E-Ticarette Seo Açısından Çatışan Ürünler

E-Ticarette Seo Açısından Anahtar Kelimelerin Önemi

Üzerine uzun uzun yazılması gereken bu konu hakkında, sizleri bu başlık altında olabildiğince bilgilendirmeye çalışacağız.

Bir e-ticaret siteniz var ve içerisinde binlerce ürün olduğunu düşünelim. Bu ürünlerin haliyle isimleri birbirlerinden farklı olacak değil mi? Fakat öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki, aynı isimde, aynı görsel kullanılarak, bir e-ticaret sitesinde, birkaç özelliği farklı olan onlarca ürün türetilmiş ve bunlar ile başarı bekleniyor. Ürün isimleri aynı, ürün açıklamaları neredeyse aynı, görsel zaten aynı ürün, fiyat deseniz o bile aynı. Bunun gibi onlarca hatta aynı ürünün farklı versiyonundan yüzlerce bir e-ticaret sitesinde ürün eklemesi yapmak çok büyük bir hatadır.

Bunun yerine, özellik ve niteliklerin aynı ürün içerisinde çok varyasyonlu şekilde seçilebilmesini sağlayan e-ticaret yazılımları kullanmalıyız. Bu gelişmiş yazılımlarla, farklı varyasyonlara sahip olduğu için, farklı farklı ürünler türettiğiniz tek ürün için bir sayfa kullanacak ve dolayısıyla arama motorlarında kendi url’leriniz ile yarışmamış olacaksınız.

Konu oldukça önemli. Zira aynı e-ticaret sitesi içerisindeki, birbirine benzer ürünlerin, url’leri ve anahtar kelimeleri de birbirlerine benzerse, bu sefer arama motorlarında kendi ürünleriniz ile rekabet etmek zorunda kalırsınız. Fakat seo bakımından güçlü, tek bir ürün oluşturup, yukarıda da belirttiğimiz gibi, güçlü bir varyasyon sistemi ile bu sorunu çözmeniz gerekir.

Birbirine benzer anahtar kelimeler ile kendi sayfalarınız ile rekabet ettiğiniz yetmez, onlarca belki yüzlerce sizinle aynı sektörde olan e-ticaret sitesi ile de rekabet etmeniz gerekir.

Bu hatadan nasıl kurtulabiliriz?

Bu Çalışmayla, E-Ticarette Seo Konusunda Başarısızlık Olur mu?

E-ticaret siteleri yapıları gereği aşırı dolu olan web siteleridir. Yüzlerce veya binlerce ürününüz olabilir ve bunların girişlerini çok önceden yapmış olabilir ve de indekslenmeleri uzun sürmüş, seo konusunda korkularınız olabilir. Öncelikle bu korkularınızda haklısınız. Zira e-ticaret sitenizde yanlış yapılandırdığınız ürünlerle, e-ticaret siteniz belli bir sıralamaya gelmiş olabilir. Url ve ürün isim değişiklikleri ile bu sıralamadan düşmekten korkabilirsiniz. Korkmakta çok haklısınız. Zira web sitenizin ürün girişleri hatalı bile yapılmış olsa, en ufak ürün isim ve url değişikliği ile arama motorlarındaki sıralamanız bozulacaktır.

Fakat bazı durumlarda risk almalı ve arama motorlarının algoritmaları ve kriterlerine göre e-ticaret sitelerinizde güncellemeler yapmak zorundasınız. Bundan 10 veya 15 yıl önce yayına başlamış bir e-ticaret sitesinin, aynı içeriklerle devam edebilmesi mümkün fakat başarılı olması hele ki seo konusunda ilk sayfalarda bulunabilmesi zordur. Tabi kriterlerin dışına çıkmışsa.

Her geçen gün kriterleri değişen ve kendini geliştiren arama motorları, özellikle Google karşısında, atıl kalmak, eskimek, yapılacak en büyük hatadır. Bu minvalde, e-ticaret sitenize müdahale etmeli ve yanlış yapılandırmaların üstesinden gelmelisiniz.

Öncelikle Hatalı Ürünleri Tespit Etmelisiniz

E-ticaret sitenizde, birbirine benzeyen, yukarıda da anlattığımız gibi arama motorlarında birbiri ile rekabet edecek sayfa sayınız çok olabilir. E-ticarette seo açısından bunun çok büyük eksi sonuçlara mal olacağını anlattık.

Şimdi sırada bu ürünleri ve yanlış yapılandırılmış tüm sayfaları yavaş yavaş düzeltmek var. Bu düzeltme işlemi için, öncelikle yapmanız gereken bir test var. Bu test sayesinde, web sitenizin hangi sayfalarının, aynı anahtar kelime de rekabet ettiğini bulabilirsiniz. Bu testi yaptıktan sonra, aslında arama motorlarında ilk sayfada neden olamadığınızı daha iyi anlayacaksınız.

Test çok basit, yazılım bilgisi olmayan her kullanıcı yapabilir. Google arama çubuğunu açıyoruz ve web sitemizin url’si ve test etmek istediğimiz anahtar kelimeyi yazıyoruz. Şu şekilde;

Google arama motoru ile e-ticaret sitenizde çatışan anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Bunu yapmak çok kolay. Görselde olduğu gibi web site domain (alan adı) yazılır ve sonrasına anahtar kelime. Bu arada alan adı başına “site:” ibaresini eklemeyi unutmayın.

Görselde gördüğünüz üzere, arama kutucuğuna, “site:” ibaresi sonrası, web sitemizin alan adını yazıyoruz ve sonrasında bir boşluk bırakarak, test etmek istediğimiz anahtar kelimeyi yazıyoruz. Çok basit.

Çıkan sonuçlar şaşırttı mı? Kaç adet ürün veya web sitenizden aynı anahtar kelimeye sahip url çıktı? Burada önemli olan, ürün başlığında kullandığınız anahtar kelimenin, çıkan sayfada geçmesi. Mesela meta açıklama kısmında da bu anahtar kelimeyi kullanmışsınızdır, sonuçlarda o da görünür. Buna pek kafayı takmayın. Zira e-ticarette seo açısından, anahtar kelimenin ürün başlığı, url ve diğer tüm alanlarda kullanılması önemli. Karşınızda bu anahtar kelimeyi kullanan onlarca başlık ve url’ye sahip ürünlerinizi görüyorsanız, e-ticaret sitenizde büyük değişimler yapmalısınız demektir.

Tespit Sonrası Çalışmalar

Eğer e-ticaret sitenizde bu tip benzer sayfaların sayısı çok ise endişelenmeyin. Bunu düzeltmek mümkün. Fakat e-ticaret sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını çok fazla sarsmadan bu düzeltmeyi yapmak daha mantıklı. Her url değişiminde, bunu Google Arama Konsolu ile takip etmeli ve sayfa url’sinin değiştiğini bildirmelisiniz. Çok basit bir işlemdir. Bu sayede, arama motoru botları, e-ticaret sitenizdeki bu sayfayı bulamadığında, yeni sayfayı indekse alacaktır.

Bu düzeltme çalışmaları ne kadar yavaş yapılırsa, arama motoru sıralamalarındaki düşüş de o kadar yavaş olacaktır. Birden tüm url’lerde değişiklik yapmak, web sitenizi seo bakımından çok sarsabilir. Dikkatli olmalısınız.

Bu seo çalışmalarına başlamışken ve köklü değişimler yapmışken, e-ticaret sitenizde, ürün başlığı, ürün açıklamaları ve diğer detayları da gözden geçirmeli, seo uyumlu içerik haline getirmenizi tavsiye ederiz.

Seo Çalışması Sonrası İndeks

Hatalarını düzelttiğiniz ve mecbur olarak url’lerinde de oynama yaptığınız ürünleriniz veya sayfalarınız, belli bir süre arama motorlarında görünmeyecektir. Fakat özellikle Google’ın güncel web siteleri ve e-ticaret sitelerini indeksleme süresi, geçmişe nazaran daha hızlıdır. Fakat e-ticaret siteniz çok güncel bir site değilse, Google Url Denetimi ile hatasını düzeltiğiniz ve içeriğini değiştirdiğiniz tüm ürünlerinizin indeksletebilir ve dolaşıma sokabilirsiniz. Şunu unutmamalı, url denetimi yapılan sayfa veya ürünler, bu denetim sonrası sıralama kazanmaz. Sadece Google botları tarafından indekse alınır. Yani sıralama başarısı beklememenizi tavsiye ederiz.

Aynı işlemleri, Yandex Web Master ile de yapmanızı tavsiye ederiz. Yandex’de, Türkiye üzerinde oldukça fazla kullanıma sahip bir arama motorudur.

E-Ticaret Siteniz İçin Seo Uzmanı İle Görüşün

Bu detaylı yazı ile sizleri bu konuda bilgilendirmeye çalıştık. Fakat ne olursa olsun, bizler sizin web sitenizi göremiyoruz ve sizlerde haliyle e-ticaret sitesi sahibi olarak seo konusunda deneyimli değilsiniz. Yazımızda atladığımız herhangi bir detay olabilir veya e-ticaret sitenizde farklı yapılması gereken ek işlemler olabilir bu sebeplerden, ne olursa olsun, e-ticaret sitenizdeki arama motoru performansından ve bu yazıdaki konudan şikayetçi iseniz, bir seo uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz.

Bu konuda, YcrSOFT olarak, e-ticaret sitelerinizde seo analizi yapıyor ve size detaylı bir rapor sunuyoruz. Bunun sonucunda, yapılması gereken işlemler daha profesyonel bir şekilde seo uzmanlarımızca yapılmış oluyor ve risk altına girmemiş oluyorsunuz.

E-Ticarette Seo Öncesi İstatistik Tutmaya Başlayın

E-ticaret sitenizde yapmaya başlayacağınız ve hatalarını düzelteceğiniz sayfaların seo çalışmasına başlamadan önce, Google Analytics ile web sitenizi takip etmeye başlayın. İlerleyen günlerde veya aylarda, e-ticaret sitenizdeki, arama motoru performansında ve ziyaretçi bakımından yükselişleri görmeniz mümkün olacak.

Kendi ile rekabet etmeyen ve sadece rakipleri ile savaşan bir web sitesine sahip olduğunuzda, arama motorlarındaki başarınız daha da artacaktır. Önemli olanın sadece iyi bir web tasarım olmadığını bilmelisiniz. Kaliteli görseller, süslü içerikler ve renkler elbette kullanıcıların ilgisini çekmekte çok önemlidir ama e-ticaret sitelerinde başarı için seo olmazsa olmazdır ve seo başarısı sadelikle olabilir.

E-Ticarette Yeni misiniz? Öyleyse Seo İçin Şanslısınız

Eğer bir e-ticaret sitesi açmayı düşünüyor ve bu yazı ile karşılaştıysanız, oldukça şanslısınız demektir. Burada anlattığımız hataları e-ticaret sitesi yapılandırırken yapmayan kullanıcılar, arama motorlarında daha başarılı olmaktadır.

Önemli olan, e-ticaret sitelerinin yapılandırırken, mevcut arama motorlarının son arama kriterlerine uygun yapılandırma yapmaktır. Eğer 5 sene önceki kriterlere uygun e-ticaret sitesi yapılandırması yaparsanız, başarıyı yakalamanız biraz zor olacaktır.

E-Ticarette Seo ve Müşteri Deneyimi

Hangi e-ticaret müşterisi, aynı e-ticaret sitesi içerisinde birden fazla aynı isim ve görselde ürün görmek ister ki? Bu tamamen zaman kaybıdır. Hatta e-ticaret sitenizin itibarı lekelenir. E-ticaret müşterilerinin zamanları çok kıymetlidir ve hatalarla uğraşmak istemezler. Çünkü her zaman hatasız ve alternatif, kendini daha çok geliştirmiş bir e-ticaret sitesi, onlara bir Mouse tıkı kadar yakındır.

Bunu asla hafife almayın. E-ticaret sitenizin başarılı olabilmesi için tüm cihazlarda kullanıcı deneyimini kendinizde dahil olmak üzere birçok insana denetin. Özellikle benzer içerikleri veya benzer sayfaları değiştirin ya da yok edin. Aynı ürün için 10 saniyesini harcayacağınız müşterinizin, tanıdıklarına bu hatalı deneyimi anlatmasını ister misiniz?

Tavsiyenin çok önemli olduğu e-ticarette bu tip aksiliklerin nelere mal olacağı oldukça açıktır ve tüm e-ticaret sitesi sahiplerinin bunlardan kaçması gerekir.

Netice Olarak

Çok sayfanızın olması elbette arama motorlarında sizi rakiplerinizden bir adım daha öne taşır. Fakat önemli olan, birbirinden bağımsız, mükemmel içeriklere sahip ürünler ya da sayfalar üretmektir. Bunu yapmak çok zor değil. Arama motorlarında başarı emek istiyor ve bu emeği vermeden, istenen başarıları sadece paranın gücü ile (Google Adwords) yapabiliyorsunuz.

Tabii ki bu da bir yol ve reklam, e-ticaretin bir parçası. Ama şunu unutmayın, seo her zaman lazım ve buna mecbursunuz. Geleceğin pazarlama savaşları internette yaşanacak ve seo bu savaşların en büyük silahı konumunda.

Size tüm bu konularda yardımcı olabilecek bir ekibe sahibiz. YcrSOFT olarak gerek e-ticaret, gerek seo, gerek ise dijital pazarlama üzerindeki deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak isteriz. Sorularınız ve destek talepleriniz için çekinmeyin, biz buradayız.

Diğer Blog Yazılarımız

Tarih: 20 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek