Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

İstenmeyen Bağlantı Reddi Nasıl Yapılır? Zararlı Backlink

İstenmeyen Bağlantı Nedir?

İçinde bulunduğumuz 2021 yılı itibari ile internet artık hayatımızın tam merkezinde. Tüm işlerimizi internet üzerinden yapıyor, özel mesajlarımızı bile internet üzerinden gönderip alıyoruz. Ticaretin de tam merkezinde bulunan internet, web sitelerinin birbirleri ile yarıştığı ve bu yarışın artık daha çetin olacağı bir arena haline geldi. Rekabet arttıkça, kötü niyetli web siteleri de türüyor ve bu siteler üzerinden başarılı olan web siteleri dibe çekilmek sureti ile birileri tarafından başarı sağlanmaya çalışılıyor. Tabi arama motorları algoritmaları artık bu tip basit ve gereksiz işlemleri yakalasa da, bazen can sıkıcı olabiliyorlar. Bu yazımızda, web sitelerine kötü niyetli olarak verilen backlinklerden yani istenmeyen bağlantı linklerinden bahsedeceğiz. Google ile bu linkleri reddetmek mümkün. Gelin yazımızda detaylıca buna değinelim.

Backlink yani geri bağlantı, bir web sitesini referans etmek demektir. Kısacası, backlink verilen siteye güveniyorum der ve link çıkışı yaparsınız. Bu sizin güvendiğinizin bir göstergesidir. Bir makale yazarsınız ve makale hakkındaki birçok bilgiyi aslında backlink verdiğiniz web sitesinden almışsınızdır ve referans göstermek istersiniz.

İşte bu gibi durumlarda backlink çok iyi çalışır. Google da bu geri bağlantı meselesini çok sever. Web sitelerinin birbirleri arasında bilgi alışverişi yapması demek, kullanıcıların daha çok bilgi sahibi olması demektir.

Google’ın amacı tam budur. Zira backlink veren ve verilen sitenin her ikisi de eğer kaliteli içeriklere sahip web siteleri ise bu geri bağlantılar çok daha başarılı olurlar.

Kullanıcılar bir bilgiye en net ve hızlı şekilde bağlanmak isterler. Eğer anlattığınız olayın içeriğini net ve detaylı bir şekilde anlatmış ve hakkında referans vermişseniz, Google bunu fark eder ve gerektiğinde sizi ödüllendirir.

Fakat bazı durumlarda bu linkler kötüye kullanılır ve rakipleriniz tarafından web sitenize sessiz saldırılar yapılır.

İstenmeyen Bağlantı Reddi Nasıl Yapılır? Zararlı Backlink

İstenmeyen Bağlantı Reddi Nasıl Yapılır? Zararlı Backlink

İstenmeyen Bağlantı Veren Web Siteleri

Bir web sitesinin, sizin sitenize backlink yani geri bağlantı vermesinin bir amacı olmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bir referans gösterme olabilir. Ya da herhangi bir yazınızdan alıntı yapılır ve bu yazının olduğu url’ye link verilebilir.

Açıkçası geri bağlantılar iyi niyetli olmalıdır. Kötü niyetli olanların zaten ilk baktığınızda anlamsız olduklarını görebilirsiniz. Ya sizin yazınızı komple alıp içindeki link dahili linkleri silmeyi unutmuşlardır. Ya da sitenizin linkini ilgili web sitesinde herhangi bir yere eklemişlerdir. Yani anlamsız ve yersizdir.

Bu gibi kötü niyetli linkleri Google ve diğer arama motorları fark eder. Bunlar için belki web sitenizin puanı düşmez veya sandbox’a girmezsiniz ama devamlı dibe çekme ihtimalleri de oluşabilir. Bunun için Google arama konsolunda bir bölüm geliştirilmiştir ve Google bu url’lerin sizinle bağlantısı yok ise reddetmenizi ister.

Bu url’lerin sizin web sitenize zarar verdiklerinden eminseniz, Google’ın istediği şekilde bu url’leri dosya halinde yazar ve gönderirsiniz. Sonuç olarak bu url’lerden artık sitenize gelen bağlantıların Google nezdinde bir çöp olmasını sağlarsınız. Tabi bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır. Zira web sitenizi yararı olan url’leri de engellemeniz, web sitenizin seo çalışmasına zarar verecektir.

Bu url’leri keşfetmenizin yolu Google arama konsolu kullanmaktır. Google arama konsolu içerisindeki sol menü üzerinden “Bağlantılar” sekmesine tıkladığınızda açılan sayfada “En çok bağlantı veren siteler” linkine tıklayın. Açılan sayfada sitenize bağlantı veren tüm web sitelerinin url’leri ile karşılaşacaksınız.

Bu url’lerin sayısı bazen yüzleri bazen binleri bulabilir. Önemli olan bu liste içerisinden web sitenize zarar verebilecek olanları bulmaktır. Bunu da ancak tek tek bu web sitelerini inceleyerek yapmanız mümkündür.

Web siteniz, haber sitesi veya e-ticaret sitesi gibi çok ziyaret alan bir site ise işiniz biraz uzun sürebilir.

İstenmeyen Bağlantı Veren Siteleri Reddetme

Bu işlem ile web sitenize bağlantı veren tüm gereksiz siteleri reddetmiş olacaksınız. Bu sayede seo başarınız daha da artacak. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi bu linkler web sitenize zarar verir ve kaliteli olmadıklarından, kalitesiz backlink sonucu başarısızlık elde edebilirsiniz.

Web sitenize bağlantı kurmasını istemediğiniz sitelerin url’lerini, bilgisayarınızda bir not defterine yazmanız gerekmektedir. Bu işlemi ise şu şekilde yapabilirsiniz;

Web sitenize bağlantı veren gereksiz sitelerin url’lerinin başına “domain:” eklemesini yapmalı ve linki eklemelisiniz. Örnek;

“domain:www.ornekwebsitedir.com”

Her satıra 1 adet web site linki yazarak, tüm web sitelerini bitirdikten sonra, belgenizi “txt” formatında kaydedip “bağlantı reddi” sayfasına giderek dosyanızı ilgili alana yüklemelisiniz.

Hepsi bu kadar. Artık Google sizin web sitenize bağlantı veren gereksiz siteleri dikkate almayacak ve dolayısıyla seo puanınızı da düşürmemiş olacaktır.

Netice Olarak

Google’ın bu hizmetini çok dikkatli kullanmak gerekmektedir. Yetkin olmayan kişilerin, ilgili web sitelerinin içerisinden, seo başarısında yeri olan siteleri de eklemesi muhtemeldir. Bu tip bir hata sonucunda, ilgili web sitesinin seo başarısı olumsuz etkilenebilir.

Her web sitesi için backlink yani geri bağlantılar çok önemlidir. Hatta kaliteli backlink alabilmek zordur. Zaten hazırda kazanılmış kaliteli backlinkleri de bu şekilde bir hata ile reddetmek ilgili web sitesinin seo geleceğini olumsuz etkiler.

Burada en önemli olan, reddedilecek web sitelerinin gerçekten faydasız mı değil mi şeklinde incelenmeleridir. Bu inceleme, web sitelerinin seo durumlarına, Google serp üzerindeki durumlarına, dizin sayılarına, içerik bakımından kalitelerine kadar birçok konuyu barındırır.

Açıkçası seo bakımından iyi durumda olan web sitelerinden istenmeden alınmış backlinklere dokunmakta gereksizdir.

Konu ile alakalı daha detaylı bilgi veya destek için firmamız seo uzmanları ile irtibata geçebilir web sitenize bağlantı veren gereksiz sitelerin reddi hakkında destek alabilirsiniz.





Diğer Blog Yazılarımız


Tarih: 25 Nis 2021 - Yazar: YcrSOFT Destek