Magento E-Ticaret yazılımına 490 $ ile sahip olabilirsiniz. Yıllık ödeme yok..

Detaylar için tıkla Bizi direkt arayabilirsiniz : 0 212 982 48 18

Yerel (Local) Seo Nedir? İşletmeniz İçin Neden Önemli?

Yerel Seo

İnternet hayatımıza girdiğinden beri, gerçek mağaza ve işletmelerle irtibatımız kopmaya başlamış olsa da, işletmelerimizin belli bir adresi var ve buralarda, işletmelerin boyutuna göre operasyonlar devam ediyor ve de etmek zorunda. Tamamen internet üzerinden satış yapan bir işletme bile olsa, bu işletmenin bir merkezi olmalı ve bu merkez üzerinden operasyonlarını yürütüyor olmalı değil mi? Yerel seo, işletmelerin gerçekte var oldukları adresler hakkında yapılan çalışmaların bütünüdür aslında. Bir mağaza, etrafındaki müşterilere de internet üzerinden sesini duyurmak isteyebilir. Yerel seo ile bunu yapmak mümkün. Şimdi gelin bu konuyu detaylandıralım ve yerel seonun, işletmeler açısından önemini işleyelim.

Yerel (Local) Seo Nedir? İşletmeniz İçin Neden Önemli?

Yerel Seo Neden Önemli?

İşletmeniz ne üzerine olursa olsun, artık bir web sitesine ihtiyacınız var ve bunu yapmak için hiç geç kalmış sayılmazsınız. Sade bir web tasarım, düzgün içerikler ve kaliteli bir hosting ile web’de siz de var olmalısınız.

Küçük masraflarla bir web sitesi sahibi olduktan sonra, asıl yapmanız gereken iş başlıyor. Güzel içerikler, firmanızı anlatan sayfalar, hizmetleriniz, ürünleriniz ve tüm diğer detaylar. Bir web sitesi, işletmeler için çok önemli ve güven açısından her daim önemli olmaya devam edecek.

Web site içeriği bittikten sonra tabii ki işiniz bitmiyor. İşletmenizin sitesini artık devamlı güncellemek ve çalışmalarınızı paylaşmak çok iyi bir fikir olabilir.

Tüm bu süreçlerden sonra, artık yerel seo yapmanız için önünüzde herhangi bir engel kalmadı ve artık işletmeniz için tüm arama motorlarında seo çalışmaları yapabilirsiniz.

Yerel seonun önemi aslında işletmeler açısından, mobil cihazların üretimi ile başladı. Mobil cihazlarda internet kullanımının başlaması ve hızla geliştirilmesi, konum özelliklerinin, cihazdaki aramalarla senkronize edilmesi ve sonrasında daha da gelişen tarayıcılar sayesinde, bugün bir sorgu yaptığınızda, arama motorları size en yakındaki ilgili işletmeyi önerebiliyor. Tüm bunlar, yıllar süren geliştirme süreçlerinin sonucunda oldu ve bu gelişim hızla devam ediyor.

Mobil cihaz kullanımının artışı her geçen gün artıyor ve buna paralel olarak diğer cihazlardaki internet kullanımı düşüyor. İşte tüm bu istatistikler aslında bize yerel seonun gelecekte ne kadar önemli olacağını gösteriyor.

Kendi konumu ve çevresinde, mobil bir cihazda ilgili anahtar kelimeler arandığında çıkmayan işletmeler, bugünün çok kaybedenleri aslında. Bu değişime ayak uydurmak zorundayız ve bunu yapmazsak, ayak uyduran işletmeler yüzünden gelişmek mümkün olmayabilir.

Yerel Seo Nasıl Yapılır?

Aslında yerel seo da, normal seo çalışmalarının bir parçasıdır. Hatta seo denen o devasa zincirin sadece bir halkasıdır. Uzman kişilerce yapılmalı ve istikrarlı olmalıdır.

Şimdi sizlere yerel seonun en önemli araçlarından bahsedeceğiz. Maddeler halinde anlatarak daha kolay anlamanızı sağlayacağız.

1-Google My Business (Google Firma Kaydı) Oluşturun

Google’ın, işletmeler için son zamanlarda geliştirdiği ve geliştirmeye de devam ettiği en iyi araçlardan biri Google My Business’dır. Bu araca bir Gmail hesabı ile kendiniz kaydolabilir ya da YcrSOFT aracılığı ve teknik ekibi ile de çok kısa sürede bir profil oluşturabilirsiniz. Bunun için Google Firma Kaydı konulu makalemiz ile daha geniş bilgiye sahip olabilir ve hatta seo ile Google firma kaydının ilişkisinin detaylarını da görebilirsiniz.

Google My Business’da işletmeniz ile alakalı temel bilgiler mevcuttur. Bunlar;

  • Firma İsmi
  • Adresi
  • Telefonu
  • İnternet Sitesi
  • E-Posta Adresi
  • Açılış ve Kapanış Saatleri

Tüm bu bilgiler en doğru şekli ile girilmelidir. Özellikle ise açılış ve kapanış saatleriniz çok önemlidir. Eğer bu saatleri hatalı bir şekilde yazarsanız, işletmenizi ziyaret eden müşterilerinizin, işletmenizin kapalı olduğu saatlerde gelmesine neden olabilirsiniz.

Bu temel bilgilerin, web sitenizdeki işletme ismi, adresi, telefonu ve diğer tüm bilgiler ile aynı olmasını tavsiye ederiz. Arama motorları, özellikle Google algoritmaları, bu uyuşmazlığa çok önem gösteriyor ve işletmeniz ya da web siteniz konusunda seo bakımından puan kırabiliyor.

Google My Business çok faydalı bir araçtır ve artık her işletmenin kullanması gerekmektedir. Sizler için örnek bir sektör seçtik ve Google Haritalarda arama yaptık. Aşağıdaki görselde gördüğünüz işaretli tüm işletmeler, Google My Business kaydı olan işletmelerdir. Bu araca neden kaydolmalısınız, işte bu görsel size daha iyi anlatacaktır.

Google My Business kullanan Ankara’da ki çiçekçilerin bir görüntüsü. Siz de Goofle My Business kullanarak yerel seo açısından firmanıza fark yaşatın.

Google My Business o kadar kullanışlıdır ki, firmanızın iletişim bilgilerini, konumunu özellikle mobil cihazlarda mükemmel bir tasarımla gösterir. Arama tuşu ve daha birçok özellik ile aslında My Business, işletmeler için büyük bir kolaylıktır.

Tabi yerel işletmeler arasındaki rekabete de ters etki yapmıştır. Bu uygulama sonrası, farklı adreslerdeki işletmelerin birbiri ile rekabet edecek potansiyelleri haliyle kalmamıştır. Çünkü Google My Business, her işletmenin kendi bölgesinde çalışmasını ve müşteri edinmesini hedefler.

Uygulama mantığı aslında tüm kullanıcıları, aradıkları ürün veya hizmeti en yakın işletme ile sunmaktır. Bu sayede, aynı ürün veya hizmete sahip diğer işletme uzakta olsa bile sırasına göre müşteri kazanabilir. Yani ilk sıradaki işletmeler eğer müşterinin işini göremezse, hizmet veya ürün satışını o sağlayabilir.

Google My Business kullanan işletmelerin mobil telefondan görüntüleri.

2-Yerel Seo Açısından İnceleme ve Yorumlar

Müşteri incelemeleri, her işletme için Google açısından çok önemlidir. İnceleme demek, Google My Business’da, puan vermek demektir. İşletmenizin puanı ne kadar yüksekse, seo bakımından web siteniz o kadar fayda görür.

Bu incelemeler bazen kötüye kullanılsa da, çoğunlukla doğru kişilerce kullanılır ve firmanız için eğer iyi hizmetler veriyorsanız, güzel puanlar alabilirsiniz. İncelemelerden ziyade bir de yorum özelliği vardır. İşletmenizi ziyaret eden, ürün alan veya herhangi bir şekilde muhattap olan müşterilerinizin, işletmeniz hakkındaki deneyimleri bu yorumlar içerisindedir.

Müşteri yorumları da bazen kötü amaçlı kullanılabilir. Zira gerçek dışı bir Gmail hesabı açarak, istediğiniz işletme için yorum yapmanız ve hatta bunu profil fotoğrafınız olmadan bile yapabiliyor olmanız, işletmeler için bazen sorun oluşturabilir. Fakat bu tip kötü kullanımlar bile, bazı durumlarda pozitif etki yaratabilir.

Bunlardan bazılarına değinelim;

Kötü Yorumlardan Korkmayın

Kötü yorumlar işletmenizin iflas etmesine veya kapatılmasına neden olmaz merak etmeyin. Siz işinizi doğru yapıyor ve müşterilerinize doğru hizmeti veriyorsanız, zaten bu deneyimi edinen müşterileriniz size ve işletmenize destek olacaktır. Kötü yorumları silmek, işletmeniz için çok büyük bir hata olabilir. Düşünsenize, yüzlerce iyi yorumun yapıldığı bir işletme için, insanların kafasında soru işaretleri oluşmaz mı?

Bu sebeplerden, gerçek olmalı ve kötü niyetli kullanıldığı belli olsa bile bu yorumlar silinmemeli.

Kötü Yorumlara Karşı Ne yapılabilir?

Öncelikle yorumu yapan kişinin kim olduğuna bakmalısınız. Gerçek ismi ile yazıyor ise müşteri veritabanınız da bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer yazılan isim işletmenizin müşteri veritabanı içerisinde yoksa, işiniz oldukça kolay. Yapılan kötü yoruma karşılık nazik bir cevap verip, kişinin işletmeniz ile alakasının olmadığını, eğer alakası var ise alakadar olduğu ismini yazması gerektiğini belirtmelisiniz.

Verilecek cevaba göre sonrasında işletme olarak, gerçekten böyle bir sıkıntıya yol açmışsanız, sorunu çözme yoluna gitmeli, eğer yaşanmamışsa, yorumun silinmesini karşı taraftan isteyebilirsiniz.

Ya da tekrar cevap vererek, durumu detayları ile anlatmanız uygun olacaktır. İşletme olarak vermiş olduğunuz bu cevaplar, işletmenizi merak eden müşteriler tarafından dikkatlice okunur. Bu sebepten kurumsal bir dil kullanmalı ve daima nazik olmalısınız.

Müşterilerinizin Firmanızı Tanımasına İzin Verin

Kötü yorumlarda, iyi yorumlar kadar dikkat çeker. Kötü yapılmış bir yorum, gerçekten sizin müşteriniz tarafından da yapılmış olabilir. Öfkelenmeyin.

Bunun yerine, müşterinizin, işletmenizi geliştirmenizi istediğini anımsayın. Kötü yorumlarda en nihayetinde, karşı tarafın gelişimine yardımcı olmak amaçlıdır. Bu tip yorumlar altına da, işletmenizi geliştirmeye devam ettiğinizi ve sorunları çözdüğünüzü belirtin.

Firmanızı tanımak isteyen kişilerin tek bakabilecekleri Google My Business yorumlar kısmını eğer gerçekten böyle gerçekçi ve insanların hem eleştirip hem de iyi puan verdikleri bir alan olarak düzenlemeyi başarabilirseniz, hem seo bakımından, hem de yerel seo bakımından mükemmel bir yol kat edersiniz.

Yerel Seo İçin Coğrafi Çalışma Yapın

Anahtar kelimeler, seo açısından, başarının temelidir. İyi anahtar kelime yapısı ile yapılandırılmış bir web sitesi, arama motorlarında başarı sağlayabilir.

Firmanız için güzel bir web tasarım yaptırdıktan sonra, girişmeniz gereken ilk iş web site içerikleridir. Önemli olan, bu içeriklerin, mevcut bulunduğunuz coğrafyaya göre düzenlenmesidir. Bu çalışma, seo uzmanı kişilerce yapılsa çok daha iyi olur fakat buna imkanınız yok ise sizlere bu konuda birkaç ipucu vermek istiyoruz. Web sitenizde, içerikleriniz içerisinde yerel seo çalışmanıza destek sağlayacağını düşündüğümüz birkaç çalışma şöyle sıralanabilir;

1-Anahtar Kelime Tespiti

Öncelikle sektörünüzde, ürün veya hizmetleriniz açısından en çok kullanılan anahtar kelimeleri tespit etmelisiniz. Bu anahtar kelimeler, web site içerik çalışmanızın ana omurgasını oluşturacağı için ve seo çalışmanız sürecinde size malzeme olacağı için, bir dosyaya kaydetmenizi öneririz. Bunu yapmanızdaki amaç, kullandığınız bir anahtar kelimeyi web sitenizde tekrar tekrar kullanmanın önüne geçmektir.

Çok yapılan hatalardan biridir tekrarlamak. Kullanıcılar bundan çok sıkılır. Sadece kullanıcılar mı? Arama motorları da, tekrarlanmış anahtar kelimeleri sevmezler. Örneğin aynı anahtar kelimeleri kullanmak ve zararlarını anlatan makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

2-Web Sitenizi Anahtar Kelimelere Boğmayın

Bir anahtar kelimenin web sitesinde devamlı kullanılması demek, o anahtar kelime de web sitesinin başarı sağlayacağı anlamına gelmez. Tam tersi, bu size ve web sitenize uzun zamanlı bir süreçte çok büyük başarısızlıklar getirir. Geçmişte yapılan büyük hatalardan bazıları;

  • Header kısmında kullanılan anahtar kelimeler
  • Footer kısmında kullanılan anahtar kelime ve kelime bulutları
  • Alakasız ve çok sayıda etiketler
  • İçi boş kategoriler
  • Kategorileri coğrafi anahtar kelimelerle biçimlendirmek
  • Anahtar kelimelerden oluşan içeriksiz boş sayfalar

Bunlar gibi sayabileceğimiz belki yüzlerce hata var ve bunları hiçbirisi seo açısından yararlı işlemler değil. Hatta bir web sitesinin, arama motorlarındaki performansını bozmak istiyorsanız, bu tip çalışmalar yapıp, kahvenizi alıp izlemeniz yeterli. Çünkü kısa süre sonra o web sitesi, arama motorları sıralamalarından düşecektir.

Bunu hangi web sitesi sahibi ister ki?

Anahtar kelimeler sınırlı olarak kullanılmalıdır. Her anahtar kelime bir web sitesinde sadece bir kez kullanılmalıdır. Yoksa yukarıda örnek verdiğimiz makale de olduğu gibi aynı anahtar kelimeler web sitenizin sayfalarının birbiri ile rekabet etmesine neden olabilir.

İnanın bunu uzun vadeli bir seo çalışmasında istemezsiniz. Çünkü seo çalışmaları çok uzun vadeli yorucu, sermaye gerektiren ve zaman harcayan işlerdir. Bu emeklerin boşa gitmesini ister misiniz?

3-Yerel Seo Altyapınızı Oluşturacak İçerikler Üretin

Anahtar kelimelerden bahsettik. Bu anahtar kelimeleri, kaliteli ve arama motorları kriterlerine uygun içerikler içerisinde geçirmelisiniz. Tabi bunlarda sınırlı olmalı. Mesela 300 kelimelik herhangi bir hizmetinizi anlatan yazı içerisinde 50 adet anahtar kelime kullanmak, web sitenizin seo yapısına zarar verecektir.

Seo uyumlu makale yazmak biraz tecrübe ister. Bu sebepten, ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Firmanızı tanıtan, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtan, işletmenize yakın konular seçmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda bu içeriklere seo uyumlu görsel de eklemeli ve zenginleştirmelisiniz.

4-Arama Motorları Kriterleri Dışına Asla Çıkmayın

Arama motorları, özellikle Google, dünyanın en gelişmiş algoritmalarına sahiptir. Web sitenizde, kullanıcı veya arama motoru botlarını yanıltıcı içerikler hazırlamaya çalışmanız, size uzun vade de asla fayda sağlamaz. Bu sebepten, arama motorları kriterlerini bilmelisiniz. Bu seo kriterleri o kadar önemlidir ki, eğer bu bilgilere en baştan sahip olursanız, rakiplerinizden bir adım önde olabilirsiniz.

Fakat tüm bunlara hakim değilseniz ve seo hakkında hiçbir fikriniz yok ise bir seo uzmanı ile irtibata geçerek, projeniz hakkında yardım talebinde bulunabilirsiniz.

5-Anahtar Kelime Planlayıcı Kullanın

Sektörünüzle alakalı anahtar kelimeleri kendi kendinize belirlemeniz biraz zor olabilir. Sektörünüzü, ürünlerinizi, hizmetlerini ve müşteri profillerinizi ne kadar iyi de bilseniz, Google gibi bir arama motorunun arama sorgularını topladığı bir uygulama varken bu riske girmenize gerek yok.

Google anahtar kelime planlayıcı tam bu iş için ideal. Google Adwords kullanıcıları için tasarlanan bu aracı kullanabilmek için Gmail kullanıcısı olmanız ve Adwords uygulamasına abone olmanız gerekli. Tüm bunlardan sonra, anahtar kelime planlayıcıyı sınırsız ve ücretsiz bir şekilde kullanmanız mümkün.

Anahtar kelime planlayıcı kullanımı oldukça basit. Bunu anlatan detaylı makalemizi okursanız, geniş bilgiye sahip olabilirsiniz. Makalemiz; Google Anahtar Kelime Planlayıcı.

Yerel Seo Açısından Firma Rehberi Siteleri

Firma rehberi siteleri her daim güncel ve arama motorlarının çok önem verdiği portallardır. Bu portallarda işletmenizin ismi, adresi, telefonları ve diğer güncel bilgileri yer alırsa, yerel seo açısından bir adım önde olursunuz. Fakat bu bilgilerin web sitenizdeki ve Google My Business’da bulunan bilgiler ile aynı olmasına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca firma rehberi sitelerinden de geri bağlantı yani Backlink almış olursunuz. Bu da web siteniz için mükemmel bir seo çalışması olacaktır.

Firma dizinleri coğrafi mantığa göre çalıştıkları için, yerel seo çalışmalarınızda bu portallar size büyük destek sağlayacaklardır. Bazıları ücretli hizmet verse de, birçoğu ücretsizdir ve üye olmak da oldukça kolaydır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta, bu portallara üye olurken kullandığınız bilgileri saklamanızdır. Eğer saklamazsanız, firmanız ile ilgili herhangi bir bilgi değişikliği olduğunda değiştirmeniz zor olacaktır. Devamlı kullandığınız e-posta adreslerinizle bu işlemi yapmanızı tavsiye ederiz.

Tanınmış Blog Sitelerinde Bulunmalısınız

Tanınmış blog siteleri ya da iş hayatı hakkında yazan tanınmış web sitelerinde, firmanızın tanıtımı hakkında söyleşiler yapmanızı tavsiye ederiz. Yerel seo açısından mükemmel sonuçlar getirecek olan bu çalışma ile hem arama motorlarında başarılı web sitelerinden referans almış olacak hem de firmanızı yeni müşterilerinize tanıtmış olacaksınız.

Mümkünse, haber sitelerinin ekonomi sayfalarında küçük birer tanıtım yazısı ile işletmenizin görünmesini sağlamak bile, yerel seo açısından size büyük artı kazandıracaktır.

Bu tip web sitelerinden referans gösterilmek, kuşkusuz seo açısından çok kıymetlidir. Bunu istikrarlı bir şekilde yaparsanız ve devamlı web siteniz dolayısıyla firmanız tanıtılır, desteklenirse, yerel olarak başarılı olmanızın önünde hiçbir engel kalmayacaktır.

Web Sitenizde Yerel Seo İçin Harita Bulundurun

Mobil cihazların kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bu sebepten web sitenizin mobil uyumlu web sitesi olması gerektiğini hiç dile getirmedik bile. Bu kesin olmalı ve böyle bir konu tartışmaya kapalı. Mobil uyumlu bir web siteniz var ise bazı sayfalarına işletmenizin konum haritasını da eklemeniz çok önemlidir. Bu konum, Google My Business aracındaki konum ile aynı olmalıdır. İlk konularda da bahsettiğimiz gibi Google buna çok titiz olarak bakıyor ve kontrol ediyor.

Web sitenizin footer bölümü veya iletişim sayfasında bir konum haritası olması, kullanıcıların işletmenize gelmeden önceki işlerini kolaylaştıracaktır. Bu konum haritasına tıkladıkları an, mobil telefonlarındaki harita uygulaması açılacak ve isterlerse navigasyon özelliği ile işletmenize ulaşım sağlayabileceklerdir.

Yerel Seo Bakımından Bayi, Şube ya da İş Ortağı Referansı

İşletmeniz tanınmış bir markanın ürün veya hizmetlerini satıyor olabilir. Bu size yerel seo konusunda artı bir güç sağlayacaktır. Tanınmış markaların web siteleri çok ziyaretçili ve devamlı güncel web siteleridir. Bu web sitelerinde sizin işletmenizin web sitesi işaret edilerek bir tanıtım yazısı gibi çalışma yapılabilirse, seo bakımından büyük bir fırsat kazanırsınız.

Bu tip markaların web sitenizi referans göstermesi demek, arama motorları açısından sizin işletmenizin güvenli bir işletme olduğu anlaşılmaktadır. Google bu tip çapraz geri bağlantıları çok kontrol eder ve varsa karşılığını verir.

Netice Olarak

Yerel seo açısından başarı bir web sitesi inşa etmek kolay değildir. Zaman ve emek ister. Bu makale size yardımcı olma amaçlıdır ve seo sadece bu makale ile sınırlı değildir. Yapmanız gereken oldukça fazla çalışma vardır ve internette başarı düşünüldüğü kadar kolay değildir.

Bu seo çalışmalarını yaparken kullanmanız gereken seo araçlarını, kriterleri ve daha birçok detayı, seo bloglarımızı takip ederek öğrenebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımız

Hedef Kitleniz

ycrsoft

Bulunabilir Olmak

ycrsoft
Tarih: 23 Eki 2020 - Yazar: YcrSOFT Destek